S.O.S. România

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
S.O.S. România
AbreviereSOS RO
Oameni cheie
PreședinteDiana Iovanovici-Șoșoacă[1]
Fondator(i)Gabriel Gib[2]
Adeluța Gib[2]
Maricel Viziteu[2]
Date
Înființat23 noiembrie 2021[3]
SediuStr. Crișan 21, Călimănești[4]
Informații
Ideologie oficialăNaționalism românesc[3][5]
Iredentism românesc[6]
Populism de dreapta[7][8][9]
Conservatorism social[10][11]

Rusofilie[12]
Antisemitism[13]

Euroscepticism dur[5][14]
Poziție politicăExtrema dreaptă[15][2][16]
Senat
1 / 136
Camera Deputaților
0 / 330
Parlamentul European
0 / 33
Consilieri județeni
0 / 1340
Primari
0 / 3176
Consilieri locali
0 / 39900
Prezență online
www.sosro.ro

S.O.S. România este un partid politic din România populist de dreapta și naționalist.

Partidul a fost fondat în noiembrie 2021 de către Marcel Viziteu, Adeluța și Gabriel Gib, ultimul fiind fost membru al Partidului Socialist Român (PSR).[17] În orice caz, a devenit cunoscut pe scena politică din România în mai 2022, după ce senatorul Diana Iovanovici-Șoșoacă, aleasă pe listele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), s-a alăturat partidului, și mai târziu a devenit liderul lui.[18]

S.O.S. România este un partid naționalist, conservator, populist de dreapta și eurosceptic. A fost descris ca fiind mult mai radical[19] decât AUR și a fost acuzat de presă că are legături strânse cu Rusia.[20][6] Șoșoacă, de asemenea, a cerut retragerea României din Uniunea Europeană[21] și a criticat NATO.[22] În orice caz, pe site-ul partidului, acesta spune că se opune „dictaturilor din Rusia și China” și că sprijină integrarea României în UE, preferând să fie descris mai degrabă ca un partid eurorealist decât eurosceptic.[23] Partidul este de asemenea iredentist, cerând Ucrainei să înapoieze României teritoriile anexate de către Uniunea Sovietică în 1940 care sunt astăzi parte din teritoriul Ucrainei.[24] Între timp, Ucraina a impus sancțiuni asupra președintelui partidului, Șoșoacă.[25]

Analistul politic și fostul politician Miron Mitrea a revendicat că partidul are între 5% și 6% în sondajele de opinie, în iulie 2023.[25][26] Șoșoacă a răspuns, spunând că partidul este mult mai popular de 5-6% și oamenii să nu se încreadă în sondajele de opinie.[19]

Pe 13 octombrie 2023, Europe Elects a dezvăluit că S.O.S. România intenționează să se alăture Partidului Identitate și Democrație.[27]

