Partidul Inițiativa Națională

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Partidul Inițiativa Națională
Președinte Cozmin Gușă
Fondat 2005


Sediu Lascăr Catargiu nr. 11
București
Ideologie politică Conservatorism
Poziție politică nu are
Afiliație internațională Independence/Democracy
Afiliație europeană Independence/Democracy
Grup europarlamentar Independence/Democracy
Culori Roșu-Negru
Site web
Vezi și Politica României

Partide politice
Alegeri

Partidul Inițiativa Națională a fost partid politic din România, înființat în anul 2005.

La data de 15 decembrie 2011, Partidul Inițiativa Națională (PIN) a încheiat un protocol de fuziune prin absorbție cu UNPR[1]. Liderul PIN Lavinia Șandru a fost vicepreședintele UNPR la nivel național[2].

Orientarea politică[modificare | modificare sursă]

Partidul Inițiativa Natională s-a înființat în primăvara anului 2005, în jurul a trei personalități care au părăsit PD (considerând că Alianța Dreptate si Adevar nu își respecta promisiunile electorale): Cozmin Gușă, Lavinia Șandru și Aurelian Pavelescu.

Orientarea politică a fost pragmatică, realistă. Principalul mesaj al partidului s-a concentrat în jurul reformării clasei politice și a instituțiilor statului, prin mobilizarea tinerilor și orientarea lor către valorile autentice. În acest demers, PIN a pus accentul pe criticarea puterii politico-economice corupte, afirmând că aceasta nu a fost capabilă să respecte promisiunile electorale și nu a urmărit să ofere soluții reale pentru ieșirea din criza în care se află România.

Președintele partidului a fost Lavinia Șandru. Sediul central al partidului s-a aflat în București.

Poziția politică și electoratul-țintă[modificare | modificare sursă]

PIN declara că militează pentru reformarea din temelii a clasei politice, afirmând că aceasta este dominată în acest moment de fosta nomenclatură comunisto-securistă, afirmând că această nomenclatură a sprijinit formarea unei oligarhii economice care a distrus statul de drept și economia de piață.

În primul an de activitate, PIN a luat poziții dure în problema dosarelor revoluției din 1989, lupta anticorupție, activitatea președintelui Romaniei Traian Băsescu, protejarea românilor în zonele în care aceștia sunt minoritari. PIN se declara o alternativă la partidele existente, indiferent dacă acestea sunt la putere sau în opoziție, și se definea ca un partid politic al tinerei generații, care apără interesele și valorile naționale, atașat valorilor europene.

Structura organizatorică[modificare | modificare sursă]

Din conducerea națională a PIN Arhivat în , la Wayback Machine. au mai făcut parte:

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ UNPR a fuzionat cu PIN[nefuncțională], 15 decembrie 2011, evz.ro, accesat la 18 decembrie 2011
  2. ^ UNPR - fuziune prin absorbție a PIN, Lavinia Șandru - vicepreședintele UNPR la nivel național, 15 decembrie 2011, Oana Racheleanu, adevarul.ro, accesat la 18 decembrie 2011