Transformers Animated

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Transformers Animated
Transformers Animated Autobots.jpg
Informații generale
GenAcțiune
Aventură
Science fiction
Comedie
Regizor(i)Chris Berkeley
Ben Jones
Irineo Maramba
Kintaro Mizuono
Ciro Nieli
Shunji Oga
Keo Thongkham
Matt Youngberg (supervizând)
Scenarist(i)Todd Casey
Rich Fogel
Henry Gilroy
Steve Granat
Marsha F. Griffin
Kevin Hopps
Marty Isenberg
Andrew Robinson
Michael Ryan
Creator(i)Hasbro  Modificați la Wikidata
VociDavid Kaye
Corey Burton
Bumper Robinson
Bill Fagerbakke
Jeff Bennett
Tom Kenny
Susan Blu
Temă muzicală de început"Transformers: Main Theme"
Temă muzicală de sfârșit"Transformers: Main Theme" (instrumental)
Țară de origineStatele Unite
Limbă(i)Engleză
Nr. de sezoane3[1]
Nr. de episoade42 (Lista episoadelor)
Producție
Companie(i) de producțieThe Answerstudio Co., Ltd. (animație)[2]
Mook Animation (animație)
Studio 4°C (scurtmetraje)
Hasbro
Cartoon Network Studios
DistribuitorCartoon Network
Warner Bros. Television Distribution
Entertainment Rights (2007-2009)[3]
Hasbro Studios (licemța americană)
Takara Tomy (licența japoneză)
NBCUniversal Television Distribution (global la TV, cu excepția Statelor Unite și Japonie)
Perioadă de difuzare22-23 de minute, aproximativ
Difuzare
Canal originalCartoon Network
Difuzare originală26 decembrie 2007 (2007-12-26)
Legături externe
Internet Movie Database

Transformers Animated este un desen animat american bazat pe seria de jucării. Desenul a debutat pe Cartoon Network pe Decembrie 26, 2007 și a fost difuzat pe NickToons în Marea Britanie din Februarie 2008. Este produs de Hasbro și Cartoon Network Studios și animat de The Answer Studio, MOOK DLE., și Studio 4°C. Desenul a avut 42 de Desenul și-a început difuzarea în Japonia la 3 aprilie 2010, pe TV Aichi și TV Tokyo.

Continuitatea acestui serial e complet separată de toate celelalte continuități din franciza Transformers. În Japonia a fost modificat la continuitate ca să se potrivească cu cea din filmele live-action cu Transformers regizate de Michael Bay. A avut 42 de episoade și a conținut aluzii, apariții ale unor personaje și referiri fanservice din franciza Transformers.

Premiera în România a fost pe 11 octombrie 2008 pe canalul Jetix.

Despre serial[modificare | modificare sursă]

Episoadele pilot[modificare | modificare sursă]

Serialul a început cu un episod triplu numit "Transformați-vă!". Sute de cicluri stelare (ani) după ce Autoboții au câștigat împotriva Decepticonilor în Marele Război, o echipă de Autoboți condusă de Optimus Prime și compusă din Ratchet, Bulkhead, Prowl și Bumblebee descoperă legendarul AllSpark îngropat într-un asteroid. Autoboții aduc AllSpark-ul în nava lor, dar sunt atacați de o echipă de Decepticoni conduși de notoriul lord de război Megatron și compusă din Lugnut, Blitzwing, Blackarachnia și Starscream. Megatron atacă nava Autoboților ca să ia AllSpark-ul, dar un explozibil plantat de trădătorul de Starscream este detonat, iar nava se prăbușește pe Pământ. Autoboții intră în starea de stază să supraviețuiască prăbușirii, în timp ce rămășițele lui Megatron sunt descoperite de Isaac Sumdac, un om de știință.

