Fascism

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Benito Mussolini (stânga) și Adolf Hitler (dreapta), liderii Regatului Italiei și respectiv ai Germaniei Naziste

Fascismul este o ideologie politică radicală și autoritară de aripă dreaptă definită, în primul rând,[1] de un naționalism radical (numit și "ultranaționalism").[2][3], de o putere dictatorială, de suprimarea opoziției și de o puternică regimentare a societății și a economiei. Fasciștii încearcă să organizeze o națiune în conformitate cu perspectivele, valorile și sistemele corporatiste, inclusiv sistemul politic și economia.[4] Ei susțin crearea unui stat totalitar cu un singur partid, care urmărește mobilizarea în masă a unei națiuni și crearea unui ideal „om nou”, pentru a forma o elită care reglementează prin îndoctrinare, educație fizică și politici familiale, inclusiv eugenism.[5] Fasciștii cred că o națiune presupune o conducere puternică, o singură identitate colectivă și capacitatea de a comite violențe și război, cu scopul de a menține națiunea puternică.[6] Guvernele fasciste interzic și suprimă opoziția față de stat.[7]

Fascismul a fost fondat de către sindicaliștii naționaliști italieni în Primul Război Mondial, care au combinat viziuni politice de stânga și de dreapta, dar gravitau spre dreapta la începutul anilor 1920.[8][9] Ulterior, fascismul se va răspândii și în alte țări europene.[10] Oamenii de știință consideră, în general, că fascismul este de extremă dreapta.[11][12][13][14][15]

Fasciștii sprijină violența, războiul și militarismul, ca furnizor de transformare pozitivă în societate, de aducerea unui nou spirit, educație, insuflarea unei dorințe de a domina în caracterul oamenilor și crearea de camaraderie națională prin intermediul serviciului militar.[16] Fasciștii văd violența și războiul ca acțiuni care creează regenerare, spirit și vitalitate națională.[17]

Fascismul este anticomunist, antidemocratic, antiindividualist, antiliberal, antiparlamentar, anticonservator, antiburghez și antiproletar și în multe cazuri, anticapitalist.[18] Fascismul respinge conceptele de egalitarism, materialism și raționalism în favoarea acțiunii, disciplinei, ierarhiei, spiritului și a voinței.[19] În economie, fasciștii se opun liberalismului (ca o mișcare burgheză) și marxismului (ca o mișcare proletară) pentru că sunt mișcări economice exclusive bazate pe anumite clase.[20] Fasciștii prezintă ideologia lor ca o mișcare din punct de vedere economic între clase, care promovează soluționarea conflictului dintre clasele economice în vederea asigurării solidarității naționale.[21] Aceștia susțin o piață reglementată, multiclasă într-un sistem economic integrat național.[22]

După Al Doilea Război Mondial, puține partide au avut curajul de a se descrie ca fasciste. În schimb, termenul a ajuns să fie folosit la modul peiorativ de către oponenții politici. Denumirea "neofascism" este în prezent folosită pentru a descrie partide politice de extremă dreaptă similare cu mișcările fasciste ale secolului 20.[23]

Definiții[modificare | modificare sursă]

Istoricii, experții politici și alți savanți au dezbătut mult timp natura exactă a fascismului. Istoricul Ian Kershaw a scris „a încerca să definești „fascismul” este ca și cum ai încerca să lipești jeleu pe perete”. Fiecare grup descris ca fascist are cel puțin câteva elemente unice. Potrivit multor savanți, fascismul – mai ales odată ajuns la putere – a atacat comunismul, conservatorismul și liberalismul parlamentar, atrăgând sprijin din partea extremei drepte.

Definiția lui Payne a fascismului se bazează pe trei concepte:

 1. „Negații fasciste” – anti-liberalism, anticomunism și anti-conservatorism.
 2. „Obiective fasciste” – crearea unei dictaturi naționaliste pentru a reglementa structura economică.
 3. „Stil fascist” – o estetică politică a simbolismului romantic, mobilizării în masă, o viziune pozitivă asupra violenței și promovarea masculinității.

În cartea sa , 'How Fascism Works: The Politics of Us and Them', Jason Stanley a definit fascismul ca „un cult al liderului care promite restaurarea națională. Stanley a spus că evenimentele globale recente din 2020, inclusiv pandemia de COVID-19 și incidentele rasiale din Statele Unite ale Americii din 2020-2022, i-au confirmat îngrijorarea cu privire la modul în care retorica fascistă apare în politica din întreaga lume. Istoricul John Lukacs susține totuși că nu există acest fascism generic. El susține că nazismul și comunismul sunt în esență manifestări ale populismului și că state precum Germania nazistă și Italia fascistă sunt diferite față de celălalt.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Context și rădăcini din secolul al XIX-lea[modificare | modificare sursă]

Georges Valois, fondatorul primului partid fascist non-italian, Faisceau, a susținut că rădăcinile fascismului provin din mișcarea iacobină de la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Istoricul George Mosse a analizat în mod similar fascismul ca un moștenitor al ideologiei de masă și al religiei civile a Revoluției Franceze. Istoricii precum Irene Collins și Howard C Payne îl văd pe Napoleon al III-lea, care a condus un „stat polițienesc” și a suprimat mass-media, drept un precursor al fascismului.

