Salzburg

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Salzburg
Salzburg
Salzburg
Drapel
Drapel
[[Fișier:
AUT Salzburg (Stadt) COA.svg
Map of Austria at city location empty.png
{{{float_caption}}}
Harta Stat
|100px|Stemă]]
Stemă
Salzburg se află în Austria
{{{alt}}}
Salzburg
Salzburg (Austria)
Poziția geografică
Coordonate: 47°48′00″N 13°02′00″E / 47.8°N 13.033333333333°E / 47.8; 13.033333333333

Țară Austria
Land Salzburg
Atestare 2011

Guvernare
 - Primar Heinz Schaden (SPÖ)

Suprafață
 - Total 65,68 km² km²
Altitudine 424 m m.d.m.

Populație
 - Total 148,078 locuitori
 - Densitate 2.254.5 loc/ km² loc./km²

Fus orar UTC+1
Cod poștal 5020
Prefix telefonic 0662

Localități înfrățite
 - Reims Franța
 - Atlanta Statele Unite ale Americii
 - Verona Italia
 - León Nicaragua
 - Vilnius Lituania
 - Dresda Germania
 - Kawasaki Japonia
 - Merano Italia
 - Shanghai Republica Populară Chineză
 - São João da Madeira Portugalia
 - Singida Tanzania
 - Busseto Italia
 - Berna Elveția
 - Lagos Nigeria
{{{punct-1}}} {{{n-desc1}}}{{{descrie1}}}
Cod local 50 101
Cod zonal 0662

Site web: www.stadt-salzburg.at

Poziția localității Salzburg
Poziția localității Salzburg

Salzburg (populație 150.000 în 2006) este al patrulea oraș ca mărime din Austria, capitală a statului federal Salzburg. Orașul Vechi (Altstadt) din Salzburg, cu arhitectura sa barocă renumită în întreaga lume, are unul din cele mai bine păstrate centre din lumea germanică, fiind înscris ca Loc din patrimoniul mondial pe Lista UNESCO din 1997.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Salzburg
Residenzbrunnen, cea mai mare fântână barocă din Europa Centrală

Orașul Salzburg a fost populat încă de timpuriu, din perioada neolitică, în mare parte datorită salinelor din zonă. Săpăturile arheologice au scos la iveală relicve preistorice: în aproximativ 1000 î.C. se găsea aici o colonie destul de numeroasă de iliri, atrasă de exploatarea salinelor de pe Dürnberg, lângă Hallein. După 400 de ani locul este ocupat de celți. Începând cu 15 î.C. micile comunități umane din zonă formează un oraș pe malurile râului Salzach. Romanii îl denumesc în timpul împaratului Claudius (41-45 î.C.) Juvavum și îl recunosc ca municipiu, fiind unul din cele mai importante orașe ale provinciei Noricum.

Următorul moment semnificativ în istoria Salzburg-ului o constituie, în anul 700 d.C., venirea misionarului Rupert în oraș. Acesta construiește o biserică închinată apostolului Petru (Peterskirche) și renovează mânăstirea (Peterskloster) existentă. De asemenea, pune temeliile unei mânăstiri de măicuțe pe muntele Nonnberg. Rupert este considerat întemeietorul orașului Salzburg.

În secolul al VIII-lea, în timpul domniei lui Carol cel Mare, Salzburg devine capitala domnitorilor bavarezi, este numit dioceză și arhidioceză și deține proprietăți vaste împrejurul orașului. În anul 1077 începe construcția fortăreței de la Salzurg, Festung Hohensalzburg, pe ruinele uni castel roman. Între sec XIII-XVII se construiesc zidurile orașului.

Imaginea barocă actuală a orașului datează din secolul al XVII-lea, când arhiepiscopii Wolf Dietrich von Raitenau, Markus Sittikus von Hohenems și Paris Lodron pun în aplicare concepția ahitecturală a lui Wolf Dietrich.

În 1816 Salzburg trece sub administrația Austriei. Doi ani mai târziu, în urma unui incendiu puternic, orașul nou este distrus în întregime.

În anul 1920 se pun bazele festivalului orașului (Salzburger Festspiele), importantă manifestare culturală anuală, a cărei tradiție s-a păstrat până în zilele noastre. În anii 1960 se construiește un spațiu destinat acestor festivități (Festspielhaus).

În 1997 orașul vechi Salzburg a fost inclus pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

Monumente[modificare | modificare sursă]

Mozart în Salzburg[modificare | modificare sursă]

Casa natală a lui Mozart

La 27 ianuarie 1756 se naște Wolfgang Amadeus Mozart, într-o casă de pe Getreidegasse, la numărul 9. Această casă era cunoscută și sub numele de casa maestrului de dans (Tanzmeisterhaus), deoarece aici luase ființă, în anul 1711, o școală de dans pentru nobili, școală care, pe lângă orele de dans, mai oferea și cursuri de bune-maniere și comportare în societate. În această clădire au fost organizate câteodată chiar baluri ale înaltei societăți din Salzburg. Franz Karl Gottlieb Speckner, proprietarul casei din acea perioadă, avea legături strânse de prietenie cu tatăl lui Mozart și fusese chiar martor la cununia părinților lui Mozart. În anul 1765 familia Mozart a decis că spațiul respectiv era prea mic și a decis să se mute, lucru care a fost amânat până în 1773, când, după a treia călătorie a lui Mozart și a tatălui lui la Viena, familia se mută într-o casă în piața Hannibal ('Hannibalplatz') – astăzi 'Makartplatz', la numărul 8. O seamă de muzicieni au fost musafiri ai familiei, iar Mozart a compus aici între 1773 și 1780 simfonii, serenade, concerte pentru vioară și pian, arii, etc. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, trei sferturi din casa de pe Getreidegasse a fost distrusă de o bombă. În anul 1955, organizația internațională Mozarteum reușește să vândă bucata de casă rămasă. În anul 1994 această bucată a fost dărâmată și s-a început reconstrucția clădirii, care este în momentul de față muzeu Mozart.

Personalități locale[modificare | modificare sursă]

Muzicieni[modificare | modificare sursă]

Scriitori[modificare | modificare sursă]

Oameni de știință[modificare | modificare sursă]

Actori[modificare | modificare sursă]

Pictori[modificare | modificare sursă]

Sport[modificare | modificare sursă]

Salzburg a fost oraș candidat pentru Jocurile Olimpice de iarnă din 2010, dar a pierdut în fața Vancouverului, Canada. În 2005 a candidat pentru Jocurile Olimpice de iarnă din 2014, dar a fost eliminat după prima rundă de vot ce a avut loc în Guatemala City pe 4 iulie 2007; Soci, Rusia a fost ales să găzduiască Jocurile Olimpice de iarnă din 2014.

Echipa de fotbal SV Austria Salzburg a ajuns în finala Cupei UEFA în 1994. Pe 6 aprilie 2005 Red Bull a cumpărat clubul, redenumindu-l FC Red Bull Salzburg. Stadionul echipei Red Bull Salzburg este Wals Siezenheim Stadium situat într-o suburbie a Salzburgului; a fost una din locațiile Campionatului European de Fotbal 2008.

Uniunea Internațională de Biatlon are sediul în Salzburg din iunie 1999[1].

Alte evenimente[modificare | modificare sursă]

Premiul multimedia Europrix se acordă în Salzburg.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ http://www.biathlonworld.com/eng/history/page_000081.htm

Legături externe[modificare | modificare sursă]