Wikipedia:Sarcini pentru roboți

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare

Reîmprospătați pagina cu noile modificări

Comandă rapidă:
WP:SR


Aceasta este o pagină în care puteți trimite cereri pentru a fi realizate de către un robot. Acesta este locul în care puteți adăuga idei pe care apoi roboții să le materializeze. Tot aici trebuie adăugate sarcinile pe care doriți să le realizați folosind un cont care are deja flagul de robot.

Dacă nimeni nu exprimă vreo observație asupra unei cereri într-o săptămână de la depunere, se consideră că cererea respectivă poate fi implementată. în caz contrar, trebuie să se ajungă la consens în privința cererii inainte de rularea robotului.

Vă rugăm adăugați cererea dumneavoastră la sfârșitul paginii.

Dacă sunteți operator de robot și finalizați o cerere, vă rugăm să o arhivați. Cererile care nu mai sunt relevante trebuie arhivate după un timp.

Arhiva cererilor realizate:

Adăugați o nouă cerere

Sarcini permanente[modificare sursă]

Mai jos sunt trecute cererile care trebuie rulate regulat dar nu au fost preluate încă de niciun operator de robot.

Pagini cu legături invalide către fișiere[modificare sursă]

S-au adunat multe pagini în Categorie:Pagini cu legături invalide către fișiere. Era mai demult un robot care le scotea, însă nu mai rulează.— Ionutzmovie discută 23 august 2016 19:05 (EEST)

Am realizat operațiunea manual, însă mai apar câteva pagini. Cred că nu mi le-a afișat pe toate în categorie atunci când am terminat curățarea ei, iar o altă parte din articole au categoria pentru că cei de la Commons par să nu ruleze întotdeauna CommonsDelinker.— Ionutzmovie discută 29 ianuarie 2017 07:10 (EET)

Link-uri moarte[modificare sursă]

Nu știu dacă e zona potrivită pentru o astfel de cerere și nici dacă e realizabil, neavând cunoștințe în acest domeniu. Am văzut că la en.wiki există un robot care înlocuiește automat link-urile moarte cu altele către versiunile arhivate ale site-urilor (Web Archive, Archive.is etc.). Ar fi de mare ajutor și nouă un astfel de robot.--Kunok Kipcsak (discuție) 26 aprilie 2019 22:24 (EEST)

Pagini de dezambiguizare pentru comune[modificare sursă]

Ar trebui făcute redirectări pentru pagini de dezambiguizare pentru comune.

De exemplu pagina Comuna Brăești ar trebui să redireceze către pagina Brăești, pentru că există următoarele comune:

 Ark25  (discuție) 3 decembrie 2016 20:12 (EET)

O am în backlog demult. Pentru cele din România se pot face relativ rapid. —Andreidiscuție 4 decembrie 2016 09:23 (EET)

M-am uitat un pic pe situația existentă pentru comunele din România (rezumat aici) și văd mai multe probleme:

 1. Sunt cel puțin 3 țări de care trebuie ținut cont: România, Republica Moldova și Ucraina. Nu m-ar mira să mai fie și în Ungaria și Serbia câte ceva.
 2. Există mai multe situații curente:
  1. Redirecționare spre o pagină generică de redirecționare
  2. Redirecționare spre o pagină de redirecționare specifică pentru comune
  3. Redirecționare spre un articol (pe astea le-am șters la grămadă pentru a face loc unor redirecționări corecte când decidem cum facem)
 3. Paginile de dezambiguizare generice amintesc doar de sat, nu și de comună (formularea standard e X, Jud. este satul de reședință al comunei cu același nume, dar nu toate o folosesc)

Având în vedere cele de mai sus, redirecționarea către paginile generice pare cea mai simplă soluție, dar nu neapărat cea mai bună. Poate ar merita investit în separarea paginilor de dezambiguizare pentru comune/sate/altele? Suplimentar (sau alternativ) ar trebui uniformizate și numele paginilor generice de dezambiguizare.--Strainu (دسستي‎)  3 iunie 2019 00:15 (EEST)

