Reptilieni

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Reptilienii (numiți și reptiloizi; engleză Reptilians sau draconieni) sunt o presupusă rasă (sau mai multe) umanoidă extraterestră cu caracteristici de reptilă care joacă un rol proeminent în literatura științifico-fantastică, ufologia modernă și în teoria conspirației[1]. Relatările despre răpiri extraterestre pretind uneori un contact cu creaturi reptiliene.[2] Unul dintre primele rapoarte de acest tip a fost acela din Ashland, Nebraska al ofițerului de poliție Herbert Schirmer, care pretinde că a fost luat la bordul unui OZN în 1967 de către ființe umanoide cu un aspect ușor reptilian, care purtau o emblemă cu un șarpe înaripat pe partea stângă a pieptului[3]. Conceptul de reptilieni pe Pământ a fost popularizat de David Icke, un teoretician al conspirației care crede că un popor de reptilieni ce-și pot schimba forma controlează lumea noastră luând înfățișare de oameni și câștigând puterea politică cu scopul de a manipula societatea umană. David Icke a afirmat în repetate rânduri că mulți dintre liderii mondiali sunt reptilieni sau sunt posedați de către reptilieni în încercarea acestora de a obține puterea pentru a conduce rasa umană.

În mitologie[modificare | modificare sursă]

Descrieri variate ale unor umanoizi reptilieni sunt comune în miturile și legendele multor culturi de-a lungul istoriei.

America[modificare | modificare sursă]

În Mezoamerica antică, Quetzalcóatl este numele aztec al divinității descrise ca fiind un șarpe cu pene. Numele Quetzalcoatl înseamnă, literal, șarpele înaripat - Quetzal Serpiente.

La maiași se numea Kukulkan și la Quiche se numea Gucumatz.

Europa[modificare | modificare sursă]

Cecrops I, primul rege mitic al Atenei era pe jumătate om, jumătate șarpe. Era reprezentat ca exemplul de pe o friză de pe altarul lui Zeus din Pergam (Pergamum).

Orientul Mijlociu[modificare | modificare sursă]

În cultura egipteană antică găsim imagini cu Sobek, zeul cu cap de crocodil și cu Unas, considerată o rasă de ființe reptiliene.

India[modificare | modificare sursă]

În scrierile și legendele din India, Naga (devanagari: नाग) sunt descrise ca ființe reptiliene care locuiesc în subteran și care interacționează cu ființele umane de la suprafață. În unele versiuni se spune că aceste creaturi au trăit odată pe un continent din Oceanul Indian care s-a scufundat în ape. Textele indiene fac referire , de asemenea, la Sarpa (devanagari: सर्प).

Orientul Îndepărtat[modificare | modificare sursă]

Chinezii, vietnamezii, coreenii și japonezii povestesc despre 龙 (Lóng) (Yong în coreeană, Ryū în japoneză) sau dragoni, care au atât formă fizică cât și metafizică, dar rareori sunt descriși ca având forme umanoide.

Răpire extraterestră[modificare | modificare sursă]

Relatările privind răpirile extraterestre invocă uneori contactul cu creaturi reptiliene.[2] Unul dintre cele mai timpurii rapoarte a fost cel al ofițerului de poliție Herbert Schirmer din Ashland, Nebraska, care pretinde că a fost luat la bordul unui OZN în 1967 de către ființe umanoide cu un aspect ușor reptilian și care aveau embleme cu un "șarpe înaripat" pe partea stângă a pieptului.[3]

David Icke[modificare | modificare sursă]

Potrivit scriitorului britanic David Icke, reptilieni umanoizi de cca. 1,5 - 3,7 metri înălțime, băutori de sânge, schimbători de formă, veniți din sistemul stelar Alpha Draconis, care se ascund în baze subterane, sunt forța din spatele unei conspirații la nivel mondial împotriva umanității.[4] El susține că majoritatea liderilor lumii au legături strânse cu acești reptilieni, inclusiv George W. Bush și miliardarul George Soros din Statele Unite sau regina Elisabeta a II-a Regatului Unit.[5] Teoriile conspirației dezvoltate de Icke au suporteri în 47 țări și el ține frecvent prelegeri în toată lumea.[6] Scriitorul american Vicki Santillano a clasat ideea că "umanoizi reptilieni ne controlează în întregime" ca fiind unul dintre cele mai populare 10 teorii ale conspirației.[7]

