Henri Cihoski

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Henri Cihoski
HenriCihoski.jpg
Generalul Henri Cihoski
Născut 2 octombrie 1872
Tecuci, România
Decedat 18 mai 1950, (78 de ani)
Închisoarea Sighet, Republica Populară Română
Naționalitate  România
Ocupație general
Reprezentant Ministrul al Apărării (1928-1930)
Cunoscut(ă) pentru luptele grele în bătălia de la Mărășești
Premii Ordinul Mihai Viteazul
Membru în Consiliul Suprem de Apărare Națională (1943)

Henri Cihoski (n. 2 octombrie 1872, Tecuci - d. 18 mai 1950, Închisoarea Sighet) a fost un politician și general român, de origine poloneză.

În anul 1917 era general de brigadă și comanda Divizia 10 Infanterie, care a dus lupte grele în bătălia de la Mărășești. Pentru conducerea diviziei, gen. Cihoski a primit Ordinul Mihai Viteazul, clasa 3. Între anii 1928-30 a fost ministrul apărării. A avansat până la gradul de general-locotenent. În 1943 a fost membru în Consiliul Suprem de Apărare Națională.

Alături de alte celebrități, precum C. I. Nottara, Barbu Brezianu, Mircea Eliade și Iuliu Maniu, Henri Cihoski a trăit într-o casă construită chiar de către el, pe bulevardul Dacia.

Funcții Deținute[modificare | modificare sursă]

1928 - 1930 - Ministrul Apărării.

Implicarea în "Afacerea Skoda"[modificare | modificare sursă]

Generalul a fost implicat in calitate de Ministru al Apărării Naționale în cea mai mare excrocherie cu bani publici a perioadei interbelice "Afacerea Škoda".[necesită citare]

În data de 17 martie 1930, Ministerul Apărării Naționale a semnat un contract de furnizare de armament cu Uzinele Škoda, în valoare de 1.250 milioane lei pentru puști mitraliere și 5.500 milioane lei pentru tunuri (în total 6,75 miliarde lei)[1]. După cum avea să susțină mai târziu Iuliu Maniu, guvernul național-țărănesc prezidat de el avea deja un plan de modernizare și înarmare cu mult înainte de această dată. Totodată, România încerca în acest fel să-și onoreze angajamentele economice față de Mica Înțelegere (în speță cu Cehoslovacia), alianță care până atunci nu jucase decât un rol minor. Din partea Ministerului de Război a semnat generalul Henri Cihoski în calitate de ministru.

Scandalul propriu-zis izbucnește în primăvara lui 1933, la trei ani de la semnarea contractului. În urma unui telefon anonim, în data de 10 martie, finanțele operează o percheziție la sediul firmei din București, pe motiv că aceasta nu ar fi plătit mai multe impozite datorate statului. În seiful din biroul lui Bruno Seletzki, reprezentantul Uzinelor Škoda, sunt găsite mai multe documente militare secrete din Arhiva Ministerului Apărării, cu privire la sistemul național de apărare, documente despre contractele statului cu alți furnizori de armament. Reacția inițială a autorităților a fost ambiguă. Ministrul justiției, țărănistul Mihai Popovici, sistează percheziția și încearcă să mușamalizeze rapid cazul. În aceeași seară, Bruno Seletzki pătrunde înapoi în sediul firmei, rupe sigiliile și sustrage mai multe documente. Toate acestea scapă presei, care nu întârzie să publice articole incendiare despre „Afacerea Škoda”. Scandalul se extinde rapid și în Parlament. Sub presiunea opiniei publice și a Parlamentului, pe 24 martie este arestat Bruno Seletzki. Implicat direct, generalul Sică Popescu, din Corpul I Armată, se sinucide. În ce privește chestiunea responsabilităților, comisia parlamentară i-a indicat doar pe directorul ceh Bruno Seletzki și pe Romulus Boilă, membru PNȚ, care nu a putut justifica o parte din avere. Colonelul Sică Georgescu a fost învinuit că ar fi primit comisioane. Răspunzător a fost considerat și fostul ministru al apărării, generalul H. Cihoski, cel care semnase contractul.

În 1945 a fost arestat.

În după amiaza zilei de 7 mai 1950 a sosit la închisoarea Sighet, adus cu o dubă de la București împreună cu Nicolae Sibiceanu, Victor Papacostea, general Niculae Marinescu etc. Moare 11 zile mai târziu.

Galerie imagini[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Magazin Istoric nr. 12/2004;
  • Dumitru Preda, Generalul Henri Cihoski: un erou al României Mari, București, Editura Militară, 1996


Predecesor:
gen. Paul Angelescu
Ministrul Apărării Naționale
10 noiembrie 19284 aprilie 1930

Succesor:
Iuliu ManiuVezi și[modificare | modificare sursă]