Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați
Universitatea „Dunărea de Jos”.jpg
Informații
Motto„Tradiție în performanță”
Fondată1948
TipUniversitate de stat
Localizare
ȚaraFlag of Romania.svg România
Unitate administrativăGalați  Modificați la Wikidata
OrașStr. Domneasca Nr. 47, Galati, 800008, România
Campus11 cămine cu peste 3.000 locuri
Conducere
RectorProf. univ. dr. ing. Puiu Lucian Georgescu
Cifre cheie
Corp didactic769 (2020)
Studenți12.059 (2020)
Studii de masteratStudii de Masterat și Doctorat, Studii Postuniversitare de Specializare și Perfecționare
Alte informații
AfiliereEuropean University Association⁠(d), European Wind Energy Association⁠(d), Agence Universitaire de la Francophonie⁠(d), Black Sea Universities network
Prezență web
site web oficial
facebook
Twitter username
Instagram

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați este prima instituție de învățământ superior din țară care și-a extins activitatea în Republica Moldova. De asemenea, este singura universitate care a dezvoltat programe de predare a limbii române în Ucraina și Italia. Universitatea „Dunărea de Jos" din Galați a fost clasificată de către Asociația Universităților Europene în categoria “universități de educație și cercetare știintifică”.[1][2]

Universitatea de stat „Dunărea de Jos” din Galați este acreditată cu grad de încredere ridicat[3], acordat în urma evaluării Agenției Române Pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior.

Istoric[modificare | modificare sursă]

În anul 1948, la Galați s-a înființat Institutul de Îmbunătățiri Funciare. Ulterior, în anul 1951 s-a înființat Institutul Mecano-Naval, în interiorul căruia s-a dezvoltat Facultatea de Construcții Navale, o facultate care a avut încă din prima serie 155 de studenți.[4] Prin specificul de port la Dunăre, Galațiul a fost un centru al industriei alimentare, în care se concentrau produse agricole vegetale și animale. Astfel, Institutul de Industrii Alimentare din București a fost transferat în anul 1955 la Galați și a fost comasat cu Institutul Tehnic din Galați.

Pe 20 martie 1974 s-a înființat Universitatea din Galați, prin unirea Institutului Politehnic cu Institutul Pedagogic (Decretul Consiliului de Stat din 20 martie 1974). Mai târziu, după sfârșitul regimului comunist, în anul 1991, Universitatea din Galați și-a luat numele de Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, prin Hotărârea Guvernului din 4 ianuarie 1991.

În structura institutelor s-au realizat o serie de programe de studiu pe teme de construcții navale, exploatarea navelor și porturilor, industrii alimentare, tehnică piscicolă, frigotehnie.

De-a lungul timpului, Universitatea a dezvoltat strategii orientate către studenți, astfel încât aceștia beneficiază de mobilități ERASMUS în diverse țări europene, burse acordate prin bugetul de stat (suplimentate cu 10% din fondurile proprii ale Universității), încurajarea asociațiilor studențești (Liga Studenților, AIESEC, SSMG, ASCOR) și a manifestărilor organizate de acestea: conferințe, târguri, burse, prezentări, festivaluri, expoziții de carte, fotografie etc.

Rectori[modificare | modificare sursă]

Rectorii care au condus Universitatea începând cu anul 1974 când a avut loc înființarea Universității prin unificarea Institutului Pedagogic cu Institutul Politehnic [5] și până în prezent[6], au fost:

 1. Prof. dr. ing. Ion Crudu (1974 – 1981)
 2. Prof. dr. doc. ing. Florea Oprea (1981 – 1988)
 3. Prof. dr. ing. Mihai Jâșcanu (1989 – 1996)
 4. Prof. dr. ing. Emil Constantin (1996 – 2004)
 5. Prof. dr. ing. Alexandru Epureanu (2004 -2006)
 6. Prof. dr. ing. Mircea Bulancea (2006)
 7. Prof. dr. ing. Viorel Mînzu (2006 – 2012)
 8. Prof. dr. ing. Iulian -Gabriel Bîrsan (2012 - 2020)
 9. Prof.dr. ing. Puiu Lucian Georgescu (2020-prezent)

Organizare[modificare | modificare sursă]

În anul 2020, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați are în portofoliu 14 facultăți și pregătește studenți pentru ciclurile de studii universitare de licență, masterat și doctorat[7] în domenii ca: inginerie, științe economice și umaniste, medicină, arte și sport.[8]

Holul Universității „Dunărea de Jos” din Galați

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați dispune de:

 • 25 de centre de cercetare
 • 3 campusuri studențești
 • 3.000 de locuri de cazare
 • 3 cantine
 • 12 săli de lectură
 • 1 cabinet medical
 • o capelă studențească
 • două săli de sport

DEPARTAMENTUL PENTRU PREGĂTIREA PERSONALULUI DIDACTIC - DPPD și DEPARTAMENTUL DE FORMARE CONTINUĂ ȘI TRANSFER TEHNOLOGIC - DFCTT[modificare | modificare sursă]