Localități[modificare sursă]

Se mai ocupă cineva cu crearea de articole despre localitățile lumii? Am sperat că munca lăudabilă depusă de Andrei Stroe la așezările din Ucraina va fi continuată de alți posesori de roboți, dar constat că s-a oprit. Crearea manuală de articole despre localități este greoaie și neproductivă. Măcar unul sau două state pe an și tot ar fi un progres. --Haptokar (discuție) 20 august 2017 13:45 (EEST)

Eu m-am oprit o vreme pentru că oricum e necesară o schimbare de paradigmă în lumina apariției proiectului Wikidata. —Andreidiscuție 21 august 2017 10:19 (EEST)
Înțeleg. Necesitatea creării articolelor rămâne totuși. --Haptokar (discuție) 21 august 2017 10:41 (EEST)

Dacă va fi reluat acest plan, aș vrea ca articolul-model să nu mai conțină {{ill}} și prietenii. E inutil să creăm zeci de mii de formate care să devină inutilă cu un simplu ciot. Mai bine îl creăm de la început și folosim legături interne.--Strainu (دسستي‎)  30 noiembrie 2018 12:39 (EET)

Obiecte NGC[modificare sursă]

Bună ziua! Se poate atribui unui robot sarcina de crea articole despre obiecte NGC (ex: NGC 96, NGC 104, NGC 129) sau crea unul nou pentru această sarcină? Mulțumesc! --FonAfon (discuție) 6 iulie 2019 12:25 (EEST)

A trecut deja o lună de când am întrebat... --FonAfon (discuție) 10 august 2019 00:27 (EEST)
S-ar putea să ajute Andrei cu asta. -- Alex Nico  (mesaj) 10 august 2019 00:30 (EEST)
@Alex Nico: Bine. Mulțumesc. --FonAfon (discuție) 10 august 2019 00:54 (EEST)
Vă referiți la Andrebot sau la Andrei Stroe? --FonAfon (discuție) 10 august 2019 00:57 (EEST)
La Andrei Stroe, robotul este operat de acesta. V-aș ajuta eu cu sarcina respectivă, doar că încă nu am învățat (încă) cum să operez un bot.-- Alex Nico  (mesaj) 10 august 2019 01:07 (EEST)
Sunt cereri deschise care așteaptă de 3 ani, iar arhivele sunt pline de cereri nerealizate. :) Nu e nimic personal, pur și simplu timpul e limitat pentru toată lumea. Problema exemplelor pe care le-ai dat e că nu arată toate la fel - roboții au nevoie de un articol standard.
Ce poți să faci este să îti construiești un format de articol, cu parametri, și apoi să-ti faci un tabel cu parametrii pentru fiecare corp în parte, din care să-ti construiești apoi wikitextul pentru fiecare articol. Pentru asta va trebui să înveti să creezi un format de la 0, să folosești expresii, apoi să faci 2-3 articole pe baza lui, să aștepți feedback de la comunitate și de-abia apoi să faci toată seria. Chiar și atunci vei mai avea de lucru (categorii suplimentare de creat sau de adaugat, articole cu alte nume decât te așteptai tu, poate dezacorduri etc.) Nu e ușor și cel mai probabil rezultatul nu ar fi perfect, dar probabil ai căpăta o viteză mai mare și poate ai putea folosi o unealtă precum AWB pentru a crea articole.
De exemplu, pare că ți-ar trebui cel puțin parametrii număr, alte_nume, tip, gen_tip, constelație, descoperitor, data_descoperirii. Dacă ai avea formatul {{articol NGC}}, pentru a începe articolul NGC 96 ai avea textul acesta undeva și l-ai copia direct în articol: {{subst:articol NGC|număr=96|alte_nume=|tip=galaxie lenticulară|gen_tip=feminin|constelație=Andromeda|descoperitor=Guilaume Bigourdan|data_descoperirii=1884-10-24}}.--Strainu (دسستي‎)  10 august 2019 01:10 (EEST)
@Strainu: Mulțumesc. Nu cred că este nevoie de un robot pentru asta. Voi încerca să creez formatul potrivit pentru articolele despre NGC. --FonAfon (discuție) 10 august 2019 03:33 (EEST)
Nu cred că are sens să creez un format pentru acest tip de articole. Mă descurc și fără. --FonAfon (discuție) 10 august 2019 13:56 (EEST)

