Krypto, câinele erou

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Krypto, câinele erou
GenComedie
Supereroi
Bazat peKrypto de
Dezvoltator(i)Alan Burnett
Paul Dini
Regizor(i)Scott Jeralds
Voci
Compozitor temă muzicalăAt Last
Temă muzicală de început"Krypto the Superdog"
Temă muzicală de sfârșit"Krypto the Superdog" (instrumental)
Țară de origineStatele Unite ale Americii Statele Unite ale Americii
Limbă(i)Engleză
Nr. de sezoane2
Nr. de episoade39 de episoade (75 de de segmente) (Lista episoadelor)
Producție
Producător(i) executiv(i)Sander Schwartz
Producător(i)Linda M. Steiner
Perioadă de difuzare22 de minute (două segmente de 11 minute)
Companie(i) de producțieWarner Bros. Animation
Difuzare
Canal originalCartoon Network[1]
Difuzare originală  (2005-03-25) –
 (2006-12-15)
Cronologie

Krypto, câinele erou (engleză Krypto the Superdog) este un desen animat american produs de Warner Bros. Animation, bazat pe personajul DC Comics Krypto. Premiera în Statele Unite a avut loc pe canalul Cartoon Network la 25 martie 2005. În România, desenul a fost difuzat la început pentru o perioadă pe canalul Pro Cinema cu subtitrări în limba română, iar mai târziu a avut premiera pe Boomerang pe blocul Cartoonito la 10 septembrie, 2012 dublat în limba română.

O serie de benzi desenate (bazată pe desenul animat) a fost publicată de DC Comics sub subsidiara Johnny DC, care a durat 6 numere, din 2005 până în 2006.

Premisa[modificare | modificare sursă]

Desenul povestește aventurile prin care Krypto a trecut în călătoria sa prin Galaxie. El ajunge pe Pământ după ce nava pe care se află, nava construită de tatăl lui Superman, se defectează. Odată ajuns pe acest teren necunoscut Krypto caută să își facă cât mai repede cunoștințe și dă imediat peste Kevin Whitney, un băiețel care își dorea foarte mult un prieten. Cei doi vor forma ulterior o echipă puternică, gata să lupte cu forțele malefice ce amenință securitatea oamenilor.

Personaje[modificare | modificare sursă]

  • Krypto/Câinele erou - Este personajul principal al serialului. El este un câine labrador alb și fost animal de companie al lui Superman de pe planeta Krypton, înainte ca aceasta să fie distrusă. Krypto a venit pe Pământ cu o rachetă când aceasta s-a defectat. El deține toate puterile lui Superman, dar unele sunt mai sporite fiindcă el este un câine, cum ar fi super auz și super simț al mirosului. De asemenea Krypto are aceleași valori morale și sentimente ca ale lui Superman.
  • Streaky Superpisica - Este o pisică somaleză portocalie cu o dungă galbenă pe spate, ce locuiește alături de Krypto și de Kevin și este deținut de o fetiță pe nume Andrea. Streaky și-a căpătat superputerile datorită unei raze de duplicare ce a fost menită pentru Krypto, dar dintr-un accident l-a lovit pe Streaky. Mai târziu acesta a aflat că are puteri similare cu ale lui Krypto, numai că ale lui Streaky sunt mai slabe. Streaky are o slăbiciune pentru Kryptonită, la fel ca și Krypto. El are mai puțină seriozitate în privința activităților de supererou, și uneori îi trebuie împingere de la spate ca să facă o faptă eroică, dar de obicei este demn de încredere. De asemenea el are și un nepoțel numit Squeaky, acesta fiind liderul unui fanclub dedicat unchiului său (Fanclubul superpisicii) care este format din el și încă două pisicuțe de vârsta lui.
  • Kevin Whitney - Este un băiat de 9 ani cu care Krypto locuiește, cu permisiunea lui Superman. Lui Kevin îi place enorm compania lui Krypto, și poate comunica cu el și cu celelalte animale datorită unui aparat de traducere universală pe care îl ține în ureche. El are un verișor obraznic numit Bailey care află de identitatea adevărată a lui Krypto și vrea să o dovedească, dar el este așa un mincinos încât nimeni nu îl crede niciodată. Kevin mai are și o surioară de 2 ani numită Melanie.
  • Ace ogarul-liliac (en. Ace the Bathound) - Este animalul de companie al lui Batman ce este o combinație între un câine mare danez și ciobănesc german. El luptă împotriva crimei cu ajutorul diferitelor sale abilități de detectiv și gadgeturi puse în zgarda sa. Mai folosește de asemenea sanie-rachetă ca să călătorească la distanțe lungi. Ace poartă o capă colorată întunecat și o zgardă la fel ca Batman, și (la fel ca și Batman) are o personalitate pietroasă. Însă Ace lucrează ocazional cu Krypto și îl consideră un aliat. Dușmanii lui sunt Isis, pisica lui Catwoman, hienele Jokerului Bud și Lou, și cele trei păsări ale Pinguinului.
  • Andrea Sussman - Este vecina de alături a lui Kevin și stăpâna lui Streaky. Cel mai mult îi place să se joace cu Streaky de-a îmbrăcatul, și îl tratează ca pe un bebeluș. Înainte ea nu știa de identitățile adevărate ale lui Krypto și Streaky, până când aceasta a intrat din greșeală în nava lui Krypto.
  • Patrula câinilor stelari (en. The Dog Star Patrol) - Un grup de câini de diferite specii cu o superputere unică fiecare, care luptă împotriva răului prin toată galaxia. Krypto s-a alăturat echipei când acesta i-a ajutat într-o misiune. Membrii sunt:
    • Cerebel (en. Brainy Barker) - Este un câine afgan purpuriu și lidera Patrulii câinilor. Cerebel posedă puteri telechinetice/telepatice, astfel ea putând citi gânduri, proiecta câmpuri de forță și ridica lucruri în aer. Ea este oarecum îndrăgostită de Krypto.
    • Mammoth Mutt - Un chihuahua roz ce are abilitatea de-ași umfla corpul la mărimea unei mingi enorme, astfel putând ataca răufăcătorii cu ușurință prin mărimea sa. De asemenea ea poate să-și mărească părți ale corpului.
    • Bulldog - Este un bulldog ce are pe cap două coarne ca de taur pe care le folosește să dărâme obiecte. El vorbește cu un accent britanic.
    • Paw Pooch - Un copoi galben cu pete maro cu opt picioare, astfel acesta putând să sape și să fugă repede. Picioarele lui pot crește la nevoie.
    • Tail Terrier - Este un cățel scoțian verde ce are abilitatea să-și întindă coada și s-o folosească ca pe un lasou. Vorbește cu un accent stereotipic din Texas.
    • Tusky Husky - Este un Husky Siberian bleu cu un dinte din față gigant ce îl poate folosi ca pe un burghiu. Dintele său este și cea mai grea substanță din univers, conform lui Mechanikat. Tusky este și cel mai înalt câine stelar.
    • Hotdog - Este un câine Dachshund roșu ce poate genera căldură extraordinară din corpul său și respira foc. De asemenea se enervează ușor.
  • Jimmy șobolanul - Este un șobolan de stradă ce adesea le dă informații lui Krypto și Ace când aceștia pleacă în misiuni.
  • Melanie Whitney - Este sora mai mică a lui Kevin de 2 ani. Ea știe că Krypto (sau "Kippo" cum îi zice ea) este câinele erou, dar nimeni nu o ia în serios datorită vârstei sale.

