Mediafax

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Logoul actual al agenției

Agenția Mediafax este unul dintre cei mai mari furnizori de informație generală și de afaceri din România, cunoscut în general pentru fluxurile sale de știri și fotografie de presă accesate de 90% din presa scrisă centrală și 70% dintre posturile de radio și de televiziune.

Cu toate acestea, activitatea de agenție de presă reprezintă doar o parte din portofoliul Mediafax, compania asumându-și rolul de a furniza informație de business de încredere unui larg spectru de comunități de afaceri și instituții. Produsele Mediafax Business acoperă piața valutară, piața de capital, piața monetară, știri economice și de eveniment, oportunități de afaceri, licitații, indicatori statistici, date despre firme (1.100 de societăți cotate pe piața de capital).

În anul 2006 Mediafax a avut o cifră de afaceri de 4,6 milioane de euro și pierderi de 290.000 de euro[1].

Istoric[modificare | modificare sursă]

Mediafax a fost înființată în toamna anului 1991, ca parte a Grupului MediaPro, și și-a început activitatea ca societate cu răspundere limitată (SRL) pe o piață monopolizată de Rompres/Agerpres, agenția de presă controlată de stat. Fiind în primul val al presei independente din România, Mediafax a trebuit să lupte cu prejudecățile unui mediu rigid și plin de suspiciune și să depună mult efort pentru a-și demonstra integritatea în fața jurnaliștilor și surselor.

Primele știri Mediafax au fost bătute la mașină și apoi trimise în plicuri către redacțiile ziarelor centrale. Mai târziu, fluxurile de știri au început să fie trimise în întreaga țară prin fax, din oră în oră. Echipa inițială din spatele numelui Mediafax a fost alcătuită din 12 jurnaliști.

În urma unor investiții masive, compania s-a transformat în 7 februarie 1994 în societate pe acțiuni, devenind Mediafax S.A., și și-a extins echipa la aproximativ 100 de ziariști. În același an, în contextul în care oamenii de afaceri din România au început să conștientizeze din ce în ce mai mult importanța de a obține rapid informație de încredere, Mediafax și-a lărgit activitatea și a lansat oferta de informații de afaceri. Primul produs pe care l-a oferit a fost Pachetul Executiv, structurat pe diferite tipuri de informații economice.

Compania a devenit lider pe piața agențiilor de presă în anul 1995 și a rămas pe această poziție înca de atunci. A început să fie cunoscută ca cel mai mare furnizor de știri și fotografie de presă din România. Ca furnizor de servicii de agenție de presă, Mediafax publică zilnic un flux de peste 500 de știri și este considerată cea mai obiectivă și mai de încredere sursă de informație pentru mass-media romanești. Pachetul este completat de Mediafax Foto[1], cel mai consistent serviciu de fotografie de presă din țară și distribuitorul exclusiv pentru România al serviciului fotografic France Presse.

Următorul pas a fost făcut 3 ani mai târziu, în 1997, când Mediafax a lansat serviciul Business Focus, un serviciu de transmitere în timp real a informațiilor destinate segmentului business, care oferă acces online la știri și la arhiva acestora. Această mișcare a făcut parte dintr-un tablou mai amplu, și anume lansarea site-ului corporate al Mediafax[2] care a făcut disponibile online toate știrile, fotografiile și arhivele.

Continuându-și dezvoltarea, Mediafax a fost pionier pe piața monitorizării profesionale a presei pentru companii și agenții de presă. În anul 1998 când s-a lansat serviciul Mediafax Monitorizare, companiile și instituțiile nu aveau o alternativă pentru a putea renunța la monitorizarea presei cu resurse proprii.

Gama Mediafax Business s-a lărgit în 2000 prin includerea unor fluxuri specializate de informație de business, concentrate pe piețe distincte: construcții, energie, turism, IT&C, agricultură. Același an a însemnat apariția gamei Mediafax Annual Report care acoperă în acest moment cinci domenii: Media&Advertising, Business Construct, Financiar, Retail și Auto.

Trei ani mai târziu, în 2003, prin Mediafax Mobility, au fost extinse serviciile de conținut pentru principalii operatori de telefonie din România. Proiectele dezvoltate în parteneriat cu Orange și Vodafone au transfomat Mediafax în furnizor și integrator de conținut WAP.

În prezent, după 15 ani de activitate, Mediafax are o cifră de afaceri care totalizează 4,5 milioane de euro, aproximativ 350 de angajați permanenți și 150 de colaboratori și mai mult de 1.700 clienți corporate.

[modificare | modificare sursă]

Logo

Numele companiei provine de la începuturile sale pe piața agențiilor de presă când fluxurile erau trimise prin fax către redacțiile de știri din România. Numele Mediafax a devenit o marcă puternică și de aceea a rămas neschimbat de atunci, deși compania s-a dezvoltat foarte mult, și-a diversificat portofoliul și a intrat pe piețe noi.

Școala de jurnalism[modificare | modificare sursă]

Înscriindu-se printre primii jucători de pe piața mediatică de dupa Revoluția din 1989, Mediafax s-a numărat printre cei care au impus standardele în mass-media din România. De-a lungul timpului a format sute de jurnaliști care lucrează în prezent în redacțiile publicațiilor din întreaga țară, în birouri de presă ale ministerelor (de exemplu Ministerul Integrării Europene, Ministerul Educației și Cercetării), precum și în bănci și companii de renume (BCR, Rompetrol, Automobile Dacia, Energy Holding, Phillip Morris etc.).

Printre persoanele publice care au lucrat de-a lungul timpului la Mediafax se numără actualul purtător de cuvânt al Președinției și anterior al Guvernului Radu Vasile (1998-1999), secretarul general al Partidului Național Liberal și secretarul Comisiei de Apărare a Camerei Deputaților.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Cei trei mareșali media se luptă pentru cucerirea nișelor, 22 nov 2007, adevarul.ro, accesat la 8 noiembrie 2010

Legături externe[modificare | modificare sursă]