Sari la conținut

Partidul Noua Generație-Creștin Democrat

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Partidul Noua Generație - Creștin Democrat
Sigla PNG-CD
Sigla PNG-CD
AbrevierePNG-CD
Oameni cheie
PreședinteGeorge Becali
Date
Înființat1999
Desființat5 iulie 2022
SediuStr. Blănari,
București
Informații
Ideologie oficialăNaționalism românesc
Populism de dreapta[1]
Dreapta creștină⁠(en)[traduceți]
Poziție politicăDreapta spre extrema dreaptă
Culori oficialeVerde, alb și albastru deschis
Prezență online
www.png.ro

Partidul Noua Generație-Creștin Democrat (fost Partidul Noua Generație, prescurtat PNG-CD) a fost un partid politic de dreapta, creștin, naționalist, european, din familia europeană a partidelor populare, creștin-democrate, conservatoare. În centrul doctrinei sale se află concepția creștină despre om, valorile și principiile creștin-democrației europene (libertatea, responsabilitatea, egalitatea, dreptatea, solidaritatea, subsidiaritatea, securitatea socială, dezvoltarea durabilă). Conform doctrinei, obiectivul strategic al PNG-CD este renașterea morală, spirituală și creștină a națiunii române.

Partidul Noua Generație a fost înființat la 20 martie 1999 de către un grup de 17 tineri licențiați în științe politice și juridice, al căror demers a vizat crearea unui partid care să reprezinte interesele tinerei generații[2]. Partidul era condus la acel moment de fostul țărănist Viorel Lis[2]. Ca însemn electoral, partidul avea o inimă[2]. Lis a renunțat la partid în noiembrie 2000[2]. De două ori în istoria sa partidul lui Lis a apelat la metoda anunțului la mica publicitate pentru a căuta candidați la alegerile locale, și în 2000 și în 2003[2]. La 10 ianuarie 2004, președinția partidului a fost preluată de la Ioan Olteanu de George Becali, finanțator al clubului de fotbal FC FCSB. Începând din aprilie 2006, formațiunea condusă de George Becali și-a schimbat denumirea în Partidul Noua Generație-Creștin Democrat.

Dacă la alegerile legislative din 2004, scorul electoral a fost de 2,4%, doi ani și jumătate,[necesită citare] la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2008, partidul a obținut 2,27% din voturile exprimate pentru membrii Camerei Deputaților și 2,53% din voturile exprimate pentru membrii Senatului.[3]

  1. ^ Berend, Iván T. (), Europe Since 1980, Cambridge University Press, p. 134 
  2. ^ a b c d e Partidul Berbecalilor, 7 ianuarie 2004, evz.ro, accesat la 30 mai 2011
  3. ^ „Comunicate ale Biroului Electoral Central (2 dec. 2008)”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ Raul Volcinschi, a former anti-communist Romanian dissident, dies at 89 (în engleză), GuelphMercury.com 
  5. ^ http://s2.ziareromania.ro/?mmid=e9b1ad9ac90498f0