Antagoniști[modificare | modificare sursă]

  • Mechanikat - Principalul personaj negativ al serialului. El este o felină verde cibernetică care vrea mereu să cucerească Pământul. De obicei ține mereu Kryptonită la îndemână ca să o folosească pe Krypto. Deși este principalul antagonist, el nu prea se luptă cu Krypto pe compropriu, și îi pune mereu pe alți răufăcători să o facă în locul lui.
  • Snooky Wookums - Partenerul lui Mechanikat și agent secret, Snooky este o pisicuță albastră geniu malefic ce își folosește drăgălășenia și deșteptăciunea ca să cauzeze tot felul de probleme lui Krypto și patrulii câinilor stelari. Mai târziu acesta s-a alăturat Fanclubului superpisicii. El este cel mai antrenat agent al lui Mechanikat
  • Ignatius - El este o igună verde și animalul lui Lex Luthor, dușmanul lui Superman. El este la fel de inteligent și orgolios ca stăpânul său, deși el este mai egoist și uneori este mai nemanierat.
  • Bud și Lou - O pereche de hiene pătate și servitorii Jokerului. Aceștia sunt gemeni și uneori pot apărea confuzii în legătură cu cine-i cine, dar diferența este la zgardele lor. Bud are zgardă movă în timp ce Lou o are verde.
  • Isis - Este o pisică siameză feminină și animalul lui Catwoman. Ca și stăpâna sa, Isis este seducătoare și de asemenea o maiestră a hoției.
  • Cele trei păsări (en. The Bad News Birds) - Trei păsări antrenate ce lucrează pentru Pinguin și de obicei pun la cale prostii elaborate. Aceștia sunt Artie pasărea de mare, Griff vulturul și Waddles pinguinul.

Episoade[modificare | modificare sursă]

