Dacian Cioloș

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Dacian Cioloș
EPP Congress 2187 (8096672652) (cropped).jpg
Date personale
Născut (49 de ani) Modificați la Wikidata
Zalău, România Modificați la Wikidata
Căsătorit cuValérie Cioloș-Villemin
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațieinginer
om politic
agronom Modificați la Wikidata
Prim-ministru al României Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Șef al statuluiKlaus Iohannis
Precedat deVictor Ponta
Succedat deSorin Grindeanu
Comisar european pentru agricultură și dezvoltare rurală Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Precedat deMariann Fischer Boel[*]
Succedat dePhil Hogan[*]
Ministru al Agriculturii Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Precedat deDecebal Traian Remeș
Succedat deIlie Sârbu

PremiiOrdinul Republicii ()
Partid politicEPP
Alma materUniversitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca
Școala Națională Superioară de Agronomie din Montpellier[*]
ProfesieInginer agronom

Dacian Julien Cioloș[1] (n. , Zalău, România) este un inginer agronom, care a deținut funcția de prim-ministru al României din 17 noiembrie 2015 până la 4 ianuarie 2017. Anterior, el a ocupat funcția de comisar european pentru domeniul agriculturii în cadrul Comisiei Europene între 2010–2014.

Originea și studiile[modificare | modificare sursă]

Dacian Cioloș s-a născut la data de 27 iulie 1969 în orașul Zalău. O parte a copilăriei a petrecut-o la Pericei, comuna din care este originară mama sa.[2] După absolvirea în 1987 a studiilor medii la Liceul agroindustrial din Șimleul Silvaniei, specializarea Horticultură și Viticultură, a urmat cursurile Facultății de Horticultură din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj (1989-1994), obținând diploma de inginer horticultor.

A urmat apoi studii de agronomie aprofundată, specializarea „Sisteme de producție și Dezvoltare rurală” la École nationale supérieure agronomique (ENSAR) din Rennes, Franța, beneficiind de o bursă guvernamentală franceză (1995-1996) și un master științific (DEA) în „Economia dezvoltării agricole, agro-alimentare și rurale” la École nationale supérieure agronomique (ENSAM) și Université Montpellier I (1996-1997). Începând din anul 2000, este doctorand în economia dezvoltării agricole, agroalimentare și rurale la Institutul Național de Cercetări Agronomice (INRA) din cadrul École nationale supérieure agronomique de Montpellier (ENSAM).

În perioada studenției a fost reprezentant al studenților în senatul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară și în consiliul de administrație al Facultății de Horticultură din Cluj (1990-1995), coordonator al programului de stagii pentru studenții USAMV Cluj în ferme agricole din Franța (1992-1995) și inițiator și membru fondator al asociației profesionale AGROECOLOGIA (1995). În anul 2000 a devenit membru al Grupului din Bruges, grup european independent de analize și propuneri privind politica agricolă comună a Uniunii Europene.

A urmat stagii practice totalizând 13 luni în ferme de agricultură ecologică sub egida Federației Regionale a Agricultorilor Ecologici din Bretagne - Franța (1991-1996), studiind administrarea fermelor agricole familiale, principiile agriculturii durabile, organizarea interprofesională a agriculturii ecologice în Franța. A activat la Centrul Internațional de Cooperare pentru Dezvoltare Agricolă - CICDA Paris - Montreuil, Franța (august - septembrie 1995) ocupându-se de pregătirea unui proiect de cooperare descentralizată Savoia – Argeș pentru dezvoltare rurală, proiect de a carui implementare s-a si ocupat timp de doi ani. A activat în calitate de inginer stagiar la Camera Județeană de Agricultură Aveyron - Franța (februarie - septembrie 1997), ocupându-se cu elaborarea lucrării de diplomă DAA „Analiza și evaluarea experienței de dezvoltare agricolă și rurală în Nord Aveyron”.

