Wikipedia:Sarcini pentru roboți

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare

Reîmprospătați pagina cu noile modificări

Comandă rapidă:
WP:SR


Aceasta este o pagină în care puteți trimite cereri pentru a fi realizate de către un robot. Acesta este locul în care puteți adăuga idei pe care apoi roboții să le materializeze. Tot aici trebuie adăugate sarcinile pe care doriți să le realizați folosind un cont care are deja flagul de robot.

Dacă nimeni nu exprimă vreo observație asupra unei cereri într-o săptămână de la depunere, se consideră că cererea respectivă poate fi implementată. în caz contrar, trebuie să se ajungă la consens în privința cererii inainte de rularea robotului.

Vă rugăm adăugați cererea dumneavoastră la sfârșitul paginii.

Dacă sunteți operator de robot și finalizați o cerere, vă rugăm să o arhivați. Cererile care nu mai sunt relevante trebuie arhivate după un timp.

Arhiva cererilor realizate:

Adăugați o nouă cerere

Sarcini permanente[modificare sursă]

Mai jos sunt trecute cererile care trebuie rulate regulat dar nu au fost preluate încă de niciun operator de robot.

Pagini cu legături invalide către fișiere[modificare sursă]

S-au adunat multe pagini în Categorie:Pagini cu legături invalide către fișiere. Era mai demult un robot care le scotea, însă nu mai rulează.— Ionutzmovie discută 23 august 2016 19:05 (EEST)

Am realizat operațiunea manual, însă mai apar câteva pagini. Cred că nu mi le-a afișat pe toate în categorie atunci când am terminat curățarea ei, iar o altă parte din articole au categoria pentru că cei de la Commons par să nu ruleze întotdeauna CommonsDelinker.— Ionutzmovie discută 29 ianuarie 2017 07:10 (EET)

Link-uri moarte[modificare sursă]

Nu știu dacă e zona potrivită pentru o astfel de cerere și nici dacă e realizabil, neavând cunoștințe în acest domeniu. Am văzut că la en.wiki există un robot care înlocuiește automat link-urile moarte cu altele către versiunile arhivate ale site-urilor (Web Archive, Archive.is etc.). Ar fi de mare ajutor și nouă un astfel de robot.--Kunok Kipcsak (discuție) 26 aprilie 2019 22:24 (EEST)

Pagini de dezambiguizare pentru comune[modificare sursă]

Ar trebui făcute redirectări pentru pagini de dezambiguizare pentru comune.

De exemplu pagina Comuna Brăești ar trebui să redireceze către pagina Brăești, pentru că există următoarele comune:

 Ark25  (discuție) 3 decembrie 2016 20:12 (EET)

O am în backlog demult. Pentru cele din România se pot face relativ rapid. —Andreidiscuție 4 decembrie 2016 09:23 (EET)

M-am uitat un pic pe situația existentă pentru comunele din România (rezumat aici) și văd mai multe probleme:

 1. Sunt cel puțin 3 țări de care trebuie ținut cont: România, Republica Moldova și Ucraina. Nu m-ar mira să mai fie și în Ungaria și Serbia câte ceva.
 2. Există mai multe situații curente:
  1. Redirecționare spre o pagină generică de redirecționare
  2. Redirecționare spre o pagină de redirecționare specifică pentru comune
  3. Redirecționare spre un articol (pe astea le-am șters la grămadă pentru a face loc unor redirecționări corecte când decidem cum facem)
 3. Paginile de dezambiguizare generice amintesc doar de sat, nu și de comună (formularea standard e X, Jud. este satul de reședință al comunei cu același nume, dar nu toate o folosesc)

Având în vedere cele de mai sus, redirecționarea către paginile generice pare cea mai simplă soluție, dar nu neapărat cea mai bună. Poate ar merita investit în separarea paginilor de dezambiguizare pentru comune/sate/altele? Suplimentar (sau alternativ) ar trebui uniformizate și numele paginilor generice de dezambiguizare.--Strainu (دسستي‎)  3 iunie 2019 00:15 (EEST)

Localități[modificare sursă]

Se mai ocupă cineva cu crearea de articole despre localitățile lumii? Am sperat că munca lăudabilă depusă de Andrei Stroe la așezările din Ucraina va fi continuată de alți posesori de roboți, dar constat că s-a oprit. Crearea manuală de articole despre localități este greoaie și neproductivă. Măcar unul sau două state pe an și tot ar fi un progres. --Haptokar (discuție) 20 august 2017 13:45 (EEST)

Eu m-am oprit o vreme pentru că oricum e necesară o schimbare de paradigmă în lumina apariției proiectului Wikidata. —Andreidiscuție 21 august 2017 10:19 (EEST)
Înțeleg. Necesitatea creării articolelor rămâne totuși. --Haptokar (discuție) 21 august 2017 10:41 (EEST)

Dacă va fi reluat acest plan, aș vrea ca articolul-model să nu mai conțină {{ill}} și prietenii. E inutil să creăm zeci de mii de formate care să devină inutilă cu un simplu ciot. Mai bine îl creăm de la început și folosim legături interne.--Strainu (دسستي‎)  30 noiembrie 2018 12:39 (EET)

Obiecte NGC[modificare sursă]

Bună ziua! Se poate atribui unui robot sarcina de crea articole despre obiecte NGC (ex: NGC 96, NGC 104, NGC 129) sau crea unul nou pentru această sarcină? Mulțumesc! --FonAfon (discuție) 6 iulie 2019 12:25 (EEST)

