Reînnoim Proiectul European al României

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Reînnoim Proiectul European al României
REPER logo.svg
AbreviereREPER
Oameni cheie
PreședinteDragoș Pîslaru
Ramona Strugariu[1]
Fondator(i)Dacian Cioloș
Ramona Strugariu
Dragoș Pîslaru
Alin Mituța
Dragoș Tudorache[2]
Date
Înființat  (2022-05-31) (platformă)
 (2022-08-03) (partid)
SediuBucurești
Informații
Ideologie oficialăLiberalism social
Tehnocrație
Pro-europenism
Globalism
Federalism european
Progresism
Poziție politicăCentru
Grup europarlamentarRenew Europe
Culori oficiale     Fucsia
Camera Deputaților
10 / 330
Senat
2 / 136
Parlamentul European
5 / 33
Prezență online
partidulreper.ro

Reînnoim Proiectul European al României (abreviat REPER) este un partid politic pro-european din România fondat de fostul președinte al USR Dacian Cioloș și alți 4 europarlamentari. Partidul a fost desprins din Uniunea Salvați România (USR) și este condus interimar de Dragoș Pîslaru și Ramona Strugariu ca președinți, fondat în mai 2022, ca opoziție la actuala conducere interimară a USR sub Cătălin Drulă. Partidul este asociat în mare parte cu fostul premier și președinte al USR Dacian Cioloș, care a ales să nu ocupe nicio funcție în conducerea partidului.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Fundal[modificare | modificare sursă]

Pe 30 martie 2018, Dacian Cioloș și-a anunțat planul de a fonda un nou partid politic, numit „Mișcarea România Împreună”.[3] În orice caz, înregistrarea sa nu a fost niciodată finalizată din cauza diferitelor contestații și întârzieri în procesul judiciar.[4] Proiectul a fost abandonat în favoarea unui nou partid, Partidul Libertate, Unitate și Solidaritate (PLUS), care a fost înregistrat oficial în decembrie 2018 de către trei colegi ai lui Cioloș.[5] Pe 26 ianuarie 2019, PLUS a organizat primul congres național, unde Cioloș a fost ales președinte al partidului.[6]

La scurt timp după ce Cioloș a devenit președinte, a anunțat că intenționează să formeze o alianță electorală cu Uniunea Salvați România (USR), cunoscută ca Alianța 2020 USR-PLUS, pentru a participa la alegerile pentru Parlamentul European din 2019,[7] și ulterior la alegerile prezidențiale din 2019, și de asemenea la alegerile locale din 2020 și alegerile parlamentare din 2020.[8]

Pe 20 august 2020, USR și PLUS au organizat un congres comun pentru a decide dacă vor uni formal cele două partide sau nu, 84,65% dintre participanți votând în favoarea fuziunii.[9] Fuziunea a fost aprobată de Curtea de Apel București pe 16 aprilie 2021.[10]

În octombrie 2021, după o conducere comună cu Dan Barna,[10] Cioloș a fost ales ca unic președinte al noului partid, care a păstrat numele de „Uniunea Salvați România”.[11][12] Patru luni mai târziu, în febuarie 2022, Cioloș a demisionat de la conducerea USR după ce proiectul său prezidențial de reformare a partidului a fost respins de către Biroul Politic Național al partidului, cu 11 voturi pentru și 14 împotrivă. El a declarat, însă, că va rămâne membru al partidului.[13]

Formare[modificare | modificare sursă]

Pe 31 mai 2022, Dacian Cioloș, alături de alți patru europarlamentari, și-au dat demisia din Uniunea Salvați România (USR), criticând conducerea partidului: „Nu vedem în conducerea USR nici dorința, nici maturitatea de a accepta greșelile trecutului și de a schimba o direcție care să conducă partidul la irelevanță politică.” Cioloș și susținătorii săi au anunțat apoi formarea unui nou partid, mai precis „Reînoim Proiectul European al României” (sau pe scurt „REPER”).[14][15] Acest anunț a fost întâmpinat cu valuri de ironie provenite de la membri importanți ai USR, inclusiv primarul sectorului 1 al Bucureștiului, Clotilde Armand, fostul ministru al Justiției Stelian Ion și Cosette Chichirău, precum și actualul președinte interimar al partidului Cătălin Drulă sau fostul președinte al partidului Dan Barna.[16]

