Uniunea Mediteraneană

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Membrii Uniunii Mediteranene

     State membre ale Uniunii Europene

     Alți Membri

                     Observatori

Uniunea Mediteraneană (abreviat: UfM The Union for the Mediterranean) este un parteneriat multilateral ce implică 43 de țări din Europa și din bazinul mediteranean: 27 state-membre ale Uniunii Europene, Orientul Mijlociu și Peninsula Balcanică. A fost creată în iulie 2008 ca o versiune nouă a parteneriatului Euro-Mediteranean, când ideea de a crea o uniune autonomă a fost respinsă.
Misiunea acestei uniuni este de a promova stabilitatea în toate domeniile din regiunea țărilor membre, mai ales în a celor cu ieșire la Marea Mediterană
Chiar și așa, Summit-urile care trebuiau să fie desfășurate în anii 2009-2010 au fost anulate din cauza tensiunilor crescânde dintre israelieni și arabi asupra regiunii disputate Gaza. Uniunea Mediteraneană a facilitat deschiderea a mai multor instituții, fapt ce i-a dat impulsuri pentru a deschide și un secretariat pe viitor. Uniunea Mediteraneană este deasemenea regiunea sudică de cooperare și dezvoltare în cadrul Programului European de Vecinătate, așa cum este și Parteneriatul Estic.