Partidul Social-Democrat Român

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Partidul Social Democrat Român
Sigla PSDR
Sigla PSDR
Oameni cheie
PreședinteSergiu Cunescu
Date
Înființat1990
Desființat  Modificați la Wikidata
Informații
Ideologie oficialăSocial-democrație
Pro-europenism
Anti-comunism
Poziție politicăStânga
Afiliere internaționalăInternaționala Socialistă
Culori oficialeAlbastru

Partidul Social-Democrat Român (P.S.D.R.) a fost unul dintre cele trei partide istorice desființate în timpul regimului comunist, care după prăbușirea comunismului a reapărut ca partid politic și a activat între 1990 și 2001. Președintele partidului a fost Sergiu Cunescu, fiul lui Stavri Cunescu, colaborator al lui Constantin Tinel Petrescu. PSDR a fost membru fondator al Convenției Democratice Române, alianța anticomunistă condusă de Corneliu Coposu, iar apoi din coaliția Uniunea Social-Democrată, dominată de Petre Roman, care a rivalizat cu Frontul Democratic al Salvării Național ai lui Ion Iliescu. PSDR a făcut parte din Internaționala Socialistă și din Partidul Socialiștilor Europeni (Party of European Socialists).

Scurt istoric[modificare | modificare sursă]

PSDR s-a format în anul 1990. La alegerile legislative din 1990 a intrat în parlament. La cele din 1992 a făcut parte din Convenția Democrată Română alianță pe care a părăsit-o ulterior. La alegerile legislative din 1996 a făcut parte din Uniunea Social-Democrată, fiind în alianță cu Partidul Democrat. În 1999 toți parlamentarii PSDR părăsesc parlamentul. La alegerile legislative din 2000, a participat ca parte a Polului Democrat Social din România fiind în alianță cu Partidul Democrației Sociale din România și Partidul Umanist Român.

PSDR s-a unificat în iunie 2001, după alegerea lui Alexandru Athanasiu la conducerea partidului, cu Partidul Democrației Sociale din România, formațiunea rezultată luându-și numele de Partidul Social Democrat.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Ion Alexandrescu, Stan Stoica, România după 1989. Mică enciclopedie, Editura Meronia, București, 2005
  • Tom Gallagher, Furtul unei națiuni. România de la comunism încoace, Editura Humanitas, București, 2004
  • Dan Pavel, Iulia Huia, <<Nu putem reuși decît împreună.>> O istorie analitică a Convenției Democratice, 1989-2000, Editura Polirom, Iași, 2003

Legături externe[modificare | modificare sursă]