Recep Tayyip Erdoğan

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Primul ministru și președintele ales al al Turciei
Flag of Turkey.svg
Drapelul Turciei
În funcție
Recep Tayyip Erdoğan

din 14 marție 2003

Durata mandatului 4 ani,
cel mult trei mandate
Website siteul lui Recep Tayyip Erdoğan
Primul ministru al Turciei

Recep Tayyip Erdoğan, pronunția: /ɾeˈdʒep tajˈjip ˈeɾdoɰan/ (n. 26 februarie 1954, Istanbul), este al 59-lea și al 60-lea prim-ministru al Republicii Turcia și este totodată și președintele general al Partidului Dreptății și Justiției Adalet ve Kalkınma Partisi, abreviat AKP. În trecut a mai ocupat și funcția supremă la primaria generală din Istanbul.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Erdoğan s-a născut în cartierul Kasîmpașa din Istanbul, Turcia dupa ce s-a mutat familia lui din Rize. La 11 august 2004 intr-o vizită pe care o face in Georgia, Erdogan afirma: si eu sunt georgian, familia mea a migrat din Batum la Rize si era o familie georgiana. De asemenea in 2007 intr-o emisiune de la postul TV NTV, Erdogan afirma insa ca este turc. Descinde Erdoğan dintr-o mare familia musulmană care este stabilită în jurul orașului Tarbzon. Erdoğan și-a petrecut prima parte a copilăriei la Rize, unde tatăl său lucra în cadrul Gărzii de Coastă turcești. Familia sa a revenit la Istanbul când Erdoğan avea 13 ani. Ca adolescent a fost nevoit să vândă pe străzile din Istanbul limonadă și semințe de susan pentru a câștiga un ban în plus. În 1969, la vârsta de 15 ani, jucând fotbal, a obținut 1.000 de lire în urma transferului la clubul Camialtı Spor, devenind fotbalist profesionist, ulterior transferându-se la clubul de fotbal Istanbul Elektrik Tramvay ve Tünel (IETT). În 1976 Erdoğan a devenit campion în cadrul acestui club, când au câștigat trofeul. A continuat fotbalul la echipa Erokspor. După lovitura de stat militară de la 12 septembrie 1980, Erdoğan a decis să se ocupe de politică.

Primele clase de școală le-a urmat la școala Piyale Pașa. După absolvirea școlii religioase în 1973 (în limba turcă Imam hatip okulu) a studiat la Universitatea Marmara managementul, în cadrul Facultății de Economie și Științe Administrative. În 1977 a cunoscut-o pe Emine Gulbaran (născută în 1955 în Siirt) și la 4 iulie 1979 s-a căsătorit cu ea. Au doi fii (Ahmet Burak și Necmetin Bilal) și două fiice (Esra și Sümeyye).

Activitatea politică[modificare | modificare sursă]

În anii studenției a facut parte din Uniunea Națională a Studenților Turci (Milli Türk Talebe Birliği). În 1976 a fost ales președinte al aripii de tineret a Partidului Salvării Naționale.

În anul 1999 a făcut închisoare, fiind acuzat că aduce atingere secularismului[1]. În anul 2002 a înființat partidul AKP, urmașul partidului islamist Fazilet (Partidul Virtuții)[1]. Erdogan și-a proclamat atunci public ruptura cu trecutul său islamist, spunând că noul partid nu are la bază religia[1].

primar al Istanbulului in 1994[modificare | modificare sursă]

A fost ales primar al Istanbulului la 27 martie 1994 obținand 25,19% din voturi. I-au fost deschise in aceasta perioada de catre tribunal 18 dosare+unul din aceste dosare poarta numele de AKBIL (BILET INTELIGENT). Erdoğan a lucrat la dezvoltarea infrastructurii, construcția de baraje și instalațiile de desalinizare pentru a furniza apa potabila sănătoasă pentru oamenii din Istanbul, precum și dezvoltarea de sisteme de transport în oraș. A crescut salariilor și calitatea de îngrijire a sănătății și cele sociale.

Primul ministru al Turciei 2003[modificare | modificare sursă]

A restaurat numele originale în Limba kurdă ale orașelor și satelor cu populația majoritara kurda, și a permis oficial descurgere Khutba "lecția dupa rugăciune de vineri" dupa ce a fost interzisa.[2]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c Turcia lui Erdogan, între Europa și islam, 14 Septembrie 2010, Carmen Gavrilă, Radio România, evz.ro, accesat la 25 decembrie 2011
  2. ^ Turkey renames village as part of Kurdish reforms 27 Dec 2012

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Recep Tayyip Erdoğan