Utilizator:Ovidiu.

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Portal:Ungaria

Acest utilizator sprijină echipa de fotbal FC Steaua București.


Turnul Babel
ro Acest utilizator este un vorbitor nativ al limbii române.
en-3 This user is able to contribute with an advanced level of English.
bsd-5Acest utilizator utilizează BSD.
Mozilla Firefox Acest utilizator contribuie folosind Mozilla Firefox.
Caută utilizatori
după diverse criterii

Celebrul general Gheorghe D. Mărdărescu ![modificare | modificare sursă]

Generalul Gheorghe D. Mărdărescu.

A fost cel mai dificil, complicat și greu proiect pe care l-am avut în viața mea, l-a început aveam o sursă "Graiul Maramuresului", dar au șters-o, noroc că am salvat ceva, în ultima vreme a depus eforturi mari ca sa gasesc ceva surse, mă bucur că în sfârșit am reușit să finalizez acest proiect, mă bucur să aflu despre acest general magic poate că generalul Gheorghe Mărdărescu a fost cel mai mare general din istoria României! știu că a murit în Germania însă nu știu dacă a fost înmormantat în România ?

Alex:D imi da lecții de istorie, vezi ![modificare | modificare sursă]

Trei lucruri vreau sa vad:
  1. Cum explici faptul ca ungurii, popor fino-ugric, are acum oameni cu parul blond, castaniu, brunet, ochi albastri, maro, verzi etc. si ca oameni cu pielea galbena si ochi mijiti nu prea mai sunt. Cine s-a corcit, poporul roman sau cel ungur?
  2. Cum intri intr-un sat de ceangai din Moldova si incerci sa ii prostesti pe oameni cu teorii cum ca ar fi maghiari si cum in scurta vreme va trebui sa fugi de coase, furci, topoare etc. Cei care au vrut sa bage administratie maghiara in acele sate au fost primiti cat se poate de prost si au fost alungati cu strigatul NOI SUNTEM ROMANI!!! Romania este o continuare a vechii Romanii bizantine, cand romanii erau raspanditi in toata peninsula balcanica, ba chiar isi facusera un imperiu si il puneau la punct pe imparatul de la Constantinopole. Au reusit ungurii asa ceva vreodata?
  3. Cum iti revi odata si nu ne mai bagi pe gat atatea enormitati. Wikipedia nu e loc de asa ceva. Deja m-am saturat sa mai port polemici in momentul in care raspunsurile la remarcile mele au vagi legaturi cu acestea si sunt spuse pe un ton superior (deah, las ca stiu eu mai bine! Restul is fraieri si nu stiu nimic! Ia sa mai scot de la naftalina din "basmele" maghiare despre poporul roman!). Istoria ta este atat de vaga incat nici nu stiu de ce mai stau la pierdut vremea acum. Cred ca mi-ar lua un secol sa te invat. Si inca si dupa aceea cred ca ai sta la selectionat material si afirmatii care sa-ti convina. Opinia mea? hu.Wikipedia te asteapta, dar si acolo-s oameni de isprava si cred ca te pun imediat la punct.--Alex:D|Mesaje 6 decembrie 2006 00:08 (EET)

Puțină școală de istorie pentru domnul Alex:D ![modificare | modificare sursă]

DICȚIONARUL LIMBII ROMÂNE LITERARE CONTEMPORANE volumul I, Editura Academiei, București 1955: CEANGĂU, ceangăi: Persoană care face parte dintr-o populație maghiară stabilită prin regiunea Bacău.



DICȚIONARUL LIMBII ROMÂNE MODERNE București 1958: CEANGĂU, ceangăi: Persoană care face parte din populația maghiară stabilită în secolul al XIII-lea în regiunea Bacău - provine din cuvântul maghiar "Csángó".

DICȚIONAR ENCICLOPEDIC ROMÂN Editura politică, București 1962: CEANGĂI: Ramură a secuilor așezați în Moldova probabil prin sec. al XV-lea în valea Trotușului, a Bistriței și a Siretului pînă la nord de Roman.


MIC DICȚIONAR ENCICLOPEDIC Editura Enciclopedică Română, București 1972: CEANGĂU (provine din maghiară): Ramură a secuilor așezați prin sec. XV pe valea Trotușului, a Bistriței și a Siretului până la nord de Roman. La singular: persoană care face parte din această populație. MIC DICȚIONAR AL LIMBII ROMÂNE Editura științifică, București 1974: CEANGĂU, ceangăi: Persoană care face parte dintr-o populație de secui stabilită în sec. XV în Moldova. coperti DICȚIONARUL EXPLICATIV AL LIMBII ROMÂNE București 1975: CEANGĂU, ceangăi: Ramură a secuilor așezați prin sec. XV pe valea Trotușului, a Bistriței și a Siretului până la nord de Roman; persoană care face parte din această populație. coperti DICȚIONAR AL LIMBII ROMÂNE CONTEMPORANE Editura științifică și enciclopedică, București 1980: CEANGĂU, ceangăi: Persoană care face parte dintr-o populație de secui stabilită (în sec. XV) în Moldova.

DICȚIONAR DE ISTORIA ROMÂNILOR București 1997: CIANGĂI (provine din cuvântul maghiar Csángó): Locuitori de origine maghiară (secui) din Moldova, în ținutul Bacău și Roman. Stabiliți acolo, începând din secolul al XIII-lea, colonizați la marginea regatului maghiar sau ca lucrători la minele de sare (valea Trotuș-Ocna). Până azi au păstrat limba, religia catolică, obiceiurile și satele lor.

  • OCTAV GEORGE LECCA:

Dicționar istoric, arheologic și geografic al României, București 1937. " Încă din secolul 13 aflăm pe Secui răspândiți prin partea de jos a Moldovei actuale (Bacău-Putna), în valea Trotușului. Ei țineau de episcopia catolică a Milcoviei din secolul 13, apoi de a Bacăului. Sate secuiești se întâlnesc mai târziu și pe valea Siretului, răspândite prin ținuturile Bacău, Roman, Iași. Acești secui din Moldova sunt cunoscuți sub numele de "ciangăi". (...) Colonii maghiare (secuiești) din veacurile de mijloc au rămas până azi și în Moldova, grupate în câteva sate (ciangăi)."

  • Nicolae Iorga la Ploscuțeni

"Un sat bine ținut, cu coșare împletite, cu case care se pot asămăna uneori cu casele-model din partea muntelui. Locuitorii au alt trai și altă față decât ale țăranilor noștri. Ploscuțenii, întemeiați cândva de românul Ploscuță, sunt în adevăr un sat de unguri (...). Ungurii păstrează până astăzi îmbrăcămintea lor, care nu se deosebește întru nimic de aceea a sătenilor de prin Bacău și Roman: bărbații poartă pălăria cu margeni mici și panglică roșie, femeile sunt îmbrobodite cu ștergarul ca un văl aruncat peste cozile făcute conci, sus (birjarul nostru, un băietan român, numește cu despreț "coarne" podoaba albă, învoaltă a frunții); fetele au panglici întrețesute cu părul lor bălan și flori de târg prinse în ele; cămașa largă, cu arnici roșii pe mâneci și la sân, fota neagră, dintr-o singură bucată, strânsă pe șolduri, mântuie îmbrăcămintea.

Satul e catolic, deși parohul trebuie să vie tocmai din Focșani, așa încât toată slujba o face dascălul, sau n-o face nici el. După îndemnul învățătorului și notarului, locuitorii au cerut un preot statornic, amenințând altfel cu trecerea la ortodoxie.

Legea singură și aici îi ține așa de deosebiți de români. Ea a păstrat desigur și limba. Sunt copii care n-o știu mai deloc pe a noastră; femeile spun că învață românește numai pentru nevoia de a se înțelege când ies din cuprinsul satului. (…) Ei se socotesc toți unguri, numesc pe români Oláh." (Fragment din România cum era până la 1918 de Nicolae Iorga.)


----------------------------------

Imi pare rau , dar nu prea te pricepi la istorie ! Invata Alex, nu strica ! Iar tu imi zici ca cunosti istoria ras curat ! Tot in felul asta, asa cum tu te consideri falcifici istoria, contribuitiile tale sunt eronate !

Alex a scris: "Cum intri intr-un sat de ceangai din Moldova" cu strigatul NOI SUNTEM ROMANI!!! ", Alex te faci de rusine in public, chiar asa ? eu credeam ca macar la o picatura de istorie te pricepi, m-ai dezamagit , eu nu mai discut cu tine ca sa-mi pierd timpul in zadar.


--Ovidiu 6 decembrie 2006 01:22 (EET)


Regula wikipedia[modificare | modificare sursă]

"Therefore, if someone wants you to include certain information into someone's biography article (such as accusations of war crimes), you should tell them to include it themselves. And if they include such information without citing any reference, you can contest their information as original research." Xaxafrad 01:42, 9 July 2006 (UTC)

Contribuții[modificare | modificare sursă]

Vedete românce Blog Ovidiu

Ungaria Transilvania Budapesta Listă de orașe din Ungaria
Listă de conducători ai Ungariei Julius Jacob von Haynau Zoltán Tildy Francisc Iosif
Listă de prim-miniștri ai Ungariei Carol I al Austriei Elisabeta de Wittelsbach Ștefan I al Ungariei
Lajos Kossuth Papa Silvestru al II-lea Szilágyi Mihály Miklós Horthy
Ferenc Szálasi Sándor Petőfi Cei 13 de la Arad István Széchenyi
Președinte Armata Română Mihály Károlyi Imperiul Austro-Ungar
István Tisza Döme Sztójay Pál Teleki Gyula Gömbös
Edvard Beneš Imre Nagy István Bethlen Arhiduce Francisc Ferdinand al Austriei
Gyula Károlyi Géza Lakatos Otto Skorzeny Dezső Pattantyús-Ábrahám
Listă de contribuții
Béla Imrédy Gyula Listă de sultani ai Egiptului
Attila Cucerirea Transilvaniei de către maghiari Fuad I al Egiptului
László Bárdossy Revoluția Ungară din 1956 Anwar Sadat
Parlamentul Ungar Mátyás Rákosi Gamel Abdel Nasser
Josip Broz Tito Partidul Săgetar-Cruciat Sinagoga de pe strada Dohány
Ungaria Mare József Antall Elena Ceaușescu
Yad Vashem Miklós Németh Nicolae Ceaușescu
Viktor Orbán Partidul Maghiar al Dreptății și Vieții Zambia
Corneliu Vadim Tudor Ungaria István Horthy
Budaörs Principatul de Balaton Magdolna Purgly
Gestapo István Friedrich Albert Apponyi
Gábor Vajna Louis Franchet d'Esperey Tihany
Szilárd Bakay Gödöllő Republica Socialistă Federală al Iugoslaviei
László Endre Adony Ferdinand II, Sfântul Imperiu Roman
Kenderes Esztergom István Rakovszky
Várpalota Siófok Péter Medgyessy
Lajos Windischgrätz Harry Hill Bandholtz Michigan (stat SUA)
Dénesfa Tata Dübendorf
Zita Görög Rudolf Kasztner Ferenc Puskás
Ceangăi Gheorghe Mărdărescu Árpád
Traian Moșoiu Ștefan Holban

Se pot primi mesaje în acest box ? Bine v-am găsit, Ovidiu[modificare | modificare sursă]

Hobby-ul meu este istoria și foto


Standard Arabic: السلام عليكم ورحمة الله وبركاته Transliteration: Al salam alikom wa rahmato Allah wa barakatuh English: "Peace be with you" (a common greeting throughout the Muslim world)

Incursiunile maghiarilor în Europa în secolul IX

Armata Română[modificare | modificare sursă]

Armata Româna. La data de 21 martie 1919, puterea în Ungaria este preluată de comuniștii conduși de Béla Kun. Forțele comuniste maghiare au atacat atât noul stat cehoslovac, cât și trupele române din Transilvania, în speranța de a o ocupa.

