Mihály Károlyi

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Mihály Károlyi
Mihaly-karolyi--outlawsdiary00tormuoft.jpg
Date personale
Nume la naștereMihály Ádám György Miklós Károlyi Modificați la Wikidata
Născut[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Budapesta, Austro-Ungaria[5] Modificați la Wikidata
Decedat (80 de ani)[2] Modificați la Wikidata
Vence, Franța[6] Modificați la Wikidata
ÎnmormântatCimitirul Kerepesi Modificați la Wikidata
Căsătorit cuKatinka Andrássy Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Hungary (1949-1956).svg Ungaria Modificați la Wikidata
Religiecatolicism Modificați la Wikidata
Ocupațieeconomist
om politic
diplomat Modificați la Wikidata
Al 20-lea Prim-ministru al Ungariei Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Ambassador to France Modificați la Wikidata
Deputat în Adunarea Națională a Ungariei Modificați la Wikidata
Președinte al Ungariei Modificați la Wikidata
Ambasador Modificați la Wikidata

Alma materUniversitatea „Eötvös Loránd” din Budapesta

Mihály Károlyi (n. 4 martie 1875, Budapesta - d. 20 martie 1955, Vence, Franța) a fost un conte de Carei. Ca lider politic a proclamat Prima Republică Ungară, pe care a condus-o ca prim-ministru între 31 martie 1918-19 ianuarie 1919 și ca președinte între 11 ianuarie 1919-21 martie 1919.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Mihály Károlyi a provenit din familia nobilă și bogată a conților de Carei (Károly). În Ungaria și-a terminat studiile de jurisprudență la Universitatea din Budapesta. Cel mai bun prieten a lui Károlyi din tinerețe a fost Leopold Graf von Berchtold. Károlyi era determinat sa schimbe status quo-ul. În 1901 devine membru al partidului "Libertatea".

Károlyi a intrat în 1905 în parlament ca membru partidului liberal. În 1912 a devenit liderul partidului radical "Partidul Independent" din aripa stânga. A fost șeful opoziției pe vremea când primul ministru era István Tisza, care a fost asasinat la Budapesta în 31 octombrie 1918.

Primul război mondial (în august 1914) a început când Károly era la Paris. Károlyi încă în anul 1915 ceruse ieșirea Ungariei din război. În 1911 Károlyi a fost ales ca membru în partidul "Libertății", care era în opoziție. La început Károlyi a susținut războiul, mai târziu s-a răzgândit.

În 1916 Károlyi a înființat partidul Unit pentru Independență "48", la început partidul lui nu era popular a avut în parlament numai 25 de deputați, Károlyi a cerut să se facă pace cu puterile mari, și să se întrerupe legăturile diplomatice cu Austria, a cerut dreptul cetățeanului la vot democrat și independența armatei ungare, partidul a devenit foarte popular. Dar mult timp și-a petrecut viața politică în opoziție.

În 7 noiembrie 1914 s-a căsătorit la Budapesta cu contesa Katinka Andrássy, descendenta unei puternice familii din Ungaria. Aceasta căsătorie i-a dat lui Károlyi un mare avantaj politic. Din această căsătorie au rezultat trei copii: Eva Victoria, născută în 1915, Mihályi (1917-1939) și Iudit, născută în 1919.

În platforma programului lui Karolyi a fost inclus ruptura Ungariei de Imperiul Austriac și formarea alianței cu Rusia, ceea ce a dus la un conflict parlamentar. După aflarea știrii că Arhiduce Francisc Ferdinand al Austriei a fost asasinat la Sarajevo, Károlyi a fost unul dintre cei mai îndoliați, Ferdinand a fost considerat de István Tisza cel mai mare dușman al Ungariei. Pe octombrie 1918 Sándor Wekerle devine prin vot parlamentar prim ministru în locul lui István Tisza. Károlyi a cerut să fie susținută platforma lui de Statele Unite ale Americii și de francezi. Pe 29 octombrie 1918 a pornit revoluția Mijă-de-toamna. Ministrul de externe al Ungariei Gyula Andrássy s-a adresat cu o scrisoare catre președintele Woodrow Wilson cu cererea de pace.

