Discuție Utilizator:Kun Kipcsak

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Discuție Utilizator:Kunok Kipcsak)
Jump to navigation Jump to search

C.Z.C.[modificare sursă]

Vă salut și vă dau dreptate dar, am cautat să rămân fidel subtitlului din Commons în ro.: "Ion Antonescu împreună cu vicepremierul și liderul Gărzii de Fier, Horia Sima, la o manifestație în memoria fondatorului Gărzii de Fier, Corneliu Zelea Codreanu, în octombrie 1940. Pe fundal, în spatele lor se vede o mare pictură a lui Codreanu." și-n en. O zi bună, Alex F. (discuție) 16 iulie 2020 11:31 (EEST)

Valeriu Gafencu[modificare sursă]

Am mai adăugat informații pe baza surselor care citează declarațiile lui Gafencu și unele documente care au stat la baza proceselor. Sper că am mai soluționat unele neclarități și că am contribuit la cunoașterea personajului. Evoluția de la militantismul politic legionar către trăirile mistice necesită însă o adâncire a biografiei anterioară anului 1940, iar aici nu găsesc surse. Merită săpat totuși. --Donarius (discuție) 24 iulie 2020 18:18 (EEST)

Nota Bene (apropo de cel spuse la PDD a lui VG despre subiectul legionarilor cu care nu sunteți familiarizat și cu care ați lucrat din aproape în aproape cu ce ați găsit): eu unul când încerc să evaluez o opinie despre interbelicul românesc, sau venită din interbelicul românesc, am permanent în minte faptul că în acea epocă intelectualitatea era atât de confuză pe plan european, încât dimensiunea acestei confuzii a fost de-a dreptul epică. De aceea cuvântul de ordine în privința interbelicului ar trebui să fie, în opinia mea, "circumspecție". Asta cu atât mai mult cu cât confuzia a fost susținută și mărită pe cât posibil în mod voit de binomul URSS-Cel de-Al Treilea Reich, binom foarte activ în deceniul III în manifestări care au dus la distrugerea ordinii existente (asemănările cu ce se întâmplă în vremurile noastre nu sunt de loc întâmplătoare). Incertitudinile referitoare la interpretarea interbelicului românesc au crescut datorită polarizării bipartizane, proprie Războiului Rece, ceea ce a adâncit și mai mult groapa în care se află această perioadă, din punct de vedere al unei percepții dacă nu echilibrată, măcar coerentă. Printre puținele certitudini, de care te poți agăța, se află însă cu siguranță răul făcut de extremele dreaptă și stângă, acolo unde acestea au câștigat, fie și vremelnic, puterea politică. --Accipiter Gentilis Q.(D) 24 iulie 2020 20:08 (EEST)

Domnule uliu porumbar (binom sexual?), sunteți de o înțelepciune rabinică rar întâlnită. M-ați uns la suflet, am să dorm bine la noapte.--Kun Kipcsak (discuție) 24 iulie 2020 21:43 (EEST)