50 de ani mai târziu, profesorul Isaac Sumdac este CEO al companiei de robotică Sumdac Systems, în orașul futuristic din Detroit. Optimus Prime și Autoboții se trezesc din stază, apărând oamenii de un monstru, făcându-i celebrități locale. Ei se împrietenesc cu tânăra fiică a profesorului Sumdac, Sari, care îi învață despre obiceiurile de pe Pământ și a cărei chei de securitate este transformată într-o super cheie ce posedă o fracțiune din vasta putere a AllSpark-ului. La final, Starscream vine pe Pământ ca să ia AllSpark-ul pentru el, dar Autoboții îl opresc și salvează din nou Pământul.

Sezonul 1[modificare | modificare sursă]

Autoboții încep să se stabilească pe Pământ și încep să învețe cultura oamenilor, fiind ajutați de Sari, care le dă și o bază a lor. Megatron, cu capul supraviețuindu-i de când nava Autoboților s-a prăbușit pe Pământ, îl manipulează pe profesorul Sumdac să îl reconstruiască, prezentându-se ca un Autobot. Blitzwing și Lugnut ajung pe Pămănt în căutarea liderului lor Megatron, iar Blackarachnia vine și ea, dar are ca țintă pe Optimus Prime, pe care dă vina pentru transformarea ei într-o tehnorganică. Personaje care apar în primul sezon includ Autobotul Arcee (doar în flashback-uri), Decepticonul Soundwave, vănătorul de recompense Lockdown, Dinoboții Grimlock, Snarl și Swoop, și superrăufători umani ca Nanosec (care se deplasează la o viteză rapidă), Directorul (care pilotează un cap de robot) și Meltdown (care e expus la o substanță corozivă și periculoasă). Sezonul se termină cu Megatron reconstruit (din corpul său vechi cu ajutorul Cheii AllSpark) și dispersarea AllSpark prin Detroit ca părți.

Sezonul 2[modificare | modificare sursă]

Garda de Elită din Cybertron (Jazz, Sentinel Prime și Ultra Magnus) ajung pe Pămănt dup@ AllSpark numai ca să afle despre dispersarea sa de la finalul sezonului 1. Chiar dacă Sentinel nu-i crede, Optimus și echipa lui îl conving pe Ultra Magnus de prezența Decepticonilor pe Pământ. Tema centrală a sezonului este găsirea fragmentelor din AllSpark împrăștiate nu numai prin Detroit, dar posibil pe tot Pământul și planul Decepticonilor de a ataca Cybertron prin surprindere construin un SpaceBridge, Megatron forțându-l pe profesorul Sumdac (pe care Megatron l-a răpit în ultima clipă la finalul sezonului 1) să îi ajute. Alte personaje introduse includ Omega Supremul (care era nava echipei lui Optimus Prime), Wreck-Gar, Wasp ș Blurr, Decepticonii Mixmaster, Scrapheap, Swindle și Shockwave, superrăufăcătoarea Slo-Mo (care poate încetini timpul) și clonele lui Starscream Thundercracker, Ramjet, Skywarp, Sunstorm și Slipstream (nefiind numiți în serial; numele lor vin de la informațiile din jucării, iar numele lui Slipstream i s-a dat retroactuv de către Hasbro). Sezonul se încheie cu distrugerea SpaceBridge-ului, și Megatron, Starscream și Omega Supremul se pierd în spațiu, iar Sari descperă circuite în unul din brațele ei, sugerând că ea nu e complet umană.

Sezonul 3[modificare | modificare sursă]

Sari e șocată când află că e un robot, refuzând spusele tatălui ei că a fost găsită ca un mic corp lichid metalic, instantaneu crezând că a fost construită de tatl ei. Prowl face cercetări și confirmă spusele profesorului Sumdac, deducând că ea e o protoformă cybertroniană (stagiul inițial de dezvoltare al tuturor cybertronienilor) care a venit în contact cu informația genetică a profesorului Sumdac. Sari folosește puterea Cheii AllSpark ca să se transforme într-o formă adolescentă, mai înaltă, mai puternică și plină de arme și puteri supraomenești.