Politică[modificare | modificare sursă]

În lupta strânsă din 2008 privind Alegerile pentru Senatul SUA dintre comentatorul politic Al Franken și senatorul în funcție Norm Coleman, unul dintre buletinele de vot contestate de către Coleman a inclus un vot pentru Franken cu „Poporul Șopârlă” scris de mână în spațiul pentru alți candidați.[8] Lucas Davenport, care a susținut mai târziu că este autorul acestei glume, a spus: „Eu nu știu dacă ați auzit de teoria conspirației privind Bărbații Șopârle; un prieten de-al meu, nu ne-au plăcut candidații, astfel încât mai întâi aveam de gând să scriem în revoluție, pentru că am crezut că era bine și la obiect. Și apoi, ne-am gândit că Poporul Șopârlă ar fi chiar amuzant.”[9]

Interpretări sceptice[modificare | modificare sursă]

Scepticii care aderă la ipoteza psihosocială [a originii] OZN-urilor susțin că mitul "reptilienilor" are ca bază [mini]serialul de televiziune științifico-fantastic V care a difuzat prima oară în 1983.[10]

În V, presupuse ființe pașnice extraterestre numite "Vizitatori", care apar sub formă umană, ajung pe Pământ în farfurii uriașe care zboară și inițiază primul contact. De fapt, Vizitatorii poartă măști care le ascund formele lor adevărate. În forma lor naturală, ei se aseamănă cu reptile umanoide și mănâncă mamifere vii. Vizitatorii declanșează o invazie extraterestră ascunsă prin care subminează subtil modul de viață, în special pe cel american. Creatorii seriei au realizat acest lucru ca pe o alegorie a fascismului.[11] O refacere a seriei a fost difuzată în premieră în 2009 - 2011 (vezi Vizitatorii (2009)).

Este posibil ca un articol din 1934 apărut în Los Angeles Times să fi stat la originea acestor convingeri. Articolul relata faptul că un inginer minier geofizician a susținut că a descoperit o serie de labirinturi subterane sub Los Angeles formând un oraș subteran construit de o rasă avansată de Oameni "Șopârlă" ca să scape de catastrofele de la suprafață cu cca. 5.000 de ani în urmă. Cu toate acestea, în anii care au urmat acest articol a rămas obscur, chiar și printre susținătorii teoriei conspirației.[12]

Galerie[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Lewis, Tyson (). „The Reptoid Hypothesis: Utopian and Dystopian Representational Motifs in David Icke's Alien Conspiracy Theory”. Utopian Studies. 16 (1): 45–75. 
  2. ^ a b The Shadowlands Mysterious Creatures page
  3. ^ a b „Police Officer Herbert Schirmer Abduction - Ashland, Nebraska, United States - 3 decembrie 1967 - UFO Evidence”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ Ronson, Jon. Beset by lizards, The Guardian, March 17, 200O1; Offley 2000a; Honigsbaum 1995.
  5. ^ „David Icke Interview: Aliens among us” (PDF). Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  6. ^ Lauren Cox (Dec. 12, 2008). „What's Behind Internet Conspiracy Empires?”. ABC News.  Verificați datele pentru: |date= (ajutor)
  7. ^ „The Ten Most Popular Conspiracy Theories”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  8. ^ „Minnesota Senate Recount: Challenged ballots: You be the judge”. Minnesota Public Radio. . Accesat în . 
  9. ^ „Why would someone vote for the Lizard People?”. . Accesat în . 
  10. ^ V: The Original Miniseries la Internet Movie Database
  11. ^ Barkun, Michael (). A Culture of Conspiracy: Apocalyptic Visions in Contemporary America. University of California Press; 1 edition. ISBN 0-520-23805-2. 
  12. ^ Brian Dunning (). Support Your Local Reptoid: What started the conspiracy theory that reptilian beings control our governments?. Skeptoid: Critical Analysis of Pop Phenomena. Accesat în . 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]