Până la primul congres al partidului, partidul va fi condus de Dragoș Pîslaru și Ramona Strugariu în calitate de copreședinți interimari. Cioloș a ales să nu ocupe o funcție în conducerea partidului.[17]

Primul congres al partidului[modificare | modificare sursă]

Dragoș Pîslaru și Ramona Strugariu au fost aleși oficial în funcția de copreședinți ai REPER la primul congres al partidului pe 7 mai 2023. Mandatul acestora va dura 2 ani.[18]

Tabelul de mai jos arată rezultatele votului de la primul congres:

Candidați Număr de delegați Voturi pentru Abțineri Voturi împotrivă
Dragoș Pîslaru 760 659 101 0
Ramona Strugariu

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Ramona Strugariu și Dragoș Pîslaru au fost aleși copreședinți ai REPER”. www.g4media.ro. Accesat în . 
  2. ^ „Reper, noul partid fondat de Cioloș, este înființat oficial”. www.g4media.ro. Accesat în . 
  3. ^ „În sfârșit, Dacian Cioloș a anunțat noul partid: Mișcarea România Împreună. „După un an de zile am decis că e nevoie de mai mult decât de o mișcare civică" (în engleză). adevarul.ro. 1522402625. Accesat în 2022-06-24.  Verificați datele pentru: |date= (ajutor)
  4. ^ „De ce dureaza atat de mult sa se infiinteze partidul lui Ciolos? Povestea incredibila a celor 266 de zile de cand s-a solicitat inregistrarea”. Ziare.com. Accesat în . 
  5. ^ „Dacian Cioloș, după anunțul înregistrării noului partid PLUS: „În 24 de ore am primit peste 7.500 de cereri de adeziune". www.hotnews.ro. Accesat în . 
  6. ^ „Dacian Cioloș a fost ales președinte al PLUS” (în engleză). adevarul.ro. 1548504102. Accesat în 2022-06-24.  Verificați datele pentru: |date= (ajutor)
  7. ^ AGERPRES. „USR a decis să participe împreună cu PLUS pe o listă comună la europarlamentare”. www.agerpres.ro. Arhivat din original la . Accesat în . 
  8. ^ „Comitetul politic al USR a decis: Alianța 2020 USR-PLUS va rămâne electorală și nu se va înscrie la tribunal cum au vrut liderii”. Europa Liberă România. Accesat în . 
  9. ^ „DOCUMENT Fuziunea dintre USR și PLUS a primit votul final din partea membrilor ambelor partide, reuniți în congres comun online: 84,65% au votat în favoarea fuziunii / Noul partid, care se va numi USR până la viitorul congres la care i se va schimba numele în USR PLUS, urmează să fie înregistrat la Tribunal”. G4Media.ro. . Accesat în . 
  10. ^ a b „USR și PLUS au fuzionat. Decizia Curții de Apel București, definitivă. Noul partid se pregătește de Congres”. www.digi24.ro. Accesat în . 
  11. ^ „Dacian Cioloș a fost ales președintele USR PLUS”. www.digi24.ro. Accesat în . 
  12. ^ „USR PLUS revine la denumirea de USR și la vechea siglă”. Stirileprotv.ro. Accesat în . 
  13. ^ „BREAKING Dacian Cioloș a demisionat de la șefia USR după patru luni, Cătălin Drulă devine președinte interimar”. G4Media.ro. . Accesat în . 
  14. ^ „Dacian Cioloș și oamenii lui și-au dat demisia din USR. Aceștia anunță înființarea partidului REPER”. www.digi24.ro. Accesat în . 
  15. ^ „OFICIAL Dacian Cioloș a demisionat din USR, alături de alți patru europarlamentari. Ei lansează Partidul REPER”. G4Media.ro. . Accesat în . 
  16. ^ „Festival de ironii în ziua lansării partidului REPER, a patra platformă înființată de Dacian Cioloș în ultimii șase ani/ Pagina de Facebook a strâns 700 de like-uri, 900 de urmăritori și un impact slab în social media, canal vital pentru comunicarea cu electoratul său”. G4Media.ro. . Accesat în . 
  17. ^ „Dacian Cioloș: USR este fărâmițat de mult timp / În noul partid, nu intenționez să candidez pentru o funcție conducere”. News.ro. Accesat în . 
  18. ^ „REPER și-a ales noua conducere. Lista completă a structurii centrale”. Stiri pe surse. Accesat în . 

Link-uri externe[modificare | modificare sursă]