Primul Război Mondial și consecințele acestuia (1914–1929)[modificare | modificare sursă]

La izbucnirea Primului Război Mondial, în august 1914, stânga politică italiană a devenit sever divizată din cauza poziției sale față de război. Partidul Socialist Italian (PSI) s-a opus războiului, dar o serie de sindicaliști revoluționari italieni au susținut războiul împotriva Germaniei și Austro-Ungariei. Angelo Oliviero Olivetti a format un partid pro-intervenționist numit Fasurile Revoluționare ale Acțiunii Internaționale în octombrie 1914. După ce a fost exclus din funcția de redactor-șef al ziarului PSI Avanti! pentru atitudinea sa antigermană, Benito Mussolini s-a alăturat cauzei de a interveni într-un partid separat. Prima întâlnire a Fascurilor Acțiunii Revoluționare a avut loc la 24 ianuarie 1915 când Mussolini a declarat că este necesar ca Europa să-și rezolve problemele naționale – inclusiv granițele naționale ale Italiei –. Încercările de a organiza adunări în masă nu au fost eficiente, iar organizația a fost asuprită în mod regulat de autoritățile guvernamentale și de socialiști.

Benito Mussolini în 1917 ca soldat în Primul Război Mondial.

Idei politice similare au apărut în Germania după izbucnirea războiului. Sociologul german Johann Plenge a vorbit despre ascensiunea unui „socialism național” în Germania în cadrul a ceea ce el a numit „ideile din 1914”, fiind o declarație de război împotriva „ideilor din 1789” (Revoluția Franceză).

Impactul Primului Război Mondial[modificare | modificare sursă]

Fasciștii considerau Primul Război Mondial drept o schimbăre revoluționară în natura războiului, a societății, a statului și a tehnologiei, deoarece apariția războiului total și a mobilizării în masă au rupt distincția dintre civili și combatanți. Primul Război Mondial a dus la ascensiunea unui stat puternic capabil să mobilizeze milioane de oameni pentru a servi pe linia frontului sau pentru a oferi producție economică și logistică pentru a-i sprijini pe cei din linia frontului. Fasciștii considerau evoluțiile tehnologice ale armamentului și mobilizarea totală a populației de către stat în război drept simbolul începutuli unei noi ere.

Impactul revoluției bolșevice[modificare | modificare sursă]

Revoluția din octombrie 1917, în care comuniștii bolșevici conduși de Vladimir Lenin au preluat puterea în Rusia, a influențat foarte mult dezvoltarea fascismului. După Primul Război Mondial, fasciștii au făcut campanie pe agende antimarxiste. Oponenții liberali atât ai fascismului, cât și ai bolșevicilor susțin că există diverse asemănări între cei doi, inclusiv că ei credeau în necesitatea unei conduceri de avangardă.

În 1919, Mussolini și-a consolidat controlul asupra mișcării fasciste, cunoscută sub numele de Sansepolcrismo, odată cu înființarea Fascesului de luptă italian.

Manifestul fascist și Carta de la Carnaro[modificare | modificare sursă]

În 1919, Alceste De Ambris și liderul mișcării futuriste Filippo Tommaso Marinetti au creat „Manifestul fasciculelor italiene de luptă”. Manifestul fascist a fost prezentat la 6 iunie 1919 în ziarul fascist Il Popolo d'Italia și a susținut crearea votului universal, inclusiv a votului feminin (cel din urmă fiind realizat doar parțial la sfârșitul anului 1925, cat și toate partidele de opoziție interzise sau desființate). Manifestul fascist a susținut crearea unei zile de muncă de opt ore pentru toți lucrătorii, un salariu minim, reprezentarea lucrătorilor în managementul industrial, cat și încredere egală în sindicate ca și în directorii din industrie.

Următoarele evenimente care i-au influențat pe fasciștii din Italia au fost raidul la Fiume de către naționalistul italian Gabriele d'Annunzio și întemeierea Cartei de la Carnaro în 1920.

De la populism la acomodații conservatoare[modificare | modificare sursă]

În 1920, greva muncitorilor industriali a atins apogeul în Italia, iar 1919 și 1920 au fost cunoscuți drept „Anul Roșu”.

Mussolini și fasciștii au profitat de situație aliându-se cu afacerile industriale și atacând muncitorii și țăranii în numele menținerii ordinii și păcii interne în Italia. Fasciștii și-au identificat principalii oponenți ca fiind majoritatea socialiștilor de stânga care s-au opus intervenției în Primul Război Mondial. Fasciștii și dreapta politică italiană au avut un teren comun: ambii au disprețuit marxismul, și au crezut în conducerea elitelor. Fasciștii au sprijinit campania antisocialistă prin aliarea cu celelalte partide într-un efort reciproc de a distruge Partidul Socialist Italian. Pentru a atrage conservatorii italieni, fascismul a adoptat politici precum promovarea valorilor familiei, inclusiv politici menite să reducă numărul de femei în forța de muncă. Fasciștii au interzis literatura despre controlul nașterilor și au crescut pedepsele pentru avort în 1926, declarându-le drept crime împotriva statului.

Violența fascistă[modificare | modificare sursă]

Începând cu 1922, paramilitarii fasciști și-au escaladat strategia de la una de atacare a birourilor socialiste și a caselor personalităților de conducere socialiste, la una de ocupare violentă a orașelor. Fasciștii au întâmpinat puțină rezistență din partea autorităților și au început să preia mai multe orașe din nordul Italiei. Fasciștii au atacat sediul sindicatelor socialiste și catolice din Cremona și au impus italianizarea forțată asupra populației de limbă germană din Trent și Bolzano. După ce au ocupat aceste orașe, fasciștii și-au făcut planuri pentru a lua și Roma. La 24 octombrie 1922, Partidul Fascist și-a ținut congresul anual la Napoli, unde Mussolini a ordonat cămășilor negre să preia controlul asupra clădirilor publice și a trenurilor. Fasciștii au reușit să preia controlul asupra mai multor oficii poștale și trenuri din nordul Italiei, în timp ce guvernul italian, condus de o coaliție de stânga, a fost divizat intern și incapabil să răspundă avansurilor fasciste.