Comunele Franței - infocasete[modificare sursă]

La foarte multe dintre comunele Franței (de exemplu, [1]), în infocasetetă se folosesc punctul pentru a separa fracțiile de întreg, respectiv virgula pentru a separa mii de sute (practic, importat din limba engleză). Acest mod de scriere poate induce confuzii cititorului român. --Bonnaventura (discuție) 2 august 2019 17:34 (EEST)

Andrei Stroe, sună a ceva ce Andrebot știe deja să facă (scoaterea informațiilor existente la Wikidata).--Strainu (دسستي‎)  4 august 2019 21:11 (EEST)
Da, am toate instrumentele și niște cod de la care aș putea porni. —Andreidiscuție 5 august 2019 12:11 (EEST)

Redirecționări î.e.n. -> î.Hr.[modificare sursă]

A existat o discuție la Cafenea, deschisă, ce-i drept, într-o cheie neproductivă și cu ceva trolling, dar din care a rezultat că ar fi foarte OK dacă am avea, pentru toți anii dinaintea erei noastre la care avem articole sufixate cu î.Hr., redirecționări de la titlul cu î.e.n.. Se poate face foarte simplu, este un task rapid pentru cine vrea să învețe să scrie roboți sau (presupun) să folosească AWB. Pot să-l fac și eu, dar prefer să dedic puținul timp pe care îl am la dispoziție operării și dezvoltării unor roboți care fac lucruri mai complicate. Dacă nu se găsește nimeni, voi face, probabil, eu asta, dar am zis să dau ocazia. —Andreidiscuție 5 august 2019 12:15 (EEST)

@Andrei Stroe: Are sens să ne ocupăm și de categorii? Bănuiesc că nu. Mai ales că sunt cam multe. //  Gikü  vorbe  fapte  13 noiembrie 2019 15:54 (EET)
Rezolvat Rezolvat pentru articole – vezi lista completă de redirecturi create. //  Gikü  vorbe  fapte  13 noiembrie 2019 17:45 (EET)

NGC[modificare sursă]

Bună ziua! În articolele despre obiecte NGC, se pot/poate:

 1. Adăuga legături interne către cataloage ([2]);
 2. Adăuga {{Portal bar|Astronomie|Galaxii}} în subsolul articolelor? Mulțumesc! --FonAfon (discuție | contribuții) 12 noiembrie 2019 15:03 (EET)
Respectiv {{Portal bar|Astronomie|Stea}}, în funcție de subiectul articolului. --FonAfon (discuție | contribuții) 12 noiembrie 2019 15:50 (EET)
Sunt contra adăugării de legături interne în titlu (ăla din introducere) și în header-ul infocasetei. Legătură la New General Catalogue avem în subsolul paginii. Cu restul sunt de acord. //  Gikü  vorbe  fapte  12 noiembrie 2019 15:56 (EET)
Ok. --FonAfon (discuție | contribuții) 13 noiembrie 2019 15:30 (EET)
+Mutarea formatului ciot deasupra casetelor NGC și a barei cu portale. --FonAfon (discuție | contribuții) 23 ianuarie 2020 19:03 (EET)

NGC 54, cum deosebește robotul stelele de galaxii?--Strainu (دسستي‎)  26 ianuarie 2020 15:06 (EET)