A trecut deja o lună de când am întrebat... --FonAfon (discuție) 10 august 2019 00:27 (EEST)
S-ar putea să ajute Andrei cu asta. -- Alex Nico  (mesaj) 10 august 2019 00:30 (EEST)
@Alex Nico: Bine. Mulțumesc. --FonAfon (discuție) 10 august 2019 00:54 (EEST)
Vă referiți la Andrebot sau la Andrei Stroe? --FonAfon (discuție) 10 august 2019 00:57 (EEST)
La Andrei Stroe, robotul este operat de acesta. V-aș ajuta eu cu sarcina respectivă, doar că încă nu am învățat (încă) cum să operez un bot.-- Alex Nico  (mesaj) 10 august 2019 01:07 (EEST)
Sunt cereri deschise care așteaptă de 3 ani, iar arhivele sunt pline de cereri nerealizate. :) Nu e nimic personal, pur și simplu timpul e limitat pentru toată lumea. Problema exemplelor pe care le-ai dat e că nu arată toate la fel - roboții au nevoie de un articol standard.
Ce poți să faci este să îti construiești un format de articol, cu parametri, și apoi să-ti faci un tabel cu parametrii pentru fiecare corp în parte, din care să-ti construiești apoi wikitextul pentru fiecare articol. Pentru asta va trebui să înveti să creezi un format de la 0, să folosești expresii, apoi să faci 2-3 articole pe baza lui, să aștepți feedback de la comunitate și de-abia apoi să faci toată seria. Chiar și atunci vei mai avea de lucru (categorii suplimentare de creat sau de adaugat, articole cu alte nume decât te așteptai tu, poate dezacorduri etc.) Nu e ușor și cel mai probabil rezultatul nu ar fi perfect, dar probabil ai căpăta o viteză mai mare și poate ai putea folosi o unealtă precum AWB pentru a crea articole.
De exemplu, pare că ți-ar trebui cel puțin parametrii număr, alte_nume, tip, gen_tip, constelație, descoperitor, data_descoperirii. Dacă ai avea formatul {{articol NGC}}, pentru a începe articolul NGC 96 ai avea textul acesta undeva și l-ai copia direct în articol: {{subst:articol NGC|număr=96|alte_nume=|tip=galaxie lenticulară|gen_tip=feminin|constelație=Andromeda|descoperitor=Guilaume Bigourdan|data_descoperirii=1884-10-24}}.--Strainu (دسستي‎)  10 august 2019 01:10 (EEST)
@Strainu: Mulțumesc. Nu cred că este nevoie de un robot pentru asta. Voi încerca să creez formatul potrivit pentru articolele despre NGC. --FonAfon (discuție) 10 august 2019 03:33 (EEST)
Nu cred că are sens să creez un format pentru acest tip de articole. Mă descurc și fără. --FonAfon (discuție) 10 august 2019 13:56 (EEST)

Comunele Franței - infocasete[modificare sursă]

La foarte multe dintre comunele Franței (de exemplu, [1]), în infocasetetă se folosesc punctul pentru a separa fracțiile de întreg, respectiv virgula pentru a separa mii de sute (practic, importat din limba engleză). Acest mod de scriere poate induce confuzii cititorului român. --Bonnaventura (discuție) 2 august 2019 17:34 (EEST)

Andrei Stroe, sună a ceva ce Andrebot știe deja să facă (scoaterea informațiilor existente la Wikidata).--Strainu (دسستي‎)  4 august 2019 21:11 (EEST)
Da, am toate instrumentele și niște cod de la care aș putea porni. —Andreidiscuție 5 august 2019 12:11 (EEST)

Redirecționări î.e.n. -> î.Hr.[modificare sursă]

A existat o discuție la Cafenea, deschisă, ce-i drept, într-o cheie neproductivă și cu ceva trolling, dar din care a rezultat că ar fi foarte OK dacă am avea, pentru toți anii dinaintea erei noastre la care avem articole sufixate cu î.Hr., redirecționări de la titlul cu î.e.n.. Se poate face foarte simplu, este un task rapid pentru cine vrea să învețe să scrie roboți sau (presupun) să folosească AWB. Pot să-l fac și eu, dar prefer să dedic puținul timp pe care îl am la dispoziție operării și dezvoltării unor roboți care fac lucruri mai complicate. Dacă nu se găsește nimeni, voi face, probabil, eu asta, dar am zis să dau ocazia. —Andreidiscuție 5 august 2019 12:15 (EEST)

@Andrei Stroe: Are sens să ne ocupăm și de categorii? Bănuiesc că nu. Mai ales că sunt cam multe. //  Gikü  vorbe  fapte  13 noiembrie 2019 15:54 (EET)
Rezolvat Rezolvat pentru articole – vezi lista completă de redirecturi create. //  Gikü  vorbe  fapte  13 noiembrie 2019 17:45 (EET)

NGC[modificare sursă]

Bună ziua! În articolele despre obiecte NGC, se pot/poate:

 1. Adăuga legături interne către cataloage ([2]);
 2. Adăuga {{Portal bar|Astronomie|Galaxii}} în subsolul articolelor? Mulțumesc! --FonAfon (discuție | contribuții) 12 noiembrie 2019 15:03 (EET)
Respectiv {{Portal bar|Astronomie|Stea}}, în funcție de subiectul articolului. --FonAfon (discuție | contribuții) 12 noiembrie 2019 15:50 (EET)
Sunt contra adăugării de legături interne în titlu (ăla din introducere) și în header-ul infocasetei. Legătură la New General Catalogue avem în subsolul paginii. Cu restul sunt de acord. //  Gikü  vorbe  fapte  12 noiembrie 2019 15:56 (EET)
Ok. --FonAfon (discuție | contribuții) 13 noiembrie 2019 15:30 (EET)
+Mutarea formatului ciot deasupra casetelor NGC și a barei cu portale. --FonAfon (discuție | contribuții) 23 ianuarie 2020 19:03 (EET)

NGC 54, cum deosebește robotul stelele de galaxii?--Strainu (دسستي‎)  26 ianuarie 2020 15:06 (EET)

@Strainu: Dacă introducerea este „este o stea”, „este un roi deschis”, „este o nebuloasă de emisie”, „este o nebuloasă de emisie și un roi deschis”, „este un roi globular”, atunci se poate adăuga „{{Portal bar|Astronomie|Stea}}”. Dacă introducerea este „este o galaxie spirală”, „este o galaxie spirală barată”, „este o galaxie lenticulară”, „este o galaxie eliptică”, „este o galaxie”, „este o interacțiune de galaxii”, se poate adăuga „{{Portal bar|Astronomie|Galaxii}}”. --FonAfon (discuție | contribuții) 26 ianuarie 2020 15:23 (EET)

Categorie ani[modificare sursă]

Ar putea cineva să facă un robot care sa ia toate categoriile de genul Categorie:1949 și să înlocuiască conținutul cu:

{{Commonscat|1949}}

{{tl|catmain|1949} {{ancat}} {{Decadă categorie antet|decadă=1940}}

Categorie:Anii 1940 Categorie:Ani

Pentru Categorie:1948 trebuie înlocuit cu:

{{Commonscat|1948}}

{{catmain|1948}} {{ancat}} {{Decadă categorie antet|decadă=1940}}

Categorie:Anii 1940 Categorie:Ani

De la Categorie:1950 până la Categorie:2020 sunt deja făcute.--Babu (discuție) 3 ianuarie 2020 18:38 (EET)

După înlocuirea lui decadă cu deceniu vor trebui refăcutți toți anii.--Strainu (دسستي‎)  23 ianuarie 2020 20:58 (EET)
Rezolvat Rezolvat--Strainu (دسستي‎)  24 ianuarie 2020 00:14 (EET)
Yes check.svg Realizat și pentru decenii--Strainu (دسستي‎)  24 ianuarie 2020 18:06 (EET)

(printre|dintre) (cei|cele) mai...[modificare sursă]

[după o idee de Dan Mihai Pitea] Propun să adăugăm {{fe}} la sfârșitul frazelor care conțin afirmații de genul "printre cele mai..." fără a avea vreo sursă (<ref> sau {{Sfn}}) între "mai" și primul punct.

Aș fi vrut să lucrez și pe expresiile fără "printre" dar nu știu cum să identific corect și complet premiile ("cel mai bun..."). Mă poate ajuta cineva cu ceva idei aici?--Strainu (دسستي‎)  9 aprilie 2020 13:25 (EEST)

Mai bine nu, e nevoie de verificare, nu e adăugare automatică de etichete care vor rămâne cu anii acolo. --Mihai (discuție) 16 aprilie 2020 23:46 (EEST)
La Cafenea propusesem o soluție pentru expirarea {{nc}}, s-ar putea de extins ideea și pentru {{fe}}, {{co}} etc. //  Gikü  vorbe  fapte  16 aprilie 2020 23:58 (EEST)
Din punctul meu de vedere e mai constructiv dacă sunt verificate și corectate de către un homo sapiens 3 articole decât dacă sunt adăugate automat etichete în 10.000. --Mihai (discuție) 17 aprilie 2020 00:04 (EEST)

Evacuarea listelor de suverani și conducători din articolele despre ani[modificare sursă]

Datorită efortului gigantic al lui Serban Marin, aproape toate articolele despre ani au o secțiune numită „Suverani, conducători”: exemplu.

Solicit antrenarea unui robot în procesul de evacuare a acestor informații în articole separate, după modelul Listă de conducători de stat din 1913.

Am transferat manual câteva astfel de liste și lista de pași este următoarea:

 1. editează pagina YYY:
  1. copiază în clipboard tot conținutul secțiunii „Suverani, conducători” și șterge-l
  2. transformă titlul secțiunii din „Suverani, conducători” în „Vezi și”
  3. introdu în loc textul * [[Listă de conducători de stat din YYY]]
  • salvează pagina YYY
 2. creează pagina Listă de conducători de stat din YYY
  1. cutia de navigare la anii apropiați și introducerea pot fi generate cu {{subst:Utilizator:Gikü/san|YYY|subst=subst:}}
  2. inserează lista copiată mai sus
  3. scade cu 1 nivelul secțiunilor (== în loc de === și === în loc de ====)
  4. introdu categoriile [[Categorie:Liste de conducători de stat după ani|YYY]] și [[Categorie:YYY]]
  • salvează
 3. leagă cu elementul Wikidata potrivit, cel mai ușor prin intermediul limbii germane: Liste der Staatsoberhäupter YYY

//  Gikü  vorbe  fapte  16 aprilie 2020 00:36 (EEST)

Așteaptă. Cred că am găsit o soluție. Voi încerca cu GÜT. //  Gikü  vorbe  fapte  21 aprilie 2020 19:26 (EEST)
În desfășurare. Special:Contribuții/GÜT. //  Gikü  vorbe  fapte  30 aprilie 2020 00:30 (EEST)
Rezolvat Rezolvat. 1.440 de articole au fost create. //  Gikü  vorbe  fapte  2 mai 2020 01:24 (EEST)
Care sunt aceste articole?--109.166.138.105 (discuție) 2 mai 2020 02:56 (EEST)

Pentru referință: toate articolele create sunt legate de la Liste de conducători de stat după ani și se găsesc în Categorie:Liste de conducători de stat după ani. //  Gikü  vorbe  fapte  16 mai 2020 15:03 (EEST)

prolific --> productiv[modificare sursă]

Avem de-a face cu folosirea greșită a cuvântului „prolific”. Prolific (de la „proles”) înseamnă „cu mulți copii”, respectiv „care se înmulțește repede”. Ar fi bine dacă un robot ar fi programat să înlocuiască prolific cu productiv în cazul tuturor biografiilor (scriitori, astronomi, fotbaliști etc.). Informația că aceștia ar fi fost prolifici nu este enciclopedică. Termenul trebuie păstrat la articolele despre plante, animale etc. (Lycosa prolifica, Limba mielului ș.a.m.d.). --Mihai Andrei (discuție) 23 aprilie 2020 12:34 (EEST)

Nu e cazul, a se vedea [3]--Strainu (دسستي‎)  23 aprilie 2020 14:53 (EEST)
Păcat că vă pripiți și că nu vreți o exprimare precisă. Înțelesul termenului este clar: [4]. Dacă doriți o enciclopedie, atunci stăviliți folosirea improprie a cuvintelor. Că doar nu-i putem lăsa pe copii să descopere [5] că Josef Bican ar fi fost „cel mai prolific fotbalist din toate timpurile.” --Mihai Andrei (discuție) 23 aprilie 2020 15:42 (EEST)

Comitate din Michigan[modificare sursă]

Am observat că multe articole din categoria Comitate din statul Michigan, SUA conțin o eroare legată de heading-ul Note și singura referință dată nu furnizează niciun text (a se vedea exemplu aici). Poate s-ar putea corecta rapid cu un bot.-- Alex N  (mesaj) 5 mai 2020 22:32 (EEST)