Aici, după actul de unire cu țara, România, realizat la 1 decembrie 1918, statul român a hotărât să creeze Comandamentul trupelor din Transilvania, lucru efectuat la 11 decembrie 1918, comandant de Corp fiind numit generalul Traian Moșoiu, iar ulterior generalul Gheorghe D. Mărdărescu. Implicați în această acțiune au mai fost: Regele Ferdinand I, Henri Mathias Berthelot (Șeful misiunii franceze în România) și Mareșalul Constantin Prezan.

În 4 august 1919 Armata Româna a intrat în Ungaria sub comanda generalului Gheorghe Mărdărescu și alți generali al armatei române ca Demetrescu, Holban, Traian Moșoiu și Ion Antonescu.

Budapesta este cucerită de Armata Română și regimul comunist instaurat de revoluționarii lui Béla Kun distrus, fapt ce s-a petrecut la 14 noiembrie 1919.

Bela Kun demisionează, Armata Română părăsește Budapesta, iar pe 16 noiembrie 1919 amiralul Miklós Horthy preia conducerea armatei naționale ungare și își stabilește temporar centrul comandamentului la hotelul Gellért din Budapesta.[1].

Puțin despre mine[modificare | modificare sursă]

M-am născut în orașul magnific Galați, sunt pe internet 5 ani, comunic numai în limba româna, și ca să fiu sincer eram naționalist în sensul bun al cuvăntului mai bine zis marele patriot român (puțin m-am schimbat), îndr-adevar că de la vărsta de copil mic am plecat din România ca mulți alți români, numai că aceasta nu era alegerea mea, mă bucur foarte mult cănd văd că sunt corectat gramatical, punctul meu slab nu e vina mea, azi am căutat ceva documente pe internet și am dat de Horthy și Szálasi este vorba de un forum foarte serios și cred ca cel mai mare din România au cam 7000 de utilizatori am văzut cum s-au informat, documentat despre Miklós Horthy, și Ferenc Szálasi, Partidul Săgetar-Cruciat de aici wikipedia româna. Tuturor celor care m-ău ajutat le transmit de aici o mare mulțumire, în primul rănd lui Mihai expert în istorie și nu numai, o dată mi-a scris cănd m-am înscris tot la fel ca AdiJapan, numai că Adrian mă avertizează, glumesc..

Sănătate, Anticipat, Ovidiu.


Horthy exilat în Portugalia își scrie memoriile în 23 de capitole[modificare | modificare sursă]

  • I. Out into the World (Afară în lume)
  • II. New Appointments ( Nourile desemnări)
  • III. Aide-de-camp to Emperor Francis Joseph I at the Court of Vienna, 1909-1914
  • IV. Archduke Francis Ferdinand (Arhiduce Francisc Ferdinand)
  • V. Naval Warfare in the Adriatic The Coronation of King Charles IV (Nava de război în marea adriatică. Încoronarea regelul Carol al IV-lea)
  • VI. The Naval Battle of Otranto (Bătălia de la Otranto)
  • VII. Appointment as Commander of the Fleet. The End (Desemnat ca comandatul flotei)
  • VIII. Revolution in Hungary From Michael Károlyi to Béla Kun (Revoluția în Ungaria de la Mihály Károlyi pănă la Béla Kun)
  • IX. Counter-Revolution. I Am Appointed Minister of War and Commander-in-Chief (Mișcarea contra revoluționară. Sunt desemnat ca ministru de război și comandantul șef)
  • X. Regent of Hungary (Regentul Ungariei)
  • XI. Attempts at the Restoration of King Charles (Atemptatele de răsturnare a lui regele Carol al IV-lea)
  • XII. The Road to Freedom (drumul spre libertate)
  • XIII. The Rome Protocols and the Rome-Berlin Axis (Protocoale de la Roma și Roma-Berlin Axis)
  • XIV. Travels and Visitors (Excursii și vizite)
  • XV. Friction with Hitler (Frecare cu Hitler)
  • XVI. The Second World War. Hungary's Non-Belligerence (Ungaria nu e stat beligerant)
  • XVII. Hungary Enters the Second World War ( Ungaria intră în cel de-al doilea război mondial)
  • XVIII. Appointment of a Deputy Regent (desemnat de deputați ca Regent)
  • XIX. The Search for the Way Out (Căutarea ieșirei din război)
  • XX. The Occupation of Hungary (Ungaria ocupată)
  • XXI. Appealing for Armistice. My Imprisonment (Apel pentru Armistice. Arestarea mea)
  • XXII. The Arrival of the Americans (Ajungerea americanilor)
  • XXIII. A Last Glance in Retrospect and Outlook on the Future
  • Recollections of Ilona Bowden
  • Appendix


Capitol I[modificare | modificare sursă]

Țiu minte o vizită la Opera, unde Regele Portugaliei a fost prezent, a fost o surpriză pentru mine cu o mică notă luată de la el în contrast de o mare bucurie a creat o atmosferă ca auditoriumul să fie aplaudat.

Această vizită mi-a dovedit un punct mare de schimbare în viața mea. În cursul carnevalului am plecat la Miskolc cu domnul Melczer musafirul meu la Hejőbába, acolo a fost doamna patroană. Sora ei Magda Purgly era bine venită în care era cea mai bună dansatoare, și chiar ne-am întălnit, în următorul an am fost rugat a acompania două doamne și pe sora mea la Veneția eu niciodată n-am fost la Veneția după o săptămănă neuitată am rămas cu amintiri formidabile.

Țiu minte un drum la Strâmtoarea Gibraltar., cănd comandantul flotei, Admiralul Prinț Battering ne-a anunțat de o rea presistență al apei și că vom putea ancora, majestia sa a fost foarte amabilă și ne-a oferit vaporul lui personal, și ne-a plimbat, ne-a arătat toate colțurile. După vizitile la Algeria, Palermo și Corfu, eram pregătiți la Pola, unde am fost trimis pentru exerciția în funcția de marinar, nu pot să spun că rezultatul exerciție m-a făcut satisfăcut dar nu am reclamat și cu căteva luni mai tărziu a fost ca o surpriză pentru mine să fiu capitan de navigarea vaporului Artemisia, de 150 de ani veche, era un vapor remarcabil pentru a manoeuvra un vapor, foarte bun pentru exerciții de ofițeri, evident ca a fost o școală de disciplină excelentă. Cănd mi-am făcut obligația ca militar să reportez niște detalii șefului comandantului de marină la Sebenico, primul ofițer mi-a zis că sunt trei marinari care nu pot progresa. Cel mai bogat ungur dintre cei trei marinari ca propietar de pămint a format o pictură romantică din citire al navei a fost nefericit de faptul ca nu putea progresa s-a aruncat în apă nu știa să înote a fost foarte dificultă salvarea sa, eu l-am salvat i-am dat de măncare și apă de băut că a fost 6 ore fară măcare și apă. Munca mea nouă consista din traducera bugetului ai Navei din germană în maghiară și ca intrepetor la aderarea independentă al delegaților Austriace și parlamentul ungar, o funcție cu mare responsibilitate și dificultă, limba ungară e asemanătoare ca finlandeză și turcică aparține de familia Ural-Altic, și nu ca limba germană, engleză, franceză și italiană care aparțin familiei Indo-Europene, de aceea este foarte dificult traducerea, este imposibil să traduci cuvănt la cuvănt, de aceea interpretorul este obligat sa ascultă ultima propoziție înainte de incepe să traducă. După ce am dat comanda la Barcă-torpedo Sperber m-am dus cu colegul meu la Arad, în 22 iulie 1901 cu costumul național maghiar la o ceremonie și m-am căsătorit cu Magda Purgly, dănsa a preferat ca luna de miere s-o petrecem la Semmering

La sfărșitul prănzului oferit de majestia sa pentru delegațiile de la nivelul cel mai înalt ai palatului regal în Budapesta, m-am găsit băund o cafea la o masă cu Contul István Tisza care era prim ministru și cu alți lideri politici. Conversația a fost continuată la Croatia eram convins că în această țară oamenii sunt foarte amabili, mi-am exprimat critica mea ca Croatia, Dalamatia, Bosnia și Herțegovina trebuie să aibă o limbă comună într-o comunitate și să se unească și cu aceasta se oprește provocațiile minore oferite de Croați. În 1918 Contul István Tisza era rugat de imperiorul Carol I al Austriei să facă o investigație personală, și cerere ca nava să-i deie un vapor ca să-l ducă din Zara spre Cattaro, i-am trimis imediat un vapor cu steagul meu de capitan.

Capitol IX[modificare | modificare sursă]

Scurta mea de activitate civilă ajunge l-a sfărșit. Cariera mea intră într-o nouă fază, după cererea lui Mihály Károlyi am acceptat să ocup funcția de comandant al armatei ungare pentru a forma și organiza o nouă armată națională maghiară, pentru noua republică ungară, în același timp am vrut să negociez cu colonelul Betrix dar francezii au ocupat Szeged-ul, numai după o negociere preabilă, am reușit să negociez, generalul de Gondercourt, colonelul Betrix (comandantul francez), și generalul de Lobit, comandantul (comandantul francez al trupelor de ocupare), nu au permis înființarea mișcării naționale maghiare, nu dincauza că erau simpantizanții bolșevismului ci că erau de partea României și s-au pregătit pentru recunoașterea regimului Béla Kun. Cand diplomația e în deficiență iar puterea de forță e în lipsă de muncă strategia trebuie schimbată, dintr-un unicul nostru avion m-am simțit ca un om fără viață, trupele roșie au ocupat bulevardul din fața casei mele și ostașii din cavaleria maghiară s-au răstagolit. Din toate colțurile țării au ajuns ofițeri ca colonelul Prónay și maiorul Ostenburg, care au format o campanie de ofițeri. Curierii care au venit de la Viena cu bani din bugetul delegații maghiare comuniste, prin grupurile de ofițeri maghiari sub ochii închiși ai prietenilor din Viena totul prin ajutorul șefului de poliție vieneză domnul Schober, și cu ajutorul domnului Ashemed Bartlett corespondentul ziarului Daily Telegraph. Căteva milioane dn banii primiși au fost folosiți pentru propagandă bolșevică.

