Gheorghe Argeșanu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Gheorghe Argeșanu
Argeseanu.jpg
Generalul Gheorghe Argeșanu
Date personale
Născut 28 februarie 1883
Caracal, România
Decedat 26/27 noiembrie 1940, (57 de ani)
Jilava, România Modificați la Wikidata
Naționalitate  România
Cetățenie Flag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupație politician, general
Activitate
Reprezentant Comandant al Regimentul 2 Călărași-Caracal, unitate de elita
Cunoscut pentru 1. Președinte al Consiliului de Miniștri
2. Ministru al Apărării Naționale în al doilea Guvern al patriarhului Miron Cristea

Gheorghe Argeșanu (n. 28 februarie 1883, Caracal – d. 26/27 noiembrie 1940, Jilava) a fost un general și om de stat român.

A fost căsătorit cu pianista evreică Manya Botez.[1]

Cariera militară[modificare | modificare sursă]

Participant combatant în Primul Război Mondial, generalul Argeșanu a deținut importante funcții de comandă în următoarele unități militare: Regimentul 2 Călărași-Caracal, unitate de elita, Divizia 1 Cavalerie Arad, Divizia 3 Cavalerie, Divizia 11 Infanterie, Divizia de Gardă și Corpul II Armată.

Funcții politice[modificare | modificare sursă]

Se pare că a fost într-un conflict surd cu generalul, viitor mareșal, Ion Antonescu, conflict nerecunoscut de niciunul dintre aceștia. Disputa celor doi ofițeri cavaleriști de elită a fost generată de câștigarea, în primă instanță, a examenului pentru gradul de general de către colonelul, pe atunci, Ion Antonescu, ea continând până la arestarea generalului Argeșanu. Un alt motiv al disputei a fost și poziția total diferită față de Carol al II-lea a celor doi: Argeșanu favorit -îl însoțise pe acesta, în tinerețe, în călătoria în jurul lumii iar Antonescu, era în dizgrație, pentru mândria cu care îl trata pe rege. Gheorghe Argeșanu a fost numit prim-ministru de către Carol al II-lea în urma asasinării de către legionarii conduși de Horia Sima a fostului șef al Guvernului, Armand Călinescu. Instalat în funcție, generalul Argeșanu, devotat lui Carol al II-lea, a impus o serie de măsuri sângeroase împotriva legionarilor, precum:

  • executarea și expunerea la locul crimei a asasinilor lui Armand Călinescu.
  • executarea fără nici o judecată a câte 3 legionari aleși aleator din fiecare județ al țării și expunerea lor în piețe publice.

Surse spun că, imediat după noua numire ca ministru de interne de către Carol al II-lea și aflarea veștii despre decizia acestuia de a executa câte 3 legionari din fiecare județ, a ordonat oprirea execuțiilor, salvând astfel viața câtorva (Info:Ghe.Margherescu, Secvențe cazone). Dincolo de controverse, generalul Gheorghe Argeșanu (Ghiță Soldatul, cum era alintat), a fost un ofițer de valoare, care, din păcate și nu din voia lui nu și-a dat obolul de pricepere și jertfă în conflictul în care a intrat România în 1941. Mandatul său, rămas în istorie pentru numeroasele crimele comise într-un interval deosebit de scurt, s-a încheiat după 7 zile, fiind înlocuit de guvernul Constantin Argetoianu.

Asasinarea generalului Argeșanu[modificare | modificare sursă]

În timpul statului național-legionar (septembrie 1940 - ianuarie 1941), Gheorghe Argeșanu a fost întemnițat, alături de alți foști demnitari ai regimului carlist, la închisoarea Jilava. În noaptea de 26/27 noiembrie 1940, 64 de foști demnitari și magistrați care luaseră măsuri violente împotriva Mișcării Legionare, printre care și generalul Argeșanu, au fost asasinați de un grup de legionari.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Aceasta mai fusese căsătorită cu scriitorul Eugeniu Botez.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Nicolae C. Nicolescu, "Șefii de stat și de guvern ai României", Editura Meronia, București, 2003
  • Andreea Chiru, Valentina Bîlcea, "Istoria românilor (în date)", Editura Cison, București, 2003

Bibliografie suplimentară[modificare | modificare sursă]

  • Nicolescu, Nicolae C. (), Enciclopedia șefilor de guvern ai României (1862-2006), București: Editura Meronia, pp. 38–39 


Predecesor:
gen. Ion Antonescu
Ministrul Apărării Naționale
30 martie 193813 octombrie 1938

Succesor:
gen. Nicolae Ciupercă


Predecesor:
Armand Călinescu
Președinte al Consiliului de Miniștri
2128 septembrie 1939

Succesor:
Constantin Argetoianu