Premiera originală Premiera în România (Boomerang) N/o Titlu român (subtitrat) Titlu român (dublat) Titlu englez
SEZONUL 1
25.03.2005 10.09.2012 01 Povestea lui Krypto Krypto's Scrypto
05.04.2005 11.09.2012 02 Super puricele Super-Flea
Strădania unui gândac A Bug's Strife
06.04.2005 12.09.2012 03 Câinii stelari Meet the Dog Stars
Povestea lui Streaky The Streaky Story
08.04.2005 13.09.2012 04 Scutecul buclucaș Diaper Madness
Felina fatală Feline Fatale
10.04.2005 14.09.2012 05 Super Kevin Dog-gone Kevin
Câinele întunericului atacă! The Dark Hound Strikes!
11.04.2005 17.09.2012 06 Băiețelul meu de companie My Pet Boy
Oasele Dem Bones
12.04.2005 18.09.2012 07 Câine liliac pentru o zi Bat Hound for a Day
Câinebot Dogbot
13.04.2005 19.09.2012 08 Câine bătrân, trucuri noi Old Dog, New Tricks
Vorbește cu animalele Talk to the Animals
14.04.2005 20.09.2012 09 Unchiul meu, supereroul My uncle, the superhero
Top Dog
15.04.2005 21.09.2012 10 Motanul cu cizme spațiale Puss in Space Boots
O mică problemă Teeny Tiny Trouble
18.04.2005 24.09.2012 11 Salvator Dogbot Dogbot to the Rescue
Bailey cel rău Bat Bailey
19.04.2005 25.09.2012 12 Ghinionul ogarului liliac Bat Hound's Bad Luck
Circul câinilor stelari Circus of the Dog Stars
20.04.2005 26.09.2012 13 Capătul prinde viață The Living End
Zile de iarnă The Dog Days of Winter
21.04.2005 04.03.2013 14 O zi proastă Bad Hair Day
Pisica și liliacul The Cat and the Bat
22.04.2005 05.03.2013 15 Maimuța lui Melanie Melanie's Monkey
O treabă de haz Funny Business
25.04.2005 06.03.2013 16 Acum îl vezi... Now You See Him...
Merele discordiei Bones of Contention
26.04.2005 07.03.2013 17 Cine este Câinele Erou? Superdog? Who's Superdog?
Adevărata viață The Good Life
27.04.2005 08.03.2013 18 Povestea lui Streaky Streaky's Supercat Tale
Noul recrut The New Recruit
28.04.2005 11.03.2013 19 La drum Up, up and Away
Pe vremea dinozaurilor Dinosaur Time
29.04.2005 12.03.2013 20 Probleme cu cățeii Puppy Problems
Schimbare de roluri Switching Sides
02.05.2005 13.03.2013 21 Copacii fugari Leaf of Absence
Sora mai mare Big Sister
27.05.2005 14.03.2013 22 Câinele ogar întâlnește câinii stelari Bat Hound Meets the Dog Stars
Viață de câine A Dog's Life
03.06.2005 15.03.2013 23 Vagaboandă pentru o zi Stray for a Day
Ruffled Feathers
10.06.2005 18.03.2013 24 Ogarul Liliac și Robin Bat Hound and The Robin
Pești cu blană Furry Fish
17.06.2005 20.03.2013 25 Colțul lui Tusky Tusky’s Tooth
Când zboară pinguinii When Penguins Fly
05.12.2005 19.03.2013 26 Sărbători în cartea de povești Storybook Holiday
SEZONUL 2
24.04.2006 04.11.2013 27 Copiii cu capă Copii supereroi Kids in Capes
Atacul legumelor virtuale Atacul legumelor virtuale Attack of the Virtual Vegetables
25.04.2006 05.11.2013 28 Mechani-Bot Mechani-Botul Mechani-Bot
Câinele-elastic salvează situația Elasticâinele sare în ajutor Stretch-O-Mutt to the Rescue
26.04.2006 06.11.2013 29 Dureri mari Dureri de creștere Growing Pains
Cruciatul K-9 Cruciatul canin K-9 Krusader
27.04.2006 07.11.2013 30 Andreea află Andreea află adevărul Andrea Finds Out
Câini magici Cățeii magici Magic Mutts
28.04.2006 08.11.2013 31 Adunarea reptilelor Invazia reptilelor Reptile Round-Up
Ieșirea pe teren a lui Streaky Excursia lui Streaky Streaky's Field Trip
01.05.2006 11.11.2013 32 Pisicuța și fluierul fermecat Flautul fermecat Pied Pussycat Piper
Ochelari solari Probleme solare Solar Specs
02.05.2006 12.11.2013 33 Prea mulți bucătari Prea mulți bucătari Too Many Cooks
Bun venit în club Intră în club Join the Club
03.05.2006 13.11.2013 34 S-a întors Bailey Bailey revine Bailey's Back
Frământările interioare ale lui Streaky Lupta internă a lui Streaky Streaky's Inner Struggle
04.05.2006 14.11.2013 35 Față în față Epidemia Face Time
Pisitopia Pisicotopia Catopia
05.05.2006 15.11.2013 36 Papagalul și pirații Papagalul și pirații The Parrot and the Pirates
Robbie se întoarce Întoarcerea lui Robbie Robbie's Return
08.12.2006 18.11.2013 37 Revolta castorilor Revolta castorilor Revolt of the Beavers
Invazia de pe planeta Alună Invazia de pe planeta Alună Invasion From the Planet Peanut
12.12.2006 19.11.2013 38 Mechani-Calamitate Mechanicalamitate Mechanikalamity
Barrump Barrump Barrump Barrump Barrump Barrump
15.12.2006 20.11.2013 39 Iguanukkah Iguanukkah Iguanukkah

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „FOR YOUNG VIEWERS; Even Superman Had A Man's Best Friend”. The New York Times. . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]