Gestapo

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Reichsadler Deutsches Reich (1935–1945).svg
Gestapomen following the white buses.jpg

Despre acest sunet Gestapo  (abreviere din germană de la Geheime Staatspolizei, „poliția secretă de stat”; cuvânt preluat în română, unde se scrie cu minusculă și se citește [ pron. g'e.sta.po ] [1]) a fost poliția secretă oficială a Germaniei naziste. S-a aflat în subordinea SS-ului, administrat de Reichssicherheitshauptamt (RSHA). Împreună cu aparatul de informații numit Sicherheitsdienst, a fost încorporat în 1939 în RSHA (Departamentul IV). Uniformele gestapoului erau negre.

În fiecare lagăr de concentrare sau exterminare exista o secție a gestapoului, numită oficial Politische Abteilung („secția politică”). Activând ca o instituție inchizitorială, a fost responsabilă de moartea a mii de oameni. La Procesul de la Nürnberg a fost declarată organizație criminală de către tribunalele militare aliate.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Gestapoul a fost înființat la 26 aprilie 1933 în Prusia și a fost cunoscut ca departamentul 1A al poliției de stat din Prusia. Primul conducător al Gestapoului a fost Rudolf Diels, între 1933-1934.

Sediul Gestapo din Berlin a fost distrus după război.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „GESTAPO”. dexonline.ro. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]