Mă ocup. //  Gikü  vorbe  fapte  5 mai 2020 23:25 (EEST)
Rezolvat Rezolvat. Mulțumesc pentru semnalare. //  Gikü  vorbe  fapte  6 mai 2020 00:03 (EEST)

Imagini din DER transferate la Commons[modificare sursă]

@Andrei Stroe: Șterge, te rog, dacă ai timp și chef, cu Andrebot imaginile din DER și cele de pe lacul Oasa transferate la Commons. Le-am verificat pe toate, licențele, atribuirea și categorizarea sunt bune. Am pregătit lista aici – Utilizator:Gikü/DER. Mulțumesc. //  Gikü  vorbe  fapte  14 mai 2020 23:51 (EEST)

Marchez ca Rezolvat Rezolvat. Mulțumesc! //  Gikü  vorbe  fapte  15 mai 2020 20:31 (EEST)

Districte din Thailanda[modificare sursă]

Câteva articole din {{Amphoe în Nakhon Ratchasima}} (posibil și altele de la Categorie:Formate districte Thailanda) prezintă text netradus, care a fost introdus automat (exemplu: Districtul Chum Phuang). S-ar putea rezolva cu un bot? -- Alex N  (mesaj) 16 mai 2020 02:02 (EEST)

Rezolvat Rezolvat Am trecut prin ele manual, dacă mai găsesc ceva netradus voi înlătura.— Ionutzmovie discută 21 iunie 2020 23:44 (EEST)

Introducere așezare[modificare sursă]

Sunt o mulțime de articole unde doar un robot poate adăuga {{subst:Introducere așezare}} după prima și totodată singura frază/propoziție.

Multe articole, ca de ex. acesta, ar trebui rescrise de la zero cu un robot.

După {{subst:Introducere așezare}} trebuie adăugată secțiunea Note; apoi secțiunea Legături externe cu site-ul oficial luat de pe wikidata; după secțiunea Vezi și la sfârșit prima dată trebuie pus formatul de navigare localități (aici {{Aachen}}), apoi ciot, apoi {{Informații bibliotecare}} (sau așa știam eu că este ordinea, se poate discuta).

Se poate începe cu articolele din aceste formate de navigare pe districte în Germania.--TerraFlorin [discuție] 11 iulie 2020 08:21 (EEST)

{{Introducere așezare}} nu ar trebui introdus prin substituție. Rolul lui este să preia direct informațiile de la Wikidata și să le actualizeze pe măsură ce apar date noi sau suplimentare. Dar da, sunt multe articole despre localități care ar trebui regenerate. —Andreidiscuție 14 iulie 2020 11:45 (EEST)

Orașe în/din Germania[modificare sursă]

E nevoie de înlocuirea formatului învechit {{Cutie Localități DE}} (și redirectului său {{Infobox German location}}) cu formatul standard {{Infocaseta Așezare}}. Formatele vechi au dezavantajul că întroduc în pagini și categoriile cu denumirea după tipicul Orașe în.

Este vorba de următoarele categorii:

--Mihai (discuție) 3 septembrie 2020 09:30 (EEST)

Soluția imediată a problemei în/din e Special:Diff/13593906. //  Gikü  vorbe  fapte  3 septembrie 2020 09:35 (EEST)

Acestă/Această[modificare sursă]

Exista o greșeală care se repetă în peste 1300 de pagini, anume „acestă” în loc de „această”. Nu se poate corecta automat?--8989989a 7 noiembrie 2020 21:28 (EET)

Pictogram voting wait.svg În procesare... //  Gikü  vorbe  fapte  8 noiembrie 2020 15:33 (EET)
Îmi cer scuze, am vrut să încep dar nu mi-a mai ajuns timp. //  Gikü  vorbe  fapte  19 noiembrie 2020 17:43 (EET)

Aceeași tip de greșeală se repetă pentru „aceast” în loc de „acest” (de peste 700 de ori).--8989989a 18 noiembrie 2020 09:13 (EET)

Pictogram voting wait.svg În procesare... Strainu (دسستي‎)  18 noiembrie 2020 13:56 (EET)
Rezolvat Rezolvat--Strainu (دسستي‎)  18 noiembrie 2020 17:41 (EET)

Mesaje nesemnate[modificare sursă]

Sunt total pe lângă ce înseamnă automatizările acestea, așa că vă rog să mă scuzați dacă ceea ce spun e prostesc. Ar fi posibilă crearea/acționarea un robot existent pentru a pune formatul {{subst:nesemnat|}} automat, la scurt timp, la sfârșitul mesajelor nesemnate de anonimi și utilizatori înregistrați? Ar elimina această muncă în folosul orientării timpului spre antivandalism.--Kun Kipcsak (discuție) 22 noiembrie 2020 12:53 (EET)

Am încercat mai demult să creez unul, dar nu am obținut rezultatele dorite. Pe vremea aceea, robotul de la en.wp care făcea asta era closed source. Acum nu mai știu exact cum stă treaba.
O soluție mai bună ar fi să începem să folosim (măcar pentru început opțional, în paginile de discuții ale cui vrea) Structured Discussions. Elimină de una singură grija semnăturii, indentării mesajelor și arhivării paginilor de discuție. —Andreidiscuție 22 decembrie 2020 17:40 (EET)

Format:Proiect Aniversări[modificare sursă]

Un robot ar trebui să adauge formatul {{Proiect Aniversări}} sau o variantă a acestui format, sus, pe paginile de discuție ale zilelor anului. Ca de ex. aici. E prea mult de lucru pe mod manual. --Terraflorin (discuție) 22 decembrie 2020 15:36 (EET)

Yes check.svg Realizat. —Andreidiscuție 22 decembrie 2020 17:36 (EET)

Senatori și deputați 2020[modificare sursă]

Vreau să rulez același cod din 2016. Dacă aveți sugestii de îmbunătățire a articolelor standard vă rog să le puneți aici.--Strainu (دسستي‎)  28 decembrie 2020 15:41 (EET)

