Universitatea Tehnică Cluj-Napoca

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Universitatea Tehnică

din Cluj-Napoca

Sigla UTCN.jpg
Informații
Fondată 1920
Tip Universitate de stat
Localizare
Oraș Cluj-Napoca
Rectoratul Universității Tehnice din Cluj-Napoca
Conducere
Rector Prof. univ. dr. ing. Vasile Topa
Foto vasile topa.jpg
Cifre cheie
Corp didactic peste 1.000 (2012)
Studenți peste 22.000 (2012)
Alte informații
Afiliere Asociatia Universitatilor Europene - EUA (din 2000), Alianta Universităților pentru Democrație - AUDEM (din 2001), Black Sea Universities Network - BSUN (din 2004), Agenția Universitară Francofoniei - AUF.
Site oficial www.utcluj.ro

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) este o instituție de invățământ superior tehnic de stat din Cluj-Napoca, România.

În 2007, Consiliul Agenției Române de Asigurare a Calității în Invățământul Superior (ARACIS) a acordat Universității Tehnice din Cluj-Napoca, calificativul de vârf, adică "grad de încredere ridicat". În 2011 a fost clasificată în prima categorie din România, cea a universităților de cercetare avansată și educație.[1][2]

Istoric[modificare | modificare sursă]

La 1 februarie 1920 este înființată Școala superioară industrială, reorganizându-se sub denumirea de Școală de conductori tehnici în 1922, având profil electromecanic. Bucurându-se de un important prestigiu în cadrul industriei românești, a fost reorganizată în 1937 ca Școală de subingineri electromecanici. O alta școală cu profil tehnic creată în 1920 a fost Școala de conductori de lucrări publice, cu specific de drumuri și poduri, veritabilă precursoare a Facultații de Construcții.

În anul 1947, în urma unui memoriu adresat Ministerului Educației Naționale s-a înființat Politehnica din Cluj cu trei facultați: Construcții, Electromecanică și Silvicultură. Prin prevederile legii pentru reforma învatamântului din august 1948, s-a creat Institutul de Mecanică din Cluj, având o facultate cu doua secții: termotehnică și mașini de lucru. În anul 1953 cele două instituții se transformă în Institutul Politehnic din Cluj.

Universitatea Tehnică - Facultatea de Construcții

În 1992 Institutul Politehnic își schimbă denumirea în Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, iar din cele trei facultăți existente la momentul respectiv, prin restructurare se constituie următoarele facultăți:

 • Automatică și Calculatoare
 • Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației
 • Inginerie Electrică
 • Construcții și Instalații, din care s-a desprins, ulterior, la 1 octombrie 2007, Facultatea de Instalații,
 • Construcții de Mașini
 • Mecanică
 • Știința și Ingineria Materialelor, care din anul 2011 își modifică denumirea în Facultatea de Ingineria Materialelor și a Mediului
 • Arhitectură și Urbanism înființată în 1998, desprinsă din cadrul Facultății de Construcții

Senatul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, întrunit în ședință ordinară în data de 3 octombrie 2011, a aprobat în unanimitate de voturi propunerea Senatului Universității de Nord din Baia Mare, întrunit în ședința din data de 30 septembrie 2011, referitoare la fuziunea prin absorbție a Universității de Nord din Baia Mare cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

Astfel, odată cu aprobarea ulterioară dată de Ministerul Educației, Tineretului și Sportului, în urma absorbției prin fuziune a Universității de Nord din Baia Mare, aceasta a devenit Centrul Universitar Nord din Baia Mare, Universității Tehnice din Cluj-Napoca adǎugându-i-se următoarele facultăți:

 • Facultatea de Inginerie
 • Facultatea de Resurse Minerale și Mediu (desființată din 2014)
 • Facultatea de Litere
 • Facultatea de Stiință

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca are și o serie de extensii universitare undeva învață studenți din diferite zone al Transilvaniei, și-anume la Alba Iulia, Bistrița, Satu Mare și Zalău.


Astăzi, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca pregătește specialiști nu doar în domeniul tehnic (cel de bază), având un număr de peste 22.000 studenți ce studiază în 12 facultăți, cu peste 1.000 de cadre didactice, cercetători și tehnicieni.

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Clasificarea universităților din România: Care sunt cele mai bune instituții de învățământ superior, mediafax.ro, accesat 2011-09-12
 2. ^ Cele mai bune și cele mai slabe universități din România, realitatea.net, accesat 2011-09-12

Vezi și[modificare | modificare sursă]