Șimleu Silvaniei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Șimleu Silvaniei
Szilágysomlyó
—  Oraș  —
Vedere panoramică a orașului Șimleu Silvaniei
Vedere panoramică a orașului Șimleu Silvaniei
Stemă
Stemă
Șimleu Silvaniei se află în România
{{{alt}}}
Șimleu Silvaniei
Șimleu Silvaniei (România)
Localizarea orașului pe harta României
Coordonate: Coordonate: 47°13′48″N 22°48′0″E / 47.23000°N 22.80000°E / 47.23000; 22.8000047°13′48″N 22°48′0″E / 47.23000°N 22.80000°E / 47.23000; 22.80000

Țară  România
Județ Actual Salaj county CoA.png Sălaj

SIRUTA 139884
Atestare documentară 1251

Reședință Șimleu Silvaniei[*]
Componență Bic, Cehei, Pusta

Guvernare
 - Primar Cătălin Septimiu Țurcaș (PD-L, 2012)

Populație (2011)[1][2]
 - Total 14436 locuitori
 - Recensământul anterior, 2002 16.066 locuitori

Localități înfrățite
 - Nyírbátor Ungaria
 - Szarvas Ungaria

Site web: http://www.simleusilvaniei.ro/

Poziția localității Șimleu Silvaniei
Poziția localității Șimleu Silvaniei

Șimleu Silvaniei (în maghiară Szilágysomlyó, în traducere Șimleu Sălajului, în germană Schomlenmarkt, în idiș שאמלויא, Shamloya) este un oraș în județul Sălaj, regiunea Crișana, România. Conform recensământului din anul 2011, Șimleu Silvaniei are o populație de 14.436 locuitori.[2]

Geografie[modificare | modificare sursă]

Situat în nord-estul regiunii istorice Crișana, în partea de vest a județului Sălaj, la o distanță de 29 km față de municipiul Zalău, orașul Șimleu Silvaniei cu localitățile rurale componente, Bic, Cehei și Pusta, se întinde pe o suprafață de 62,26 km2 în depresiunea Șimleului, sub Măgura Șimleului, în bazinul hidrografic al Crasnei, lângă vechea așezare dacică Dacidava.

Istoric[modificare | modificare sursă]

 • Descoperirile arheologice făcute pe teritoriul administrativ al orașului au scos la lumină un bogat material ce a aparținut populației iazige. Două tezaure formate din piese de aur descoperite la Șimleu, datate din secolul al V-lea, se află în prezent expuse la muzeele de istorie din Viena și Budapesta.
 • Localitatea a fost atestată prima dată documentar în anul 1251, când, într-un act emis la Alba Iulia, se amintește de Vathasomlyowa, prima denumire cunoscută a localității; în 1429 devine târg și este cunoscut sub denumirea de oppidum Somllyo, iar la 1854 este cunoscut ca Szilágy-Somlyó.
 • Istoria medievală a Șimleului este strâns legată de familia Báthory, care a jucat roluri importante în istoria Transilvaniei. Cetatea Șimleu intră în posesia familiei mai sus amintite în urma căsătoriei lui Ladislau Báthory cu Anna Medgyesaljai, în anul 1351.
 • Cetatea Șimleului a fost de-a lungul istoriei reședința principilor ardeleni din familia Báthory, fiind teatru de război pentru armatele turcești, care în anul 1660 au incendiat orașul. A fost și un centru important, vizat de răsculații curuți și locul de unde generalul Iosif Bem a pornit, în anul 1848, acțiunile militare pentru ocuparea orașelor de pe Someș: Jibou, Dej și Cluj.
 • După 1817 Șimleul a devenit și un centru al intelectualității românești, găzduind o școală primară românească, vicariatul greco-catolic, departamentul sălăjean al Astrei, tipografia românească Victoria etc., aflându-se sub îndrumarea lui Simion Bărnuțiu.
 • Colegiul tehnic "Iuliu Maniu" este atestat documentar din anul 1893 fiind o unitate cu specific tehnic si economic.
 • Aici s-a construit în 1916 clădirea gimnaziului romano-catolic, în care a fost deschis primul liceu românesc din Sălaj, în anul 1919.

Demografie[modificare | modificare sursă]Circle frame.svg

Componența etnică a orașului Șimleu Silvaniei

     Români (60.47%)

     Maghiari (20.78%)

     Romi (8.94%)

     Necunoscută (9.46%)

     Altă etnie (0.33%)

Circle frame.svg

Componența confesională a orașului Șimleu Silvaniei

     Ortodocși (51.96%)

     Romano-catolici (8.75%)

     Reformați (13.37%)

     Penticostali (1.57%)

     Greco-catolici (5.76%)

     Baptiști (7.68%)

     Necunoscută (9.84%)

     Altă religie (1.03%)

Conform recensământului efectuat în 2011, populația orașului Șimleu Silvaniei se ridică la 14.436 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 16.066 de locuitori.[1] Majoritatea locuitorilor sunt români (60,47%). Principalele minorități sunt cele de maghiari (20,78%) și romi (8,94%). Pentru 9,47% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută.[2] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (51,96%), dar există și minorități de reformați (13,38%), romano-catolici (8,76%), baptiști (7,68%), greco-catolici (5,76%) și penticostali (1,58%). Pentru 9,84% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.[3]

Șimleu Silvaniei - evoluția demografică

Date: Recensăminte sau birourile de statistică - grafică realizată de Wikipedia

Economie[modificare | modificare sursă]

 • Alături de municipiul Zalău, orașul Șimleu Silvaniei este un important centru economic al județului Sălaj. Industria prelucrării lemnului, industria textilă și industria alimentară sunt bine reprezentate în oraș, iar activitățile sectorului terțiar au căpătat în ultimii ani ponderi din ce în ce mai însemnate.
 • Calitatea șampaniei produsă la Șimleul Silvaniei, a dus faima acestui oraș, atât în țară, cât și în străinătate.

