Partidul German din România

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Partidul German din România
Înființat   Modificați la Wikidata
Desființat   Modificați la Wikidata

Partidul German din România (germană Deutsche Partei in Rumänien) a fost un partid al minorității germane din România. A fost fondat pe 6 septembrie 1919 la Sighișoara, înaintea alegerilor parlamentare din noiembrie 1919, la inițiativa unei părți a burgheziei săsești, prin fuzionarea unor organizații politice ale sașilor și ale șvabilor. Partidul, care era expresia politică a Uniunii germanilor din România, s-a extins rapid în Transilvania, Banat, Bucovina și Basarabia, regiuni unde existau populații germane numeroase. Partidul își propunea recunoașterea Uniunii germanilor din România ca o entitate politică distinctă, cu drept de a reprezenta toți etnici germani. Partidul promova interese specifice: dreptul la cultură și învățământ în limba maternă, liberatea de a înființa școli și alte instituții culturale, libertatea de asociere în scopuri religioase, culturale, economice, etc.

Partidul German din România a participat la alegerile parlamentare în cartel cu Guvernul, cu excepția celor din 1929, când a făcut cartel cu Partidul Maghiar, obținând de fiecare dată între 10 și 15 mandate de deputați.[1]

A fost dizolvat la 30 martie 1938, ca și alte partide politice, datorită măsurilor constituționale pe care le-a luat regele Carol al II-lea.

Reprezentanți[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]