Shaggy și Scooby-Doo fac echipă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Shaggy și Scooby-Doo fac echipă
GenComedie
Aventură
Mister
Bazat peScooby-Doo, unde ești tu! de Joe Ruby și Ken Spears
Dezvoltator(i)Ray DeLaurentis
ActoriFrank Welker
Scott Menville
Casey Kasem
Jeff Bennett
Jim Meskimen
VociFrank Welker[*][[Frank Welker (actor american)|​]]
Scott Menville[*][[Scott Menville (actor american)|​]]
Casey Kasem
Jeff Bennett
Jim Meskimen[*][[Jim Meskimen (American actor)|​]]
The CW
Kids' WB[*]  Modificați la Wikidata
Compozitor temă muzicalăMark Mothersbaugh
Temă muzicală de început"Shaggy and Scooby-Doo Get A Clue!"
Temă muzicală de sfârșit"Shaggy and Scooby-Doo Get A Clue!" (instrumental)
Țară de origineStatele Unite
Limbă(i)Engleză
Nr. de sezoane2
Nr. de episoade26 (Lista episoadelor)
Producție
Producător(i) executiv(i)Betsy McGowen și Dana Cluverius (pentru Kids' WB)
Joseph Barbera (sezonul 1)
Sander Schwartz (sezonul 1)
Lisa Judson (sezonul 2)
Perioadă de difuzare22 de minute
Companie(i) de producțieWarner Bros. Animation
Difuzare
Canal originalThe CW (Kids' WB)
Format imagineNTSC
Difuzare originală  (2006-09-23) –
 (2008-03-15)
Cronologie
Precedat deCe e nou, Scooby-Doo? (2002–2006)
Urmat deScooby-Doo și echipa misterelor (2010–2013)

Shaggy și Scooby-Doo fac echipă (engleză Shaggy & Scooby-Doo Get a Clue!) este a zecea incarnație a francizei Hanna-Barbera Scooby-Doo. A debutat în 23 septembrie 2006 și a rulat pe Kids WB în diminețile de sâmbătă. Produs de Warner Bros. Animation, a fost ultimul serial din franciza Scooby Doo care a avut parte de implicarea co-fondatorului studioului Hanna-Barbera Joseph Barbera înainte de moartea acestuia.

În România, serialul a avut premiera pe Cartoon Network în anul 2007.

Producție[modificare | modificare sursă]

Personajele au fost de asemenea redesenate pentru a arăta ca versiunile animate a cum arătau în filmul Scooby-Doo în acțiune reală. Pentru instanșă, Scooby a fost desenat cu ochi punctați. De-asemenea, este al treilea serial al francizei, după Un cățel numit Scooby Doo și Ce e nou, Scooby-Doo?, care nu este animat în stilul Hanna-Barbera. Este de asemenea primul serial unde Casey Kasem nu-l joacă pe Shaggy, ci în schimb este jucat de Scott Menville, deși Scott Innes și Billy West l-au portretizat în multe filme animate Scooby-Doo făcute pentru televiziune sau video. Deși, în acest serial, Kasem îl joacă pe unchiul lui Shaggy bogat și pe fugă, numit Albert. O altă diferență observabilă este că Shaggy poartă o cămașă albă cu mânecă scurtă cu o linie verde în mijloc și mâneci verzi în loc de tricoul său verde obișnuit. Frank Welker încă îl mai joacă pe Scooby. În plus, tendințele de speriat ale lui Shaggy și Scooby au fost tonifiate în jos în mod considerabil.

La fel de mult ca Cele 13 fantome ale lui Scooby-Doo pe ABC în 1985 (care aveau fantome și monștri adevărați) și scurt-metrajele Scooby Doo și Scrappy-Doo în 1980, serialul este diferit față de seria "escrocii mascându-se în fantome și monștri". Fred Jones, Daphne Blake și Velma Dinkley încă fac apariții ocazionale. Au apărut doar în două episoade din primul sezon. Fred și Daphne au făcut un cameo mut într-un episod din sezonul doi unde nu erau lăsați la petrecere. Siluetele lor fug în jurul ecranului în tema de început printre care și siluetele tuturor personajelor principale ale serialului.