Hai să încercăm să ne sprijinim mai mult pe Wikidata. Să folosim {{Date biografice}} și să conectăm articolele la itemurile de Wikidata. Eu deja am început să le creez pe cele noi/actualizez pe cele vechi, am început cu Camera Deputaților, luând pe județe, și am ajuns la județul Cluj. Nu e chiar laborios, sunt doar câteva sute de itemuri. —Andreidiscuție 28 decembrie 2020 17:34 (EET)
Andrei Stroe ai vreun query pe care îl pot folosi? Strainu (دسستي‎)  29 decembrie 2020 03:44 (EET)
O să-l pregătesc. În principiu, va fi ceva de genul ia toți oamenii cu proprietatea funcție deținută (P39) = deputat al României (Q17556530) având calificator cu legislatură (P2937) = legislatura 2020–2024 (Q104535655). Și ceva echivalent pentru senatori. —Andreidiscuție 29 decembrie 2020 12:54 (EET)
@Strainu: Uite aici query. Am ajuns cu deputații la Mureș, nu mai am mult. —Andreidiscuție 30 decembrie 2020 10:48 (EET)
Am terminat cu deputații noi. Query-ul de mai sus ar trebui să-i returneze pe toți. Am făcut bine că am mers așa: unii sunt foști primari care deja aveau item, am găsit și un articol duplicat la ro.wp; și alte câteva duplicate la Wikidata. Alexandru Rafila avea chiar 3 itemuri separate la Wikidata. —Andreidiscuție 3 ianuarie 2021 00:43 (EET)
Lipsesc 10. Query-ul întoarce 319, dar sunt 329.--Strainu (دسستي‎)  3 ianuarie 2021 01:55 (EET)
Am mai corectat erori, și am 328. Nu știu care lipsește. Sumele pe județe par să fie ok, grupul minorităților are și el toți cei 18 membri. —Andreidiscuție 7 ianuarie 2021 15:52 (EET)
I-am luat la mână și sunt probleme de caching. Eu am 324 de rezultate, lipsesc Nicolae-Miroslav Petrețchi (Q28113950), Marilen-Gabriel Pirtea (Q28113956), Angelica Fădor (Q24027545), Cristina-Elena Dinu (Q28050355), Csaba Könczei (Q104536243) care par să aibă tagurile bune, deci e OK. Îi mai las o săptămână să se sincronizeze.
În altă ordine de idei, Mircea Chelaru (Q12735679) sigur e același cu Mircia Chelaru?--Strainu (دسستي‎)  7 ianuarie 2021 23:57 (EET)
Din ce am citit despre el, da. Corespunde și data nașterii. Eu creasem itemul Mircia Chelaru, dar Mircea Chelaru exista deja, și Romanichthys Valsanicola i-a adăugat și funcția nouă, de l-am găsit duplicat în query-ul de deputați.
KlaudiuMihaila a derulat recent niște operațiuni masive, care au modificat calificativul circumscripție electorală (P768) la toți deputații, noi și vechi. Cred că e nevoie de ceva timp să se sincronizeze cache-urile.  —Andreidiscuție 8 ianuarie 2021 19:06 (EET)
Mare ți-e grădina... Credeam că băiatul ăla trecut pe la 8 partide (cu tot cu reveniri) e special, dar Chelaru e și mai și.--Strainu (دسستي‎)  8 ianuarie 2021 21:53 (EET)
Uite query și pentru senatori. —Andreidiscuție 12 ianuarie 2021 20:43 (EET)
Yes check.svg Realizat Au mai rămas 2 deputați, mă ocup în zilele următoare--Strainu (دسستي‎)  14 ianuarie 2021 01:53 (EET)

Cred că ar avea sens de adăugat în masă și {{bpv}} în paginile de discuții. Poate chiar o listă de proiecte, și cu parametrul living=yes. //  Gikü  vorbe  fapte  13 ianuarie 2021 23:47 (EET)

Mă ocup zilele următoare.--Strainu (دسستي‎)  14 ianuarie 2021 01:53 (EET)
@Strainu: FYI se pare că o face Mishu57 manual. //  Gikü  vorbe  fapte  14 ianuarie 2021 13:15 (EET)

Un caz special e la Attila Kelemen. A fost unul născut în 1948, acum e unul născut în 1986. La fel la Gábor Hajdú. Ceva sugestii de dezambiguizare a titlului?--Strainu (دسستي‎)  14 ianuarie 2021 01:58 (EET)

Dacă vorbim de persoane cu același nume, prenume și profesie, vezi Alexandru Moraru (dezambiguizare). //  Gikü  vorbe  fapte  14 ianuarie 2021 02:29 (EET)
„Profesia” lor fiind aceea de deputați? --Pafsanias (discuție) 14 ianuarie 2021 02:33 (EET)
Ocupație. //  Gikü  vorbe  fapte  14 ianuarie 2021 02:46 (EET)
Vocație. --Pafsanias (discuție) 14 ianuarie 2021 03:14 (EET)
Îndeletnicire.--Kun Kipcsak (discuție) 14 ianuarie 2021 14:43 (EET)

Secțiune goală[modificare sursă]

Ar fi util un robot care să (mai) adauge {{Secțiune goală}} acolo unde este cazul. --Terraflorin (discuție) 3 februarie 2021 10:49 (EET)

Eroarea respectivă de la CheckWiki este dezactivată. Există o altă metodă de a genera lista de pagini cu secțiuni goale? //  Gikü  vorbe  fapte  3 februarie 2021 12:41 (EET)
Poate o mică programare care să verifice dacă după == urmează din nou (peste un rând două mai jos) tot == --Terraflorin (discuție) 19 februarie 2021 15:52 (EET)

@Gikü:Apropo, aici zice că:

Following tools can correct the problem:

AutoWikiBrowser (AWB) (most, but not all cases)

WPCleaner

--Terraflorin (discuție) 19 februarie 2021 15:56 (EET)

Număr de articole create[modificare sursă]

Dacă tot s-a rezolvat cu secțiune goală, ar fi util un bot care să completeze și să actualizeze tabelele din Wikipedia:Lista wikipediștilor după numărul de articole. --Terraflorin (discuție) 12 februarie 2021 12:41 (EET)

