Mircea Dușa

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Mircea Dușa
Mircea Duşa (2) (cropped).jpg
Date personale
Născut (67 de ani) Modificați la Wikidata
Toplița, Harghita, România Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician Modificați la Wikidata
Prefect al județului Mureș Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Ministru al apărării naționale Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Precedat deCorneliu Dobrițoiu
Succedat deMihnea Motoc
Ministru al Afacerilor Interne Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Precedat deIoan Rus
Succedat deRadu Stroe
Ministru-delegat pentru relația cu Parlamentul Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Succedat deDan Șova
Deputat al României Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
CircumscripțiaHarghita
Legislaturălegislatura 2004–2008[*]
Prefect al județului Harghita Modificați la Wikidata
În funcție
 – 

Partid politic PSD (din )
PCR (până în )
Alma materUniversitatea din București

Mircea Dușa (n. 1 aprilie 1955, Toplița, jud. Harghita, România) este un politician român, membru al Parlamentului României. Din anul 2012 a fost ministru de Interne în primul guvern Ponta.

După data de 21 decembrie 2012 a fost ministrul apărării naționale în guvernele Ponta 2, 3 și 4. Pe 4 noiembrie 2015 prim-ministrul demisionar Victor Ponta a propus ca Dușa să preia conducerea interimară a guvernului. Președintele Klaus Iohannis nu a acceptat însă propunerea lui Ponta și l-a desemnat prim-ministru interimar pe ministrul educației, Sorin Cîmpeanu.[1]

Înainte de Revoluția din 1989 a avut diferite funcții în Partidul Comunist Român și consiliul popular al orașului Toplița: șef serviciu în perioada 1976-1986 și vicepreședinte între 1986 și 1990. Din 1990 până în 1996 a fost viceprimar al orașului Toplița, iar din 1996 a devenit membru PDSR și primar al orașului Toplița. Din anul 2001 a fost prefect al județului Harghita, iar în anii 2004 și 2008 a fost ales de deputat de Harghita din partea PSD.[2] În 10 decembrie 2019 a demisionat din funcția de prefect al județului Mureș.* O anchetă din 2014 a revistei Kamikaze a descoperit că Mircea Dușa și-a falsificat CV-ul. Astfel, atat in CV-ul de pe site-ul Camerei Deputaților, cat și in CV-ul de pe site-ul Ministerului Apărării, Mircea Dușa a ascuns că a efectutat studiile superioare la Academia de Studii Social-Politice „Ștefan Gheorghiu" de pe lingă Comitetul Central al Partidului Comunist Roman. ([Sursă](http://www.kmkz.ro/investigatii-2/ancheta/ministrul-apararii-mircea-dusa-si-a-falsificat-cv-ul/#)) * O investigație a Asociației Neuer Weg din cadrul unui proiect jurnalistic ecologist (2012-2013) l-a acuzat pe Mircea Dușa că a fost parte a mafiei lemnului din Hargita in perioada in care a fost prefect prin protecția acordată exploatărilor ilegale de lemn. ([Sursă](http://www.evz.ro/evz-exclsuiv-fratia-topoarelor-din-codrii-romaniei-fata-nevazuta-a-mafiei-padurilor.html))

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ și http://www.usamv.ro/echipa-manageriala/ http://www.antena3.ro/actualitate/victor-ponta-premier-interimar-mircea-dusa-322549.html și http://www.usamv.ro/echipa-manageriala/ Verificați valoarea |url= (ajutor).  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ Fulminanta carieră comunistă a ministrului Apărării, 13 august 2013, Sidonia Bogdan, Mihai Burcea, România liberă

Legături externe[modificare | modificare sursă]


* O anchetă din 2014 a revistei Kamikaze a descoperit că Mircea Dușa și-a falsificat CV-ul. Astfel, atat in CV-ul de pe site-ul Camerei Deputaților, cat și in CV-ul de pe site-ul Ministerului Apărării, Mircea Dușa a ascuns că a efectutat studiile superioare la Academia de Studii Social-Politice „Ștefan Gheorghiu" de pe lingă Comitetul Central al Partidului Comunist Roman. ([Sursă](http://www.kmkz.ro/investigatii-2/ancheta/ministrul-apararii-mircea-dusa-si-a-falsificat-cv-ul/#)) * O investigație a Asociației Neuer Weg din cadrul unui proiect jurnalistic ecologist (2012-2013) l-a acuzat pe Mircea Dușa că a fost parte a mafiei lemnului din Hargita in perioada in care a fost prefect prin protecția acordată exploatărilor ilegale de lemn. ([Sursă](http://www.evz.ro/evz-exclsuiv-fratia-topoarelor-din-codrii-romaniei-fata-nevazuta-a-mafiei-padurilor.html))