Institutul Teologic Protestant din Cluj

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Institutul Teologic Protestant
Protestáns Teológiai Intézet
Logo
Institutul Teologic Protestant
Kolozsvarr Prot Teologia.jpg
Informații
Fondată 1948
Tip Privată
Localizare
Țara Flag of Romania.svg România
Unitate administrativă Cluj-Napoca  Modificați la Wikidata
Oraș Cluj-Napoca
Conducere
Rector Tamás Juhász
Cifre cheie
Studenți 188
Prezență web
http://www.proteo.hu/ro

Institutul Teologic Protestant din Cluj funcționează ca atare din 15 septembrie 1895, dată la care Academia Protestantă din Transilvania și-a mutat sediul de la Aiud la Cluj. Concomitent Collegium Academicum din Aiud a devenit gimnaziu reformat (actualul Colegiu Național Bethlen din Aiud).[1]

Instituția este recunoscută de Statul Român și formează pastori ai celor trei confesiuni protestante din Transilvania, cea calvină (Biserica Reformată din România), luterană (Biserica Evanghelică Lutherană și Biserica Evanghelică de Confesiune Augustană). De asemenea institutul oferă studii similare confesiunii unitariene (Biserica Unitariană din Transilvania).

Institutul Protestant este coordonat de cinci episcopate: una unitariană, două luterane și două calvine (Episcopia reformată de Piatra Craiului și Episcopia Reformată de Transilvania). Sediul său din Cluj adăpostește Facultatea Reformată-Evanghelică și Facultatea Unitariană. Pe lângă acestea, institutul include și o Facultate Evanghelică de Confesiune Augustană aflată la Sibiu și întreținută de Biserica Evanghelică de Confesiune Augustană.

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]