@Andreyyshore: e ceva ce vă interesează?--Strainu (دسستي‎)  12 februarie 2021 15:04 (EET)
Am testat o interogare SQL pe Quarry. Se execută în aproximativ 2 minute și dă o eroare de 5–10 articole/utilizator față de XTools pentru mulți utilizatori cu cel puțin câteva sute de articole create. Potrivit rezultatelor mele, până acum:
 • peste 9.999 de utilizatori autentificați (incl. roboți) au creat cel puțin un articol (posibil să fie în jur de 11.214, dar am trunchiat rezultatul);
 • 3.666 de utilizatori autentificați (incl. roboți) au creat cel puțin două articole;
 • 2.363 de utilizatori autentificați (incl. roboți) au creat cel puțin trei articole;
 • 18.895 de articole au fost create de IP-uri – mai mult decât cel mai productiv utilizator uman autentificat (care a și inițiat cererea, de altfel) și mai puțin decât patru roboți.
O listă de 5.000 de utilizatori, cum se dorește acum, mi se pare prea lungă și nici nu pot face departajări. Propun să mențin, în viitorul apropiat, o listă de doar 500 sau 1.000 de utilizatori (cu posibilitate de depășire în caz de egalitate pe ultimul loc – în prezent, pozițiile 491–500 ar fi ocupate de utilizatori cu câte 28 de articole create, iar pozițiile 975–1.037 ar fi pentru cei cu câte 9 articole create).
Care credeți că ar trebui să fie pragul? —  Andreyyshore  D  C  18 feb. 2021, 05:47 (EET) 
Cred că un prag de 10 articole e mai potrivit decât un număr de conturi. Dacă în viitor query-ul devine prea lung, putem mări pragul.--Strainu (دسستي‎)  18 februarie 2021 11:15 (EET)
Am pornit de la lista cu 5.000 de utilizatori împărțită în 5 de pe en.wiki, dar evident trebuie să păstrăm proporțiile. 500 ar fi ideal sau e f bună și ideea lui Strainu. --Terraflorin (discuție) 18 februarie 2021 12:22 (EET)
OK. O să merg deocamdată pe ideea lui Strainu.
Am mai adăugat o condiție: ca articolele să nu fie pagini de dezambiguizare.
De asemenea, cred că am găsit motivul discrepanței dintre numărătoarea mea și cea de la XTools și cred că a mea este mai corectă. Am luat, la întâmplare, cazul utilizatorului Solt, care la mine apăreaapare cu 349 de articole, înainte de a elimina cele 9 dezambiguizări pe care le-a creat: pe XTools apare o listă de 350 de articole create, inclusiv „Hvar”, care mai apare și la utilizatorul Danutz. De fapt, articolul a fost creat de Danutz, dar a fost mutat o perioadă la „Hvar (oraș)” de Solt, împărțit în două articole de Andrebot și apoi reunificat de Ionutzmovie (cu mutarea istoricului de la o pagină la alta). Probabil există mai multe pagini cu situații similare.
Dacă nu sunt obiecții, o să încerc și niște teste automate peste câteva zile; vreau întâi să restructurez puțin codul pentru listele după numărul de editări. —  Andreyyshore  D  C  18 feb. 2021, 16:51 (EET) 
Uneori crearea paginilor de dezambiguizare poate consuma mai mult decât cea a unui articol obișnuit... :) //  Gikü  vorbe  fapte  18 februarie 2021 16:52 (EET)
Am mai rulat o interogare pentru a determina câte articole există cu sau fără dezambiguizări, iar varianta care include paginile de dezambiguizare este mult mai apropiată de contorul de pe pagina principală. Retrag condiția. —  Andreyyshore  D  C  18 feb. 2021, 17:12 (EET) 
În câteva minute ar trebui să se vadă prima modificare in-place. Am rescris mare parte din robot (am scăpat de callback hell și de jQuery) și de acum va fi mult mai simplu și mai rapid să adaug funcționalități noi și să controlez felul în care se înlănțuie toate operațiile. —  Andreyyshore  D  C  2 mar. 2021, 23:58 (EET) 

Filmografii[modificare sursă]

Mă întreb cum ar funcționa un bot care să introducă automat filmografii în paginile unor actori (care au filmografia incompletă sau parțială; sau actori care nu au deloc pagină pe ro.wiki, aici deja e mai complicat dar se poate folosi ceva de genul).

Dacă bot-ul ar copia secțiunea Filmography de la en.wiki, sunt câteva cuvinte cheie care apar în toate filmografiile și care se pot traduce automat. Ex: „! Year” cu „! An” (am pus semnul exclamării ca să nu traducă și prin titlul filmului, or fi câteva cu Year în titlu); „Episode:” cu „Episodul:”; „ episodes” cu „ episoade” (aici sunt mai multe exemple, le-aș putea enumera dacă se ajunge la o concluzie de lucru - le-am tot folosit prin Notepad cu fereastra Find/Replace). Apoi ar fi bine ca bot-ul să verifice dacă anumite filme/seriale din filmografie există pe ro.wiki și să le schimbe denumirea în varianta de la noi. --Terraflorin (discuție) 19 februarie 2021 15:47 (EET)

Ca să puteți fi ajutat, trebuie să oferiți informații ceva mai structurate:
 • Lista de articole vizate
 • Structura după care trebuie căutat
 • Exemplu de cum trebuie să arate rezultatul --Strainu (دسستي‎)  19 februarie 2021 19:37 (EET)

@Strainu:În plus, ar fi bun un bot să schimbe {{uncredited}} cu nemenționat. Lista de articole vizate: Să vin cu o lista de actori care nu au pagină pe ro.wiki sau cu una la care să fie modificată filmografia? Structura - ca mod de lucru mă gândesc să copiez filmografiile unor actori de la en.wiki la ro.wiki și apoi să creez o listă cu acești actori pentru ca bot-ul să intervină ulterior în fcț. de această listă. Să creez și o listă de expresii și cuvinte care apar des în orice filmografie de la en.wiki și cu ce ar trebui tradus? Un exemplu simplu ar fi aici Andrew_Prine#Filmografie, dar mai sunt și cele structurate în tabele, nici en.wiki nu are un standard despre cum trebuie scrisă o filmografie. --Terraflorin (discuție) 20 februarie 2021 11:11 (EET)

