Dacian Cioloș

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Dacian Cioloș
Dacian Cioloş 2012-05-10.jpg
Date personale
Născut 27 iulie 1969 (46 de ani)
Zalău, România
Cetățenie România
Ocupație inginer
om politic
Agronom
Prim-ministru al României
Deținător actual
Funcție asumată
17 noiembrie 2015
Șef al statului Klaus Iohannis
Precedat de Victor Ponta
Comisar european pentru agricultură și dezvoltare rurală
În funcție
9 februarie 2010 – 1 noiembrie 2014
Precedat de Mariann Fischer Boel[*]
Succedat de Phil Hogan[*]
Ministru al Agriculturii
În funcție
11 octombrie 2007 – 22 decembrie 2008
Precedat de Decebal Traian Remeș
Succedat de Ilie Sârbu

Partid politic Partidul Popular European
Alma mater Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca
Școala Națională Superioară de Agronomie din Montpellier[*]
Profesie Inginer agronom

Dacian Julien Cioloș[1] (n. 27 iulie 1969, Zalău, România) este un inginer agronom, prim ministru al României din 17 noiembrie 2015. Anterior, el a ocupat funcția de comisar european pentru domeniul agriculturii în cadrul Comisiei Europene între 2010–2014.

Originea și studiile

Dacian Cioloș s-a născut la data de 27 iulie 1969, în orașul Zalău. O parte a copilăriei a petrecut-o la Pericei, comuna din care este originară mama sa.[2] După absolvirea în 1987 a studiilor medii la Liceul agroindustrial din Șimleul Silvaniei, specializarea Horticultură și Viticultură, a urmat cursurile Facultății de Horticultură din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj (1989-1994), obținând diploma de inginer horticultor.

A urmat apoi studii de agronomie aprofundată, specializarea „Sisteme de producție și Dezvoltare rurală” la École nationale supérieure agronomique (ENSAR) din Rennes, Franța, beneficiind de o bursă guvernamentală franceză (1995-1996) și un master științific (DEA) în „Economia dezvoltării agricole, agro-alimentare și rurale” la École nationale supérieure agronomique (ENSAM) și Université Montpellier I (1996-1997). Începând din anul 2000, este doctorand în economia dezvoltării agricole, agroalimentare și rurale la Institutul Național de Cercetări Agronomice (INRA) din cadrul École nationale supérieure agronomique de Montpellier (ENSAM).

În perioada studenției a fost reprezentant al studenților în senatul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară și în consiliul de administrație al Facultății de Horticultură din Cluj (1990-1995), coordonator al programului de stagii pentru studenții USAMV Cluj în ferme agricole din Franța (1992-1995) și inițiator și membru fondator al asociației profesionale AGROECOLOGIA (1995). În anul 2000 a devenit membru al Grupului din Bruges, grup european independent de analize și propuneri privind politica agricolă comună a Uniunii Europene.

A urmat stagii practice totalizând 13 luni în ferme de agricultură ecologică sub egida Federației Regionale a Agricultorilor Ecologici din Bretagne - Franța (1991-1996), studiind administrarea fermelor agricole familiale, principiile agriculturii durabile, organizarea interprofesională a agriculturii ecologice în Franța. A activat la Centrul Internațional de Cooperare pentru Dezvoltare Agricolă - CICDA Paris - Montreuil, Franța (august - septembrie 1995) ocupându-se de pregătirea unui proiect de cooperare descentralizată Savoia – Argeș pentru dezvoltare rurală, proiect de a carui implementare s-a si ocupat timp de doi ani. A activat în calitate de inginer stagiar la Camera Județeană de Agricultură Aveyron - Franța (februarie - septembrie 1997), ocupându-se cu elaborarea lucrării de diplomă DAA „Analiza și evaluarea experienței de dezvoltare agricolă și rurală în Nord Aveyron”.

Activitatea profesională

După absolvirea masteratului a lucrat ca agroeconomist stagiar la Comisia Europeană de la Bruxelles, în cadrul Diviziei de Dezvoltare rurală a Direcției Generale de Agricultură (martie–iulie 1997, aprilie 1999), ocupându-se cu pregătirea programului SAPARD – elaborarea cadrului de reglementare și a dispozitivului administrativ de implementare în statele eligibile. Pentru o perioadă (martie 1998 - octombrie 1999) este directorul Programului de dezvoltare rurală locală în Argeș, în cadrul cooperării descentralizare dintre Consiliul General Savoia (FR) și Consiliul Județean Argeș - CICDA. Lucrează apoi coordonator al programelor de cooperare franco-române în dezvoltare agricolă și rurală la Centrul Internațional de Cooperare pentru Dezvoltare Agricolă - CICDA în cooperare cu Asociația Naționala de Dezvoltare Agricolă – ANDA, Franța (noiembrie 1999 – decembrie 2001).

Între anii 2002–2003 a lucrat la Comisia Europeană, Delegația CE în România, ca manager în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale SAPARD.[3]

Activitatea politică

Ministru și comisar european pentru agricultură

Începând din ianuarie 2005 a activat în cadrul Ministerului Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale, mai întâi pe postul de consilier al ministrului Decebal Traian Remeș, ca reprezentant în Comitetul Special Agricol la Consiliul European (ianuarie 2005 - mai 2007), apoi ca subsecretar de stat pentru Afaceri Europene (mai - octombrie 2007) pentru ca în final să ocupe funcția de ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale în perioada 11 octombrie 2007 - 22 decembrie 2008 în guvernul Călin Popescu-Tăriceanu. Nu face parte din nici un partid politic (politician independent).

În data de 9 februarie 2010 Parlamentul European a acordat votul de învestitură Comisiei Europene condusă de José Manuel Barroso. După încetarea mandatului comisiei Barroso, Cioloș a ocupat funcția de consilier al președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, până la preluarea funcției de prim-ministru al României, în noiembrie 2015.

Prim-ministru

În ziua de 10 noiembrie 2015 a fost desemnat drept prim-ministru al României de către președintele Klaus Iohannis, la șase zile după demisia premierului Victor Ponta. Anunțarea cabinetului Cioloș a avut loc în data de 15 noiembrie 2015. Votul în Parlament, pentru învestitură, a fost primit la 17 noiembrie 2015.[4] În seara aceleiași zile de marți, 17 noiembrie 2015, guvernul Cioloș a depus jurământul în fața președintelui.[5]

Viața particulară

Din anul 2000 este căsătorit cu o franțuzoaică, Valérie Cioloș-Villemin.[2][6] Nunta a avut loc la Pericei.[7] În afară de limba română, Dacian Cioloș vorbește limbile franceză și engleză.

Vezi și

Referințe

Legături externe

Articole biografice

Interviuri