Italia fascistă[modificare | modificare sursă]

Istoricul Stanley G. Payne a spus: „Fascismul în Italia a fost o dictatură în primul rând politică. Partidul fascist devenise aproape complet birocratizat și subordonat statului. Afacerile mari, industria și finanțele și-au păstrat o autonomie extinsă, în special în primii ani. De asemenea, forțele armate aveau o autonomie considerabilă. Miliția fascistă a fost pusă sub control militar. Sistemul judiciar a rămas în mare parte intact și, de asemenea, autonom. Nu s-a pus niciodată problema de a aduce Biserica sub o supunere generală. Regimul Mussolini nu a fost nici sângeros, nici represiv”.

Benito Mussolini cu trei din cei patru patrumviri în timpul Marșului asupra Romei (de la stânga la dreapta: necunoscut, de Bono, Mussolini, Balbo și de Vecchi).

Mussolini în putere[modificare | modificare sursă]

După ce a fost numit prim-ministru al Italiei, Mussolini a trebuit să formeze un guvern nou, deoarece fasciștii nu dețineau controlul asupra parlamentului italian. Guvernul de coaliție al lui Mussolini a urmat inițial politici liberale din punct de vedere economic sub conducerea ministrului de finanțe Alberto De Stefani, membru al Partidului de Centru, inclusiv echilibrarea bugetului prin reduceri ale funcției publice. Inițial, au avut loc puține schimbări drastice în politica guvernamentală, iar acțiunile agresive ale poliției au fost limitate. Fasciștii au început popularizarea fascismului în Italia cu Legea Acerbo, care a garantat o pluralitate de locuri în parlament oricărei liste de partid care a primit 25% sau mai mult din voturi. Prin violență și intimidare considerabilă, lista a câștigat majoritatea voturilor, permițând multor locuri să revină fasciștilor. În urma alegerilor, a izbucnit o criză și un scandal politic după ce deputatul Partidului Socialist Giacomo Matteotti a fost răpit și ucis de un fascist.

Biserica Catolica[modificare | modificare sursă]

În 1929, regimul fascist a câștigat pentru scurt timp ceea ce a fost de fapt o binecuvântare a Bisericii Catolice, după ce regimul a semnat un concordat cu Biserica, cunoscut sub numele de Tratatul de la Lateran. Până la sfârșitul anilor 1930, Mussolini a devenit mai vocal, denunțând în mod repetat Biserica Catolică și discutând modalități de detronare a Papei. El a luat poziția potrivit căreia „papatul era o tumoare pentru corpul Italiei și trebuia înlăturat odată pentru totdeauna”, pentru că nu era loc în Roma atât pentru Papa, cât și pentru el însuși”. În cartea ei din 1974, văduva lui Mussolini, Rachele, a declarat că soțul ei a fost întotdeauna ateu până aproape de sfârșitul vieții, scriind că soțul ei a fost „practic nereligios până în ultimii ani ai vieții sale”.

Naziștii din Germania au folosit politici asemănătoare.

Sistemul economic corporatist[modificare | modificare sursă]

Regimul fascist a creat un sistem economic corporatist în 1925 în care patronatul italian și sindicatele fasciste au stabilit să se recunoască reciproc ca unici reprezentanți ai angajatorilor și angajaților Italiei. Regimul fascist a creat pentru prima dată un Minister al Corporațiilor care a organizat economia italiană în 22 de corporații sectoriale, a interzis grevele și, în 1927, a creat Carta Muncii, care a stabilit drepturile și obligațiile muncitorilor. În practică, corporațiile sectoriale nu erau independente și erau în mare măsură controlate de regim, iar organizațiile angajaților erau rareori conduse de angajați, fiind defapt conduse de membri numiți de partid fascist.

Politică externă agresivă[modificare | modificare sursă]

În anii 1920, Italia fascistă a urmat o politică externă agresivă care a inclus un atac asupra insulei grecești Corfu, ambiții de a extinde teritoriul italian în Balcani, căt și planuri de a duce război împotriva Turciei și Iugoslaviei. Ca răspuns la revolta din colonia italiană Libia, Italia fascistă a abandonat politica colonială anterioară din epoca liberală de cooperare cu liderii locali.

Naziști în München.

Hitler adoptă modelul italian[modificare | modificare sursă]

Marșul asupra Romei a atras atenția fascismului internațional. Unul dintre primii admiratori ale fasciștilor italieni a fost Adolf Hitler, care la mai puțin de o lună de la Marș a început să se modeleze pe el însuși și pe Partidul Nazist după Mussolini și pe fasciști.

Impactul internațional al Marii Depresiuni și pregătirea celui de-al Doilea Război Mondial[modificare | modificare sursă]

Condițiile de dificultăți economice cauzate de Marea Depresiune au dus la o creștere internațională a tulburărilor sociale. Potrivit istoricului Philip Morgan, „debutul Marii Depresiuni... a fost cea mai mare răspândire și extindere a fascismului în afara Italiei”. Propaganda fascistă a pus pe seama minorităților și țapilor ispășitori problemele lungii depresii din anii 1930: internaționalismul de stânga și prezența imigranților.

Integraliștii care marșează în Brazilia.

În Germania, a contribuit la ascensiunea Partidului Nazist, care a dus la dispariția Republicii Weimar și la instaurarea regimului fascist, Germania nazistă, sub conducerea lui Adolf Hitler. Odată cu ascensiunea lui Hitler și a naziștilor la putere în 1933, democrația liberală a fost dizolvată în Germania, iar naziștii au mobilizat țara pentru război, cu scopuri teritoriale expansioniste împotriva mai multor țări. În anii 1930, naziștii au implementat legi rasiale care au discriminat, au privat de drepturi și au persecutat evreii și alte grupuri rasiale și minoritare.

