Forumul Democrat al Germanilor din România

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la FDGR)
Forumul Democrat al Germanilor din România
AbreviereFDGR  Modificați la Wikidata
Oameni cheie
PreședintePaul-Jürgen Porr
Date
Înființat1989
SediuPiața Mare, nr. 13, Sibiu
Informații
Ideologie oficialăDrepturile minorității germane din România
Poziție politicăCentru
Grup europarlamentarPPE-DE (ianuarie - noiembrie 2007)
Culori oficialeRoșu-vișiniu
Senat
0 / 136
Camera Deputaților
1 / 330
Parlamentul European
0 / 33
Consilieri Județeni
5 / 1340
Primari
5 / 3176
Consilieri Locali
68 / 39900
Prezență online
www.fdgr.ro
Sediul FDGR din Suceava

Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR)[1] (în germană: Demokratisches Forum der Deutschen in Rumänien, abreviat ca DFDR) este o asociație a minorității germane din România, recunoscută prin HG 599 din 4 iunie 2008 ca fiind de utilitate publică. Aceasta a fost înființată în timpul Revoluției Române din 1989. În virtutea Legii partidelor, asociația poate participa la viața politică din România și poate propune candidați la nivel local și parlamentar.

Președinții FDGR[modificare | modificare sursă]

Reprezentarea parlamentară[modificare | modificare sursă]

Legislația electorală le acordă dreptul tuturor celor 20 de minorități naționale recunoscute oficial în România la un reprezentant în Camera Deputaților. Condiția este ca organizația să participe la alegeri și să obțină numărul minim de voturi menționat în lege.

Deputați FDGR[modificare | modificare sursă]

Reprezentarea în administrația locală[modificare | modificare sursă]

FDGR a participat la toate alegerile organizate în România după 1989, obținând rezultate notabile la alegerile locale începând cu anul 2000. Încă din acest an, Sibiul are primar propus de FDGR. În 2004 a obținut 60,43% din voturile pentru Consiliul Local al Municipiului Sibiu. Între anii 2004 și 2008, FDGR a avut primari în municipiul Mediaș și în orașul Cisnădie cât și în mai multe comune din județul Satu Mare. La alegerile din 2008, a câștigat mandatele de primar în orașul Cisnădie și orașul Avrig, în 7 comune din județul Satu Mare și într-o comună în județul Caraș-Severin.

Din anul 2004 până în 2012, reprezentantul FDGR, Martin Bottesch, a ocupat funcția de președinte al Consiliului Județean Sibiu. Între 2004 și 2008, organizația a avut 11 consilieri județeni, fiind cea mai puternică grupare în consiliu, în condițiile în care minoritatea germană reprezintă doar 1% din populația județului.

Rezultatele alegerilor locale din 2012[modificare | modificare sursă]

La alegerile locale din 10 iunie 2012, FDGR a obținut 9 mandate de primari și 15 din cele 23 de mandate de consilieri locali. În Sibiu, Klaus Iohannis a fost reales pentru al patrulea mandat de primar cu 77,9% din voturi iar în Avrig a fost reales ca primar Arnold Klingeis.

În județul Satu Mare, FDGR a obținut 7 mandate de primari. Mihai Löchli a fost ales primar al comunei Ciumești, Imre Sütö în comuna Cămin, Gheorghe-Otto Marchis în comuna Petrești, Gabor Fezer în Tiream, Ioan Zoltan Kardosi în Sanislău, Iosif Mellau în Urziceni și Gheorghe-Nicolae Gyákon în Turulung.

La nivelul consiliilor județene, FDGR a obținut 9 mandate de consilieri în județul Sibiu și 2 în județul Brașov. De asemenea, FDGR a mai obținut 72 mandate în consiliile orășenești și comunale din județele Sibiu, Brașov, Satu Mare, Timiș, Caraș-Severin și Bihor.

Rezultatele alegerilor locale din 2016[modificare | modificare sursă]

La alegerile locale din 5 iunie 2016, FDGR a obținut 5 mandate de primari și 7 mandate de viceprimari (2 în județul Sibiu și 5 în județul Satu Mare). În Sibiu a fost aleasă ca primar Astrid Fodor iar în județul Satu Mare, au fost realeși Imre Sütö (Cămin), Ioan Zoltan Kardosi (Sanislău), Iosif Mellau (Urziceni) și Gheorghe Gyakon (Turulung).

La nivelul consiliilor județene, FDGR a obținut 8 mandate de consilieri în județul Sibiu și 2 în județul Brașov. Începand cu 12 februarie 2018, reprezentantul FDGR, Christine Manta-Klemens, ocupă funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Sibiu.

FDGR a obținut 25 de mandate în consiliile municipale și orășenești, și anume, 16 în județul Sibiu (12 în Sibiu, 3 în Avrig și 1 în Cisnădie), 6 în județul Brașov (2 în Brașov, 3 în Făgăraș și 1 în Rupea), 1 în județul Arad (Sântana) și 2 în județul Timiș (în Buziaș și Deta). De asemenea, FDGR a mai obținut 56 mandate în consiliile comunale din județele Satu Mare (45), Brașov (7), Timiș (2), Bihor (1) și Sibiu (1).

Rezultatele alegerilor locale din 2020[modificare | modificare sursă]

La alegerile locale din 27 septembrie 2020, FDGR a obținut 5 mandate de primari (1 în județul Sibiu și 4 în județul Satu Mare). În Sibiu, a fost realeasă ca primar Astrid Fodor, iar în județul Satu Mare au fost realeși Imre Sütő (Cămin), Ioan Zoltan Kardosi (Sanislău), Gheoghe Gyakon (Turulung) și a fost ales ca primar Marchis Gheorghe Otto (Petrești).

La nivelul consiliilor județene, FDGR a obținut 5 mandate de consilieri în județul Sibiu.

FDGR a obținut 68 de mandate de consilieri locali, 39 în județul Satu Mare, 13 în județul Sibiu, 10 în județul Brașov, 4 în județul Timiș și câte 1 în județele Arad și Maramureș.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]