Partidul Țărănesc din Basarabia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Pantelimon Halippa - preşedinte al partidului

Partidul Țărănesc din Basarabia s-a constituit la 23 august 1918 stil vechi / 5 august 1918 stil nou, la Chișinău. La adunarea constitutivă a Partidului Țărănesc din Basarabia a fost ales comitetul central al partidului din care făcea parte: Pantelimon Halippa, Ion Inculeț, Daniel Ciugureanu, Ion Pelivan, Petru Cazacu, Ștefan Ciobanu, Ion Costin, Ștefan Holban, Teofil Ioncu, Gheorghe Stârcea și Nicolae Bivol. Tot în aceeași zi a fost elaborat și adoptat programul și statutul partidului. Programul partidului preconiza împărțirea tuturor moșiilor la țărani, vot universal pentru femei și bărbați, dezvoltarea cooperației sătești, gratuitatea învățământului elementar, descentralizarea administrativă. Este important de menționat faptul că denumirea partidului a fost aleasă în ultima minută a adunării. Inițial, Pantelimon Halippa și Daniel Ciugureanu, optau pentru denumirea de Partidul Național Democrat. Această denumire a circulat ca o denumire alternativă luni bune după constituirea partidului. O folosea mai ales Dr. Daniel Ciugureanu fostul Prim-ministru al Republicii Democratice Moldovenești, care a folosit această denumire într-un articol intitulat "Chemarea Partidului Democrat la Unire" și publicat în Sfatul Țării, anul III, nr. 493, 29 aprilie 1920, Chișinău.


Sursa: http://www.timpul.md/articol/peisajul-politic-din-republica-moldova-%28ii%29--statuarea-sistemului-de-partid-54474.html?action=print

Conducerea partidului a fost asigurată de Pantelimon Halippa (1918 - 1921) și Ion Inculeț (1921 - 1923). Partidul a contribuit la adoptarea unei reforme agrare radicale de către Sfatul Țării la 27 Noiembrie 1918. Conducătorii săi se aflau în fruntea Directoratelor, care asigurau gestiunea treburilor curente din Basarabia și au militat pentru încadrarea organizației într-o structură politică la nivelul întregii țări.

La 14 septembrie 1918 s-a format Liga Poporului din Basarabia, iar la 4 noiembrie a aceluiași an reprezentanții Partidului Țărănesc din Basarabia condus de Pantelimon Halippa și ai Ligii Poporului din Basarabia condusă de Sergiu Niță, întrunindu-se, au decis fuzionarea acestor două partide.

La 16-17 aprilie 1920 Congresul Partidului Poporului, condus de Alexandru Averescu, a acceptat fuziunea cu gruparea lui Sergiu Niță a Ligii Poporului din Basarabia, care s-a desprins de Partidul Țărănesc din Basarabia căruia i s-a alăturat cândva. Această mișcare a avut de înfruntat opoziția Partidului Țărănesc, cel mai popular partid din Basarabia în acel moment. Fără succes însă. Deja la 24-25 septembrie 1920 la Chișinău se întrunea Congresul Partidului Popular, iar președintele filialei din Basarabia a fost ales Sergiu Niță.

Scindarea în Partidul Țărănesc din Basarabia a continuat. În urma unei vizite a lui Vintilă Brătianu, George G. Mârzescu și Alexandru Mavrodi, derulată începând cu 12 septembrie 1920, reprezentanții PNL a lui Ion I.C. Brătianu au reușit să-l atragă de partea lor pe Daniel Ciugureanu și pe colaboratorii acestuia din cadrul Partidului Țărănesc din Basarabia (Partid Național Democrat după cum îl numea Daniel Ciugureanu). Sub președinția lui Daniel Ciugureanu s-au constituit, începând cu luna octombrie 1920, Clubul Liberal și Cercul de Studii Liberale din Chișinău.

Sursa: Integrarea Basarabiei în cadrul României (1918-1923), Gheorghe E. Cojocaru, București, 1997, pp. 117-119.

În iulie 1921, în urma unor confruntări interne Partidul Țărănesc din Basarabia s-a scindat, astfel încât o grupare importantă în frunte cu Pantelimon Halippa a fuzionat cu Partidul Țărănesc a lui Ion Mihalache. Cealaltă grupare a rămas sub conducerea lui Ion Inculeț și a primit denumirea de Partidul Țărănesc Independent din Basarabia. În toamna anului 1922, Ion Inculeț, alături de Partidul Țărănesc Independent din Basarabia, a început tratativele de fuziune cu filiala locală a Partidului Național Liberal, creată încă în 1920 și condusă de Daniel Ciugureanu. Aceste tratative au fost finalizate în ianuarie 1923. La 20 ianuarie 1923 Partidul Țărănesc Independent din Basarabia, condus de Ion Inculeț, a fuzionat cu PNL, dar nu în totalitate, deoarece gruparea lui Ion Pelivan din partid s-a opus acestei fuziuni. La rândul său, la 20 septembrie 1923 gruparea lui Ion Pelivan a organizat la Chișinău un congres, în cadrul căruia a decis fuzionarea cu Partidul Național Român a lui Iuliu Maniu.

După această dată, viața politică a Basarabiei a intrat într-o albie firească de evoluție în cadrul României Mari.


Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Enciclopedia de istorie a României, Editura Meronia, București, 2000