Revoluția Crizantemelor[modificare | modificare sursă]

Spre sfârșitul primului război mondial (în 11 noiembrie 1918) monarhia dualistă se prăbușește, în 23 august 1918 conducătorii partidelor din opoziție formează o alianță națională pe 23 august 1918 la hotelul Astoria se adună. În 25 octombrie 1918 Consiliul Național Maghiar îl alege pe Károly prim ministru. Pe 31 octombrie 1918 Károlyi devine prim-ministru de facto.

În 31 octombrie 1918 a pornit revoluția Mijă-de-toamna, Consiliul Național Maghiar jură guvernul, soldații ocupă centrul orașului Budapestei. pe 11 noiembrie 1918 Carol al IV-lea al Ungariei îl desemnează pe Károlyi ca prim ministru prin prințul József. Consiliul național îi cere abdicarea regelui Carol al IV-lea. Pe 3 noiembrie 1918 la Padova Italia monarhia Austro-Ungară semnează cu Antanta acordul de încetarea focului Ungaria devine stat Independent mai târziu tot în noiembrie 1918 Ungaria a semnat la Belgrad un armistițiu separat, cu comandantul francez în Balcani Mareșalul Louis Franchet d'Esperey, aici a fost criticat Károlyi că de fapt Ungaria era tratată ca o țară învinsă, Károly s-a așteptat ca Ungaria să fie tratată ca o țară prietenă.

Carol al IV-lea a abdicat în data de 13 noiembrie 1918. Pe 16 noiembrie 1918 Károlyi a devenit președinte provizoriu. Pe 11 ianuarie 1919 Károlyi a fost președintele ai Republicii Ungare prin aprobarea Consiliul Național, iar prim ministru a fost Dénes Berinkey (din 19 ianuarie 1919 până în 21 martie 1919).

Guvernul Károlyi[modificare | modificare sursă]

Politica internă[modificare | modificare sursă]

După primul război mondial Ungaria era sub o criză economică, s-a ridicat inflația, șomajul era foarte mare, au început grevele și demonstrațiile, în februarie 1919 guvernul Károly a folosit poliția ca să potolească demonstrațiile. Partidul social democrat a cerut demisia lui Károlyi. În 19 martie 1919 Antanta a publicat Memorandum care în general să referă la "Vyx Ultimatum"

Pe 20 martie 1919 Colonelul francez Ferdinand Vyx în mod personal i-a transmis lui Károlyi notă printr-o scrisoare în care îi cere retragerea armatei ungare de la Tisa, la Budapesta s-a presupus că cu aceasta scrisoare colonelul francez pretinde să schimbe granițe teritoriale, Károly pe 21 martie 1919 printr-o scrisoare a respins în mod categoric. Politica ungară a intrat într-o criză internă, pe 21 martie 1919 Károly demisionează, și predă conducerea partidului social democrat care au format un guvern cu partidul comunist, Béla Kun în februarie 1919 agită populația și pătrunde cu o grupă de comuniști în Budapesta. În 4 iulie 1919 Mihály Károlyi emigrează în Austria, Cehoslovacia, Iugoslavia Franța. În 1947-1949 Károlyi este ambasadorul Ungariei în Franța.

În 8 noiembrie 1918 ministrul apărării ungare dă ordin dezarmării ai armatei ungare și înnoirea altului, iar Béla Linder care a fost mai înainte ministrul apărării a declarat "Numai este nevoie de armată", niciodată ! numai vreau să mai văd de acum încolo soldați, iar următorul ministru de apărare Vilmos Böhm cu toate acestea a început să reorganizeze armata dar în ritm prea încet a înaintat.

Prima greșeală considerată de foștii politicieni unguri era că Károlyi a dezarmat armata germană care era în drum de ieșire din teritoriul român, iar armata română a intrat în Cluj în 24 decembrie 1918.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Mihály Károlyi”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ a b „Mihály Károlyi”, data.bnf.fr, accesat în  
  3. ^ Find a Grave, accesat în  
  4. ^ Encyclopædia Britannica Online, accesat în  
  5. ^ „Mihály Károlyi”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  6. ^ „Mihály Károlyi”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  


Predecesor:
János Hadik
Listă de prim-miniștri ai Ungariei
1918–1919

Succesor:
Dénes Berinkey


Predecesor:
Carol al IV-lea al Ungariei
Listă de conducători maghiari
Președinți provizionali ai Ungariei
1918–1919

Succesor:
Sándor Garbai
Șefi executivi ai Consilui Național Maghiar