Laura Codruța Kövesi

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Laura Codruța Kövesi, născută Lascu, (n. 15 mai 1973, Sfântu Gheorghe), a deținut din septembrie 2006 funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și în această calitate membru de drept în Consiliul Superior al Magistraturii. În 2013 a fost numită procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Originea și studiile[modificare | modificare sursă]

Laura Kövesi este fiica procurorului Ioan Lascu, care a deținut din 1980 până în 15 ianuarie 2010 funcția de șef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Mediaș.[1] Fratele ei, Sergiu Lascu, a devenit în 2010 director general adjunct al Direcției Tehnologia Informației și Comunicare din Transgaz.[2]

Laura Kövesi a absolvit învățământul preuniversitar la Mediaș, unde a evoluat ca baschetbalistă la Club Sportiv Școlar Mediaș. De acolo a fost selecționată în echipa națională de baschet feminin-cadete a României, cu care a câștigat în 1989 la Timișoara titlul de vicecampioană europeană. Între 1991-1995 a urmat cursurile Facultății de Drept în cadrul Universității Babeș-Bolyai.

Activitatea profesională[modificare | modificare sursă]

Între 15 septembrie 1995 - 1 mai 1999 a fost procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu. În 2 octombrie 2006 l-a înlocuit pe Ilie Botoș la conducerea Parchetului de pe lângă ÎCCJ.

Acuzația de plagiat[modificare | modificare sursă]

Mugur Ciuvică si GIP au acuzat-o în anul 2012 pe Laura Kövesi ca ar fi plagiat în lucrarea sa de doctorat. GIP a publicat o listă lungă cu pasaje comparate, similară celei publicate în cazul lui Victor Ponta. Diferența a fost că lista GIP nu a fost exactă, și GIP nu a cercetat în profunzime unele surse. Astfel, s-a putut dovedi ușor că acuzația a fost complet falsă, deoarece autoarea a publicat ea însăși textele presupus plagiate, în reviste de specialitate anterioare finalizării doctoratului, care ar fi fost mai apoi preluate în terțe articole, pe care GIP le-a presupus ca fiind cele după care s-a plagiat. De asemenea, autoarea a semnat unele dintre sursele mai vechi, presupus plagiate, cu numele de domnișoară, Lascu.[3]

Viața de familie[modificare | modificare sursă]

Laura Kövesi a divorțat în anul 2007, dar a păstrat numele de familie al fostului său soț, Eduard.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

InterviuriPredecesor:
Ilie Botoș
Procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție
2 octombrie 20062 octombrie 2012

Succesor:
Tiberiu Nițu