Între timp, pe Cybertron, Shockwave (deghizat ca Autobotul Longarm Prime) sabotează multe misiuni ale Gărzii de Elită pentru întoarcerea lui Megatron, neștiind că Megatron s-a pierdut în spațiu cu Starscream, încercând să îl controleze pe Omega Supremul. Ultra Magnus trimite pe Sentinel și Jazz după Wasp, presupusul agent dublu care veni pe Pămănt să se răzbune pe Bumblebee pentru că l-a declarat un trădător. Arcee și Soundwave (acum acompaniat de minionii săi Ratbat și Laserbeak) se întorc. Alte personaje introduse în acest sezon includ Constructiconul Dirt Boss, omul de știință Autobot Perceptor, maestrul lui Prowl, Yoketron (care apare în amintirile lui Prowl) și membrii zburători ai Gărzii de Elită Jetfire și Jetstorm.

La finalul sezonului 3, Jazz se alătură echipei lui Optimus Prime pe Pământ, după ce Megatron și Starscream revin pe Pământ, Megatron obținând informații din memoria lui Arcee ca să creeze o armată de mărimea Omega Supremului ce seamănă cu Lugnut. Optimus Prime îl înfrânge pe Megatron cu ajutorul ciocanului lui Ultra Magnus și a unui jetpack "Wingblade" construit de profesorul Sumdac, Ratchet și Sari, și Prowl își sacrifică scânteia pentru a întregi AllSpark, omorându-l pe Starscream și distrugând armata de "Lugnuți Supremi". Autoboții se întorc pe Cybertron, cu Decepticonii capturați, ca eroi pe planeta lor.

Producție[modificare | modificare sursă]

Serialul a fost animat în Japonia de studiourile Mook Animation, The Answerstudio Co., Ltd. (studioul care a animat Super Robot Monkey Team Hyperforce Go!) și Studio 4°C (scurtmetraje).

A fost titlat anterior ca Transformers: Heroes, dar i-a fost simplificat ca să se distingă de filmul live-action din 2007 regizat de Michael Bay.[4]

Producătorul supervizor e Matt Youngberg (Tinerii Titani, The Batman),[5] iar vice-președintele Cartoon Network, Sam Register, care a creat serialul Hi Hi Puffy AmiYumi, ca producător executiv, și Vincent Aniceto fiind producătorul de dialoguri. Scenaristul din serialul Beast Wars: Transformers, Marty Isenberg, s-a întors ca scenarist șef al serialului. Derrick J. Wyatt (Tinerii Titani, Legion of Super-Heroes) a creat arta și a fost designerul principal al personajelor.

Un ghid al desenului animat, The AllSpark Almanac, a venit în 2009, acoperind primele două sezoane. În 2010, The AllSpark Almanac II a fost scos și a acoperit al treilea și ultimul sezon. În 2015, The Complete AllSpark Almanac a fost lansat, conținând informațiile complete din primele două, dar cu diferențe și adăugări.

Versiunea japoneză[modificare | modificare sursă]

În Japonia, serialul a debutat pe 3 aprilie 2010. Optimus Prime nu e numit "Convoy" ca în celelalte variante japoneze ale desenelor Transformers.

Ca să fie în aceeași cronologie cu filmele lui Michael Bay, Bulkhead a fost redenumit "Ironhide",[6] făcându-l o versiune mai tânără a lui Ironhide, iar Ironhide din acest serial (nu Bulkhead) a fost redenumit în "Armorhide". Personaje umane au fost redenumite (ca de exemplu, Nanosec numindu-se Speed King). Episoadele au fost modificate sau schimbate din ordinea americană ca să se potrivească modificărilor. Episoadele cu Constructiconii, din cauza lipsei de jucării cu Constructiconii, nu au fost difuzate (dar ultimul episod cu Constructiconii totuși a fost difuzat). În ciuda schimbărilor, editările sunt mai potrivite în cronologie cu ordinea americană decât cu filmele live-action; singura mențiune a noii identități a lui Bulkhead ca Ironhide este că el este un specialist în arme.