Mișcările fasciste au crescut în forță și în alte părți ale Europei. Fascistul maghiar Gyula Gömbös a urcat la putere ca prim-ministru al Ungariei în 1932 și a încercat să-și întărească Partidul Unității Naționale în întreaga țară. El a creat o zi de lucru de opt ore și o săptămână de lucru de patruzeci și opt de ore în industrie. De asemenea, a căutat să întărească o economie corporativistă. Mișcarea fascistă Gărda de Fier din România a crescut în sprijinul politic după 1933, câștigând reprezentare în guvernul României, iar un membru al Gărzii de Fier l-a asasinat pe premierul român Ion Duca. Garda de Fier a fost singura mișcare fascistă din afara Germaniei și Italiei care a ajuns la putere fără asistență externă. În timpul crizei din 6 februarie 1934, Franța s-a confruntat cu cele mai mari tulburări politice interne, când mișcarea fascistă francistă și multiplele mișcări de extremă dreapta s-au revoltat în masă la Paris împotriva guvernului francez, ducând la violențe politice majore. O varietate de guverne parafasciste care au împrumutat elemente din fascism s-au format în timpul Marii Depresiuni, inclusiv cele din Grecia, Lituania, Polonia și Iugoslavia.

În America, integriștii brazilieni conduși de Plínio Salgado au revendicat până la 200.000 de membri, deși, în urma tentativelor de lovitură de stat, s-a confruntat cu o represiune din partea Estado Novo al lui Getúlio Vargas în 1937. În Peru, Uniunea Revoluționară Fascistă a fost un partid politic fascist care a fost la putere între 1931 și 1933. În anii 1930, Mișcarea Național Socialistă din Chile a câștigat locuri în parlamentul Chile și a încercat o lovitură de stat care a dus la masacrul de la Seguro Obrero din 1938.

În timpul Marii Depresiuni, Mussolini a promovat intervenția activă a statului în economie. Italia fascistă a creat Institutul pentru Reconstrucție Industrială (IRI), o firmă gigantică de stat care a furnizat finanțare de la stat întreprinderilor private în faliment. IRI a devenit o instituție permanentă în Italia fascistă în 1937, a urmat politici fasciste și a avut puterea de a prelua firme private pentru a maximiza producția de război. În timp ce regimul lui Hitler a naționalizat doar 500 de companii din industrii cheie până la începutul anilor 1940, Mussolini a declarat în 1934 că „trei sferturi din economia italiană, industrială și agricolă, este în mâinile statului”. Datorită crizei mondiale, guvernul lui Mussolini a reușit să preia majoritatea celor mai mari bănci în faliment din Italia, care dețineau controlul în multe afaceri italiene.

Al Doilea Război Mondial (1939–1945)[modificare | modificare sursă]

Deținut slăbit în lagărul de concentrare italian Rab.

În Italia fascistă și Germania nazistă, atât Mussolini, cât și Hitler au urmărit agende de politică externă expansionistă teritorială din anii 1930 până în anii 1940. Mussolini a cerut revendicarea pretențiilor italiene, stabilind dominația italiană asupra Mării Mediterane și asigurând accesul Italiei la Oceanul Atlantic. Hitler a cerut ca pretențiile germane să fie revendicate odată cu crearea Lebensraum („spațiul vital”) german în Europa de Est, inclusiv teritoriile deținute de Uniunea Sovietică, care vor fi colonizate de germani.

Din 1935 până în 1939, Germania și Italia și-au escaladat cererile de revendicări teritoriale și de o mai mare influență în afacerile mondiale. Italia a invadat Etiopia în 1935, rezultând condamnarea acesteia de către Liga Națiunilor și izolarea sa diplomatică pe scară largă. În 1936, Germania a remilitarizat Renania industrială, o regiune care fusese demilitarizată prin Tratatul de la Versailles. În 1938, Germania a anexat Austria, iar Italia a ajutat Germania în rezolvarea crizei diplomatice dintre Germania versus Marea Britanie și Franța privind pretențiile asupra Cehoslovaciei prin aranjarea Acordului de la München. Aceste speranțe s-au stins când Cehoslovacia a fost dizolvată prin proclamarea statului client german Slovacia. În același timp, din 1938 până în 1939, Italia cerea concesii teritoriale și coloniale de la Franța și Marea Britanie. În 1939, Germania s-a pregătit pentru război cu Polonia, dar a încercat să obțină concesii teritoriale de la Polonia prin mijloace diplomatice. Guvernul polonez nu a avut încredere în promisiunile lui Hitler și a refuzat să accepte cererile Germaniei. Invazia Poloniei de către Germania a fost considerată inacceptabilă de Marea Britanie, Franța și aliații lor, ducând la declararea lor reciprocă de război împotriva Germaniei, care a fost considerată agresor în războiul din Polonia, ducând la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial. În 1940, Mussolini a condus Italia în al Doilea

Cadavrele victimelor lagărului de concentrare german Buchenwald.

