Partidul Ecologist Român

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Partidul Ecologist Român
Sigla Partidului Ecologist Român
Președinte Danut Pop
Fondat ianuarie 1990
Sediu Calea Victoriei nr 91-93
București
Ideologie politică Ecologistă
Poziție politică
Afiliație internațională
Afiliație europeană
Grup europarlamentar
Culori verde și galben
Site web www.per.ro
Vezi și Politica României

Partide politice
Alegeri

Partidul Ecologist Român (PER) este un partid politic din România.

Doctrină și program[modificare | modificare sursă]

A fost infiintat la 16 ianuarie 1990, sub conducerea lui Adrian Manolache. Acesta s-a retras din conducere la 20 aprilie 1990, cand Conferința Naționala a partidului l-a ales ca președinte pe Otto Ernest Weber. PER a participat la alegerile legislative din mai 1990, obținând 1,69% din voturi pentru Adunarea Deputatilor si 1,38% din voturile pentru Senat, (8 mandate la Camera Deputatilor, unui la Senat).Cele mai multe voturi au fost obtinute in marile orase cu un grad de poluare mai ndicat: Brasov(7,1% din totalul voturilor exprimate), Sibiu(6,37%), Alba Iulia(5,34%), Bacau(4,43%), Bucuresti(2,45%).

La 26 noiembrie 1991, PER a participat la fondarea Convenției Democrate Romane, alaturi de PNT-CD PNL, PSDR, PAC, UDMR si de formațiunile civile din Forumul Democratic Antilotalitar din România (FDAR). Participand pe liste comune cu ceilalți membri ai alianței, PER a obtinut, la alegerile din 27 septembrie 1992, patru mandate pentru Camera Deputatilor.

Primul Congres al partidului (25 aprilie 1994) a adoptat Statutul si Programul, a ales conducerea executiva (presedintele Otto Weber) si președintele de onoare (Anghel Rugină).

Congresul de la Brasov(8-9 iunie 1996) a adoptat un nou Statut si un nou Program si a ales conducerea: presedmte-Otto Weber, prim-vicepresedinte Cornel Protopopescu, președinte de onoare -Anghei Rugina, vicepresedinti-Mihai Measnicov, Ioan Baras, loan Rosca, Vasile Ghiga, președinte al Organizației de Tineret-Claudiu Protopopescu.

La alegerile legislative din 3 noimbrie 1996, PER a paticipat din nou pe listele CDR, obținând doua mandate de deputat si trei de senator. In august 2000, cand CDR s-a reorganizat PER a ieșit din alianța, încercând coagularea unui pol ecologist in jurul sau. Acest scop a fost îndeplinit prin crearea Polului Ecogist din Romanía, la 19 septembrie 2000, alaturi de Partidul Alternativa Verde “Ecologistii” si de Convenția Ecologista din Romania (vezi Polul Ecologist din România).

Polul Ecologist nu a reușit sa obtina voturile necesare intrării in Parlament, la alegerile legislative din 26 noiembrie 2000, cand a obtinut doar 0, 93% din voturile pentru Camera Deputatilor si 0, 99% din cele pentru Senat. Acest esec a determinat formarea unui Comitet de initiativa pentru reorganizarea partidului, alcatuit din Cornel Protopopescu, Valentin Vasilescu, Adrian Panzatescu, Claudiu Protopopescu, Anton Creana, Anghei Mihailescu, Vasile Grecu, Gabriela Bosneajoan Nicolae Muresan.In ședința din 21 iulie 2001 a Senatului, a fost suspendat întregul Birou Executiv, in frunte cu Otto Weber, si a fost creat un Comitet pentru organizarea unui Congres Extraordinar. Congresul Extraordinar din 1 septembrie 2001 a adoptat un nou Statut , un Program, si a ales conducerea:Cornel Protopopescu-presedinte, Grecu Vasile – prim-vicepresedinte, Iuliana Dafînoiu-secretar general.De asemenea, Congresul a stabilit strategia partidului pentru urmatoarea perioada, in sensul creării unui singur partid ecologist in Romania, prin fuziunea partidelor existente. In cursul anului 2002, Partidul Ecologist Roman a demarat tratativele de fuziune cu Partidul Alternativa Verde”Ecologistii” si Convenția Ecologista dm Romania, iar la 1 martie 2003 a avut loc fuziunea acestora, in cadrul unui Congres Extraordinar.Congresul a ales conducerea (Cornel Protopopescu-presedmte, Dan Hazaparu-presedinte al Consiliului National, Marius Mateescu-presedinte executiv, doi prim-vicepresedinti -Mihail Marinescu, Vasile Grecii, secretar general -Octavian Ciobota, 15 vicepreședinți) si a adoptat un program care are ca obiectiv, pentru alegerile legislative din anul 2004, obținerea a 8¬10% din voturi, care sa permita articiparea la guvernare.

Congresul Extraordinar al Partidului Ecologist Roman din 5 Iunie 2005 a adoptat un nou Statut, un nou Program Politic si a ales o noua conducere: Petru Lificiu – președinte; Octavian Ciobota – președinte ai Consiliului National, Marius Mateescu – președinte executiv; Viorel Anton – secretar general; Danut Pop – primvicepresedinte, loan Utiu – primvicepresedinte; Vasile Grecu – primvicepresedinte.

În privința obiectivelor politico-economice, PER își propune să militeze pentru separația reală a puterilor în stat, dezvoltarea economiei de piață, promovarea competenței în toate sectoarele de activitate, reducerea decalajelor față de statele UE, creșterea nivelului de trai al românilor.

In Iunie 2007 Dl Lificiu a fost demis de la conducerea PER datorita incapacitatii sale de a organiza PER in vederea alegerilor europarlametare din 2007, in contradictie cu ce a promis si s-a angajat sa faca.

Dl Danuț Pop a ocupat pozitia de presedinte interimar pana la congresul din Februarie 2008 cand a fost validat presedintele partidului. A indeplinit aceasta functie pana la data de 7 Aprilie 2008 cand, la delegat pe Cristian Jura (Secretar general ales la congresul din Februarie 2008) in functia de presedinte al Partidului Ecologist Roman. Dl Jura a demisionat din toate functiile si din PER in Iunie 2008. Actualmente PER a obtinut 3 posturi de primari (in Judetele Botosani, Covasna si Constanta) si 180 de consilieri locali. Cele mai bune rezultate fiind obtinute in judetul Bacau.

În februarie 2011 PER a lansat proiectul Clubului Ecologist Român (CER)[1].

Critici la adresa PER[modificare | modificare sursă]

În martie 2011, Partidul Ecologist Român a fost criticat de Partidul Verde pentru susținerea acordată proiectului de exploatare cu cianuri a aurului de la Roșia Montană[2].

Președinții Partidului Ecologist Român[modificare | modificare sursă]

Publicație[modificare | modificare sursă]

„Omul și natura” (martie 1990 - martie 1994).

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Partidul Ecologist Român a pus bazele Clubului Ecologist Român, 10 februarie 2011, alfanews.ro, accesat la 11 mai 2011
  2. ^ Partidul Ecologist Român, criticat de verzii lui Mugur Mihăescu, 12 martie 2011, cotidianul.ro, accesat la 11 mai 2011

Legături externe[modificare | modificare sursă]