Sari la conținut

Partidul Liberal Democrat (România, 2006)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Acest articol se referă la Partidul Liberal Democrat constituit în anul 2006. Pentru alte sensuri, vedeți Partidul Liberal Democrat.
Partidul Liberal Democrat
AbrevierePLD  Modificați la Wikidata
Oameni cheie
PreședinteTeodor Stolojan
Date
ÎnființatDecembrie 2006
Desființat  Modificați la Wikidata
SediuCalea Victoriei 100, et.1, ap.16 Sectorul 1 București
Informații
Ideologie oficialăLiberalism clasic
Liberalism conservator
Poziție politicăcentru-dreapta
Culori oficialePortocaliu și Albastru
Prezență online
www.pld.ro

Partidul Liberal Democrat (PLD) a fost un partid politic din România, format în decembrie 2006 prin ruperea unei aripi a Partidului Național Liberal. PLD a fost condus de Theodor Stolojan, fost membru FSN și mai apoi fost președinte PNL și a avut printre membri o serie de foști membri proeminenți ai PNL, ca Gheorghe Flutur, Mona Muscă și Valeriu Stoica, care s-au opus fostei conduceri a PNL, deținută de Călin Popescu-Tăriceanu. Liberal-democrații doreau, de asemenea, o mai bună colaborare cu Partidul Democrat. PNL și PD au format Alianța Dreptate și Adevăr, relațiile dintre cele două formațiuni politice devenind tot mai tensionate din 2006. PD-L s-a numit inainte de 2006 PD și a fost condus de Petre Roman, de Traian Băsescu, de Theodor Stolojan apoi de Emil Boc. Membrii liberal-democraților s-au grupat inițial în organizația informală denumită Platforma Liberală. La începutul lui februarie 2007 a adunat semnăturile necesare pentru înregistrarea sa. La 1 martie 2007 partidul a fost înregistrat oficial[1].

Sloganul PLD a fost Progres, Libertate, Demnitate.[2]

Partidul Liberal Democrat a fuzionat cu Partidul Democrat (PD) în decembrie 2007, iar noua formațiune politică se numește Partidul Democrat-Liberal (PD-L)[3].

  1. ^ "Povestea unui început"[nefuncțională] pe site-ul oficial al PLD
  2. ^ Sigla a la PD, statut de PNL[nefuncțională], 29 decembrie 2006, Evenimentul zilei, accesat la 8 iulie 2012
  3. ^ PD își schimbă numele în PD-L și absoarbe PLD[nefuncțională]

Legături externe

[modificare | modificare sursă]