Război Mondial de partea Axei. Mussolini era conștient de faptul că Italia nu avea capacitatea militară de a duce un război lung cu Franța sau Regatul Unit și a așteptat până când Franța va fi pe punctul de a se prăbuși și a se preda din cauza invaziei germane înainte de a declara război Franței și Regatului Unit pe 10 iunie 1940. Mussolini credea că, după o scurtă intrare a Italiei în război cu Franța, urmată de iminenta capitulare a Franței, Italia ar putea obține unele concesii teritoriale de la Franța și apoi își poate concentra forțele pe o ofensivă majoră în Egipt, unde forțele britanice erau depășite numeric de forțele italiene. Planurile Germaniei de a invada Regatul Unit în 1940 au eșuat după ce Germania a pierdut campania de război aerian în Bătălia Marii Britanii. În 1941, campania Axei s-a extins în Uniunea Sovietică după ce Hitler a lansat Operațiunea Barbarossa. Forțele axei la apogeul puterii lor controlau aproape toată Europa continentală. Războiul s-a prelungit – contrar planurilor lui Mussolini – rezultând ca Italia să piardă bătălii pe mai multe fronturi și să necesite asistență germană. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Puterile Axei din Europa conduse de Germania nazistă au participat la exterminarea a milioane de polonezi, evrei, țigani și alții în genocidul cunoscut sub numele de Holocaust. După 1942, forțele Axei au început să cadă. În 1943, după ce Italia s-a confruntat cu multiple eșecuri militare, încrederea completă și subordonarea Italiei față de Germania, invazia Aliaților a Italiei și umilirea internațională, Mussolini a fost înlăturat din funcția de șef al guvernului și arestat la ordinul regelui Victor Emmanuel al III-lea. Mussolini a fost salvat de la arest de către forțele germane și a condus statul client german, Republica Socială Italiană, între 1943 și 1945. Germania nazistă s-a confruntat cu mai multe pierderi și cu ofensive sovietice și aliate din 1943 până în 1945. La 28 aprilie 1945, Mussolini a fost capturat și executat de partizanii comuniști italieni. La 30 aprilie 1945, Hitler s-a sinucis. La scurt timp după aceea, Germania s-a predat, iar regimul nazist a fost demontat sistematic de puterile aliate ocupante.

După-Al Doilea Război Mondial (1945–2008)[modificare | modificare sursă]

Victoria Aliaților asupra puterilor Axei în al Doilea Război Mondial a dus la prăbușirea multor regimuri fasciste din Europa. Procesele de la Nürnberg au condamnat mai mulți lideri naziști pentru crime împotriva umanității care implică Holocaustul. Au rămas însă mai multe mișcări și guverne care erau legate ideologic de fascism.

Juan Perón, președintele Argentinei din 1946 până în 1955 și 1973 până în 1974, a admirat fascismul italian și și-a modelat politicile economice după cele urmate de Italia fascistă.

Statul falangist cu partid unic al lui Francisco Franco din Spania a fost oficial neutru în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și a supraviețuit prăbușirii Puterilor Axei. Ascensiunea lui Franco la putere fusese asistată direct de armatele Italiei fasciste și ale Germaniei naziste în timpul Războiului Civil Spaniol, iar Franco trimisese voluntari să lupte de partea Germaniei naziste împotriva Uniunii Sovietice în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Primii ani au fost caracterizați de o represiune împotriva ideologiilor antifasciste, cenzură profundă și suprimarea instituțiilor democratice . După al Doilea Război Mondial și o perioadă de izolare internațională, regimul lui Franco a normalizat relațiile cu puterile occidentale în timpul Războiului Rece, până la moartea lui Franco în 1975 și transformarea Spaniei într-o democrație liberală.

Demonstrație Golden Dawn in Grecia 2012.

Istoricul Robert Paxton observă că una dintre principalele probleme în definirea fascismului este că acesta a fost imitat pe scară largă. Paxton spune: „În perioada de glorie a fascismului, în anii 1930, multe regimuri care nu erau fasciste din punct de vedere funcțional au împrumutat elemente de decor fascist pentru a părea o forță''. Acesta continuă observând că Salazar „a distrus fascismul portughez după ce a copiat unele dintre tehnicile sale de mobilizare populară”.

În Argentina, peronismul, asociat cu regimul lui Juan Perón din 1946 până în 1955 și 1973 până în 1974, a fost influențat de fascism. Între 1939 și 1941, înainte de ascensiunea sa la putere, Perón dezvoltase o profundă admirație pentru fascismul italian

Fascismul contemporan (2008-prezent)[modificare | modificare sursă]

Grecia[modificare | modificare sursă]

După declanșarea Marii Recesiuni și a crizei economice din Grecia, o mișcare cunoscută sub numele de Zorii de Aur, considerată pe scară largă un partid neo-nazist, a crescut în sprijin și a câștigat locuri în parlamentul Greciei. În 2013, după uciderea unui muzician antifascist de către o persoană cu legături cu Zorii de Aur, guvernul grec a ordonat arestarea liderului acestora, Nikolaos Michaloliakos, și a altor membri sub acuzații legate de asociere cu organizația criminala. La 7 octombrie 2020, Curtea de Apel din Atena a anunțat verdicte pentru 68 de inculpați, inclusiv conducerea politică a partidului. Nikolaos Michaloliakos și alți șase membri importanți și foști parlamentari au fost găsiți vinovați.

Rusia post-sovietică[modificare | modificare sursă]

Marlene Laruelle, un politolog francez, susține în „Este Rusia fascistă?" că acuzația de „fascist” a evoluat într-o narațiune strategică a ordinii mondiale existente. Laruelle discută baza și semnificația acuzațiilor de fascism în Rusia printr-o analiză a situației interne din Rusia și a justificărilor de politică externă ale Kremlinului; ea ajunge la concluzia că eforturile Rusiei de a marca oponenții săi drept fasciști reprezintă în cele din urmă o încercare de a determina viitorul Rusiei în Europa ca forță antifascistă, influențată de rolul său în lupta împotriva fascismului în cel de-al Doilea Război Mondial.

Potrivit lui Alexander J. Motyl, istoric și om de știință politic american, fascismul rus are următoarele caracteristici:

 • Un sistem politic nedemocratic, diferit atât de autoritarismul tradițional, cât și de totalitarism;
 • Statism și hipernaționalism;
 • Un cult al liderului suprem (accent pe curajul și priceperea sa fizică);
 • Sprijin popular pentru regim și liderul acestuia.