În cadrul UNIVERSITĂȚII „DUNĂREA DE JOS” DIN GALAȚI funcționează DEPARTAMENTUL PENTRU PREGĂTIREA PERSONALULUI DIDACTIC - DPPD și DEPARTAMENTUL DE FORMARE CONTINUĂ ȘI TRANSFER TEHNOLOGIC - DFCTT, două structuri complementare facultăților, prin care universitatea oferă o gamă variată de programe de formare inițală și continuă a cadrelor didactice, parteneriate cu instituțiile socio-culturale și economice, programe postuniversitare, reconversie profesională și proiecte educaționale adresate adulților, tinerilor și copiilor. DPPD realizează formarea psihopedagogică a viitorilor profesori prin programe de Nivel I și Nivel II oferite studenților în regim de învățământ cu frecvență sau absolvenților, în regim modular - postuniversitar. Perfecționarea cadrelor didactice din învățământul preuniversitar se realizează prin _programe de formare continuă acreditate de minister și organizate modular - "Incluziune, consiliere si TIC - motivare si inovare în procesul educațional din medii defavorizate", "Scoala incluziva, comunicare interculturala si parteneriate inovative în medii educaționale defavorizate", "Manager creativ pentru școala incluzivă" - prin _programe naționale de formare continuă și de evoluție în cariera didactică -_ gradul didactic II și gradul didactic I - oferite pentru un număr de 23 de specializări acreditate de MEC, precum și prin proiecte educaționale și parteneriate cu inspectoratele școlare, casa corpului didactic, instituții de învățământ, școli de aplicație și profesori mentori. DFCTT realizează programe de formare profesională a adulților prin reconversie și programe postuniversitare, precum și proiecte/programe educaționale care se adresează unor categorii sociale extinse - adulți, tineri, copii - cum sunt eJobs, U3A, Universitatea Junior, ș.a.

Universitatea vârstei a treia (U3A)[modificare | modificare sursă]

În cadrul Universității a fost creat primul program românesc de studii universitare destinat persoanelor de vârsta a treia. Astfel, în anul 2016, la Galați s-a desfășurat prima admitere a Universității vârstei a treia (U3A), modulele de studiu academic fiind variate: Drept; Medicină; Artă, cultură și civilizație; Istorie, filosofie și teologie; Kinetoterapie; Economie geopolitică și relații internaționale; Pedagogie, psihologie și relații intergeneraționale; Nutriție și ingineria alimentelor; Știință și inginerie; Turism.

Universitatea Junior[modificare | modificare sursă]

Începând din anul universitar 2019-2020, Departamentul de Formare Continuă și Transfer Tehnologic din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați organizează programul pilot Universitatea Junior, unic la nivel național. Acest program de formare continuă este destinat elevilor din învățământul preuniversitar cu vârsta minimă  de 8 ani și acoperă dorința lor de dezvoltare a cunoștințelor în domeniul jocurilor pe calculator și al informaticii.  Inițiativa îi aparține lectorului  universitar dr. Ionuț Mitrofan de la Facultatea de Istorie, Filosofie și Teologie. În primul modul, intitulat Artă digitală. Proiectarea jocurilor, cei pasionați de jocurile pe calculator,  învață să creeze propriile personaje și jocuri. Modulul II  dezvoltă aptitudinile aferente Creării de site-uri web, Modulul III - Grafica tradițională în format digital are în vedere micii artiști, iar Modulul IV   abordează aspecte privind Modelarea și proiectarea virtuală 3D.

EXTENSIUNE[modificare | modificare sursă]

Universitatea și-a extins legăturile academice, având propria sucursală la Facultatea de Medicină și Farmacie în Enna – Italia. Acest parteneriat academic a fost  încheiat cu Universitatea „Kore” din Enna și Fondul Proserpina. Facultatea este acreditată de ARACIS, membră a Asociației Europene pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior (ENQA), diplomele obținute de absolvenți fiind recunoscute internațional. Facultatea de Medicină și Farmacie din Enna are două programe de studii – Medicină (50 locuri) și Asistență medicală generală (50 locuri), toate locurile fiind cu taxă. Durata studiilor la cele două specializări este de șase ani pentru Medicină și patru ani pentru Asistență medicală general.

Universitatea funcționează pe baza reglementărilor stabilite și aprobate de Senat sau de către organismele de conducere ale componentelor structurale, în acord cu: Declarația Drepturilor Omului și ale Cetățeanului, Constituția României, Legea Învățământului, Legea Statutului Personalului Didactic și cu prevederile din Carta Universitară.

Facultăți din cadrul Universității[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Clasificarea universităților din România: Care sunt cele mai bune instituții de învățământ superior, mediafax.ro, accesat 2011-09-12
 2. ^ Cele mai bune și cele mai slabe universități din România, realitatea.net, accesat 2011-09-12
 3. ^ http://www.qa.ugal.ro/
 4. ^ Ioan Brezeanu, Universitatea din Galați, ed. Porto Franco, Galați
 5. ^ [1] Decret de înființare a Universității
 6. ^ ugal.ro/index.php?page=pages.pa&title=Rectori ai Universității
 7. ^ [2] Doctorat – www.ugal.ro
 8. ^ ugal.ro/index.php?page=pages.pa&title=Programe de studii

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Universitatea „Dunărea de Jos”