Shaggy și Scooby-Doo fac echipă a fost inițial un înlocuitor pentru Ce e nou, Scooby-Doo? în Scandinavia, în 2009, dar a eșuat după o lună de difuzare. Recent a reînceput să se difuzeze.

Premis[modificare | modificare sursă]

Premisul serialului se învârte în jurul faptului că unchiul incredibil de bogat al lui Shaggy Rogers, numit Albert Shaggleford, dispare și îl numește pe Shaggy unicul său descendent pentru o moștenire. Cu ajutorul moștenirii, Shaggy a modernizat Mașina Misterelor dar acum are abilitatea să se transforme în alte vehicule, cum ar fi "Mașina de făcut hotdog".

Doctorul Albert Shaggleford avea câțiva dușmani înainte să dispară. Dintre cei mai periculoși se află geniul malefic arhetipal și piratul tehnologiei care vrea să cucerească lumea și să devină immortal—Doctorul Phineas Phibes (al cărui nume vine de la răufăcătorul lui Vincent Price, Abominabilul doctor Phibes). Doctorul Phibes recrută numeroși parteneri și slujitori ca să-l ajute cu planurile sale, printre care Doctorul Trebla.

Se presupune că doctorul Shaggleford a fost, mai presus că era bogat, un inventator în propriul său drept, și descendentul său tânăr fără indicii este acum în posesia unei nanotehnologii foarte interesante. Formula nanotehnologică top secretă a fost amestecată cu Scooby Snacksuri care, mâncate, cauzează o varietate de efecte secundare de salvat ziua.

Shaggy și Scooby-Doo au o misiune: înarmați cu Mașina Misterelor modernazită, un robot loial servitor numit Robi, noua lor bogăție, și Scooby Snacksurile noi și îmbunătățite, treibuie să oprească planurile malefice ale lui Phineas Phibes și să salveze lumea. În episodul 2, Shaggy actualizează Mașina Misterelor din forma sa inițială într-un vehicul de transformare de înaltă tehnologie. Deși, de-obicei se transformă în mașini inapropiate pentru sarcinile la îndemână (deși, în episodul 11, se transformă în vehicule apropiate pentru a termina Ursul Polar 3000). În timpul lor liber, Shaggy și Scooby sunt fanii serialului Bucătarul de Oțel, faimosul dezlegător de mistere Chad Chatington și robotul gigantic de luptat cu monștri numit Badgerly, Adverbul.

În coincidență asta nu este prima oară când Frank Welker a jucat animalul lui Scott Menville de vreme ce doi dintre ei l-au jucat pe Ma-Ti (Menville) și maimuța sa de companie Suchi (Welker) în desenul din 1990-96 Captain Planet.

O altă coincidență este Scott Menville jucându-l pe Shaggy, un personaj anterior jucat de Casey Kasem. Amândoi actorii de asemenea i-au jucat pe Robin în Tinerii Titani și Superprietenii, respectiv.

Personaje[modificare | modificare sursă]