Libertatea noastră a fost limitată (cortină de fier) nu numai de atitudinea bestială al presiunilor franceze, ci și de presiunea română, nu am avut acces la calea ferată din Transdanubia care era în măna sărbilor totul dincauza pornirii atacului al armatei roșii. Noi am știut că Belgrad-ul era anti-bolșevic, Regele Alexander a fost în relație cu familia Tsar-ului prin soția lui Montenegrin; fiul lor Regentul Alexander care a fost antrenat în St. Petersburg ca cadet. În Belgrad ambasada imperială rusă se bucură de toate privilegiile diplomatice și a devenit centrul de refugiați al rușilor albi. Am călătorit cu Contul Pál Teleki spre Belgrad ca să deschidem o negociere cu primul ministru serbian Protic, Potric m-a lăsat cu speranța asigurată cu prevederea că francezii nu au obiective ridicate, și ne-a promis că ne va reprezinta guvernul nostru la belgrad. Aceasta a fost prima negociere diplomatică în care guvernul nostru anti-revoluționar a fost recunoscut, dar fără acordul francezilor rămine numai o speranță.

Contul István Bethlen mi-a trimis un raport de încurajare din Viena rezumat la atitudinea Britaniei; ofițeri maghiari și curierii au călătorit la Szeged. În mod personal a fost semnat permisul formării unui guvern anti-revoluționar de către reprezentantul britaniei, Sir Thomas Cunningham, în plus, și de către Colonelul Alexander Fitzgerald ca ofițer de legătura pentru guvernul nostru anti-revoluționar. Noi am primt suport și susținere de la Admiralul Troubridge care era în Belgrad l-am cunoscut în trecut cănd a atacat cu Nava sa, Curtea de la Viena atitudinea francezilor prin neutralitatea lor a fost în avantajul bolșevicilor. Ministrul de comerț Varjassy, și alții care au folosit elementele liberale de stănga au explotat atitudinea franceză, niciodată nu s-a făcut clar pe care teren se joacă cu ieșirea din Szeged, e vorba de secretariatul meu în legătură cu misiunea franceză coordonat de Staff Capitan Julius Gömbös. Francezii au insistat formarea unui guvern 'democrat' în care ar reprezinta toate culoriile de paride politice, Mihály Károlyi a acceptat.

Nu am fost deacord să fac parte în guvernul Dezsó Ábrahám Pattantyus, noul guvern s-a format pe data 12 iulie 1919 am refuzat propunerea ca să fiu ministrul războiului, am accentuat că rămîn în funcția de comandand al armatei ungare, totuși mi s-a garantat că nu mă vor folosi pentru bătălii de gen politic. Eu am sperat să scăpăm de comuniști. Aceasta nu ar însemna un acord cu francezii chiar și din punctul de vedere al cehilor. Trupele mele de la Szeged erau pregătite pentru a acționa, eu nu am crezut că înaintea lunii martie vor intra în Budapesta, faptul ca Kun Béla a fost forțat să demisioneze sub presiunea armatei române, și prin ultimatul primit de la consilui aliat suprem de la Paris. Kun Béla a fugit la Viena și a luat cu el bugetul țării, și să numai vorbesc de crimiile în masa pe care le-a comis. Un nou guvern social-democrat s-a instalat sub Gyula Peidl care a fost răsturnat în 4 august 1919, iar în 6 august a devenit Stephan Friedrich noul prim-ministru care a format un cabinet provizional și a declarat că proclamarea republicii ungare nu a fost legal, s-a bazat pe "Homo Regius"[2] și că regele ungariei e de fapt șeful statului.

Ei au fost aceii care două guverne erau în măna lor și aliați cu stilul lor au insistat ca guvernul ungar trebuie să consiste reprezentanții tuturor partidelor. Românii au intrat în Budapesta după ce Friedrich și-a asumat controlul și a refuzat să primească ordini de la Consilul suprem de la Paris, aceasta nu e treabă mea să explic activitatea româna în detaliu.

Generalul Harry Hill Bandholtz în 1933 New York a scris în memoriile sale cum a salvat Muzeul Național Maghiar, și Parlamentul Maghiar. Arhiduce Joseph a confirmat desemnarea mea ca comandantul suprem al armatei ungare. Am folosit poziția mea pentru a cere ca primul ministru Ábrahám să deie comandă pentru independenții minsteriul de război, în acest timp am făcut față cu alte probleme mai dificulte, cănd am trimis un mesaj pe data 12 august către Arhiduce că președintele misiunii militare (Inter-Allied) a anunțat că trupele străine trebuie imediat să iese din Szeged și operația militară să fie oprită imediat, eu a realizat că nu el însuși s-a indetificat cu aceste ordine, și că va trimite puteriile franceze în care ar fi o acțiune imposibilă. Am plecat de la Szeged la maiorul Magasházi, a venit la mine să-mi spună ca vrea să demisioneze din guvern, francezii au plecat crezănd că nu mă voi întoarce, eu m-am întors prin Balaton spre Siófok unde erau încă forța bolșevică, în timp de două zile ultimul bolșevic a fugit. Iar armele lor vor fi trimise la muzeul național de armă, ordinul a fost dat de Maiorul Magasházi.

Intenția mea a fost crearea barierii începănd din partea de sud al lacului Balaton spre partea de nord în direcția Budapestei, problema a fost mai mult diplomatică ca militară. Sir George Clerk, a fost trimis de aliați în Ungaria, însoțit cu ofițeri britanici în Siófok ca să mă informeze că are intenția să se întălnească cu mine la Siófok, eu aveam de gănd să ma duc la Budapesta să intru în contact cu guvernul a lui Friedrich că să mă întălnesc cu reprezentanți aliaților și cu comandantul Român, am propus să fie chemat și chargé d'affaires, în căteva zile am primit o invitație de la el ca să ne ducem la Budapesta. i-am cerut lui domnului Sir George Clerk să oprească avansarea armatei române. I-am zis lui Generalul Gheorghe D. Mărdărescu (n. 1866 - † 1938) Că am intenția s-ăi arăt în hartă linia de unde trupele mele vor ocupă teritoriile.

Eu am locuit o perioadă la fratele meu din Budapesta, care înaite de război a fost comandant de regiment ai curierilor de la Székesfehérvár. După o discuție cu primul ministru Friedrich, și un prănz cu Sir George Clerk la palatul Zichy(Várpalota) spre seară m-am întors acasă m-a așteptat surpriza să o văd pe soția mea. Bucuria noastră era reuniunea, de cănd am plecat de la Kenderes nu ne-am mai văzut. Am auzit că erau niște lupte în regiune. Soția mea mi-a povestit că a plecat cu copii la Debrecen unde încă să trăgea cu arma. Am avut trei copii fica mea mai mare a murit la vărsta de 16 ani, în aceea vară cu ajutorul unui preot catolic soția mea a plecat la Budapesta cu speranța să abțină ceva noutăți despre mine. După ceva timp a ajuns în capitală, în prima mea zi. Acum puteam să-i ofer o nouă casă în Siófok. În mod frecvent trebuiam să plec la Budapesta, în misiuni militare, odată și încă o dată trebuiam să conving consilul suprem din Paris ca romănii să se retragă în linia de dincolo de lacul Tisza după întelegerea cu Clemenceau. În această negociere țiu minte de mai multe, nu numai de ajutorul dat de Sir George Clerk care era și suținut de admiralul Troubridge, care era șeful de comisia de dunăre a venit de la Belgrad la Budapesta. Românii ne-au făcut dificultăți, au putut să vină la conferință cu o poziție căt mai bună. Cam în mijlocul lunii noembrie 1920 românii încă nu au evacuat ungaria spre Tizsa. În 16 noiembrie 1919 am intrat în Budapesta cu trupele mele.

Capitol X[modificare | modificare sursă]

Termenile de tratele de pace au fost consultate de delegația noastră, prin reprezentantul Contele Albert Apponyi, în Paris pe data 15 ianuarie 1920 mi se părea complect fantastic. Am fost convins ca va ajungea ziua cănd vecini noștri vor regreta să facă plăngeri ilegale, pănă atunci incă nu suferisem de iluzia că în viitorul apropiat va duce la prăbușirea ai Cehoslovacia, ori ai federației Sărbe, Croată și Slovenă.

Prima muncă al parlamentului în care a avut întălnire pe data 16 februarie 1920 a fost pentru a clarifica punctele principale din Constituție. Regele nu renunțat la drepturile lui. Putea fie abdicat numai prin măsuri revoluționare. Era abdicat dar în mod constituțional nu, dincauză că proclamarea statului ungar ca Republică era nevalid, și Guvernul Friedrich a considerat ca este nevalid. Din alt punct de vedere Arhiduce Iosif, nu din motive personale dar faptul ca a fost membru de casa de Habsburg era obligat să demisioneze de forțele Aliate. Asamblul Național care era garda de suverenitate națională a rezolvat problema prin luarea deciziei accordate de fapturi : că uniunea cu Austria și compromisul din 1867 poate fi rezolvat și rulatul regalist care va fi considerat adormit din noembrie 1918 pănă la o altă încercare de a reveni la tron, Regentul statului era deja desemnat. În 2 februarie 1920 Aliații au avut un conținut de o declarație formală că întoarcerea casei de habsburg nu va fi tolerată.

Numele meu începuse să primească publicitate menționată ca candidat de Regent. Primul ministru și mulți alți politicieni, lideri politici, au discutat cu mine despre această idee. Trebuie să accentuez că pentru mine acest post nu era subiect că nu l-am dorit. Eu am sperat ca Contul Albert Apponyi o figură briliantă va intra în viața publică și va fi ales ca Regent, pe neașteptate eu am fost ales ca Regent, în 1 martie 1920 cu 131 de voturi din 141. Delegația în frunte cu Bișoful Prohászka m-au chemat sa-mi spună rezultatul alegerilor, și am fost rugat să ma duc pentru o singură dată în clădirea Parlamentului pentru jurămant.

