Universitatea Tehnică Cluj-Napoca

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Universitatea Tehnică
din Cluj-Napoca
Logo
Sus: Sigla universității.
Jos: Una dintre clădirile universității.
Kvár Műszaki Egyetem.jpg
Informații
Fondată 1948
Tip Universitate de stat
Localizare
Țara Flag of Romania.svg România
Unitate administrativă Cluj-Napoca  Modificați la Wikidata
Oraș Cluj-Napoca
Conducere
Rector Prof. univ. dr. ing. Vasile Țopa
Cifre cheie
Corp didactic peste 1.000 (2012)
Studenți peste 22.000 (2012)
Alte informații
Afiliere Asociatia Universitatilor Europene - EUA (din 2000), Alianta Universităților pentru Democrație - AUDEM (din 2001), Black Sea Universities Network - BSUN (din 2004), Agenția Universitară a Francofoniei - AUF.
Prezență web
www.utcluj.ro

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTC-N) este o instituție de învățământ superior tehnic de stat din orașul Cluj-Napoca, județul Cluj, România, înființată în 1948.

În 2007, Consiliul Agenției Române de Asigurare a Calității în Invățământul Superior (ARACIS) a acordat Universității Tehnice din Cluj-Napoca, calificativul de vârf, adică "grad de încredere ridicat". În 2011 a fost clasificată în prima categorie din România, cea a universităților de cercetare avansată și educație.[1][2] Universitatea este membră a Alianței Române a Universităților Tehnice (ARUT), ce include cele mai importante universități cu profil tehnic din România.[3]

Istoric[modificare | modificare sursă]

La 1 februarie 1920 este înființată Școala superioară industrială, reorganizându-se sub denumirea de Școală de conductori tehnici în 1922, având profil electromecanic. Bucurându-se de un important prestigiu în cadrul industriei românești, a fost reorganizată în 1937 ca Școală de subingineri electromecanici. O altă școală cu profil tehnic creată în 1920 a fost Școala de conductori de lucrări publice, cu specific de drumuri și poduri, veritabilă precursoare a Facultății de Construcții.

În anul 1947, în urma unui memoriu adresat Ministerului Educației Naționale s-a înființat Politehnica din Cluj cu trei facultați: Construcții, Electromecanică și Silvicultură. Prin prevederile legii pentru reforma învatamântului din august 1948, s-a creat Institutul de Mecanică din Cluj, având o facultate cu doua secții: termotehnică și mașini de lucru. În anul 1953 cele două instituții se transformă în Institutul Politehnic din Cluj.

În 1992 Institutul Politehnic și-a schimbat denumirea în Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, iar din cele trei facultăți existente la momentul respectiv, prin restructurare s-au constituit următoarele facultăți:

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca - Centrul Universitar Nord din Baia Mare (UTC-N - CUNBM)[modificare | modificare sursă]

Senatul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, întrunit în ședința ordinară în data de 3 octombrie 2011, a aprobat în unanimitate de voturi propunerea Senatului Universității de Nord din Baia-Mare, întrunit în ședința din data de 30 septembrie 2011, referitoare la fuziunea prin absorbție a Universității de Nord din Baia-Mare cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Astfel, odată cu aprobarea ulterioară dată de Ministerul Educației, Tineretului și Sportului, în urma absorbției prin fuziune a Universității de Nord din Baia-Mare, aceasta a devenit Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca - Centrul Universitar Nord din Baia Mare, abreviat UTC-N - CUNBM, Universității Tehnice din Cluj-Napoca adǎugându-i-se următoarele facultăți:

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca are și o serie de extensii universitare unde învață studenți din diferite zone al Transilvaniei, și anume la Alba Iulia, Bistrița, Satu Mare și Zalău.

Astăzi, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca pregătește specialiști pentru domeniul tehnic, lingvistic și științific, având un număr de peste 22.000 studenți ce studiază în cele 12 facultăți, cu peste 1.000 de cadre didactice, cercetători și tehnicieni.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Clasificarea universităților din România: Care sunt cele mai bune instituții de învățământ superior, mediafax.ro, accesat 2011-09-12
  2. ^ Cele mai bune și cele mai slabe universități din România, realitatea.net, accesat 2011-09-12
  3. ^ Prima alianță a universităților tehnice din România

Vezi și[modificare | modificare sursă]