Uniunea Sârbilor din România

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Uniunea Sârbilor din România
Uniunea Sarbilor din Romania.jpg
Președinte Ognean Cristici
Fondat 29 martie 1992


Sediu Timișoara, str. Mangalia nr. 29 Timișoara
Ideologie politică Drepturile minorității sârbe
Poziție politică
Afiliație internațională
Afiliație europeană
Grup europarlamentar
Culori
Site web
Vezi și Politica României

[[:Categorie:Partide politice în {{{țară}}}|Partide politice]]
[[Alegeri în {{{țară}}}|Alegeri]]

Uniunea Sârbilor din România (sârb.: Savez Srba u Rumunije, chirilică: Савез Срба у Румуније) este un partid politic care reprezintă minoritatea sârbă din România. Președinte este Ognean Cristici iar deputat este Slavoliub Adnagi, care face parte și din grupul minorităților naționale din camera Deputaților a Parlamentului României.

Organizare[modificare | modificare sursă]

Uniunea Sârbilor din Romania a fost înființată la 29 martie 1992. Are aproximativ 30 de filiale locale și aproximativ 5.500 de membri activi. Reprezintă minoritatea sârbă; aceasta, la ultimul recensământ din 2002, număra 20.411 de etnici sârbi în toată România, concentrați mai ales în județele Timiș, Caraș-Severin, Arad și Mehedinți.

Activitatea culturală[modificare | modificare sursă]

USR organizeaza anual un maraton al dansului și cântecului sârbesc (în luna aprilie), un festival coral (în luna mai), editează săptămânalul Naša reci (Cuvântul nostru) și un trimestrial literar Književeni Život (Viața literară). Acordă asistență autorităților locale pentru funcționarea școlilor în limba sârbă (îndeosebi Liceului Dositei Obradović din Timișoara).

Legături externe[modificare | modificare sursă]