Reuven Rivlin

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Reuven Rivlin
Reuven Rivlin as the president of Israel.jpg
Reuven Rivlin
Date personale
Născut (81 de ani)[3][4][5] Modificați la Wikidata
Ierusalim, Palestina sub mandat britanic[3] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuNechama Rivlin[*] Modificați la Wikidata
Număr de copii6 Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Israel.svg Israel Modificați la Wikidata
Religieiudaism Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician
avocat Modificați la Wikidata
Președinte al Israelului Modificați la Wikidata
Deținător actual
Funcție asumată
Precedat deȘimon Peres
Deputat în Knesset Modificați la Wikidata
În funcție
 – [1]
Succedat deCarmel Shama[*]
Legislatură19th Knesset[*]
În funcție
 – [1]
Legislatură18th Knesset[*]
În funcție
 – [1]
Legislatură17th Knesset[*]
Președinte al Knessetului Modificați la Wikidata
În funcție
,  – ,
Deputat în Knesset Modificați la Wikidata
În funcție
 – [1]
Legislatură16th Knesset[*]
Ministru al comunicațiilor al Israelului Modificați la Wikidata
În funcție
 – [2]
Deputat în Knesset Modificați la Wikidata
În funcție
 – [1]
Legislatură15th Knesset[*]
În funcție
 – [1]
Legislatură14th Knesset[*]
În funcție
 – [3]
Precedat deEliyahu Ben-Elissar[*]
Legislatură14th Knesset[*]
În funcție
 – [3]
Legislatură12th Knesset[*]

PremiiOrdinul Soarele Perului în grad de mare cruce[*] ()
doctor honoris causa al Universității ebraice din Ierusalim[*] ()
Cheia de Aur a Madridului[*] (noiembrie 2017)
honorary doctor of the Bar-Ilan University[*] de la Universitatea Bar Ilan ()
doctor honoris causa al Institutului Weizmann din Rehovot[*]
honorary doctor of the Yonsei University[*]
honorary doctor of the University of Piraeus[*]
Partid politicLikud
Alma materUniversitatea Ebraică din Ierusalim
Semnătură
Reuven Rivlin Signiture.jpg
Prezență online

Reuven „Ruby” Rivlin (în ebraică ראובן ריבלין, n. ,[3][4][5] Ierusalim, Palestina sub mandat britanic[3]) este un politician israelian din partidul conservator Likud, președintele Israelului din anul 2014. A îndeplinit funcția de președinte al Knessetului, parlamentul israelian, între anii 2003-2006 și 2009-2013, avocat de profesie.

Date biografice[modificare | modificare sursă]

Reuven Rivlin s-a născut la Ierusalim, în Palestina mandatară, ca fiu al orientalistului și arabologului Yossef Yoel Rivlin, profesor la Universitatea Ebraică și descendent al familiei Rivlin care s-a stabilit la Ierusalim la începutul secolului al XIX-lea, odată cu emigrarea din Lituania a învățăceilor rabinului Eliyahu Hagaon din Vilna. Reuven Rivlin a studiat dreptul la Universitatea Ebraică și, drept consecință a educației primite de la tatăl său, stăpânește bine limba arabă.

Activitatea politică[modificare | modificare sursă]

A fost membru al Knessetului din partea partidului Likud mai întâi între anii 1988-1992 și apoi a fost reales in Knesset începând din anul 1996. În trecut a încercat (în anul 1988) să fie ales primar al Ierusalimului (pierzând în favoarea primarului în funcție, Teddy Kollek) și în anul 2007 a candidat la funcția de președinte al Israelului, eșuând în fața candidaturii lui Shimon Peres. A îndeplinit ,între altele, funcția de ministru al telecomunicațiilor în primul cabinet Ariel Sharon. În anul 2007 s-a împotrivit cu vehemență aplicării planului lui Ariel Sharon de deconectare fără negocieri a Israelului de Fâșia Gaza. În multe rânduri a luat poziție împotriva încercărilor din partea unor factori naționaliști din rândurile evreilor de a limita drepturile de expresie ale unor deputați arabi israelieni, care obișnuiesc să atace consecvent și fără menajamente politica internă și externă a guvernelor țării. A boicotat ceremonia de la Memorialul Yad Vashem din Ierusalim la care a participat papa Benedict al XVI-lea. A fost criticat pentru ceea ce s-a considerat de către unii, încălcări ale neutralității funcției de președinte al Knessetului în perioada deciziei de retragere din Fâșia Gaza și în virtutea opoziției sale față de tendința unora din judecători în frunte cu profesorul Aharon Barak de extindere a prerogativelor Curții Supreme în defavoarea parlamentului.

Apreciat ca un excelent parlamentar, în anul 2012 i s-a decernat titlul de cavaler al guvernării de calitate din partea Mișcării israeliene pentru calitatea guvernării. În anii 2013-2014 nu a avut sprijinul liderului partidului său, premierul Netanyahu, și nu a fost reales în fruntea Knessetului, fiindu-i preferat un candidat mai puțin nonconformist, Yuli-Yoel Edelstein

Reuven Rivlin a fost ales președinte al Israelului la 10 iunie 2014, în urma unui al doilea tur de scrutin în parlament, în fața contracandidaturii lui Meir Shitrit din partidul de centru Hatnuá. Rivlin a fost instalat în funcție la 24 iulie 2014, urmându-i lui Shimon Peres începând din 28 iulie 2014.

Reuven Rivlin a fost căsătorit cu Nehama, fiică a moshavului Tel Mond, care a decedat, și tatăl a patru copii. Din anii 1960 este vegetarian din motive de principiu. Din copilărie este un fan al echipei de fotbal Beitar Ierusalim, fiind în trecut consilierul ei juridic și chiar conducător al clubului.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d e f , Knesset http://main.knesset.gov.il/mk/Pages/MKPositions.aspx?MKID=114  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ כל ממשלות ישראל (în ebraică), Knesset 
  3. ^ a b c d e f חה"כ ראובן ריבלין (în ebraică), Knesset  Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; numele "6e6f5450b2fff5f1c294c7e9acc5cf6c" este definit de mai multe ori cu conținut diferit
  4. ^ a b Reuven Rivlin, Munzinger-Archiv, accesat în  
  5. ^ a b Reuven Rivlin, Brockhaus Enzyklopädie, accesat în  

Legături externe[modificare | modificare sursă]