József Antall

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
József Antall
Portrait of József Antall, Jr.tif
Date personale
Născut8 aprilie 1932
Budapesta, Regatul Ungariei Modificați la Wikidata
Decedat12 decembrie 1993
Budapesta
ÎnmormântatCimitirul Kerepesi Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (cancer) Modificați la Wikidata
Părinți id. Antall József[*][[id. Antall József (politician maghiar)|​]] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuFülepp Klára
Copii Antall Péter[*][[Antall Péter (fotograf maghiar)|​]] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Hungary.svg Ungaria Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician
istoric Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiBudapesta Modificați la Wikidata
Primul prim-ministrul al cea de-a treia Republică maghiară
În funcție
23 mai 1990 – 12 decembrie 1993
Precedat deMiklós Németh
Succedat dePéter Boross

Premii Magyar Érdemrend nagykeresztje[*][[Magyar Érdemrend nagykeresztje |​]] ()
Velered kraljice Jelene s lentom i Danicom[*][[Velered kraljice Jelene s lentom i Danicom (order)|​]]
Großes Goldenes Ehrenzeichen am Bande für Verdienste um die Republik Österreich[*][[Großes Goldenes Ehrenzeichen am Bande für Verdienste um die Republik Österreich |​]]
Krzyż Wielki Orderu Zasługi RP[*][[Krzyż Wielki Orderu Zasługi RP |​]]
Partid politicMDF (conservator)
Alma materUniversitatea „Eötvös Loránd” din Budapesta ()

József Jr. Antall (kisjenői, adică de Kisjenő) (n. 8 aprilie 1932 - d. 12 decembrie 1993). A fost un om politic, istoric și pedagog ungar. Participant la revoluția din 1956 din Ungaria, a devenit după 1988 lider al partidului conservator de opoziție Forumul Democratic Maghiar între 1989 - 1993. Antall a fost cel dintâi prim-ministru al Ungariei ales prin alegeri democratice după căderea regimului comunist în 1989. El a condus guvernul ungar între 3 mai 1990 și 12 decembrie 1993.

Biografie[modificare | modificare sursă]

József Antall provenea dintr-o familie de mici nobili. Tatăl său, József Sr.Antall, de profesie jurist, a fost activ în politica din țara sa, fiind în 1931 unul dintre fondatorii Partidului Independent al Micilor Proprietari agrari și ocupând mai multe funcții ministeriale. În anii celui de-al Doilea Război Mondial, după ocuparea Ungariei de germani și instalarea guvernului Döme Sztójay el a fost arestat de Gestapo. După război a ocupat funcția de ministru al construcțiilor până în 1946.

Mama lui Antall a fost Irén Szűcs, fiica politicianului István Szűcs și a unei educatoare. Antall a mai avut o soră, Edith, al cărei soț, Géza Jeszenszky, a ocupat mai târziu postul de ministru de externe. Soția sa a fost Klára Fülepp, cu care a avut doi copii, György Antall, avocat, și Péter Antall, fotoreporter.

Antall și politica[modificare | modificare sursă]

În 1955, a început să predea la universitatea Eötvos József. În octombrie 1956 a participat la reînnoirea Partidului Independent Țărănesc Mic. În timpul Revoluției din 1956 a fost arestat de mai multe ori, dar a putut să predea în continuare. În 1957 a predat la universitatea Ferenc Toldy, dar din cauza vederilor sale politice, după 1959 nu i s-a mai permis sa predea

Prim-ministru[modificare | modificare sursă]

În 22 martie 1989 opoziția a ținut o masă rotundă, Antall fiind delegat al partidului Forumul Democrat Maghiar. Tema era schimbarea pașnică a sistemului de la comunism la democrație. Antall a pregătit schimbarea Constituției, și a ajuns la un compromis cu foștii conducători comuniști, devenind o persoană populară.

În 21 octombrie 1989 Antall a fost ales drept candidat pentru postul de prim-ministru al Forumului Democrat, la alegerile din 1990. Forumul Democrat a câștigat alegerile. În 23 mai 1990 Antall a format primul guvern post-comunist. În coaliție erau partidele: țărănesc mic și creștin-democrat.

În 1991 tatălui său, József Antall senior, i s-a conferit postum, ca și preotului Jakab Raile, certificatul de "drept între popoare" din partea Institutului Yad Vashem din Israel,

József Antall a decedat la Budapesta la 12 decembrie 1993.

Note[modificare | modificare sursă]Predecesor:
Miklós Németh
Listă de prim-miniștri ai Ungariei
1990–1993
Succesor:
Péter Boross