Le-am mulțumit foarte mult pentru încredere și confidență, dar nu am fost în pozița să accept această funcție înaltă în care am fost ales , la Asamblul Național eram pregătit să discut cu membrii, deputații asamblului, dar înainte de să apar în fața deputaților mi s-a propus sa-mi schimb parerea. Membrii al Guvernului și Șefii partidelor și alte figuri politice s-au intălnit intr-o cameră largă din Parlament. Au folosit toate argumentele să-mi reconsider decizia mea. Cănd am presistat refuzul meu guvernul nu a luat în bagare de seamă dorința mea pănă cand nu am fost ales. Asamblul Național s-a impărțit în grupuri pentru discuții, ca Ofițer am jurat majestia sa. Ca Regent trebuie să jur un nou juramănt de constituție și pentru națiune.

Scrisoarea lui Miklós Horthy către Adolf Hitler, din 10 ianuarie 1942. Sursa: Horthy Miklós scrisoriile secrete

Un fragment din scrisoare în care este atinsă și România.

"în ceea ce privește România, această țară cunoscută că în ani 1914 înaitea porniri războiului au fost în alianță cu Imperiul German și cu Monarhia Austro-Ungară din punct de vedere rațional ar avea obligația să stea de partea puteriile centrale, în schimb România a pornit împotriva monarhiei și împotriva Germaniei, ca premiu în 1918 au luat niște teritorii pe care nici macar nu le-au visat, în această modalitate România într-o măsură extraordinară (deosebită) s-a dezvoltat (crescut), România în timp de 20 de ani s-a bucurat de susținerea Antantei nu numai de ajutor material ci și de dezvoltarea armatei.

Toate acestea sunt fapturi cunoscute, de aceea fac aici referirie că din punct de vedere psihologic este complect înțeles faptul ca în 1918 fără merit au luat teritorii și s-au bucurat de o politică avantajoasă o situație de amintiri cu efect în care ii fac să așteaptă căștigul, și în ziua de azi sunt de partea Anglo-saxonă cu așteptarea și cu speranța căștigului. Se poate ca sunt și excepții care cu o găndire strălucită sau din oportunism azi gandesc diferit.

Conducătorii români probabil sunt presați de clasa mijlocie cea dominantă care nu sunt capabili să înteleagă că soarta europei în zuia de azi depinde de căștigul armatei germane, Clasa mijlocie și clasa mai bogată în ziua de azi privesc cu direcția spre America și Anglia, iar Clasa de jos al României: muncitorii proletarii sunt infectați de bolșevism."


Capitol XX[modificare | modificare sursă]

Ocupația Ungariei în 19 martie 1944 ora 4 dimineață.

L-am trimis pe von Jagow, fără să-i dau un răspuns definitiv. Să fie acceptată inavazia lui hitler ori nu, a fost o întrebare care trebuia luată cu o considerație foarte atentă.

L-am chemat la mine pe primul ministru, ministru de interne, și pe generalul de război. Ministrul de război Szombathelyi m-a sfătuit să nu mergem , ministru de externe m-a sfătuit să mergem , scrisoarea arăta că Adolf Hitler l-a primit pe Ion Antonescu și pe Tito și că prezentarea mea poate creea tensiuni. Scrisoare a fost citită cu atenție , ministru de externe Ghyczy a trimis o telegramă deputatului său cu avertismentul ca Ungaria va fi ocupată, această telegramă a fost primită în Budapesta. Factorul determinat în decizia mea a fost să discut cu hitler, despre retragerea trupelor maghiare care staționau în afara garaniții ungare În 17 martie 1944 am fost acompaniat de Ghyczy, Csatay și de Szombathelyi la Klessheim. Prin răspunsuriile lui hitler am realizat că era imposibil de a continua o discuție, noi am luat hotărirea ca să părasim Klessheim. Am prevăzut că ungaria în scurt timp va fi ocupată, și vor instala regimul pro nazist Partidul Crucilor cu Săgeți și vor ucide patrioți maghiari și vor extermina 800.000 de evrei maghiari, ca să fac un gest de abdicare ar fi foarte ușor. Dar să părăsesc un vapor și mai ales cănd se scufundă și au nevoie de comandant nu pot părăsi vaporul.

La ora 8 spre seară noi am părăsit, era ultima oară cănd l-am văzut pe hitler la platforma Klessheim înainte de s-a sinucis în buncherul de Reich Cancelar. Trenul nostru a ieșit din Salzburg spre Linz, intenția mea a fost să ajungem inainte de ungaria va fi ocupată. Dimineața ministrul von Jagow care era și el în tren a venit să mă anunțe și să-mi introducă succesorul său care nu este altcineva decăt Dr. Edmund Veesenmayer care era recent pentru căteva luni în Budapesta. Veeesenmayer mi-a zis că se va consulta cu mine. Pentru mine este ultimul arbitru care reprezinta guvernul nazist, ceea ce am și declarat la Nürnberg, în timp ce călătorisem cu trenul spre Budapesta, Veesenmayer a început să discută de formația unui nou guvern și că-l dorește ca prim ministru pe Béla Imrédy. Ungaria a fost ocupată prin 11 divizii germane. Primul ministru Kállay m-a întălnit la stația de gară, și imediat ne-am dus spre Budapesta. Gestapo-ul a arestat 8 membrii din casa de sus și 13 din casă de jos al parlamentului, au ocupat hotelul Astoria, noi am găsit deja garda germană la fiecare poartă din palatul regal. Am raportat rezumat guvernului despre evenimetele de la Klessheim, raportul a fost continuat de cei care m-au acompaniat. Kállay mi-a mulțumit în numele guvernului și a națiunii pentru salvarea comandamentul suprem al armatei naționale maghiare. Atunci cănd Kállay a venit la mine să-mi zică să accept demisia guvernului, l-am asigurat că numai sub presiuni extreme voi face acest pas. Pe data 20 martie 1944 Miklós Kállay, și ministrul de interne Keresztes-Fischer, și fratele lui au foști arestați de poliția secretă germană, István Bethlen a încercat să-i ajute fără succes. Nu eram deacord cu Dr. Veesenmayer ca Imrédy să fie desemnat ca prim-ministru era liderul aripii extremiste de dreapta. A fost foarte dificult să se găsească unul potrivit încare Adolf Hitler să aprobe și să fie și accectabil și de noi. Germanii au refuzat, în sfărșit hotărîrea a fost luată ca Döme Sztójay va fi ales ca prim-ministru a fost mult timp ambasador la Berlin persona grata a lui Adolf Hitler, și a fost prezent la discuțiile de la Klessheim.

În 23 martie 1944 Döme Sztójay a devenit prim-ministru, deputații lui au fost Jenó Rátz. Andor Jaross care a devenit ministru de interne ; Lajos Rémnyi-Schneller ministru de finanțe; Lajos Szász ministru de industrie; Antal Kunder ministru de transport; Béla Jurcsek ministru de agricultură; István Antal ministru de justiție și educație, Lajos Csatay ministru de război.

În 2 aprilie 1944 Dr Edmund Veesenmayer a fost instructat de ministeriul de externe german, Döme Sztójay și guvernul său au executat ordiniile date de Dr. Edmund Veesenmayer și de autoritățiile de ocupare germane. Acum Naziștii au aplicat, impus politica Antisemită. Guvernul Döme Sztójay, a forțat pe evreii să poartă steaua lui David galbenă, și au devenit cetățeni de clasa doua, au început persecuțiile și deportăriile, ministru de comerț a dat ordine ca toate firmiile evreiști să fie închise. Executația tehnică de deportare a fost sub comanda secretariilor Baky și Endre.

În 7 iulie 1944 Adolf Hitler i-a zis lui Döme SztójayGestapo rămine în Ungaria pănă ce toți evreii vor fi deportați, Csatay a încercat să convingă că nu este uman deportarea evreilor pe 15 octombrie Csatay și soția lui să-u sinucis. În vară am încercat ultima posibilitate să-i eliberez pe evrei prin lege. Serviciile secrete mă-u informat că în laghere se întămplă lucruri horibile.

Fiul meu Nicholas Miklós Horthy Junior și-a inființat un cancelariu special de a ține legătură cu comunitatea evreiască, în felul acesta am fost informat cănd oportunitatea mi-a oferit. Pănă în iunie 1944 peste 400,000 de evrei au foști deportați, pănă în august toți evreii din Budapesta trebuiau deportați. 170,000 de evrei erau înregistrați în budapesta iar 110,000 ascunși sub protecția și protejarea ungurilor creștini.

Deputații László Baky și László Endre au plănuit o acțiune secretă ca toți evreii din Budapesta trebuie arestați și apoi deportați. Imediat cum mi-au ajuns știirile am dat ordine ca divizia din Esztergom să fie transferată în Budapesta.

I-am dat instrucții șefului de jandarmerie al Budapestei să insistă cu forță împotriva deportarea evreilor din Budapesta. Acest fapt a salvat viața evreilor din Budapesta, confirmat de membri al comunității evreiești, Samu Stern, Dr. Ernő Petó, Dr. Károly Wilhelm, confirmat în scris în 3 februarie 1946, acest statment este la ambasada suedeză din Roma la mine sunt fotocopiile.

Crucia Roșie cu cererea lui regele Gustav din Suedia prin Wallenberg au încercat printr-o misiunie să preseze Germania că evreii să fie trimiși în Palestina, eu am dat tot suportul, dar Dr. Edmund Veesenmayer a intrat în parlament și i-a protestat guvernului Sztőjay împotriva atitudinii mele.

În august 1944 am informat guvernul al Reich-ului că voi face totul pentru că evreii să nu fiu deportați. Ca rezultat al presiunii germane Imrédy a intrat în parlament. Pe 7 august 1944 Partidul Crucilor cu Săgeți au insistat că Imrédy are sănge de evreu și au refuzat să colaboreze cu el. Imrédy și politica sa împreună cu Kunder și Jaross au demisionat.

În 24 august 1944 l-am demisionat pe Döme Sztójay Dr. Edmund Veesenmayer a fost pregătit să cheme în mod urgent pe Partidul Crucilor cu Săgeți.

În 29 august 1944 la ora 11 noaptea am jurat noul guvern la palatul regal, l-am desemnat pe Géza Lakatos ca prim-ministru. În 29 august 1944 în erau ungaria 500.000 de soldați germani. În 7 septembrie 1944, am primit știrea că 5 divizii sovietice să-u apropiat de granița ungariei.


