Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Universitatea de Vest
„Vasile Goldiș” din Arad
Uvvg.jpg
Informații
Motto Universitatea viitorului tău!
Fondată 1990
Tip Privată, de cercetare
Localizare
Țara România
Oraș ROU AR Arad CoA.svg Arad
Centre teritoriale Satu Mare, Baia Mare, Zalău, Marghita, Sebiș,
Conducere
Rector Prof.dr. Coralia A. Cotoraci
Decan Conf. univ. dr. Carmen Neamțu
Prof. dr. Claudia Crina Toma
Conf. univ. dr. Paul Freiman
Prof. univ. dr. Cristian Haiduc
Conf. univ. dr. Daniel BerlingherI
Conf. univ. dr. Cristian Maduta
Cifre cheie
Studenți 14762 [1]
Licență 33 [2]
Master 54 [3]
Școală doctorală 9 [4]
Alte informații
Site oficial www.uvvg.ro

Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad este o universitate privată, cu sediul în municipiul Arad. Înființată în 1990, cu două facultăți, universitatea a crescut între timp la un număr de 6 facultăți[5], cu aproximativ 15000 de studenți înscriși în cele trei cicluri de licență (180, 240, 300, 360 credite ECTS), master (90 și 120 credite ECTS) și doctorat. Universitatea este semnatară a Cartei Procesului Bologna din 1999.

2rightarrow.svgÎnființată în anul 1990, în cei 26 de ani, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad a devenit o cetate a științei și culturii arădene,transilvane și euro-regionale, integrată în spațiul european al cercetării și educației, fiind afiliată la organizații internaționale printre care: Asociația Universităților Europene – EUA, Magna Charta Observatory, Consorțiul European „Carolus Magnus”, Conferința Rectorilor Danubieni – DRC,Asociația Universităților Transcarpatice – ACRU, Asociația Internațională a Președinților de Universități – IAUP, Academia Europenă de Științe și Arte din Salzburg – Austria, Uniunea Universităților Euro-asiatice EURAS și deține vicepreședinția Federației Europene a Școlilor – FEDE, organism participativ la lucrările Consiliului Europei.

Sub egida Senatului Universității, integrarea cercetării științifice cu învățământul universitar și practica profesională este asigurată prin creșterea calității activității academice într-o dimensiune pluridisciplinară, inovativă și multiculturală, desfășurată în veritabile laboratoare de cercetare și formare științifică: Institutul de Științe ale Vieții, Incubatorul Tehnologic și de Afaceri ITA, Centrul de Cercetări Socio-Umane, Centrul de Studii Iudaice, Centrul Româno – Brazilian, Centrul Cultural Italian, Centrul de studii germanice „Fr. Schiller”.

Astăzi, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad ca instituție academică postmodernă, de tip humboldtian, constituie un forum al ideilor libere, o comuniune de educare în spiritul adevărului, binelui, frumosului, idealurilor civice, democratice și un reper emblematic privind modul de asigurare a calității.

Prin cele șase facultăți ale sale, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad oferă tinerilor deschiși spre formare intelectuală și spre actul de creație o largă diversitate de programe de studii pentru nivelele de studii universitare de licență, masterat și doctorat, facilitându-le formarea în carieră, împlinirea profesională și recunoașterea socială.

Dezvoltarea instituțională a Universității noastre este și va rămâne una meritorie, racordată organic așteptărilor mentorului său spiritual, Vasile Goldiș, membrilor fondatori ai comunității locale, distinsului corp academic, studenților, masteranzilor, doctoranzilor și postdoctoranzilor noștri.

Prestigiul de care se bucură Universitatea de Vest “Vasile Goldiș” în străinătate este dovedit și de numărul mare de studenți veniți de peste hotare, la diferite programe de studii oferite de facultăți. Tineri din Italia, Franța, Maroc, India, Israel, Turcia, Germania, Austria, Algeria, Tunisia, Ungaria, Suedia și din alte părți ale lumii studiază medicina în limba română sau în limbile franceză și engleză.

De asemenea, grație performanțelor de până acum, Universitatea noastră a devenit parteneră a peste 50 de prestigioase instituții academice din țară și din întreaga lume, participând activ la dezvoltarea socio-economică și culturală a României.

Consecventă crezului său tradițional, „Prin noi înșine!”, universitatea arădeană are larg deschise porțile sale către tinerii doritori să urmeze cursurile învățământului superior, membrilor și organizațiilor comunității arădene, care au acordat și acordă sprijin dezvoltării unei instituții academice comunitare cum este cea a noastră. Totodată, doresc să adresez mulțumiri tuturor celor care împărtășesc filosofia patronului spiritual al UVVG și să îi invit, cu gratitudine, să împartă bucuriile și provocările cu corpul academic al Universității, la diferite manifestări științifice și culturale organizate în aulele și sălile de curs din Campusul Universitar.2leftarrow.svg
({{{2}}})

Istoric[modificare | modificare sursă]

Facultăți[modificare | modificare sursă]

 • Facultatea de Medicină
 • Facultatea de Farmacie
 • Facultatea de Medicină Dentară
 • Facultatea de Științe Economice; Inginerie si Informatică
 • Facultatea de Științe Juridice
 • Facultatea de Științe Socio-Umane, Educatiei fizică și Sport

Conducerea Universității[modificare | modificare sursă]

 • Prof.dr. Aurel Ardelean - președintele Universității
 • Prof.dr. Coralia A. Cotoraci - rector
 • Prof.dr. Petru Darău - prorector
 • Prof.dr. Anca Hermenean - prorector
 • Conf.dr. Cristian Bențe - prorector
 • Conf.dr. Andrei Anghelina - prorector
 • Conf.dr. Aristide Sorin Bașchir - președintele Senatului

Asociații studențești[modificare | modificare sursă]

Asociații studențești afiliate[modificare | modificare sursă]

Asociații ale absolvenților[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]