Gyula Gömbös

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Gyula Gömbös
Gombos Gyula.png
Date personale
Născut [1] Modificați la Wikidata
Murga, Ungaria Modificați la Wikidata
Decedat (49 de ani)[2][1] Modificați la Wikidata
München, Germania Nazistă[3] Modificați la Wikidata
Înmormântat Cimitirul Kerepesi Modificați la Wikidata
Cetățenie Flag of Hungary (1915-1918, 1919-1946).svg Ungaria Modificați la Wikidata
Ocupație om politic
diplomat
ofițer Modificați la Wikidata
Deputat în Adunarea Națională a Ungariei Modificați la Wikidata
Minister of Foreign Affairs of Hungary Modificați la Wikidata
Prim-ministru al Ungariei Modificați la Wikidata
Secretar de stat Modificați la Wikidata
Minister of Defence of Hungary Modificați la Wikidata

Premii Ordinul Vulturul Alb
Partid politic Party of Hungarian Life[*]

Gyula Gömbös Vitéz de jákfa (n. 16 decembrie 1886, Murga, d. 6 octombrie 1936, München) a fost un ofițer maghiar, politician, și prim-ministru al Ungariei în perioada 1932 - 1936.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Gyula Gömbös s-a născut în orașul Murga din provincia județului Tolna în 26 decembrie 1886, provine dintr-o familie evanghelică. Tatăl lui a predat religia evangelică la Murga, mama lui era Mária Weitzel se trage dintr-o familie de naționalitate germană, între 1893-1897, și-a terminat școala elementară, mai târziu s-au mutat la Sopron unde a continuat studiile la Liceul evanghelic (1897-1901). Din 1901 a crescut în orașul Pecs, la școala militară . În 1912 ca Locotenent-major a trecut la Viena unde a fost pregătit ca ofițer de stat-major. Spre sfărșitului primului război mondial era deja căpitan. În 1918 s-a dus urgent la Budapesta ca să facă parte din guvernul anti-revoluționar și a devenit ministru de apărare. În decembrie 1918 era unul dintre inițiatorii institutului maghiar de protejarea puterii.

În 19 ianuarie 1918 la Gólyavár (un oraș) în fața de o mie de ofițeri a ținut o adunare unde a criticat foarte greu Guvernul Mihály Károlyi.

Intrarea în politică[modificare | modificare sursă]

După caderea comunismului lui Kun Béla, Gömbös a intrat in partidul țărănesc condus de István Szabó a fost ales deputat în adunarea națională magiară l-a sprijinit pe Miklós Horthy ca să fie ales guvernator. În octombrie 1921 a avut un rol important la bătalia de la Budaörs pentru învingerea lui Carol al IV-lea (la al doilea atentat de putch împotriva lui Horthy ). În guvernul lui István Bethlen, în februarie 1922, a fost ales ca șeful organizării noului partid unit. Din 5 septembrie 1929 până în 10 septembrie a fost secretar de stat la ministerul apărării.

În 1929 Horthy il desemnează pe Gömbös ministrul apărari și General în lipsa lui Horthy, de atunci a devenit sub numele "vitéz de jákfa", ca ministrul apărarii a ținut distanță de politică. A facut foarte mult pentru dezvoltarea armatei și modernizarea sa. După criza economică din ungaria, István Bethlen și Gyula au demisionat. În 1 octombrie 1932 Gömbos devine prim-ministru.

Economia și politica[modificare | modificare sursă]

Când Adolf Hitler a devenit Cancelar al Germaniei în 1933, Gömbös l-a vizitat pe Hitler, și s-a semnat colaborarea dintre cele două state în privința economiei, mulți politicieni maghiari au crezut ca aceasta alianță , relație va distruge ungaria, eventual Gömbös a hotărit sa țină mai întăi relațiile de economie cu Italia și Austria, dar Hitler i-a făcut clar că-n această situație Germania nu va susține ungaria împotriva României ori Iugoslaviei pentru a cuceri teritorii. În 1936 Gömbös a cerut dizolvarea parlamentului și a ordonat noi alegeri. Horthy a aprobat, rezultatul era ca aripa dreapta asumă controlul în parlament, iar poporul ungar este sub dictatură. În 6 octombrie 1936 Gömbös a decedat.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, accesat în  
  2. ^ Marea Enciclopedie Sovietică (1969–1978) 
  3. ^ Marea Enciclopedie Sovietică (1969–1978) 


Predecesor:
Gyula Károlyi
Listă de prim-miniștri ai Ungariei
1932–1936

Succesor:
Kálmán Darányi