  • În 30 iunie 1944 regele Gustav al suediei (1858-1950) i-a trimis lui Horthy o telegramă: "Having received word of the extraordinarily harsh methods your government has applied against the Jewish population of Hungary, I permit myself to turn to Your Highness personally, to beg in the name of humanity, that you take measures to save those who still remain to be saved of the unfortunate people. This plea has been evoked by my long-standing feelings of friendship for your country and my sincere concern for Hungary's good name and reputation in the community of nations."
  • În 12 iulie 1944 Horthy răspunde: "I have received the telegraphic appeal sent me by Your Majesty. With feelings of the deepest understanding, I ask Your Majesty to be persuaded that I am doing everything that, in the present situation, lies in my power to ensure that the principles of humanity and justice are respected. I esteem to a high degree the feelings of friendship for my country that animate Your Majesty and I ask that Your Majesty preserve these feelings toward the Hungarian people in these times of severe trial." (U.S. Holocaust Museum, op. cit.; pp. 218-219.)
  • În 20 iulie 1944 Jenó Rátz a demisionat cu protestul că Horthy a refuzat să introducă prin lege măsuri antisemite.
  • În 1 septembrie 1944 Horthy a dat ordinea arestării liderilor al partidului Crucilor cu Săgeți.
  • În 15 octombrie 1944 Horthy anunță la radio următoarele:

"Ținta cea mai importantă al ungariei a fost politica externă, prin pace am dorit reviziunea cel puțin de o parte de nejusta al Tratatul de la Trianon. Speranțele noastre în liga națiunii a rămas neîmplinită. În perioada începării ai crizii mondiale, Ungaria nu a avut intenția să ocupe teritorii. Noi nu am avut o intenție agresivă împotriva republicii cehoslovace, Ungaria nu a dorit revenirea teritorilor prin război. Noi am intrat în Báscka numai după colapsa Iugoslaviei . Noi am acceptat prin pace arbitrajul puterilor Axis teritoriile luate de România din 1918, ungaria a fost forțată ca să intre în război impotriva aliaților, noi nu am dorit să ridicăm ambiția noastră prin putere, și nu am am avut intenția să ocupăm de la nimenea nici măcar un metru pătrat. Azi este clar că germanii au pierdut războiul. Toate guvernile sunt responsabile pentru destinul lor. Cum zicea Bismarck, "Nu există o națiune care se sacrifică în altarul alianților" aceasta este Consecința responsabilitătii istoriei mele.

În martie anul acesta Fuehrer-ul Adolf Hitler m-a invitat să negociem în ceea ce privește repatriarea forței al armatei maghiare un subiect ridicat de mine. El m-a informat că Ungaria va fi ocupată prin forțe germane. Germania a invadat Ungaria au arestat cetațeni unguri și membri din parlament, și pe ministrul de interne al guvernului maghiar, au violat suveranitatea maghiară, să desemnez un guvern care se bucură de confidența germaniei Guvernul Döme Sztójay. Germania nu s-a ținut de cuvănt. Sub ocupația germană, Gestapo-ul au tratat chestiunea evreiască în manieră incompatibilă cu dictatele umane. Locotinentul Szilárd Bakay, comandantul budapestei a fost atacat și abdicat de agenții germani, în fiecare centimetru al orașului au explotat vizualitatea de dimineață al octombriei inghețate, cănd a ieșit din mașină în fața casei sale. Avioanele germane au lansat parașutiști impotriva guvernului. Am primit informații că trupele pro-germane au de gănd prin forță să efecteze politica și să răstoarnă guvernul nostru pe care l-am desemnat iar ungaria să devină un teritoriu teatral al acțiunii Reich-ului german. M-am decis să-mi apăr ungaria chiar împotriva aliatului german, nu permit ca națiunea ungară să fie jefuită și nici libertatea și independența ungariei. Am informat reprezentanții al Reich-ului german despre armistițiu militar."

Capitol XXI[modificare | modificare sursă]

În sfărșitul septembriei 1944 l-am trimis la Moscova pe șeful jandarmeriei maghiare Locotenent General Lászlő Faragho care vorbea fluent limba rusă, a fost acompaniat de profesorul Contul Géza Teleki fiul primului ministru Contul Pál Teleki, care și-a sacrificat viață în mod tragic. Reprezentanții noștri au foști instructați ca să ducă o negociere de armistițiu dacă se putea cu următoarele termine : scoaterea trupelor germane din ungaria și oprirea ocupării statului ungar prin participarea ostașilor britanici și americani. În 11 octombrie 1944 la Moscova s-a semnat întelegerea dar fără date fixate. Maiorul-General Bakay, comandantul trupelor din Budapesta care plănuia în detaliu apărarea palatului regal, cănd germanii au atacat ungaria Generalul Bakay a fost arestat de Gestapo, exact atunci cănd s-a întors de la o inspecție cu o mașină ca să intre în apartamentul său din hotelul Ritz pe data 8 octombrie 1944.

Am trimis la Moscova un mesaj printr-o transmitere secretă, prin fiul meu Nicholas care era în palatul regal, am cerut ca armistițiu să fie efectiv din 20 octombrie 1944, dar rușii au insistat să fie efectiv de pe data 16 octombrie 1944 la ora 8 a:m.

Duminică în 15 octombrie 1944 am anunțat la radio ieșirea ungariei din aliația germană. Adolf Hitler a știut de această negociere a fost informat foarte rapid de colegii săi ca Faragho, eu am prevăzut că hitler va lua măsuri potrivite. Germanii au avut intenția de o întălinre cu 'Opoziția Națională' la Esztergom ca să mă îndepărtească din funcție, și să-l proclameze pe Ferenc Szálasi șeful statului. Partea militară sub comanda Generalul SS von dem Bach-Zelewski și Locotinent-Colonel ai Waffen-SS Otto Skorzeny au capturat palatul și au ocupat complect Budapesta. Cu suportul lui Dr. Veesenmayer, Dr. Rudolf Rahn ambasadorul german de la Fasano a fost trimis la budapesta.

Telegrama pe care am primit-o prin delegația lui Veesenmayer a conținut instrucțiile finale, în cursul nopții din 13 și 14 octombrie, am primit telegrama, mai tărziu am studiat-o

În 14 octombrie 1944 m-am decis să anunț în ziua următoare duminică la radio armistițiul propus. În 15 octombrie 1944 dimineață l-am invitat pe Dr. Veesenmayer la palat ca să-l informez de intenția mea, imediat după această convorbire am transmis la radio ieșirea ungariei din alianța cu germania.

Serviciu de Securitatea germană l-au informat pe fiul meu Nicholas prin intermediatorul Tito că au intenția să discută cu el. Fiul meu a respins , o altă întălnire a fost fixată pe data 15 octombrie 1944 dimineața devereme la la biroul oficiu, al lui Felix Bornemisza directorul ungar de războiul dunăre la bulevardul Eskü din Pesta. Cu găndirea de posibilitate că Tito are de dat o informație importantă, am vrut ca întălnirea să aibă loc în palat, ca să negociem , fiul meu nu știa de intenția mea. Fiul meu le-a zis să vină la asistenția sa, că i se parea suspect.

Gestapo-ul cu 50 de soldați inarmați au atacat palatul și au tras cu focul, fiul meu Miklós Horthy Junior a venit în fugă plăngănd de ce se întămplă și a cerut ajutor, apoi a fost bătut pînă ce căzuse la pămînt și apoi l-au răpit. Știriile de abdicație au fost după întălnirea cu consiliul Crown, întălnirea nu a fost pănă la ora 10 și 45 de minute era programat la ora 10 a.m. pot să mă refer la minutele pe care mi s-a dat următoarele :

"Intrarea în spațiul ungar a fost declarat ca spațiu operației germane. Numai comandantul suprem german poate da ordine, în timp de 24 de ore trebuie respectat." Practic toți reprezentanții au luat parte la discuția de mai sus. Primul ministru Lakatos pe care l-am desemnat mi-a cerut să fie demisionat a avut multe argumente că ungaria fără regent el nu are cum să-și asume responsabilitatea, și a mai adăugat ca nu s-a consultat în parlament despre armistițiu înainte de negociere.

I-am răspuns l-am informat pe Dr. Veesenmayer, dar eu sunt șeful suprem al armatei. L-am rugat să ramănă în funcție

Grupul Partidului Săgetar-Cruciat au anunțat la radio că au preluat puterea iar eu sunt abdicat. Prima clădire ocupată de germani a fost clădirea radio-ului. Partidul Săgetar-Cruciat au format un grup împotriva mea, ordinul meu nu a ajuns către trupele militare, totul a devenit o mare confuzie, doua unitate al armatei din budapesta au trecut de partea partidului Săgetar-Cruciat, după ce l-au arestat pe comandantul unităților generalul Bakay și al doilea comandant Aggteleky a dispărut.

Palatul a fost în statutul de siege. Atacul german a fost programat dimineața în 16(17) octombrie 1944 Am trimis-o pe soția mea și pe copii la reședința din Nuncio. Fiul lui Kállay a fost ucis iar pe Andreas Kállay l-au luat prizioner și trimis la ghetoul Dachau.

În 21 octombrie 1944 Ferenc Szálasi i-a trimis o telegramă de mulțmire lui Adolf Hitler că a fost ales ca 'Lderul Națiunii Maghiare'. În 2 noembrie 1944, mulți membri au foști arestați, mai mult decăt a făcut guvernul Sztójay. În 17 octombrie 1944 am părăsit capitala și țara mea.

În 17 octombrie 1944 după masă Couselor Feine din delegația germană m-a acompaniat la stația de gară cu o forță militară extraordinară, cu o mașină la stația de gară Kelenföld împreună cu soția mea, fata mea, și micul fiu.

Dr. Veesenmayer m-a întrebat inainte pe care membri ai dori să-i iei cu tine ? i-am răspuns că aș dori pe Ambrózy, Lázár, Vattay, dar în tren erau numai Vattay și locotinentul Field, Mareșal Brunswick. Acum eram forțat să fiu exilat prin forțe străine. Am ajuns noaptea la Viena depresat am sperat să-l văd pe fiul meu Nicholas, din viena am ajuns în Linz că în Bavaria nu l-am găsit.

Miklós Horthy[modificare | modificare sursă]

Miklós Horthy de Baia-Mare
Data nașterii 18 iunie 1868
Decedat 9 februarie 1957
Partid Politic Independent
Poziția
Miklós Hothy
părinţii lui Miklós Horthy

Miklós Horthy de Baia Mare, Duce de Szeged și Otranto (în maghiară Vitéz Nagybányai Horthy Miklós) (născut la Kenderes. 18 iunie 1868, – † 9 februarie 1957, Estoril). A fost admiral și guvernator al Ungariei în perioada 1 martie 1920 - 15 octombrie 1944.

