Sorin Frunzăverde

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sorin Frunzăverde
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Bocșa, România Modificați la Wikidata
Decedat (59 de ani) Modificați la Wikidata
Reșița, Caraș-Severin, România Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (nefropatie[*]) Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiStrasbourg
Bruxelles Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Președinte al Consiliului Județean Caraș-Severin Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Succedat deSilviu Hurduzeu
În funcție
 – 
Precedat deIosif Secășan
Europarlamentar Modificați la Wikidata
În funcție
 – [1]
Succedat deCălin Rus
CircumscripțiaRomânia
LegislaturăAl șaselea Parlament European
Ministru al apărării naționale Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Precedat deTeodor Atanasiu
Succedat deTeodor Meleșcanu
Președinte al Consiliului Județean Caraș-Severin Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Succedat deIosif Secășan
Ministru al apărării naționale Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Precedat deConstantin Dudu Ionescu
Succedat deIoan Mircea Pașcu
Deputat al României Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Succedat deTeodor Crăciun Tuducan
CircumscripțiaCaraș-Severin
Legislaturălegislatura 2000–2004[*]
Ministru al turismului Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Precedat deÁkos Birtalan
Succedat deDan Matei Agathon
Ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Președinte al Consiliului Județean Caraș-Severin Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Precedat deGheorghe Pavel Bălan

Partid politicPNL (din )
Alma materUniversitatea Politehnica din București

Sorin Frunzăverde (n. , Bocșa, Caraș-Severin, România – d. , Reșița, Caraș-Severin, România) a fost un politician român, vicepreședinte al PNL, președinte al consiliului județean Caraș-Severin din 2004 până în 2019 (cu întreruperi). A fost ministru al mediului în guvernul Ciorbea, ministru al apărării în guvernele Isărescu și Tăriceanu, membru al Parlamentului European între 2007-2009.

Biografie[modificare | modificare sursă]

După absolvirea studiilor elementare la Bocșa și Reșița și a Liceului de Matematică-Fizică din Reșița (1975-1979), a urmat cursurile Facultății de Metalurgie din cadrul Institutului Politehnic București (1980-1985), obținând diploma de inginer metalurgist.

După absolvirea facultății, a lucrat ca inginer la Combinatul Siderurgic Reșița, îndeplinind funcțiile de șef de atelier (1985-1988) și apoi de șef al Serviciului CTC-Laboratoare (1988-1991).

Între anii 1991-1996 a fost președinte și director general al Camerei de Comerț și Industrie al județului Caraș-Severin, deținând de asemenea în perioada 1992-1996 funcția de consilier județean, secretar al Comisiei de Buget-Finanțe din cadrul Consiliului Județean Caraș-Severin. În perioada 1996-1997 a deținut funcția de președinte al Consiliului Județean Caraș-Severin.

Sorin Frunzăverde a obținut în 2000 titlul de doctor în științe economice al Universității de Vest din Timișoara iar 4 ani mai târziu pe cel de doctor în științe militare al Universității Naționale de Apărare din București.

Funcții ministeriale[modificare | modificare sursă]

În perioada 1997-2000 a deținut o serie de funcții ministeriale ca reprezentant al Partidului Democrat.

  • ministrul apelor, pădurilor și mediului înconjurător (5 decembrie 1997 - 11 februarie 1998) în Guvernul Victor Ciorbea, din care a demisionat odată cu retragerea miniștrilor PD din guvern;
  • ministrul turismului (17 aprilie 1998 - 16 decembrie 1998) în Guvernul Radu Vasile. Conform Hotărârii nr. 47 din 16 decembrie 1998 a Parlamentului României, Ministerul Turismului a fost desființat. El și-a continuat apoi activitatea ca președinte al Autorității Naționale pentru Turism, până la numirea sa în fruntea Ministerului Apărării Naționale.
  • ministrul apărării naționale (13 martie 2000 - 28 decembrie 2000) în Guvernul Mugur Isărescu.
  • ministrul apărării (26 octombrie 2006 - 5 aprilie 2007) în Guvernul Tăriceanu.

Funcții politice[modificare | modificare sursă]

Sorin Frunzăverde a fost președintele organizației județene Caraș-Severin a Partidului Democrat-Liberal încă de la înființare. În perioada iunie 2001 - mai 2011 a ocupat funcția de vicepreședinte al Biroului Permanent Național al Partidului Democrat (Departamentul Relații Internaționale). A fost artizanul primirii Partidului Democrat în Partidul Popular European, după ce fusese membru al Internaționalei Socialiste.

În 2011 a fost ales prim-vicepreședinte al Biroului Permanent Național al Partidului Democrat-Liberal, funcție pe care a păstrat-o până în 28 martie 2012, când a anunțat demisia sa din PDL și trecerea la PNL.