Istoricul Yale Timothy Snyder a declarat că „regimul lui Putin este centrul mondial al fascismului” și a scris un articol intitulat „We Should Say It: Russia Is Fascist”. Istoricul de la Oxford Roger Griffin a comparat Rusia lui Putin cu Imperiul Japoniei din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, spunând că, la fel ca Rusia lui Putin, „a emulat fascismul în multe feluri, dar nu a fost fascist”.

Principii[modificare | modificare sursă]

Robert O. Paxton constată că, deși fascismul „a menținut regimul existent al proprietății și al ierarhiei sociale”, nu poate fi considerat „pur și simplu o formă mai musculară de conservatorism” deoarece „fascismul la putere a efectuat unele schimbări suficient de profunde pentru a fi numit „ revoluționar.'"

Naționalism cu sau fără expansionism[modificare | modificare sursă]

Ultranaționalismul, combinat cu mitul renașterii naționale, este un fundament cheie al fascismului. Robert Paxton susține că „un naționalism pasionat” stă la baza fascismului. Roger Griffin identifică miezul fascismului ca fiind ultranaționalism.

Viziunea fascistă asupra unei națiuni este a unei singure entități organice care leagă oamenii prin strămoșii lor și este o forță naturală unificatoare a oamenilor. Fascismul urmărește să rezolve problemele economice, politice și sociale. Mișcările fasciste europene susțin în mod obișnuit o concepție rasistă conform căreia non-europenii sunt inferiori europenilor. Dincolo de aceasta, fasciștii din Europa nu au avut un set unificat de opinii rasiale. Din punct de vedere istoric, majoritatea fasciștilor au promovat imperialismul, deși au existat mai multe mișcări fasciste care nu erau interesate de urmărirea unor noi ambiții imperiale.

De exemplu, nazismul și fascismul italian au fost expansioniste și iredentiste. Falangismul din Spania prevedea unificarea la nivel mondial a popoarelor vorbitoare de spaniolă .

Totalitarism[modificare | modificare sursă]

Fascismul promovează crearea unui stat totalitar. Se opune democrației liberale, respinge sistemele cu mai multe partide și poate sprijini un stat cu un singur partid, astfel încât să poată unifica națiunea. Doctrina fascismului (1932) a lui Mussolini, scrisă parțial de filosoful Giovanni Gentile, pe care Mussolini l-a descris drept „filozoful fascismului”, afirmă: „Concepția fascistă despre stat este atotcuprinzătoare; în afara ei, niciun om sau valorile spirituale nu pot exista".

Necesitatea unei mașini a poporului (Volkswagen în germană), conceptul acesteia și obiectivele sale funcționale au fost formulate de Adolf Hitler.

Statele fasciste au urmat politici de îndoctrinare socială prin propagandă în educație și mass-media și prin reglementarea producției de materiale educaționale și media. Educația a fost concepută pentru a promova mișcarea fascistă și a informa studenții despre importanța ei istorică și politică pentru țară.

Economie[modificare | modificare sursă]

Fascismul a fost prezentat ca o alternativă atât la socialismul internațional, cât și la capitalismul de piață liberă. În timp ce fascismul s-a opus socialismului de masă, fasciștii și-au considerat uneori mișcarea ca un tip de „socialism” naționalist pentru a evidenția angajamentul lor față de naționalism. Fasciștii s-au opus capitalismului internațional, dar au susținut un tip de capitalism productiv. Guvernele fasciste aleg soluționarea conflictelor interne în interiorul unei națiuni pentru a garanta unitatea națională. Soluționarea s-ar face prin intermediul relațiilor de mediere de stat între clase. n 1918, Mussolini a definit ceea ce el considera caracterul proletar, definind proletarul ca fiind unul și același cu producători productivistă care asocia toți oamenii (inclusiv antreprenorii, muncitorii și soldații). El a recunoscut existența istorică atât a producătorilor burghezi, cât și a producătorilor proletari, dar a decis ca producătorii burghezi să fuzioneze cu producătorii proletari.

Deoarece productivismul a fost cheia creării unui stat naționalist puternic, a criticat socialismul internaționalist și marxist.

Acțiune[modificare | modificare sursă]

Fascismul pune accent pe acțiunea directă, inclusiv sprijinirea violenței politice, ca parte cheie a politicii sale. Fascismul vedea acțiunea violentă ca o necesitate în politica sa. Acest accent pe utilizarea violenței politice înseamnă că majoritatea partidelor fasciste și-au creat și propriile armate private (de exemplu, cămășile maro ale Partidului Nazist și cămășile negre ale Italiei fasciste). Baza sprijinului fascist pentru acțiunile violente în politică este legată de darwinismul social. Mișcările fasciste au susținut în mod obișnuit opinii darwiniste sociale despre națiuni, rase și societăți. Ei spun că națiunile trebuie să scape de oamenii slabi din punct de vedere social și biologic, promovând în același timp crearea de oameni puternici, pentru a supraviețui într-o lume definită de conflicte naționale.

Membri ai Ligii Fetelor Germane, o organizație pentru fete din cadrul Partidului Nazist din Germania.

Roluri de vârstă și de gen[modificare | modificare sursă]

Fascismul pune accent pe tineri atât în ​​sensul fizic al vârstei, cât și într-un sens spiritual. Imnul politic al fasciștilor italieni se numea Giovinezza ("Tineretul"). Fascismul identifică perioada de vârstă fizică a tinereții ca un moment critic pentru dezvoltarea morală a oamenilor. Fascismul italian a urmărit ceea ce a numit o „igiena morală” a tinerilor, în special în ceea ce privește sexualitatea. Italia fascistă a promovat ceea ce considera un comportament sexual normal la tineret, în timp ce a condamnat ceea ce considera comportament sexual deplasat. Au condamnat pornografia, majoritatea formelor de control al nașterii și a dispozitivelor contraceptive (cu excepția prezervativelor), homosexualitatea și prostituția drept comportament sexual deplasat. Italia fascistă a considerat promovarea excitației sexuale masculine înainte de pubertate drept cauza criminalității în rândul tinerilor de sex masculin, a declarat homosexualitatea o boală socială și au desfășurat o campanie agresivă de reducere a prostituției în randul tinerelor.