În urma primului război mondial guvernul Béla Kun demisionează pe 4 iunie 1919, iar în 6-7 august 1919 Béla Kun fuge in Austria. Ca urmare Horthy, comandantul flotei Austro-Ungare, a preluat puterea și s-a format un guvern temporar de urgență națională condus de el.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Miklós Horthy și-a terminat școala elementară în satul Kenderes (1847-1876) urmănd studiile în orașul Debrecen la Universitatea reformată (1876-1878). A urmat studiile la Universitatea din Sopron (1878-1882). A continuat studiile la Academia de Marină, Flotă. În 1886 a devenit comandant de flotă. În 1890 la Istanbul a servit armata pe bordul vaporului de război "Taurus". În perioada 1892-1894 Horthy este ofițer pe Crucișătorul Saida. În perioada 1908-1909 a devenit comandantul vaporului Taurus. În 1909-1914 devine Comandantul flotei austro-ungare sub împaratul Francisc Iosif, care l-a onorat pe Horthy foarte mult.

Tatăl lui Horthy s-a căsătorit în 1857 cu Paulá Halassy (1839-1937) Horthy István în 1635 a primit de la regele Ferdinand II diplomă de nobilitate. în perioada (1830-1904) a fost membrul casei supreme al parlamentului ungar. Au avut 9 copii: István, Zoltán, Bela, Paula, Miklós Horthy Junior, Erzsébet, Szabolcs, Jenó , Jenó (1877-1954). Primul Jénó a murit la vârsta de 2 ani. István (1858-1937) a servit în armata la divizia de cavalerie, mai tărziu a devenit comandantul diviziei (pe vremea anti-revoluționară a servit armata în orașul Székesfehérvár). Miklós Horthy s-a căsătorit în 22 iulie 1901 la Arad cu Magdolna Purgly, fiica lui János Purgly și Ilona Vásárhelyi; au născut 4 copii: Magdolna, Paula, István, Miklós:

Horthy în primul război mondial[modificare | modificare sursă]

În 1914 Horthy era comandant al navei Habsburg care a fost ancorată la portul Santa Pola, mai târziu horthy a fost avansat ca Căpitanul navei Novara. În 8 iulie 1916 la o acțiune militară de la Otranto sub comandamentul lui Horthy, se atacă Otranto cu nava de lupta numită Novara cu 3 Bărci Torpedo și un Submarin de război tip U-17, se distrug 5 vapoare militare de pază al Italiei, acțiunea militară s-a terminat cu succes. Pe 15 mai 1917, tot sub comanda lui Horthy, o altă acțiune tot la Otranto cu crucișătoarele: Novara, Helgoland, Saida, Horthy în această acțiune se accidentează și se rănește la picioare și la cap, dar a continuat să comande acțiunea. În 1918 devine comandantul navei de război numită Prinz Eugen (Fotografii ale navei de război Prinz Eugen, 1914-1922)

Crucişătorul Novara

Generalul Major reprezentatul Statelor Unite ale Americii a Misiunii Militare Aliate pentru o misiune militară, după 6 luni de diplomație. Pe 14 februarie 1920 se întoarce în SUA.


Horthy intră în Budapesta pe data 16 noembrie 1919 la Buda la hotelul Géllert

Horthy și Teroarea albă[modificare | modificare sursă]

Pe 30 mai 1919 Horthy devine ministrul apărării în guvernul Gyula Károlyi la Szeged, dar sub presiunea Antantei au schimbat corpul constituit; Horthy demisionează, în schimb devine comandant suprem al armatei naționale. După prăbușirea comunismului și demisia lui Kun, trece în parte dincolo de Dunăre, cu permisia Antantului, și își stabilește detașamentul de ofițeri în orașul Siófok. Horthy declară că nu își asumă responsabilitatea asupra guvernului István Friedrich. Dincolo de Dunăre Horthy a ordonat o cenzură foarte aspră, cu asta a început "teroarea albă", el a poruncit uciderea lui Béla Somogy, redactor șef la ziarul Népszava. Horthy în drum spre Budapesta era responsabil de măcelul de masă împotriva celor care au colaborat cu Kun Béla pe teritoriul dincolo de Dunăre.

Regimul Horthy[modificare | modificare sursă]

Pe 1 martie 1920 Miklós Horthy este ales de adunarea națională ca Guvernator al Ungariei pe 25 iulie 1920 Horthy l-a desemnat pe Pál Teleki ca prim ministru, în 14 aprilie 1921 Pál Teleki a demisionat, Horthy îl desemnează pe István Bethlen (care a fost membru al delegației la tratatul de la Trianon din 1920). Din 14 aprilie 1921 până în 14 august 1931 István Bethlen este prim ministru. Pál Teleki în 1938 iarăși intră in politică ca șeful delegației ungare în diferite misiuni, din 16 februarie 1939 până în 3 aprilie 1941 Pál Teleki este prim ministru. Rezultatele din 1920 un plan de înflorirea industriei și a economiei, o nouă monedă numită Pengő. Conformându-se ordinelor Antantei, armata română se retrage complet din Ungaria la date de 25 februarie 1920 Prin înțelegerea cu diplomatul britanic George Russel Clerk[5]. În martie 1920 este refăcut regatul Ungariei (teoretic nu practic). Pe 4 iunie 1920 se semnează Tratatul de la Trianon). În perioada martie-octombrie 1921 Horthy a pus în practică legea detronării regelui Carol IV-lea al Ungariei (ales de parlamentul Ungariei pe vremea lui Mihály Károly după primul razboi mondial la revoluția numită în maghiară (őszirózsas forrádalom revoluția mijă-de-toamna). Pe 27 aprilie 1921 Carol al IV-lea a fost exilat dar nu a abdicat, de mai multe ori a încercat să se întoarce, în 1921 a reușit să intre în mod secret în Ungaria. După sinuciderea lui Pál Teleki în 3 aprilie 1941, Ungaria a intrat în al doilea război mondial ca aliat al Germaniei.

Prim - miniștri sub regimul horthyst: Pál Teleki 1920-1921 urmează István Bethlen 1921-1931 (a demisionat din cauza crizii economice) Gyula Károlyi 1931-1932 urmează Gömbös Gyula 1932-1936 urmează, Kálmán Darányi 1936-1938, urmează Béla Imrédy 1938-1939 urmează Pál Teleki 1939-1941 urmează László Bárdossy 1941-1942 urmează Miklós Kállay 1942-1944.

Döme Sztójay din 22 martie 1944 pănă 29 august 1944 devine prim-ministru cu aprobarea lui Adolf Hitler și începe deportarea evreilor. În 29 august 1944 Horthy îl schimbă pe Döme Sztójay și-l desemnează pe Géza Lakatos în funcție prim ministru pănă-n 15 octombrie 1944. În 16 octombrie 1944 sfărșitul regimului Miklós Horthy.

Horthy și Carol IV-lea la bătălia de la Budaörs[modificare | modificare sursă]

După ce Horthy a fost ales ca guvernator, Carol al IV-lea a venit de trei ori în Ungaria, prima dată pe 20 octombrie 1920 și a doua oară pe 26 martie 1921 și a treia oară în 21 octombrie 1921. Puciul a început pe 26 martie 1921: Carol al IV-lea a venit din Elveția în Ungaria și a cerut ca Horthy să-i predea puterea, Horthy l-a respins, regele s-a dus la Szombathely și a început să negocieze cu prim ministrul Pál Teleki, dar negocierile au eșuat. Între timp la Szombathely s-au adunat aristocrații ca să organizeze un puci împotriva lui Horthy, în timp ce soldații erau alături de rege; încă o dată regele l-a avertizat pe Horthy printr-o scrisoare să abdice, acesta încă o dată l-a respins, apoi a rugat armata să-l îndepărteze pe regele Carol din Ungaria, după care regele s-a întors în Elveția la Palatul Hertenstein pe data 6 aprilie 1921. După ce i s-a scris testamentul regele a pornit la drum din Hertenstein spre Aeroportul Dübendorf cu un avion de tip Ad Astra[6] motorul avionului s-a oprit de mai multe ori, în sfărșit a aterizat pe data 21 octombrie 1921 în aerportul unui gróf József Cziráky din comuna Dénesfa, urmând a se duce cu soldați spre Budapesta, și a își desemna guvernul:

Guvernul lui Regele Carol al IV-lea al Ungariei

Insula Madeira
După aterizarea lui regele Carol al IV-lea al Ungariei la Dénesfa la următoarea zi în 22 octombrie 1921 a plecat la Sopron spre Budapesta însoțit de soldați maghiari s-a dus cu trenul la Budaörs.

Ministrul de externe cehoslovac Edvard Beneš a plănuit o intervenție de negocieri, negocierile au început, dar regele Carol al IV-lea nu era dispus să negocieze. 23 octombrie 1921 începe bătălia de la Budaörs, Horthy l-a așteptat cu soldați lui la Budaörs. În această bătalie au murit 19 soldați și 26 de răniți. Pe 24 octombrie regele îi dă ultimatum lui Horthy, tot pe 24 octombrie regele este arestat în orașul Tata în 26 octombrie 1921 Regele Carol este trimis l-a mănăstirea din Tihany imagine, pe 1 noiembrie este trimis la Galați cu Monitorul Glowworm[8] prin dunăre (vapor de război britanic), de unde va pleca în Elveția, pentru ca în martie 1922 să emigreze împreună cu familia sa în insula Madeira, moartea survenind la 1 aprilie 1922.


În 7 noiembrie 1921 guvernul István Bethlen modifică constituția.

Horthy în al doilea război mondial[modificare | modificare sursă]

Al doilea război mondial a pornit în 1 septembrie 1939, Ungaria încă nu a intrat în război. Între 16 și 24 august 1940 la Turnu Severin au avut loc negocierile asupra Ardealului dintre delegația româna și maghiară, s-a terminat făra succes. Pe 30 august 1940 ora 15:00, la Viena s-a luat decizia asupra soarta transilvaniei prin miniștrii de externe ai Germaniei Joachim von Ribbentrop și Italiei Galeazzo Ciano: partea nordică revine Ungariei iar partea de sud României, în 1940 trupele ungare au intrat în Ardeal tot în 1940 primul ministru ungar împreună cu Horthy duc tratative de prietenie cu Iugoslavia de frica puterii hitleriste Germania a atacat Iugoslavia trecerea a fost prin Ungaria cu aprobarea lui Horthy. Șeful delegației ungare Gróf Teleki Pál s-a sinucis doarece a considerat o trădare faptul că a permis ca trupele germane să treacă prin Ungaria spre Iugoslavia.