@Strainu: Dacă introducerea este „este o stea”, „este un roi deschis”, „este o nebuloasă de emisie”, „este o nebuloasă de emisie și un roi deschis”, „este un roi globular”, atunci se poate adăuga „{{Portal bar|Astronomie|Stea}}”. Dacă introducerea este „este o galaxie spirală”, „este o galaxie spirală barată”, „este o galaxie lenticulară”, „este o galaxie eliptică”, „este o galaxie”, „este o interacțiune de galaxii”, se poate adăuga „{{Portal bar|Astronomie|Galaxii}}”. --FonAfon (discuție | contribuții) 26 ianuarie 2020 15:23 (EET)

Categorie ani[modificare sursă]

Ar putea cineva să facă un robot care sa ia toate categoriile de genul Categorie:1949 și să înlocuiască conținutul cu:

{{Commonscat|1949}}

{{tl|catmain|1949} {{ancat}} {{Decadă categorie antet|decadă=1940}}

Categorie:Anii 1940 Categorie:Ani

Pentru Categorie:1948 trebuie înlocuit cu:

{{Commonscat|1948}}

{{catmain|1948}} {{ancat}} {{Decadă categorie antet|decadă=1940}}

Categorie:Anii 1940 Categorie:Ani

De la Categorie:1950 până la Categorie:2020 sunt deja făcute.--Babu (discuție) 3 ianuarie 2020 18:38 (EET)

După înlocuirea lui decadă cu deceniu vor trebui refăcutți toți anii.--Strainu (دسستي‎)  23 ianuarie 2020 20:58 (EET)
Rezolvat Rezolvat--Strainu (دسستي‎)  24 ianuarie 2020 00:14 (EET)
Yes check.svg Realizat și pentru decenii--Strainu (دسستي‎)  24 ianuarie 2020 18:06 (EET)

(printre|dintre) (cei|cele) mai...[modificare sursă]

[după o idee de Dan Mihai Pitea] Propun să adăugăm {{fe}} la sfârșitul frazelor care conțin afirmații de genul "printre cele mai..." fără a avea vreo sursă (<ref> sau {{Sfn}}) între "mai" și primul punct.

Aș fi vrut să lucrez și pe expresiile fără "printre" dar nu știu cum să identific corect și complet premiile ("cel mai bun..."). Mă poate ajuta cineva cu ceva idei aici?--Strainu (دسستي‎)  9 aprilie 2020 13:25 (EEST)

Mai bine nu, e nevoie de verificare, nu e adăugare automatică de etichete care vor rămâne cu anii acolo. --Mihai (discuție) 16 aprilie 2020 23:46 (EEST)
La Cafenea propusesem o soluție pentru expirarea {{nc}}, s-ar putea de extins ideea și pentru {{fe}}, {{co}} etc. //  Gikü  vorbe  fapte  16 aprilie 2020 23:58 (EEST)
Din punctul meu de vedere e mai constructiv dacă sunt verificate și corectate de către un homo sapiens 3 articole decât dacă sunt adăugate automat etichete în 10.000. --Mihai (discuție) 17 aprilie 2020 00:04 (EEST)

Evacuarea listelor de suverani și conducători din articolele despre ani[modificare sursă]

Datorită efortului gigantic al lui Serban Marin, aproape toate articolele despre ani au o secțiune numită „Suverani, conducători”: exemplu.

Solicit antrenarea unui robot în procesul de evacuare a acestor informații în articole separate, după modelul Listă de conducători de stat din 1913.

