Abdullah al II-lea al Iordaniei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Abdullah al II-lea
King Abdullah portrait.jpg
Date personale
Născut (55 de ani)
Amman, Iordania
Părinți Hussein al Iordaniei
Princess Muna al-Hussein[*] Modificați la Wikidata
Frați și surori Princess Haya bint Al Hussein[*]
Princess Iman bint Al Hussein[*]
Princess Aisha bint Al Hussein[*]
Princess Alia bint Al Hussein[*]
Princess Raiyah bint Al Hussein[*]
Princess Zein bint Al Hussein[*]
Prince Faisal bin Al Hussein[*]
Prince Hamzah bin Al Hussein[*]
Prince Hashim Al Hussein[*]
Prince Ali Bin Al-Hussein[*] Modificați la Wikidata
Căsătorit cu Rania Al-Yassin
Copii Hussein, Prințul Moștenitor al Iordaniei
Prințesa Iman
Prințesa Salma
Prințul Hashem
Cetățenie Iordania Modificați la Wikidata
Religie Islam Modificați la Wikidata
Ocupație om politic Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Familie nobiliară Hashemite
Rege al Iordaniei
Domnie 7 februarie 1999 – prezent
(&&&&&&&&&&&&&&18.&&&&&018 ani, &&&&&&&&&&&&&&75.&&&&&075 zile)
Încoronare 9 iunie 1999
Predecesor Hussein
Prezență online

Abdullah II bin al-Hussein (arabă عبدالله الثاني بن الحسين) (n. 30 ianuarie 1962) este actualul rege al Regatului Hașemit al Iordaniei. Se află la conducerea țării de la decesul tatălui său, regele Hussein, pe 7 februarie 1999.

Naștere și educație[modificare | modificare sursă]

Abdullah al II-lea al Iordaniei s-a născut la Amman. Este fiul regelui Hussein al Iordaniei și al Antoinettei Avril Gardiner. A făcut școala primară la Colegiul Educațional Islamic din capitala Iordaniei, Amman. Mai târziu a studiat la St. Edmund's School (Hindhead) în Surrey, Anglia. Abdullah a studiat de asemenea și în Școala Eaglebrook și Academia Deerfield în Statele Unite ale Americii. Dupa ce a părăsit Academia Deerfield a studiat la Pembroke College, în cadrul Universității Oxford.

Cariera militară[modificare | modificare sursă]

În 1980, a fost admis la Academia Militara Regala Sandhurst în Regatul Unit cu rangul de cadet. S-a alăturat regimentului de cavalerie 13th/18th Royal Hussars (Queen Mary's Own) după ce a primit comisia de Locotenent secund in anul următor. Regele Abdullah menține legaturi strânse cu Armata Britanica și este Colonelul Sef al regimentului The Light Dragoons, un regiment de tancuri și succesor al regimentului 13th/18th Royal Hussars. A studiat la Scoala Edmund A. Walsh pentru Serviciu Strain a Universitatii Georgetown unde a completat un program de cercetare și studii avansate, el fiind înrolat cu statut senior în Masteratul de Științe în programul de Serviciu Străin în anul 1987.

Căsătoria și copiii[modificare | modificare sursă]

Abdullah este căsătorit cu Rania Al-Yassin, acum Regina Rania al-Abdullah, originară din Palestina, care se remarcă prin munca ei filantropică dar este criticată pentru interviurile ei frecvent acordate presei Occidentale, îmbrăcămintea scumpă haute-couture (care intră în puternic contrast cu standardul de trai al populatiei) dar și din cauza suspiciunilor de nepotism si favoritism (fratele ei a devenit milionar și exista zvonuri că Regina ar deține 17 companii în Iordania).[necesită citare] Ei au patru copii:

Rege al Iordaniei[modificare | modificare sursă]

Abdullah a devenit rege pe 7 februarie 1999 înainte de moartea tatălui său Regele Hussein. Hussein îl numise recent Prinț Moștenitor pe 24 ianuarie, înlocuindu-și propriul său frate, Printul Hassan al Iordaniei, care ocupa această funcție de mulți ani. Nu a fost o decizie populară. Mama lui Abdullah, Prințesa Muna al-Hussein, este de origine britanică iar regele nu era văzut ca având suficientă legitimitate pentru a ascende la tron.

Politica Regelui[modificare | modificare sursă]

Abdullah a amendat Codul Penal Iordanian ca să poată pedepsi dizidenții,[necesită citare] fiind foarte criticat pentru restricționarea libertății de exprimare. Legea actuală Iordaniană interzice orice criticare publică a Regelui și a politicii sale și condamna la 1-3 ani de închisoare și despăgubiri de până la 5000 dinari iordanieni(în jur de 7000$americani)pentru incălcarea acestor reguli. Mulți editori, jurnaliști care au criticat Regele Abdullah au fost arestați și deținuți pentru perioade lungi de timp. Organizatții ce militează pentru drepturile omului l-au criticat pe Abdullah și regimul său pentru mai multe violări ale drepturilor omului și acte de tortură împotriva cetățenilor fundamentali din societatea islamică Iordaniană.[2]. Economia Iordaniei s-a imbunătățit sub Regele Abdullah I, el reușind să crească numărul investitorilor străini, care a organizat întâlniri între sectorul public și privat.

Succesorul[modificare | modificare sursă]

Pe 28 noiembrie 2004 Abdullah a retras titlul de Prinț Moștenitor de la fratele său vitreg, Prințul Hamzah al Iordaniei (pe care l-a numit în această poziție pe 7 februarie 1999, în conformitate cu dorințele tatălui său). Într-o scrisoare de la Abdullah adresată lui Hamzah, citită pe postul de televiziune național Iordanian, el a spus: "Faptul că tu deții această poziție simbolică ți-a restrâns libertatea și te-a stânjenit cu acordarea unor responsabilitați din partea noastră pe care tu erai perfect capabil să le îndeplinești". Nici un succesor nu a mai fost numit dar analiștii cred că cel mai probabil Abdullah intenționează să-l numească pe fiul său, Prințul Hussein, ca succesor la tronul țării.[1]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ [1]