La congresul PNL din 7 aprilie 2012 a fost ales în funcția de vicepreședinte al partidului. La congresul extraordinar din iunie 2014 a fost reales vicepreședinte al Partidului Național Liberal.

Deputat în Parlamentul European[modificare | modificare sursă]

La alegerile europarlamentare din 25 noiembrie 2007, a fost ales ca deputat în Parlamentul European pentru mandatul 2007-2009, el candidând pe listele Partidului Democrat pe prima poziție. A îndeplinit funcția de șef al delegației române din cadrul PPE-DE, vicepreședinte al Subcomisiei de Securitate și Apărare, titular în Comisia pentru Afaceri Externe și supleant în Comisia de Dezvoltare.

La alegerile locale din 1 iunie 2008 a candidat pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Caraș-Severin, obținând 43,8% din voturile valabil exprimate. Ca urmare a alegerii sale în funcția de președinte al Consiliului Județean Caraș-Severin, Sorin Frunzăverde a demisionat la 4 iunie 2008 din Parlamentul European, fiind înlocuit în această funcție de către Flaviu Călin Rus.

În legislatura 2000-2004, Sorin Frunzăverde a fost ales deputat de Caraș-Severin pe listele Partidului Democrat (PD). În legislatura 2000-2004, a fost secretar al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților și membru în Comisia specială a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra Serviciului de Informații Externe. De asemenea, a fost vicepreședinte al Grupului Parlamentar de prietenie cu Finlanda și secretar al Grupului Parlamentar de prietenie cu Croația. A demisionat din Parlamentul României la data de 28 iunie 2004, fiind înlocuit de Teodor Crăciun Tuducan.

Președinte al Consiliului Județean Caraș-Severin[modificare | modificare sursă]

În 18 martie 2014, Sorin Frunzăverde a obținut premiul Politicianul anului, titlu decernat în cadrul Galei Naționale a Excelenței în Asistența Socială. Competiția a fost inițiată de Colegiul Național al Asistenților Sociali din România, cu ocazia sărbătoririi a 20 de ani de la prima promoție de asistenți sociali și 10 ani de la reglementarea profesiei de asistent social în România. Evenimentul a fost găzduit de Teatrul Nottara din București.[necesită citare]

La alegerile locale din 10 iunie 2012 a obținut un nou mandat ca președinte al Consiliului Județean Caraș-Severin cu 47,8% din voturile valabil exprimate.

A candidat la alegerile locale din 1 iunie 2008 pentru postul de președinte al Consiliului Județean Caraș-Severin, obținând 43,8% din voturile valabile, fiind urmat de Ion Mocioalcă cu 20,8%, Horia Irimia cu 17,3% și Aurel Marinescu cu 5,5% din voturi [2]. El a preluat oficial funcția de președinte al CJ Caraș-Severin la 20 iunie 2008.

Ca urmare a alegerii sale în funcția de președinte al Consiliului Județean Caraș-Severin, Frunzăverde a demisionat la 4 iunie 2008 din Parlamentul European, fiind înlocuit în această funcție de către Flaviu Călin Rus.

Sorin Frunzăverde a vorbit fluent limba engleză, limba italiană și limba germană, a fost căsătorit și a avut o fiică.

Condamnare penală[modificare | modificare sursă]

La data de 3 iulie 2015 Sorin Frunzăverde, președinte al Consiliului Județean Caraș Severin, a devenit urmărit penal de către Direcția Națională Anticorupție pentru infracțiunea de folosire a influenței ori autorității pentru obținerea de foloase necuvenite.

Inculpatul Sorin Frunzăverde ar fi făcut demersuri pentru influențarea procesului electoral în direcția obținerii de mai multe voturi pentru un anumit candidat.[3]

Magistrații Curții de Apel Timișoara, în mai 2016, l-au condamnat definitiv pe Sorin Frunzăverde la 2 ani de închisoare cu suspendare și cursuri de reintegrare în societate.[4]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ http://www.europarl.europa.eu/meps/en/39708  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ Amos News, 4 iunie 2008 - Caraș Severin: Sorin Frunzăverde - președinte al CJ[nefuncțională]
  3. ^ Direcția Națională Anticorupție. „trimitere în judecată - Sorin Frunzăverde”. Accesat în . 
  4. ^ Corespondeți, Departamentul (). „Sorin Frunzăverde, condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare”. MediaFax. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Sorin Frunzăverde


Predecesor:
Constantin Dudu Ionescu
Ministrul Apărării Naționale
13 martie 200028 decembrie 2000
Succesor:
Ioan Mircea Pașcu
Predecesor:
Teodor Atanasiu
Ministrul Apărării Naționale
25 octombrie 20065 aprilie 2007
Succesor:
Teodor Meleșcanu