Roboții nu pot lucra - ușor - pe date nestructurate. Fiecare tip de filmografie e practic un cod diferit de parsare. Cu cât cerința e mai abstractă, cu atât e mai mult de muncă și șanse mai mici să o facă cineva.
Dacă ar exista un singur tip de filmografie, ați putea forma lista astfel: alegeți un actor, mergeți la Wikidata, alegeti o afirmație (de ex. ocupație (P106)->actor de film (Q10800557)). Lângă element găsiți 3 puncte orizontale. Când apăsați pe ele, se deschide o fereastră cu un query ce conține un număr de alți actori. În partea dreaptă a ferestrei sunt mai multe iconițe - o selectați pe cea ca un lanț și va apărea un url de tipul https://w.wiki/$a2. Puteti să ne dati acel URL și mai filtrează eventual autorul robotului query-ul să aibă articole atât la en.wp cât și la ro.wp.--Strainu (دسستي‎)  20 februarie 2021 11:42 (EET)

Teoria coardelor[modificare sursă]

[6] [7] Solicit un bot care să schimbe [[Teoria corzilor]] în Teoria coardelor (și să mai și patruleze pe viitor dacă mai apar astfel de editări). Sunt 30 de elemente care necesită această modificare. --Terraflorin (discuție) 12 martie 2021 13:39 (EET)

Realizat. --Mihai (discuție) 13 martie 2021 08:06 (EET)
Făcusem inițial numai linkurile, dar între timp am înlocuit sintagma și în articole și la Wikidata; mai erau în 23 de articole și linkuri către teoria supercorzilor -> teoria supercoardelor (transcluse, ar trebui să se rezolve după actualizarea cache-ului). Dar ca să fie clar, am făcut asta cu find and replace, nimic fancy, deci nu e un task recurent. --Mihai (discuție) 13 martie 2021 09:42 (EET)

Romane după an[modificare sursă]

În cele 223 de pagini ale Categoriei:Romane după an doar în câteva am introdus manual formatul {{Romanean}}, modificarea e mai complexă de genul [8], [9] - adăugare format cu parametrii după an, ștegere <br> și cele 14 categorii care urmează și pe care le generează (în parte) formatul, curățenie rânduri goale. Poate un robot face acest lucru ? --Terraflorin (discuție) 10 aprilie 2021 11:19 (EEST)

Cel mai simplu ar fi rescrierea completă a acestor categorii.--Terraflorin (discuție) 17 aprilie 2021 15:07 (EEST)

Protejări expirate[modificare sursă]

Ar trebui să existe un robot care să elimine periodic lacătul din paginile listate la Categorie:Pagini a căror protecție a expirat. --NGC 54 (discuție / contribuții) 17 aprilie 2021 17:49 (EEST)

GFDL license update[modificare sursă]

Hi! There are 425 files left in Categorie:Wikipedia license migration candidates. My guess is that about 300 of them are eligible for a relicense because of the upload date. I made a few edits like Special:Diff/14243238 with my bot. Those edits were made on old uploads with an -excepttext:”(opt|out|VRT|OTRS)”. I wonder if any local bot users have time to fix or if I should do it with my bot. Next question is if 425 edits are too many to do without a bot flag? If I do it like Special:Diff/14243149 it will not be with a bot flag so the result is the same. I think all 224 files on Utilizator:MGA73/teste are eligible except if they have an "opt-out" or an OTRS. So they should be easy to fix with a bot. --MGA73 (discuție) 26 iunie 2021 13:59 (EEST)

I moved this section here so it can be discussed more broadly.--Strainu (دسستي‎)  26 iunie 2021 21:08 (EEST)

The question is if anyone would like to fix it? If yes: Great, thank you. If no: Do I need a bot flag or can I do those few edits without a flag? --MGA73 (discuție) 2 iulie 2021 17:01 (EEST)

This code should do the trick if anyone with a bot would like to run it:

pwb.py replace.py -lang:ro -family:wikipedia -links:"User:MGA73/teste" -putthrottle:5 -dotall -regex -nocase -summary:"Eligible for [[Wikipedia:Image license migration|GFDL relicense]]. Uploaded before November 2008." ”\{\{\s*(GFDL)\s*\}\}” ”{{\1|migration=relicense}}” -excepttext:”(opt|out|VRT|OTRS)”

--MGA73 (discuție) 10 iulie 2021 20:47 (EEST)

Yes check.svg Realizat--Strainu (دسستي‎)  10 iulie 2021 21:43 (EEST)

Thank you Strainu! Files from before August 2009 should be okay too unless they are from the Internet. So this time we should also exclude www and http. This code should do the trick:

pwb.py replace.py -lang:ro -family:wikipedia -links:"User:MGA73/teste" -putthrottle:5 -dotall -regex -nocase -summary:"Eligible for [[Wikipedia:Image license migration|GFDL relicense]]. Uploaded before August 2009." "\{\{\s*(GFDL)\s*\}\}” ”{{\1|migration=relicense}}" -excepttext:"(opt|out|VRT|OTRS|www|http)"

--MGA73 (discuție) 11 iulie 2021 01:07 (EEST)

Strainu I think if you could do the run above then the number of files in Categorie:Wikipedia license migration candidates would be less than 100. That could be fixed manually. --MGA73 (discuție) 15 iulie 2021 13:46 (EEST)

Yes check.svg Realizat No more need for a bot. The rest needs to be checked manually or are allready on Commons and can be deleted. --MGA73 (discuție) 20 iulie 2021 20:58 (EEST)

Bunuri culturale mobile clasate în Patrimoniul Cultural Național[modificare sursă]

La 10 ani după LMI a venit timpul pentru un nou import de mari dimensiuni de la Institutul Național al Patrimoniului (INP). INP a relansat recent portalul dedicat și a eliberat conținutul, text și imagini, sub licența CC-BY-SA. Propun deci două importuri, de text și imagine, precum și construirea unor secțiuni automate; toate operațiile sunt descrise mai jos în subsecțiuni dedicate pentru a putea fi discutate separat. Strainu (دسستي‎)  4 septembrie 2021 01:10 (EEST)

Importul listei[modificare sursă]

Importul listei va merge după modelul de la LMI:

 1. Vom avea o pagină principală care va descrie în mare ce sunt bunurile culturale mobile clasate și va conține legături spre celelalte pagini.
 2. Din motive de limitări tehnice, lista va fi împărțită după domeniu și categoriejudeț (Lista bunurilor culturale mobile din domeniul carte veche și manuscris clasate în categoria tezaurLista bunurilor mobile din Patrimoniul Cultural Național aflate în județul Bistrița-Năsăud (carte veche și manuscris) ar fi cel mai lung titlu). Ordonarea în cadrul listei se va face după județul unde se află obiectul (alternativ: după data clasării) categorie și data clasării. În cazul în care pentru unele județe depășim limitele, vom diviza și după categorie.
 3. Lista va fi construită cu formate care vor reflecta structura tabelului de la sursă, nu neapărat în aceeași ordine. Pe lângă câmpurile de acolo, vom mai avea:
  1. Categoria (tezaur/fond)
  2. [opțional] Poziția (din ordinul de clasare)
  3. url_inp (id-ul paginii de detaliu; de exemplu în pagina [10], idul e 7BE87BAC335647B3B4495C32035F8F1C. E suficient pentru a reconstrui legătura către Cimec.)
  4. url_sursă (un URL către pagina obiectului pe site-ul deținătorului; NU va fi adăugat automat)
  5. Q (entitatea Wikidata; va fi populat în cazul în care va exista un import la Wikidata și va permite extragerea unor informații suplimentare)
 4. În pagina de discuții va fi inclus formatul {{DateCimec}} cu legături către lista filtrată (exemplu: carte veche + tezaur). Formatul va fi actualizat pentru a deveni mai flexibil.
 5. În primă fază nu voi include în listă detalii care nu sunt disponibile în listele Cimec, ci doar în paginile de detalii (e.g. descrierea, materiale etc.). Pe măsură ce codul va evolua și voi deveni mai familiar cu structura, putem discuta despre mai multe informații.
 6. Fiecare element va fi importat individual, cu autorul fișei și legătura către pagina de detaliu menționate în descrierea modificării pentru a respecta cerințele licenței.
 7. Listele vor fi categorisite după domeniu și categorie.

Completarea ulterioară a listei nu se va baza foarte mult pe contribuții automate, atât pentru că lista e deja aproape completă la sursă, cât și pentru că nu există un id ușor identificabil sau o listă unitară. Voi încerca să identific muzeele deținătoare, acolo unde ele există, folosind id-ul din ghidulmuzeelor, care este disponibil în pagina de detalii, și să introduc legături interne atunci când există articolul pe ro.wp. Identificarea autorilor se va face cu niște reguli simple și voi folosi Wikidata pentru a extrage data morții. Voi avea însă cu siguranță nevoie de ajutor pentru a realiza aceste asocieri. De asemenea, articolele Wikipediei, dacă există, vor trebui adăugate manual.

Întrebări deschise:

 • E mai bine ca în interiorul listei să grupăm după județ sau după dată? Dacă folosim județul, putem împărți listele în secțiuni și apoi se pot realiza pagini per județ prin transcludere cu {{lsth:}}
 • Putem găsi un titlu mai scurt pentru articole?Strainu (دسستي‎)  4 septembrie 2021 01:10 (EEST)

Importul imaginilor[modificare sursă]

Imaginile vor fi importate la ro.wp direct din versiunea mare a sursei. Numele fișierului va fi <titlu>_(<domeniu>)_<ordin>_<data>_<categorie>_<cheie>.jpg (de exemplu Pieptene_os_(Arheologie)_3076_21.05.2021_fond_C34B657418444205A3A3E3D4DA913BDF.jpg), unde:

 • <titlu> este titlul lucrării
 • <domeniu> este domeniul lucrării
 • <ordin> este numărul ordinului de clasare
 • <data> este data clasării
 • <categorie> este tezaur sau fond
 • <poziție> este poziția din ordin <cheie> este cheia de identificare a obiectului în baza de date (apare în URL-ul paginii de detalii)

Pagina de descriere a lucrării va conține formatele {{Information}} și {{cc-by-sa-4.0}}, precum și {{FOP Romania}} și {{Imagine liberă în viitor}} dacă autorul este un nume care poate fi identificat în Wikidata ca o persoană cu data decesului după 1 ianuarie 1952, {{tlc}} dacă autorul este gol sau data decesului este înainte de 1 ianuarie 1952, respectiv {{Autor necunoscut}} dacă autorul nu poate fi identificat la Wikidata. Formatul va avea următoarele câmpuri:

 • descriere: conținutul câmpului omonim din pagina de detalii. Dacă există mai multe câmpuri ce conțin cuvântul descriere, atunci vor fi preluate toate, inclusiv numele câmpului (exemplu). Dacă nu există câmpul, va fi copiat câmpul titlu
 • sursa: Legătură către pagina de detalii a obiectului, cu titlul ca text, sau, dacă nu există, textul "Institutul Național al Patrimoniului - Cimec"
 • autor: conținutul câmpului omonim de la sursă, urmat pe o linie nouă de autorul fișei (din considerente de licențiere)
 • data: conținutul câmpului datare, cu toate detaliile de acolo
 • permisiune: textul "Vezi mai jos" cu legătură spre secțiunea de licențiere

Va fi nevoie de ajutor manual pentru clarificarea situației fișierelor marcate cu {{ Autor necunoscut}}. Imaginile vor fi categorisite după domeniu, categorie și județ.--Strainu (دسستي‎)  4 septembrie 2021 01:10 (EEST)

Crearea de secțiuni dedicate în articolele despre muzee[modificare sursă]

După modelul secțiunilor despre monumente istorice din paginile despre localități, propun realizarea unor secțiuni standard despre exponatele muzeelor care dețin bunuri clasate. Voi realiza acest lucru în faza a doua și voi avea mai multe detalii după ce voi termina importul. Dacă cineva vrea să preia procesul mai devreme, e binevenit(ă).--Strainu (دسستي‎)  4 septembrie 2021 01:10 (EEST)

Scrierea de articole noi[modificare sursă]

În acest moment nu intenționez să scriu articole noi pe baza acestor date. Dacă acest lucru se va schimba, voi face o cerere diferită. Din nou, dacă cineva mi-o ia înainte, e binevenit(ă). Strainu (دسستي‎)  4 septembrie 2021 01:10 (EEST)