Obiective turistice[modificare | modificare sursă]

Biserica romano-catolică din Șimleu Silvaniei
 • Ruinele cetății Báthory (secolul XVI), de fapt un castel rezidențial, a fost un interesant reprezentant al arhitecturii renascentiste din Transilvania. Este alcătuit din două incinte fortificate, construite în două etape. Aflat azi în ruină, castelul păstrează pavilionul porții, cu două nivele, deasupra gangului boltit. Se mai păstrează deasemenea două turnuri, un bastion și o parte din zidurile de apărare. În 2007 au avut loc săpături arheologice în vederea unei restaurări și eventuale puneri în valoare a sitului arheologic.
 • Biserica Romano-Catolică (cu o ușă din 1532).
 • Sinagoga, construită în anul 1876 și transformată în primul Muzeu al Holocaustului din România. Inaugurarea muzeului a avut loc în 2005.
 • În apropierea orașului, la 3 km, se afla Mănăstirea Bic, care este un loc de pelerinaj și un atractiv punct turistic, unic în regiune. Orașul este, de asemenea, cunoscut prin celebra fabrică de champagne, ale cărei galerii subterane se întind pe 3,5 km, dar și ca un vechi centru de cultură, renumit prin calitatea școlilor și dascălilor săi.
 • Biserica ortodoxă „Sfinții Apostoli” din Cehei (1765).
 • Orașul este așezat la poalele dealului Măgura, unde în epoca dacică a existat cetatea Dacidava, zona fiind locuită de dacii liberi. Pe același amplasament, în evul mediu a fost construită o fortificație din lemn și pământ. Ruinele, vizibile azi, aparțin ultimei faze de piatră a cetății, datate după toate probabilitățile între 1315-1317 (prima fază de piatră aparținând celei de a doua jumătăți a secolului al XIII-lea). Tot aici au fost descoperite mai multe vestigii arheologice, printre care și două tezaure de argint și unul de aur, care acum se află la Viena.
 • Biserica reformată (1730)
 • Potențialul turistic al orașului este strâns legat de fondul turistic natural și elementele fondului turistic antropic, aflate într-o deplină armonie. Valoarea panoramei peisagistice, ce se desprinde de pe înălțimile Măgurii Șimleului, spre depresiune, este una de excepție, iar lacul Cehei este una dintre cele mai frumoase rezervații naturale ale județului Sălaj.
 • Ștrandul termal „Broscăria” este un minunat loc de scăldat și de pescuit. Este situat la doar 5 km de oraș.

Personalități[modificare | modificare sursă]

Cetățeni de onoare[modificare | modificare sursă]

 1. Prof. univ. Dr. Ioan Pușcaș
 2. Vida Iuliu
 3. Takács Constantin Nicolae
 4. Ing. Bilț Ioan Cristian
 5. Dirijorul și compozitorul Marius Cuteanu
 6. Dr. Veress Ștefan
 7. Prof. Fodor Lászlo
 8. Dr. Ioan Ossian
 9. Dan Ben Eliezer
 10. Maica stareta Marina
 11. Ioan Pop

Obiceiuri[modificare | modificare sursă]

 • de Crăciun , copii umblă cu colinda , cu traistele lor în care primesc drept răsplată un cocuț și un colac mic. Apoi vin "Feciorii satului " , "Viflaimul " și "Steaua " .
 • de Anul Nou , se umblă cu "Plugușorul" și la începutul anului cu "Sorcova".
 • de Paște , oamenii pun la poartă rămurele de rug și se udă între ei ,crezând că așa vor alunga spiritele rele.
 • de nuntă , fiecare nuntă avea stegarul, cel care ducea un steag , apoi el a fost pus în vârful cășii, ca să se știe că e nuntă.
 • de înmormântare , se dă colacul peste sicriu , se acoperă oglinzile în casa unde se află mortul.

Șimleu a luat cupa la Karate, unde a participat 40 de sportivi . Echipa sportivă "Prosport" este campioană regională , s-a clasat pe locul 1 și va participa la etapa finală la București

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b Recensământul Populației și al Locuințelor 2002 - populația unităților administrative pe etnii”. Kulturális Innovációs Alapítvány (KIA.hu - Fundația Culturală pentru Inovație). http://www.kia.hu/konyvtar/erdely/erd2002/etnii2002.zip. Accesat la 6 august 2013. 
 2. ^ a b c Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: Tab8. Populația stabilă după etnie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. http://www.recensamantromania.ro/wp-content/uploads/2013/07/sR_Tab_8.xls. Accesat la 5 august 2013. 
 3. ^ Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: Tab13. Populația stabilă după religie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. http://www.recensamantromania.ro/wp-content/uploads/2013/07/sR_TAB_13.xls. Accesat la 5 august 2013. 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

 • Gazeta Șimleului, anul III, nr.5, iulie 2007 (publicație de informare editată de primăria orașului Șimleu Silvaniei)
 • Vasile Vetișanu-Mocanu, Cartea Șimleului: Repere istorice și culturale ale vieții românești din cele mai vechi timpuri până în 1940, București, Editura Litera, 1985

Lectură suplimentară[modificare | modificare sursă]

 • Șimleu silvaniei: monografie arheologică. Istoricul cercetărilor, Vol. 1, Editura Mega, 2006

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Șimleu Silvaniei