Tema muzicală de început este "TRANSFORMERS EVO", de trupa JAM Project, iar tema muzicală de sfârșit este "AXEL TRANSFORMERS", de trupa Rey.

Episoade[modificare | modificare sursă]

Premiera în România N/o Titlu român Titlu original
FILM
11.10.2008 01 Transformați-vă Transform and Roll Out!
11.10.2008 02
12.10.2008 03
PRIMUL SEZON
12.10.2008 04 Unde se află AllSpark, acolo e casa mea Home Is Where the Spark Is
18.10.2008 05 Topire completă Total Meltdown
19.10.2008 06 Explozie din trecut Blast From the Past
25.10.2008 07 Fiorul vânătorii The Thrill of the Hunt
26.10.2008 08 Nanosec Nanosec
01.11.2008 09 Apariția păianjenului Along Came a Spider
07.11.2008 10 Sunet și furie Sound and Fury
08.11.2008 11 Pierdut și regăsit Lost and Found
09.11.2008 12 Supraviețuirea celui mai adaptat Survival of the Fittest
15.11.2008 13 Directorul Headmaster
16.11.2008 14 Chemarea naturii Nature Calls
22.11.2008 15 Renașterea lui Megatron Megatron Rising
23.11.2008 16
SEZONUL 2
29.11.2008 17 Garda de elită The Elite Guard
30.11.2008 18 Întoarcerea directorului Return of the Headmaster
06.12.2008 19 Misiune îndeplinită Mission Accomplished
07.12.2008 20 Probleme cu gunoiul Garbage In, Garbage Out
13.12.2008 21 La viteză maximă Velocity
14.12.2008 22 Apariția construcțiconilor Rise of the Constructicons
20.12.2008 23 Pentru un pumn de energie A Fistful of Energon
21.12.2008 24 Societatea Ultimilor Viclesuguri S.U.V. – Society of Ultimate Villainy
27.12.2008 25 Tabara Autobotilor Autoboot Camp
28.12.2008 26 Vinerea Neagra Black Friday
10.01.2009 27 Nu-I Nimeni Acasa Sari Sari, No One’s Home
11.01.2009 28 O Punte Prea Aproape A Bridge Too Close
17.01.2009 29
SEZONUL 3
30 În transă! Transwarped
31
32
33 Trei și înca o mulțime Three's A Crowd
34 Acolo unde te înțeapă Where Is Thy Sting
35 Cinci servitori ai răului Five Servos of Doom
36 Trezirea lui Predacons Predacons Rising
37 Eroare umana! Human Error
38
39 Linia aeriană a decepticonilor Deception Air
40 Motivul pentru care urăsc mașinile This is Why I Hate Machines
41 Sfărșit de joc! Endgame
42

Primire[modificare | modificare sursă]

La început, serialul a fost criticat aspru de către critici și fani, o critică comună fiind arta serialului. Dar pe măsură ce serialul a progresat, a fost primit mai bine și lăudat pentru poveste, personaje, mitologie și direcție.

După ce s-a terminat, serialul este considerat unul dintre cele mai de finețe seriale Transformers datorită maturității, umorului, acțiunii, personajelor și mitologiei care le-a construit.

Serialul are un scor de utilizator de 6.6/10 stele pe IMdB.[7]

Joc video[modificare | modificare sursă]

Un singur joc video a fost făcut pentru serial, numit Transformers Animated: The Game, publicat de Activision pentru platforma Nintendo DS în octombrie 2008.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Entertainment Rights picks up more Transformers”. . Accesat în . 
  2. ^ The Answerstudio
  3. ^ „ER picks up new Transformers”. . Accesat în . 
  4. ^ „News: 14 aprilie 2007”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ „Transformers Animated Coming to Cartoon Network”. . Accesat în . 
  6. ^ „TakaraTomy Transformers Animated Key Chains!”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  7. ^ https://m.imdb.com/title/tt1055335/

Legături externale[modificare | modificare sursă]