Activitatea profesională[modificare | modificare sursă]

După absolvirea masteratului a lucrat ca agroeconomist stagiar la Comisia Europeană de la Bruxelles, în cadrul Diviziei de Dezvoltare rurală a Direcției Generale de Agricultură (martie–iulie 1997, aprilie 1999), ocupându-se cu pregătirea programului SAPARD – elaborarea cadrului de reglementare și a dispozitivului administrativ de implementare în statele eligibile. Pentru o perioadă (martie 1998 - octombrie 1999) este directorul Programului de dezvoltare rurală locală în Argeș, în cadrul cooperării descentralizare dintre Consiliul General Savoia (FR) și Consiliul Județean Argeș - CICDA. Lucrează apoi coordonator al programelor de cooperare franco-române în dezvoltare agricolă și rurală la Centrul Internațional de Cooperare pentru Dezvoltare Agricolă - CICDA în cooperare cu Asociația Naționala de Dezvoltare Agricolă – ANDA, Franța (noiembrie 1999 – decembrie 2001).

Între anii 2002–2003 a lucrat la Comisia Europeană, Delegația CE în România, ca manager în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale SAPARD.[3]

Activitatea politică[modificare | modificare sursă]

Ministru și comisar european pentru agricultură[modificare | modificare sursă]

Începând din ianuarie 2005 a activat în cadrul Ministerului Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale, mai întâi pe postul de consilier al ministrului Gheorghe Flutur, ca reprezentant în Comitetul Special Agricol la Consiliul European (ianuarie 2005 - mai 2007), apoi ca subsecretar de stat pentru Afaceri Europene (mai - octombrie 2007) pentru ca în final să ocupe funcția de ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale în perioada 11 octombrie 2007 - 22 decembrie 2008, în guvernul Călin Popescu-Tăriceanu. Nu face parte din nici un partid politic (politician independent).

În data de 9 februarie 2010 Parlamentul European a acordat votul de învestitură Comisiei Europene condusă de José Manuel Barroso. Dacian Cioloș a fost numit comisar european pentru agricultură și dezvoltare rurală⁠(en), post pe care l-a deținut până la încetarea mandatului comisiei Barroso, la 1 noiembrie 2014. Ulterior, Cioloș a ocupat funcția de consilier al președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, până la preluarea funcției de prim-ministru al României, în noiembrie 2015.

Prim-ministru[modificare | modificare sursă]

În ziua de 10 noiembrie 2015 a fost desemnat drept prim-ministru al României de către președintele Klaus Iohannis, la șase zile după demisia premierului Victor Ponta. Anunțarea cabinetului Cioloș a avut loc în data de 15 noiembrie 2015. Votul în Parlament, pentru învestitură, a fost primit la 17 noiembrie 2015.[4] În seara aceleiași zile de marți, 17 noiembrie 2015, guvernul Cioloș a depus jurământul în fața președintelui.[5]

Pe fondul crizei dezinfectanților diluați, ministrul sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, a demisionat la 8 mai 2016. Premierul Dacian Cioloș a asigurat și interimatul acestei funcții[6] până la numirea succesorului acestuia, Vlad Voiculescu, pe 20 mai 2016.[7]

Dacian Cioloș a fost al 64-lea prim-ministru al României. De la 4 ianuarie 2017, el a fost succedat de Sorin Grindeanu după ce PSD a câștigat alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016.

Mișcarea România Împreună[modificare | modificare sursă]

La 30 martie 2018 a înființat partidul Mișcarea România Împreună[8] cu intenția de a participa la toate formele de alegeri prin acesta.

Viața particulară[modificare | modificare sursă]

Din anul 2000 este căsătorit cu o franțuzoaică, Valérie Cioloș-Villemin.[2][9] Nunta a avut loc la Pericei.[10] În afară de limba română, Dacian Cioloș vorbește limbile franceză și engleză.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Articole biografice

Interviuri