Mussolini a perceput rolul principal al femeilor ca fiind în primul rând mame purtătoare, în timp ce cel al bărbaților ca războinici spunând că: „Războiul este pentru bărbat ceea ce este maternitatea pentru femeie”. În efortul de a crește natalitatea, guvernul fascist italian a oferit bonusuri financiare femeilor care au crescut familii numeroase și a inițiat politici menite să reducă numărul de femei angajate. Fascismul italian a cerut ca femeile să fie onorate drept „reproducători ai națiunii”, iar guvernul a organizat ceremonii ritual pentru a onora rolul femeii în cadrul națiunii italiene.

De asemenea, guvernul nazist german a încurajat femeile să stea acasă pentru a avea copii și a avea grijă casa. Această politică a fost întărită prin acordarea Crucii de Onoare a Mamei Germane femeilor care aveau patru sau mai mulți copii. Rata șomajului a fost redusă substanțial, mai ales prin producția de arme și prin trimiterea femeilor acasă, astfel încât bărbații să-și poată lua locurile de muncă. Propaganda nazistă a promovat uneori relațiile sexuale premaritale și extraconjugale, dar deseori naziștii s-au și opus acestui comportament. Naziștii au dezincriminat avortul în cazurile în care fetușii aveau defecte ereditare sau erau dintr-o rasă pe care guvernul nu o aproba, în timp ce avortul fetușilor germani sănătoși a rămas strict interzis. În 1935, Germania nazistă a extins legalitatea avortului prin modificarea legii pentru a promova avortul pentru femeile cu tulburări ereditare.

Critică[modificare | modificare sursă]

Fascismul a fost criticat și condamnat la scară largă în timpurile moderne de la înfrângerea puterilor Axei în al Doilea Război Mondial.

Antidemocratic și tiranic[modificare | modificare sursă]

Una dintre cele mai comune și mai puternice critici la adresa fascismului este tirania. Fascismul este în întregime non-democratic și antidemocratic.

Oportunism fără principii[modificare | modificare sursă]

Unii critici ai fascismului italian au spus că o mare parte din ideologie a fost doar un produs secundar al oportunismului fără principii din partea lui Mussolini. Unii au criticat acțiunile lui Mussolini în timpul declanșării Primului Război Mondial ca fiind oportuniste pentru că păreau să abandoneze brusc internaționalismul egalitar marxist pentru un naționalism non-egalitar. Unii, inclusiv oponenții socialiști ai lui Mussolini la acea vreme, au remarcat că indiferent de sprijinul financiar pe care l-a acceptat pentru atitudinea sa pro-intervenționistă, Mussolini era liber să scrie orice dorea în ziarul său Il Popolo d'Italia fără sancționarea prealabilă din partea susținătorilor săi financiari. Mai mult, sursa majoră de sprijin financiar pe care Mussolini și mișcarea fascistă au primit-o în Primul Război Mondial a fost din Franța și se crede că au fost socialiștii francezi care au susținut războiul guvernului francez împotriva Germaniei. Transformarea lui Mussolini de la marxism în ceea ce a devenit în cele din urmă fascism a început înainte de Primul Război Mondial, pe măsură ce Mussolini devenise din ce în ce mai pesimist cu privire la marxism și egalitarism. Până în 1902, Mussolini îi studia pe Georges Sorel, Nietzsche și Vilfredo Pareto.

Necinste ideologică[modificare | modificare sursă]

Fascismul a fost criticat pentru că este necinstit din punct de vedere ideologic. Exemple majore de necinste ideologică au fost identificate în relația de schimbare a fascismului italian cu nazismul german. Poziția fascismului italian față de nazismul german s-a schimbat de la sprijinul de la sfârșitul anilor 1920 până în 1934, când a sărbătorit ascensiunea lui Hitler la putere și prima întâlnire a lui Mussolini cu Hitler în 1934. După ce antagonismul a explodat între Germania nazistă și Italia fascistă cu privire la asasinarea cancelarului austriac Dollfuss în 1934, Mussolini și fasciștii italieni au denunțat și au ridiculizat teoriile rasiale ale nazismului.

