Dacian Cioloș

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Dacian Cioloș
Dacian Ciolos February 2013.jpg
Comisar pentru Agricultură în Comisia Europeana
Deținător actual
Funcție asumată
9 februarie 2010
Președinte José Manuel Barroso
Ministrul agriculturii
În funcție
11 octombrie 2007[1] – 22 decembrie 2008
Prim-ministru Călin Popescu-Tăriceanu
Precedat de Decebal Traian Remeș
Succedat de Ilie Sârbu

Născut 27 iulie 1969 (1969-07-27) (46 de ani)
Zalău, România
Partid politic Partidul Popular European
Alma mater Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca
École Nationale Supérieure Agronomique
Ocupație inginer
om politic
Agronom
Profesie Inginer agronom

Dacian Cioloș (n. 27 iulie 1969, Zalău) este un inginer agronom și om politic român, care ocupă funcția de comisar pentru domeniul agriculturii în cadrul Comisiei Europene începând din februarie 2010.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Dacian Cioloș s-a născut la data de 27 iulie 1969, în orașul Zalău[2]. După absolvirea în 1987 a studiilor medii la Liceul agroindustrial din Șimleul Silvaniei, specializarea Horticultură și Viticultură, a urmat cursurile Facultății de Horticultură din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj (1989-1994), obținând diploma de inginer horticultor.

A urmat apoi studii de agronomie aprofundată, specializarea "Sisteme de producție și Dezvoltare rurală" la École Nationale Supérieure Agronomique (ENSAR) din Rennes, Franța, beneficiind de o bursă guvernamentală franceză (1995-1996) și un master științific (DEA) în "Economia dezvoltării agricole, agro-alimentare și rurale" la École Nationale Supérieure Agronomique (ENSAM) și Université Montpellier I (1996-1997). Începând din anul 2000, este doctorand în economia dezvoltării agricole, agroalimentare și rurale la Institutul Național de Cercetări Agronomice (INRA) din cadrul École Nationale Supérieure Agronomique Montpellier (ENSAM).

În perioada studenției, a fost reprezentant al studenților în Senatul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară și în Consiliul de Administrație al Facultății de Horticultură din Cluj Napoca (1990-1995), coordonator al Programului de stagii pentru studenții USAMV Cluj Napoca în ferme agricole din Franța (1992-1995) și inițiator și membru fondator al asociației profesionale AGROECOLOGIA (1995). În anul 2000, a devenit membru al Grupului din Bruges, grup european independent de analize și propuneri privind Politica Agricolă Comună și Uniunea Europeană[2].

A urmat stagii practice totalizând 13 luni în ferme de agricultură ecologică sub egida Federației Regionale a Agricultorilor Ecologici din Bretagne - Franța (1991-1996), studiind administrarea fermelor agricole familiale, principiile agriculturii durabile, organizarea interprofesională a agriculturii ecologice în Franța. A activat la Centrul Internațional de Cooperare pentru Dezvoltare Agricolă - CICDA Paris - Montreuil, Franța (august - septembrie 1995) ocupându-se de pregătirea unui proiect de cooperare descentralizată Savoia – Arges pentru dezvoltare rurală, proiect de a carui implementare s-a si ocupat timp de doi ani. A activat in calitate de inginer stagiar la Camera Județeană de Agricultură Aveyron - Franța (februarie - septembrie 1997), ocupându-se cu elaborarea lucrării de diplomă DAA "Analiza și evaluarea experienței de dezvoltare agricolă și rurală în Nord Aveyron".

După absolvirea masteratului, lucrează ca agroeconomist stagiar la Comisia Europeană de la Bruxelles, în cadrul Diviziei de Dezvoltare rurală a Direcției Generale de Agricultură (martie – iulie 1997, aprilie 1999), ocupându-se cu pregătirea Programului SAPARD – elaborarea cadrului de reglementare și a dispozitivului administrativ de implementare în statele eligibile. Pentru o perioadă (martie 1998 - octombrie 1999) este directorul Programului de dezvoltare rurală locală în Argeș, în cadrul cooperării descentralizare dintre Consiliul General Savoia (FR) și Consiliul Județean Argeș - CICDA. Lucrează apoi coordonator al programelor de cooperare franco-române în dezvoltare agricolă și rurală la Centrul Internațional de Cooperare pentru Dezvoltare Agricolă - CICDA in cooperare cu Asociația Naționala de Dezvoltare Agricolă – ANDA, Franța (noiembrie 1999 – decembrie 2001).

Între anii 2002–2003, lucrează la Comisia Europeană, Delegația CE în România, ca Task Manager Agricultură și Dezvoltare rurală, SAPARD[2]. Începând din ianuarie 2005, activează în cadrul Ministerului Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale, mai întâi pe postul de consilier al Ministrului, reprezentant în Comitetul Special Agricol la Consiliul European (ianuarie 2005 - mai 2007), apoi subsecretar de stat pentru Afaceri Europene (mai - octombrie 2007) și apoi ca ministru al agriculturii și dezvoltării rurale in perioada 11 octombrie 2007 - 22 decembrie 2008. Nu face parte din nici un partid politic.

Președintele Comisiei Europene, Manuel Barroso, a anunțat la 27/11/2009 lista comisarilor europeni : Dacian Ciolos a fost desemnat comisar pentru Agricultură și Dezvoltare rurală. "Este cel mai competent candidat pe care l-am avut pentru Agricultură", spune Barroso.

În data de 9 februarie 2010, Parlamentul European acordă votul de învestitură Comsiei Europene condusă de Jose Manuel Baroso și automat și lui Dacian Cioloș.

Dacian Cioloș este căsătorit și vorbește limbile franceză și engleză.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Ciolos, noul ministru al Agriculturii, 12 octombrie 2007, Evenimentul zilei, accesat la 10 iulie 2012
  2. ^ a b c Cine este Dacian Ciolos, romanul de pe lista lui Barroso, 30 Noiembrie 2009, wall-stret.ro, accesat la 2 septembrie 2010

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Articole biografice

Interviuri