Gestapo

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Reichsadler Deutsches Reich (1935–1945).svg
Gestapomen following the white buses.jpg

Despre acest sunet Gestapo  (abreviere din germană de la Geheime Staatspolizei, „poliția secretă de stat”; cuvânt preluat în română, unde se scrie cu minusculă și se citește [ pron. g'e.sta.po ] [1]) a fost poliția secretă oficială a Germaniei naziste. S-a aflat în subordinea SS-ului, administrat de Reichssicherheitshauptamt (RSHA). Împreună cu aparatul de informații numit Sicherheitsdienst, a fost încorporat în 1939 în RSHA (Departamentul IV). Uniformele gestapoului erau negre.

În fiecare lagăr de concentrare sau exterminare exista o secție a gestapoului, numită oficial Politische Abteilung („secția politică”). Activând ca o instituție inchizitorială, a fost responsabilă de moartea a mii de oameni. La Procesul de la Nürnberg a fost declarată organizație criminală de către tribunalele militare aliate.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Gestapoul a fost înființat la 26 aprilie 1933 în Prusia și a fost cunoscut ca departamentul 1A al poliției de stat din Prusia. Primul conducător al Gestapoului a fost Rudolf Diels, între 1933-1934.

Sediul Gestapo din Berlin a fost distrus după război.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „GESTAPO”. dexonline.ro. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]