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Iulia, Moraru (). „Alianță între partidele lui Șoșoacă, Funar și Berenghi. Își unesc forțele pentru alegerile din 2024 Evenimentul Zilei”. Evenimentul Zilei. 
 2. ^ a b c d „Cine sunt fondatorii partidului SOS România în care s-a înscris Diana Șoșoacă. Dacopați, în căutarea piramidei energetice”. Ziare.com. 
 3. ^ a b Ilie, Adrian (). „Diana Șoșoacă s-a înscris în partidul unui fabricant de gemuri și dulcețuri. Fondatorul "S.O.S. România" se teme de evrei și de reptilieni. Foto”. Fanatik.ro. 
 4. ^ Gheja, Victor (). „Sosoaca s-a inscris in al treilea partid, SOS Romania. Cine sunt fondatorii partidului infiintat in Calimanesti, judetul Valcea”. Aktual24. 
 5. ^ a b „09:34 România are 10 partide naționaliste și eurosceptice”. . 
 6. ^ a b „Retorica anti-Occidentală a crescut în România după izbucnirea războiului: Partidele naționaliste, ca ciupercile după ploaie”. adevarul.ro. . 
 7. ^ „Șoc pe piața politică: Miron Mitrea spune că partidul lui Șoșoacă are 5-6 la sută”. Stiri pe surse. . 
 8. ^ „Național-populismul | Revista 22”. revista22.ro. . 
 9. ^ "Anticipate în toamnă! PSD și PNL, corigente, fără speranțe de revenire, se îndreaptă spre zid!" | Radu Tudor avertizează asupra ascensiunii partidelor extremiste”. www.antena3.ro. 
 10. ^ Mohanu, Adela (). „TRUNCHIAT | Diana Șoșoacă afirmă că decizia CEDO privind legalizarea relațiilor între persoane de același sex nu trebuie pusă în practică de România”. www.factual.ro/. 
 11. ^ „Diana Șoșoacă, președinte S.O.S. România, despre manualul OMS prin care copiii de la 0 la 4 ani vor învăța masturbarea și conceptele LGBTQ - VIDEO”. . 
 12. ^ „Rusofilii din Parlament ies la rampă”. April 08, 2021.  Verificați datele pentru: |date= (ajutor)
 13. ^ „Șoșoacă, discurs antisemit în Parlament: „Iudeo-bolşevicii au omorât peste 800.000 de români din temniţele comuniste" Acest text a fost copiat de pe Ziare.com Șoșoacă, discurs antisemit în Parlament: „Iudeo-bolşevicii au omorât peste 800.000 de români din temniţele comuniste". May 14,2024.  Verificați datele pentru: |date= (ajutor)
 14. ^ Stanoiu, Iulia (). „Rețeaua minciunilor: Influencerii de pe Facebook care ventilează conspirații, dezinformări și propagandă pro-Kremlin”. 
 15. ^ Vulcan, Dora (). „Șeful mercenarilor Wagner către senatoarea Diana Șoșoacă: trebuie să strigăm, ca să fim auziți”. Europa Liberă România – via romania.europalibera.org. 
 16. ^ „Pandemic-born far-right party has rattled Romania's democratic future”. euronews. . 
 17. ^ https://ziare.com/diana-sosoaca/cine-sunt-fondatorii-partidului-in-care-s-a-inscris-diana-sosoaca-dacopati-cautarea-piramidei-energetice-1744814
 18. ^ „Diana Sosoaca, intr-un nou partid, dupa excluderea din AUR - S-a inscris in S.O.S. Romania”. Realitatea.NET. . 
 19. ^ a b „Senatorul Diana Șoșoacă: Partidul SOS România are mult peste 5-6% cât îl prezintă sondajele; nici nu vor ști ce i-a lovit!”. . 
 20. ^ Admin, GlobalFocus (). „Resilience of the disinformation ecosystem: how pro-Russian voices adjust when banned by Facebook. Case study: Diana Sosoaca”. 
 21. ^ România, S. O. S. (). „Pentru prima data in istorie, un parlamentar a cerut RO-Exit! "De cand suntem in Uniunea Europeana! Ne-am Distrus! Nu pot să spun decât RO-Exit!" VIDEO”. Partidul S.O.S România. 
 22. ^ „Diana Șoșoacă, președintele S.O.S. România: "Suntem împinși într-un război care nu ne aparține". . 
 23. ^ „Program”. Partidul S.O.S România. . 
 24. ^ „Șoșoacă vrea ca România să invadeze Ucraina. A depus un proiect de lege pentru anexarea mai multor teritorii”. www.digi24.ro. . 
 25. ^ a b „Șoșoacă, după anunțul Ucrainei de a iniția sancțiuni împotriva sa: "Stat abuziv și fascist". adevarul.ro. 
 26. ^ „Miron Mitrea: partidul Dianei Șoșoacă este cel mai bine plasat în rândul Opoziției, cu excepția AUR | RealitateaDinPSD.NET”. realitateadinpsd.net. 
 27. ^ , X (formerly Twitter) https://twitter.com/EuropeElects/status/1712762885141639330?t=n3WbMAz01jzTCd-4hz9iSA&s=19  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)