Am transferat manual câteva astfel de liste și lista de pași este următoarea:

 1. editează pagina YYY:
  1. copiază în clipboard tot conținutul secțiunii „Suverani, conducători” și șterge-l
  2. transformă titlul secțiunii din „Suverani, conducători” în „Vezi și”
  3. introdu în loc textul * [[Listă de conducători de stat din YYY]]
  • salvează pagina YYY
 2. creează pagina Listă de conducători de stat din YYY
  1. cutia de navigare la anii apropiați și introducerea pot fi generate cu {{subst:Utilizator:Gikü/san|YYY|subst=subst:}}
  2. inserează lista copiată mai sus
  3. scade cu 1 nivelul secțiunilor (== în loc de === și === în loc de ====)
  4. introdu categoriile [[Categorie:Liste de conducători de stat după ani|YYY]] și [[Categorie:YYY]]
  • salvează
 3. leagă cu elementul Wikidata potrivit, cel mai ușor prin intermediul limbii germane: Liste der Staatsoberhäupter YYY

//  Gikü  vorbe  fapte  16 aprilie 2020 00:36 (EEST)

Așteaptă. Cred că am găsit o soluție. Voi încerca cu GÜT. //  Gikü  vorbe  fapte  21 aprilie 2020 19:26 (EEST)
În desfășurare. Special:Contribuții/GÜT. //  Gikü  vorbe  fapte  30 aprilie 2020 00:30 (EEST)
Rezolvat Rezolvat. 1.440 de articole au fost create. //  Gikü  vorbe  fapte  2 mai 2020 01:24 (EEST)
Care sunt aceste articole?--109.166.138.105 (discuție) 2 mai 2020 02:56 (EEST)

Pentru referință: toate articolele create sunt legate de la Liste de conducători de stat după ani și se găsesc în Categorie:Liste de conducători de stat după ani. //  Gikü  vorbe  fapte  16 mai 2020 15:03 (EEST)

prolific --> productiv[modificare sursă]

Avem de-a face cu folosirea greșită a cuvântului „prolific”. Prolific (de la „proles”) înseamnă „cu mulți copii”, respectiv „care se înmulțește repede”. Ar fi bine dacă un robot ar fi programat să înlocuiască prolific cu productiv în cazul tuturor biografiilor (scriitori, astronomi, fotbaliști etc.). Informația că aceștia ar fi fost prolifici nu este enciclopedică. Termenul trebuie păstrat la articolele despre plante, animale etc. (Lycosa prolifica, Limba mielului ș.a.m.d.). --Mihai Andrei (discuție) 23 aprilie 2020 12:34 (EEST)

Nu e cazul, a se vedea [3]--Strainu (دسستي‎)  23 aprilie 2020 14:53 (EEST)
Păcat că vă pripiți și că nu vreți o exprimare precisă. Înțelesul termenului este clar: [4]. Dacă doriți o enciclopedie, atunci stăviliți folosirea improprie a cuvintelor. Că doar nu-i putem lăsa pe copii să descopere [5] că Josef Bican ar fi fost „cel mai prolific fotbalist din toate timpurile.” --Mihai Andrei (discuție) 23 aprilie 2020 15:42 (EEST)

Comitate din Michigan[modificare sursă]

Am observat că multe articole din categoria Comitate din statul Michigan, SUA conțin o eroare legată de heading-ul Note și singura referință dată nu furnizează niciun text (a se vedea exemplu aici). Poate s-ar putea corecta rapid cu un bot.-- Alex N  (mesaj) 5 mai 2020 22:32 (EEST)

Mă ocup. //  Gikü  vorbe  fapte  5 mai 2020 23:25 (EEST)
Rezolvat Rezolvat. Mulțumesc pentru semnalare. //  Gikü  vorbe  fapte  6 mai 2020 00:03 (EEST)

Imagini din DER transferate la Commons[modificare sursă]

@Andrei Stroe: Șterge, te rog, dacă ai timp și chef, cu Andrebot imaginile din DER și cele de pe lacul Oasa transferate la Commons. Le-am verificat pe toate, licențele, atribuirea și categorizarea sunt bune. Am pregătit lista aici – Utilizator:Gikü/DER. Mulțumesc. //  Gikü  vorbe  fapte  14 mai 2020 23:51 (EEST)

Marchez ca Rezolvat Rezolvat. Mulțumesc! //  Gikü  vorbe  fapte  15 mai 2020 20:31 (EEST)