În 22 iunie 1941 Germania atacă Rusia. Ungaria intră în război ca aliatul Germaniei împotriva Rusiei, iar peste 100.000 de soldați unguri mor pe front. Horthy era disperat, stia că Hitler știa de tratativile ungaro - iugoslave, în 19 martie 1944 Adolf Hitler prin Wehrmacht a ocupat Ungaria și l-au schimbat pe Miklós Kállay, iar Döme Sztójay devine prim-ministru, care era loial față Germania care au ocupat ungaria, (pe horthy l-au chemat să negocieze la Castelul Klessheim unde era inchis și nu a putut să respingă numirea lui Döme ca prim-ministru). Cu toate ca horthy a fost împotriva invadării ungariei de trupele germane a rămas Guvernator, în practică Edmund Veesenmayer dirijea conducerea țării. În aprilie 1944 a început deportarea evreilor spre lagherele naziste mai întăi erau adunați și le-au obligat să poartă steaua galbenă, cu ajutorul administrativ maghiar evreii au foști deportați în jur de 300,000. Horthy a fost informat de doi evrei despre genocidul în masa din Auschwitz, Rudolf Vrba și Alfred Wetzler, care au scapat din Auschwitz. Pănă atunci Horthy era convins că evreii erau trimiși pentru muncă, și că mai tărziu se vor întoarce în Ungaria. Pe 7 iulie 1944 a oprit deportarea evreilor prin ordin, cu aceasta a salvat viața al 200.000 evrei din Budapesta în Ungaria erau 825.000 de evrei. În 23 august 1944 Horthy il demisionează pe Döme Sztójay și-l arestează. În septembrie 1944 trupele sovietice intră în Ungaria, Horthy cere încetarea atacului sovietic. În 15 octombrie 1944 Horthy anunță la radio în mod oficial că Ungaria iese din război, dar Hitler a aflat despre întelegerea Horthy - Moscova. În 14 octombrie 1944, comandantul Otto Skorzeny este trimis în Ungaria cu o misiune specială, comando Skorzeny intră în Budapesta cu 42 de tancuri tip Tigrish și cu o unitate numită Goliath, pe 16 octombrie 1944 Horthy este capturat la palatul regal din Buda, pe 17 octombrie 1944 după ce abdică prin forță este trimis la Bavaria sub arest de casă, iar fiul său Miklós Horthy Junior este răpit în 15 octombrie 1944, Adolf Hitler care l-a forțat pe Horthy să demisioneze l-a pus pe Ferenc Szálasi (Săgetar-Cruciat) ca prim-ministru totalitar, a ocupat funcția din 16 octombrie 1944 pănă în 28 martie 1945. Cu aceasta s-a terminat regimul horthyist de 25 de ani consecințiile: începe teroarea Szálasist și exterminarea evreilor unguri, mii de evrei erau împușcați și aruncați în Dunare,([9]) între timp trupele sovietice, române și bulgare au eliberat Ungaria. Lupta a continuat până în 2 aprilie 1945, în 2 septembrie 1945 s-a terminat cel de-al doilea război mondial, Ungaria a pierdut aproximativ un milion de oameni podurile din Budapesta au fost bombardate de germani.

Horthy, Ungaria și Holocaustul[modificare | modificare sursă]

Începând din 1938, s-au luat o serie de măsuri anti-evreiești. Din 1938 a fost limitat numărul evreilor în serviciile din domeniul administrativ, și comercial, a fost redus de la 20 de procenți la 5 procenți, 250.000 de evrei și-au pierdut locurile de muncă. definiția rasiala : "A treiea lege Evreiască" căsatorii mixte erau interzise pentru evrei.

După ocuparea Ungariei de către germani tot sub conducera lui Horthy și sub Döme Sztójay[10] păpușa lui Hitler s-au deportat evrei în lagerele naziste în jur de 450.000 de evrei. În 7 iulie 1944 Horthy a oprit deportarea evreilor.

Horthy a respins presiunile ultimative a lui Adolf Hitler în privința deportarea evreilor, și cu aceasta a salvat viața evreilor din Budapesta 200.000 de evrei. După această respingere, Horthy era forțat de Adolf Hitler să abdice, în favoarea lui fascistul Ferenc Szálasi, acesta cănd hitler a ocupat Ungaria și Döme Sztójay a devenit prim-ministru și a legalizat partidul Săgetar-Cruciat a participat la holocaust 450.000 de evrei erau deportați. Cănd Ferenc Szálasi a devenit prim-ministru și conducatorul națiuni maghiare, în câteva luni a deportat în ghetourle din Budapesta inființate sub comanda ministrului de interne Gábor Vajna în jur de 80.000. documente și victime de evrei, mulți evrei erau impușcați și aruncați în dunăre. În Ungaria erau 825.000 de evrei au supravețuit 260.000 de evrei.

După salvarea evreilor din Budapesta de prima dată, și după întoarcera trenului de deportari la Kistarcsa, în 15 iulie 1944 în ziarul TIMES Vezi aici la englezi despre TIMES era un articol în care Ungaria era lăudată că ultimul adăpost pentru evreii din Europa, și că "Ungaria a încercat să-i protejeze pe evrei".

Miklós Horthy în 30 iunie 1944 a primit o scrisoare de la regele suedez Gustav V, cu un apel ca să se oprească deportarea evreilor, Horthy printr-o scrisoare i-a transmis o notă în care a menționat "Totul este sub controlul meu și garantez că principalele valori umane și justice vor fi respectate" deportarea evreilor s-a oprit, iar un tren cu 1.600 de evrei a fost oprit la graniță și trimis înapoi la Budapesta. Vezi !

Soarta după război[modificare | modificare sursă]

După cel de-al doilea război mondial, Horthy a fost arestat în SUA deoarece era nevoie de el ca martor în procesul de la Nürnberg. Soția lui s-a îmbolnăvit și s-au mutat în Portugalia, iar, în 1957 a decedat soția lui la Estoril. Se zice după știri date că a avut parte cu influența sa asupra revoluției din 1956 și că a plănuit-o. Dorința cea mai mare a lui Horthy a fost să fie îngropat în Ungaria dar nu s-a putut până când ultimul soldat rus nu a părăsit Ungaria în sfârșit, în anul 1993 a fost adus cadavrul și îngropat în Ungaria orașul Kenderes în care s-a născut.

Cu toate că noua Iugoslavie a cerut ca Horthy să fie judecat drept criminal de război, Aliații au refuzat s-o facă, aceasta a fost rezultatul influenției Americane. El a fost eliberat și s-a stabilit în Estoril, Portugalia unde a murit în anul 1957 Vezi !

În Ungaria fascismul a fost reprezentat de Partidul Crucii Săgetate al lui Ferenc Szálasi. Atitudinea de omenie a poporului ungar este demonstrată, printre altele, de faptul că numărul membrilor acestui partid a scăzut în timpul războiului: în 1940 avea 116 mii de membri, iar cu trei ani mai târziu mai puțin de o sută de mii (Carsten 1967, 180). Astăzi este puțin cunoscut, dar este fapt că Szálasi n-a fost de acord cu uciderea evreilor. După părerea lui "evreii trebuiesc angajați până la sfârșitul războiului la munci publice, iar apoi trebuie să emigreze" (Carsten 1967, 180).

Horthy Miklós a resistat consecvent pretențiilor fasciste. F.L. Carsten scrie în cartea sa despre fascism (Carsten 1967, 180): "Până la urmă germanii l-au înlăturat pe Horthy, fiindcă a încercat ieșira Ungariei din război, și tot germanii au ajutat să ajungă la putere pe Szálasi și Partidul Crucii Săgetate, când armata roșie se afla deja pe pământ ungar." (La 16 octombrie 1944 palatul regal de la Buda a fost ocupat de trupe SS, Miklós Horthy Junior răpit, iar pe Horthy l-au capturat și internat a doua zi în Bavaria.)

  • Guvernatorul Miklós Horthy a fost reabilitat pe data 4 septembrie 1993 de parlamentul ungar sub guvernarea primului ministru József Antall.

Era Miklós Horthy fascist ?[modificare | modificare sursă]

Structura:

Pe vremea regimului Horthy funcționau două camere - 1. Parlamentul pe atunci era numit "Adunarea Națională" (în maghiară Nemzetgyűles: Gyűles=adunare, Nemzet=Națiune), șeful adunării naționale era șeful statului adică Horthy. Și camera guvernului. Fară aprobarea guvernului executivul nu putea să pună în practică absolut nimic.

István Bethlen a fost prim-ministru 10 ani, din 1921 păna-n 1931. A fost ministrul cel mai moderat și corect un fapt istoric, în guvernul său erau și evrei, români, germani, etc. Bethlen tocmai a încurajat participarea evreilor în politică, și alte minorități. Pe vremea lui Bethlen nu erau discriminări, era împotriva alianței cu germania nazistă, toate acestea sub șeful statului Miklós Horthy, o vreme scurtă era și Pál Teleki care a înființat legile anti-evreiești, în concluzie Horthy nu își făcea de capul lui a avut zeci de prim-miniștri pe timp scurt, cu excepția lui Bethlen.

În 19 martie 1944 Wehrmachtul a ocupat Ungaria.

În 22 martie 1944 era îndepărtat primul ministru Miklós Kállay de germani iar Döme Sztójay devine prim-ministru, fost ambasador la Berlin, pus sub presiunea lui Adolf Hitler, și încep deportariile evreilor spre lagherele naziste. Horthy Miklós pe data de 30 iunie 1944 a primit o scrisoare de la regele suediei Gustav V (vezi cartea evreului din Israel David Meltzer în limba engleză) unde l-a rugat pe Horthy să oprească deportarea evreilor, a mai primit și o scrisoare de la Vatican și de la președintele Franklin Delano Roosevelt pe data 26 iunie 1944 prin ambasada Elvețiană. Pe 7 iulie 1944 Horthy a dat ordin să se opreasca deportarea evreilor cu asta a salvat viața evreilor din Budapesta 200,000, pe 29 august 1944, Horthy îl demisionează pe Döme Sztójay și-l desemnează pe Géza Lakatos Ungaria a fost lăudată de acest fapt în ziarul TIMES din data 15 iulie 1944. vezi la secțiunea "Horthy, Ungaria și Holocaust" Iugoslavia a cerut Antantei ca Horthy sa fie judecat ca criminal de război, cererea a fost respinsă de aliați și de americani și de Stalin.

Definiția "fascist" o ideologie care promovează cel mai adesea idei naționaliste duse până la extrem se manifestă intoleranța față de alte națiuni. Deci Horthy nu aparține la aceasta categorie, mai mult în nici o carte de istorie nu este menționat că Horthy era fascist!