În 1938, Mussolini a declarat, la adoptarea de către Italia a legilor antisemite, că fascismul italian a fost întotdeauna antisemit. De fapt, fascismul italian nu a susținut antisemitismul până la sfârșitul anilor 1930, când Mussolini se temea de înstrăinarea Germaniei naziste antisemite, a cărei putere și influență creșteau în Europa. Înainte de acea perioadă, au existat evrei italieni de seamă care fuseseră înalți oficiali fasciști italieni, inclusiv Margherita Sarfatti, care fusese și amanta lui Mussolini.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Elementele Esențiale ale Fascismului - Ultra-Naționalismul: Termenul ultra-naționalism este absolut fundamental și trebuie înțeles a fi ceva total diferit de naționalismul tradițional: Naționalismul modern în Occident se bazează pe conceptele civile de naționalitate derivând din procesele legale care acordă drepturi permanente de cetățenie și stabilire pe teritoriul statului, chiar și grupurilor religioase și etnice neasimilate din punct de vedere cultural. În contrast cu acest concept occidental și modern de cetățenie, ultranaționalismul percepe ideea că acordarea unui simplu pașaport sau însușirea limbii oficiale de către un imigrant ar fi motive suficiente pentru ca acestuia să i se acorde naționalitatea țării de adopție, drept "mecanistă" și lipsită de sens. În locul acestui concept de cetățenie, ultra-naționalismul pune accentul pe un concept etnic, organic sau integral de cetățenie care acordă preeminență identității, apartenenței la o cultură idealizată, considerată a fi omogenă, și istoriei comune, sau rasei, pe care o percepe a fi amenințată de factori gen individualism, consumerism, imigrație masivă, cosmopolitism, globalizare și multiculturalism. Ideologia fascistă dezvoltă conceptul de națiune văzută a fi un organism viu care poate prospera, muri sau să fie regenerat, națiune considerată drept comunitate suprapersonală cu o istorie de viață proprie și un destin propriu, care precede și supraviețuiește "simplilor" indivizi, și care dă existenței acestora un sens superior. (În același timp trebuie să avem tot timpul în vedere faptul că fasciștii pot alege să simuleze aparența superficială de partid democratic, sau să invoce principii liberale precum libertatea de expresie, și asta ca o tactică pentru a crește în popularitate și eventual ajunge la putere. - "Fascismul Global - O Enciclopedie Istorica", ABC-CLIO 2006, Editori Cyprian P. Blamires și Paul Jackson, Vol.1, Introducere (scrisă de profesorul Roger Griffin), pagina 2.
 2. ^ Turner, Henry Ashby. Reappraisals of Fascism. New Viewpoints, 1975. p. 162. States fascism's "goals of radical and authoritarian nationalism".
 3. ^ Larsen, Stein Ugelvik; Hagtvet, Bernt; Myklebust, Jan Petter. Who were the Fascists Fascists: social roots of European Fascism. p. 424."organized form of integrative radical nationalist authoritarianism"
 4. ^ Wiarda, Howard J. Corporatism and comparative politics. M.E. Sharpe, 1996. p. 12.
 5. ^ Cyprian Blamires. World fascism: a historical encyclopedia, Volume 1. Santa Barbara, California, USA: ABC-CLIO, Inc., 2006. pp. 670.
 6. ^ Grčić, Joseph. Ethics and political theory. Lanham, Maryland, USA: University of America, Inc, 2000. p. 120
 7. ^ Kent, Allen; Lancour, Harold; Nasri, William Z. Encyclopedia of Library and Information Science: Volume 62 – Supplement 25 – Automated Discourse Generation to the User-Centered Revolution: 1970–1995. CRC Press, 1998. ISBN 978-0-8247-2062-9. p. 69.
 8. ^ Zeev Sternhell, Mario Sznajder, Maia Ashéri. The birth of fascist ideology: from cultural rebellion to political revolution. Princeton University Press, 1994. p. 161.
 9. ^ Cristogianni Borsella, Adolph Caso. Fascist Italy: A Concise Historical Narrative. Wellesley, Massachusetts, USA: Branden Books, 2007. p. 76
 10. ^ Peter Davies; Derek Lynch (2002). The Routledge Companion to Fascism and the Far Right. Routledge. pp. 1–5.
 11. ^ Lyons, Matthew N. „What is Fascism? Some General Ideological Features”. PublicEye.org. Political Research Associates. Accesat în . 
 12. ^ Griffin, Roger: "The Palingenetic Core of Fascism", Che cos'è il fascismo? Interpretazioni e prospettive di ricerche, Ideazione editrice, Rome, 2003 AH.Brookes.ac.uk Arhivat în , la Wayback Machine.
 13. ^ Stackleberg, Rodney Hitler's Germany, Routeledge, 1999, p. 3
 14. ^ Eatwell, Roger: "A 'Spectral-Syncretic Approach to Fascism', The Fascism Reader, Routledge, 2003 pp 71–80 Books.google.com
 15. ^ Lipset, Seymour: "Fascism as Extremism of the Middle Class", The Fascism Reader, Routledge, 2003, pp. 112–116
 16. ^ Kallis, Aristotle. Fascist Ideology: Territory and Expansionism in Italy and Germany, 1922-1945. New York, USA: Routledge, 2000. Pp. 39-40.
 17. ^ Griffin, Roger (ed.); Feldman, Matthew (ed.). Fascism: Fascism and culture. London, UK; New York, USA: Routledge, 2004. p. 185.
 18. ^ Walter Laqueur. Fascism - a reader's guide: analyses, interpretations, bibliography. Berkeley and Los Angeles, California, USA: University of California Press, 1976. Pp. 16.
 19. ^ Frank Bealey, Allan G. Johnson. The Blackwell dictionary of political science: a user's guide to its terms. 2nd edition. Malden, Massachusetts, USA: Blackwell Publishers, 2000. p. 129.
 20. ^ Walter Laqueur, Walter. Fascism: A Readers' Guide : Analysis, Interpretations, Bibliography. Berkeley and Los Angeles, California, USA: University of California Press, 1976 (first edition, 1978 (paperback edition). p. 338.
 21. ^ Griffin, Roger. The Nature of Fascism. New York, New York, USA: St. Martins Press, 1991. pp. 222–223.
 22. ^ Stanley G. Payne. Fascism: Comparison and Definition. Madison, Wisconson, USA: University of Wisconsin Press, 1980. Pp. 7.
 23. ^ „Neofascismo” (în italiană). Enciclopedia Italiana. . 

Bibliografie suplimentară[modificare | modificare sursă]

 • Fascismul în Ungaria și România, Nicolas M.Nagy-Talavera, Editura Hasefer, 1996
 • The fascism in Hungary and Romania, Nicolas M.Nagy-Talavera, Hasefer Editure, 1996

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Wikţionar
Caută „fascism” în Wikționar, dicționarul liber.
Wikicitat
La Wikicitat găsiți citate legate de Fascism.
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Fascism