Districte din Thailanda[modificare sursă]

Câteva articole din {{Amphoe în Nakhon Ratchasima}} (posibil și altele de la Categorie:Formate districte Thailanda) prezintă text netradus, care a fost introdus automat (exemplu: Districtul Chum Phuang). S-ar putea rezolva cu un bot? -- Alex N  (mesaj) 16 mai 2020 02:02 (EEST)

Rezolvat Rezolvat Am trecut prin ele manual, dacă mai găsesc ceva netradus voi înlătura.— Ionutzmovie discută 21 iunie 2020 23:44 (EEST)

Introducere așezare[modificare sursă]

Sunt o mulțime de articole unde doar un robot poate adăuga {{subst:Introducere așezare}} după prima și totodată singura frază/propoziție.

Multe articole, ca de ex. acesta, ar trebui rescrise de la zero cu un robot.

După {{subst:Introducere așezare}} trebuie adăugată secțiunea Note; apoi secțiunea Legături externe cu site-ul oficial luat de pe wikidata; după secțiunea Vezi și la sfârșit prima dată trebuie pus formatul de navigare localități (aici {{Aachen}}), apoi ciot, apoi {{Informații bibliotecare}} (sau așa știam eu că este ordinea, se poate discuta).

Se poate începe cu articolele din aceste formate de navigare pe districte în Germania.--TerraFlorin [discuție] 11 iulie 2020 08:21 (EEST)

{{Introducere așezare}} nu ar trebui introdus prin substituție. Rolul lui este să preia direct informațiile de la Wikidata și să le actualizeze pe măsură ce apar date noi sau suplimentare. Dar da, sunt multe articole despre localități care ar trebui regenerate. —Andreidiscuție 14 iulie 2020 11:45 (EEST)

Orașe în/din Germania[modificare sursă]

E nevoie de înlocuirea formatului învechit {{Cutie Localități DE}} (și redirectului său {{Infobox German location}}) cu formatul standard {{Infocaseta Așezare}}. Formatele vechi au dezavantajul că întroduc în pagini și categoriile cu denumirea după tipicul Orașe în.

Este vorba de următoarele categorii:

--Mihai (discuție) 3 septembrie 2020 09:30 (EEST)

Soluția imediată a problemei în/din e Special:Diff/13593906. //  Gikü  vorbe  fapte  3 septembrie 2020 09:35 (EEST)

Acestă/Această[modificare sursă]

Exista o greșeală care se repetă în peste 1300 de pagini, anume „acestă” în loc de „această”. Nu se poate corecta automat?--8989989a 7 noiembrie 2020 21:28 (EET)

Pictogram voting wait.svg În procesare... //  Gikü  vorbe  fapte  8 noiembrie 2020 15:33 (EET)
Îmi cer scuze, am vrut să încep dar nu mi-a mai ajuns timp. //  Gikü  vorbe  fapte  19 noiembrie 2020 17:43 (EET)

Aceeași tip de greșeală se repetă pentru „aceast” în loc de „acest” (de peste 700 de ori).--8989989a 18 noiembrie 2020 09:13 (EET)

Pictogram voting wait.svg În procesare... Strainu (دسستي‎)  18 noiembrie 2020 13:56 (EET)
Rezolvat Rezolvat--Strainu (دسستي‎)  18 noiembrie 2020 17:41 (EET)

Mesaje nesemnate[modificare sursă]

Sunt total pe lângă ce înseamnă automatizările acestea, așa că vă rog să mă scuzați dacă ceea ce spun e prostesc. Ar fi posibilă crearea/acționarea un robot existent pentru a pune formatul {{subst:nesemnat|}} automat, la scurt timp, la sfârșitul mesajelor nesemnate de anonimi și utilizatori înregistrați? Ar elimina această muncă în folosul orientării timpului spre antivandalism.--Kun Kipcsak (discuție) 22 noiembrie 2020 12:53 (EET)