Cine poate fi considerat drept fascist este Ferenc Szálasi, și partidul său Săgetar-Cruciat, care l-a înlocuit pe Horthy prin Adolf Hitler care a trimis un comando de elită sub conducerea lui Otto Skorzeny SS-ul pe data 14 octombrie 1944, mai întâi l-au răpit pe Miklós Horthy Junior pe data 15 ocombrie 1944 drept șantaj apoi l-au capturat pe Horthy la palatul regal din Buda pe data 16 octombrie 1944. În 17 octombrie 1944 horthy a fost trimis la Bavaria sub arest de casă și l-au pus pe scaunul șefului de stat pe Ferenc Szálasi, în funcție de pe data 15 octombrie 1944, și în 4 luni Ferenc Szálasi(Gábor Vajna) a executat în jur de 100.000 de evrei în modul cel mai brutal, crud și barbar, și pe rromi, și alte minorități.


Gărzile lui Maniu în Transilvania (Batalionul de Voluntari "Iuliu Maniu")[modificare | modificare sursă]

"Dacă pentru foștii condamnați în 1941 existau "dovezi" pentru acuzațiile care li se aduceau, în cazul preotului nostru Securitatea avea nevoie de ceva solid. În acest sens, anchetatorii au strâns 17 declarații ale unor muncitori, fideli membrii PMR prin care "arătau că protopopul Ioan Duma din Petroșani, în timpul guvernării legionare, a agitat pe legionari împotriva populației evreiești și maghiare din Valea Jiului, a ținut slujbe în biserică unde arăta că războiul din Răsărit era un război just și ponegrea URSS și PC (b). De asemenea, a rezultat informativ că a luat jurământ la ostașii unităților din Petroșani, care plecau pe front în Răsărit și le arăta că trebuie să lupte să distrugă comunismul. În anul 1944-45, a făcut o sfeștanie huliganilor din gărzile lui Maniu și i-a îndemnat să meargă și să nu lase nici un picior de maghiar în Ardeal. Pentru aceste motive DRS Sibiu a trecut la reținerea sa pe ziua de 27 iunie 1949". Ședința Camerei Deputaților din 17 februarie 1998

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Avem doar partea din ședință dedicată intervențiilor deputaților și o să începem cu domnul deputat Vasile Vetișanu. Se pregătește domnul deputat Dumitru Popescu.

Domnul Vasile Vetișanu:"

"Cât despre gărzile de voluntari, Iuliu Maniu, care ar fi măcelărit cu cruzime, în spatele frontului, populația maghiară, domnul deputat trebuia să înceapă expozeul cu cruzimile din 1940, când încă nu era stare de război, cruzimi întâmplate la Ip și Treznea și în tot teritoriul Ardealului, ca să nu dea dovadă totală de ignoranță. Ce putem spune, tot în stil pamfletar? În fața unei astfel de intervenții, ești tentat să ceri intervenția forțelor medicale."

Maghiarii din Transilvania omorăți cu miile pe vremea lui Horthy[modificare | modificare sursă]

"Populația nevinovată a numeroase sate maghiare a fost expusă acestei barbarii; ungurii au fost omorâți cu miile. Afară de crime, mai multe zeci de mii de unguri au fost duși în lagăre de internare, unde deținuții mureau pe capete în condiții inumane. Dintre lagărele de internare, cele mai groaznice condiții au fost în cel de la Feldioara (la nord de Brașov); Tg. Jiu, Focșani, Beiuș, Timișoara, Hălmăgel, Lugoj au fost celelalte localități, în care au existat lagăre. Autoritățile românești au predat foarte mulți alți bărbați maghiari armatei sovietice, pe motiv că au fost “partizani”. Dintre aceștia cei mai mulți au fost transportați în lagărele sovietice ale morții. După procesele verbale ale Uniunii Populare Maghiare, în toamna anului 1944 au fost prinși în Ardeal 40.000 de bărbați maghiari, (numai la Cluj, 3.200, în ziua de 14 octombrie 1944). Majoritatea acestora au murit în deportare și internare. Această cifra însă a fost mult mai mare în realitate; cei care au întocmit aceste procese verbale n-au putut afla de toate crimele de acest fel (RMDSz Fehér könyv [Cartea albă a UDMR], 31). La 12 noiembrie 1944, conducerea militară sovietică a dat ordin administrației militare românești să părăsească Ardealul de Nord. În ordin se motivează măsura și se face aluzie la atrocitățile comise de gărzile lui Maniu, principalul motiv a fost însă că această administrație și trupele de voluntari au pătruns în Ardeal fără aprobare sovietică. Tratatul de armistițiu a prescris în mod expres administrație românească civilă. La 16 noiembrie guvernul român a dizolvat gărzile lui Maniu. Maniu a dat publicității această dispoziție la o mare adunare din București; în cuvântarea sa “a adus mulțumiri” acestor unități militare, care “s-au achitat de datoria lor patriotică.” ─ Acțiunea “voluntarilor pentru Ardeal” a purtat o puternică amprentă de răzbunare asupra populației maghiare civile, nevinovate și lipsite de apărare, pentru “răpirea de 4 ani a teritoriului Ardealului de Nord”".

Naționaliștii maghiari din Transilvania pănă să intre armata ungară sub Horthy[modificare | modificare sursă]

Miklós Horthy la Tărgu Mureș

Sursa : Jurnalul Național- Autor Ilarion Tiu Conform ințelegerii de la Viena, primele trupe maghiare trebuiau să intre în zonele de graniță la 5 septembrie 1940. Administrația românească s-a retras repede din acele locuri, lăsănd populația civilă sub protecția trupelor de graniceri care erau și așa puțini. Profitănd de ocazie, naționaliștii maghiari din România s-au organizat în grupări de extrema dreapta și au comis abuzuri împotriva civililor romăni pănă sa intre armata ungară. Membrii acestor grupări erau extrem de violenți și cu sentimente ultranaționaliste. Ura lor era indreptată mai ales spre românii care fuseseră aduși în cei 22 de ani de la Unire pentru a popula regiunile de graniță, majoritar maghiare. Acești romăni veniseră din zonele sărace din Apuseni și fuseseră improprietariți pe moșiile grofilor maghiari. Astfel că, la intrarea armatelor lui Horthy, organizațiile maghiarilor din România au intocmit liste cu asemenea "venetici", care au fost alungați de la casele lor. Autoritațile au luat declarații de la mulți romăni astfel expulzați din teritoriile cedate. Iată ce a marturisit, ajunsă la sud de linia de demarcație în toamna anului 1940, țăranca Eva Coita, expulzată din satul de graniță Diosig din județul Bihor: "Un numar de circă 300 de familii românești din satul Desești am fost colonizați în Dioșig, unde am fost improprietariți prin reforma agrară din 1923, primind pămănt din moșia unui grof ungur, formăndu-se gospodariile noastre. În ziua de 4 septembrie au apărut pe strazile noastre cenderii cu pana de cocoș, strigănd la fiecare poartă «Kifel... büdös oláh!» (Afară, valah împuțit!). Ne-au obligat să impachetăm caruțele în timpul cel mai scurt și să ne adunăm la primarie. Am luat lucrurile strict necesare, hainele de pe noi, ceva fâină, cartofi, fasole, am pus cei șase copii in caruță, am parasit gospodariile noastre, vitele, bunurile, mobila și ne-am dus la primarie, unde era o mare jale, plansete, strigăte. Ne-au încolonat pe toți, și sub escorta cenderilor și honvezilor ne-au dus pănă la Dobrești, unde ne-au îmbărcat în vagoane descoperite și ne-au expulzat în Romănia".


Concentrarea și deportarea evreilor din ardealul de nord[modificare | modificare sursă]

În 3 mai 1944 la ora 5 a început concentrarea evreilor din zona II spre ghetouri. În ardealul de nord din Maramureș și Satu Mare, Baia Mare evreii erau concentrați spre 11 ghetouri, iar evreii din Cluj, Bistrița Oradea au foști izolați. Decretul n. 6163/1944 În 10 mai 1944 toți evreii erau deja concentrați, germanii i-au însărcinat pe Edmund Veesenmayer să raporteze numărul evreilor concentrați, în raportul din 11 mai 1944 figurau pe listă evreii din zona I și II ( nord-est al ungariei) în care erau în total 325 de mii de evrei imobilizați

  • Trenurile de deportați din Transilvania de Nord care au trecut prin Kassa (Košice) în 1944: date, originea transporturilor și numărul de deportați. 160,000 de evrei deportați

Aceste date au fost colectate de comandantul Miklós Gaskó ai calei ferate sau gară din Košice (Kassa), "Halálvonatok" "Trenul morții" (Menóra, Toronto, June 1, 1984, pp. 4, 12. The figures relating to the number of trains and deportees and the deportation dates do not always coincide with those given in other sources.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Alain du Nay, Români și maghiari în vârtejul istoriei, Editura Matthias Corvinus, Buffalo - Toronto, 2001
  • Lucian Boia, Pentru o istorie a imaginarului, (p. 206); Humanitas, București, 2000
  • Ilarion Tiu, Fără Ardeal, Jurnalul Național, 29 August 2005 [11]
  • Ștefan Bellu, Graiul Maramureșului Graiul
  • Atrocități împotriva maghiarilor, 1944 (RMDSz Fehér könyv Cartea alba a UDMR, 125).
  • Fritz-Konrad Krüger, Major General Harry Hill Bandholtz: An Undiplomatic Diary, [12]
  • F.L. Carsten, The Rise of Fascism, ISBN 0-520-04643-9
  • Nicholas Horthy, Admiral Nicholas Horthy: Memoirs ISBN 0-9665734-3-9 [13]
  • The Holocaust in Northern Transylvania [14]
  • Magyarország története a két világháború között; A századfordulótól az I. világháborús összeomlásig [15]
  • Horthy István kormányzóhelyettes özvegye Becsület és kötelesség 1. 1918-1944 Európa Könyvkiadó, Budapest, 2001
  • G. Stefanovics, Solving Problems Through Force. The Leadership in Austria-Hungary during WWI [16]
  • Raoul Wallenberg, Biography [17]
  • Revista "Rost" - Protopopul Ioan Duma, un stâlp al Bisericii doborât de comuniști[18]
  • Nikolaus von Horthy, Ein Leben für Ungarn (Gebundene Ausgabe)
  • Don Mabry, Admiral Horthy Miklós, Historical text archive[19]
  • Magyar holokauszt-kronológia [20]
  • The Second World War - A második világháború [21]
  • 85 éve volt az első királypuccs Magyarországon 2006. március 28. [22]
  • A Nyugat-magyarországi felkelés és a Soproni népszavazás [23]
  • Operettháború vagy hatalmi harc? [24]

Legături externe[modificare | modificare sursă]