Mahmud Abbas

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Mahmoud Abbas

Mahmoud Abbās (cunoscut sub pseudonimul Abu Mazen) (*Safad în Galilea, 26 martie 1935) este un politician palestinian. La 9 ianuarie 2005 a fost ales președinte al Autorității Naționale Palestiniene, funcție rămas liberă după moartea liderului palestinian Yasser Arafat. Abbās este primul președinte palestinian numit pe baza unui succes în alegeri libere.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Născut la Safad în Galilea este licențiat în Drept la Universitatea din Damasc, și doctor în istorie.

A fost printre fondatorii organizației Fatah și a intrat în Consiliul național palestinian în 1968; în 1981 a devenit membru al Organizației pentru Eliberarea Palestinei (OEP). Abbas a participat la consiliile de pace de la Madrid (1991) și Oslo (1993), în cadrul cărora a avut un rol cheie în coordonare.

După ce a fost instalat în funcția de secretar general al Comitetului executiv al OEP (1996), a fost numit prim-ministru al Parlamentului palestinian (2003), funcție care a ocupat-o însa pentru scurt timp, din cauza diferenedelor cu fracțiunile radicale și cu Yasser Arafat.

Tată a trei copii (Mazen - mort la 42 de ani prin infarct; numele prin care este cunoscut, Abu Mazen, înseamnă Tatăl lui Mazen - Yasser și Tarek) și cunoscut pentru politica sa moderată și pragmatică.

Legături externe[modificare | modificare sursă]