 • Scooby-Doo
 • Shaggy Rogers
 • Robi - Robi este majordomul robot al lui Shaggy și Scooby. El este fie defectiv fie un experiment eșuat dar oricum are o tendință să meargă prin pereți și alte chestii distructive fără să se gândească de două ori. Este și un fel de bucătar pentru cei doi, deși gătește foarte prost. El proiectează holograme cu Unchiul Albert când acesta vrea să vorbească cu Shaggy. De-asemenea îi zice lui Scooby "Rooby Roo" din cauza neînțelegerii corecte a limbii lui.
 • Dr. Albert Shaggleford - Unchiul bogat al lui Shaggy și un geniu inventator. Mereu îi trimite transmisii sub formă de holograme lui Shaggy dintr-o locație necunoscută când Phibes face ceva. În ultimul episod a fost descoperit că era tot timpul sub acoperire ca Dr. Trebla (dacă inversezi cuvântul „Trebla” îți iese „Albert”) dând mesaje lui Shaggy din bârlogul lui Phibes. El este alergic la alune.
 • Dr. Phineus Phibes - Principalul personaj negativ al serialului. În tinerețea sa a lucrat la un experiment periculos cu electricitate, ceea ce i-a rupt mâna stângă (acum poartă o proteză care pare să funcționeze ca un cuțit de armată elvețiană) și l-a transformat într-un paratrăsnet, din cauza asta ieșind rar afară pentru a se apăra de fulgerare, indiferent de vreme.
 • Dr. Trebla - Dr. Trebla este mâna dreaptă a lui Phineus Phibes care-i dă sfaturi și-l vede ca un companion statornic. În ultimul episod s-a aflat că a fost Dr. Albert tot timpul, lucrând sub acoperire descoperind cum putea da informații lui Shaggy despre doctorul Phibes. Un indiciu înainte de asta a fost faptul că numele său este rostit invers ca „Albert”.
 • Agentul 1 - Agentul 1 este serios și îi urăște pe Shaggy și Scooby. El lucrează de-obicei cu Agentul 2, mult spre enervarea sa, și este al doilea în comandă. Agentul 1 nu crede niciodată ce-i zic agenții până când nu vede adevărul, în 'Zoinksman'. Mereu i se zice să-l lovească pe Agentul 2 când acesta îl enervează pe Phibes. El este singurul care este mai ușor enervat de Agentul 2 decât este Phibes.
 • Agent 2 - Agentul 2 este un om prostuț care-și urăște numele și vrea să i se zică altfel. Printre abilitățile sale se numără un ninja în 'High Society Scooby' și un concurent de curse numit Dr. Viteză (en. Dr. Speed). Într-un episod s-a aflat că numele său real este Jeff, o referință la numele actorului care-l joacă.
 • Agent 3 - Agentul 3 este un agent scund dar în unele episoade este un mare prieten.
 • Agent 4 - Agentul 4 este un agent negru și puternic cu temperament negativ.
 • Agent 5 - Agentul 5 este un extraterestru scund, verde și cu ochi de gândac care folosește diverse efecte sonore ca vorbire.
 • Agent 7 - Agentul 7 mai este știut ca „Terminatra” pentru că este vicios și are o mulțime de arme de înaltă tehnologie.
 • Agent 9 - Agentul 9 se transformă într-o muscă în 'Shaggy and Scooby World'.
 • Agent 13 - El este tatăl doctorului Phibes mai în vârstă căruia-i place să-și curețe nasul cu un curățător de nas. Apare ca fiind ghinionist și-l folosește spre avantajul său.

Vocile în engleză[modificare | modificare sursă]

Episoade[modificare | modificare sursă]

Sezonul 2 nu a fost difuzat în România.

Premiera originală Premiera în România N/o Titlu român Titlu englez
SEZONUL 1 (2006-2007)
23.09.2006 12.05.2007 01 Shaggy devine milionar Shags to Riches
30.09.2006 13.05.2007 02 Mai multe bomboane pentru Scooby More Fondue for Scooby-Doo!
07.10.2006 19.05.2007 03 Scooby în inaltă societate High Society Scooby
04.11.2006 26.05.2007 04 Petrecere cu bucluc Party Arty
11.11.2006 27.05.2007 05 Casa inteligentă Smart House
18.11.2006 20.05.2007 06 Fulgerul lovește de două ori Lightning Strikes Twice
03.02.2007 02.06.2007 07 Nu hrăniți animalele Don’t Feed the Animals
10.02.2007 02.06.2007 08 Misterul detectivilor dispăruți Mystery of the Missing Mystery Solvers
17.02.2007 01.06.2007 09 Bucătari de oțel Chefs of Steel
24.02.2007 03.06.2007 10 Aproape fantome Almost Ghosts
03.03.2007 03.06.2007 11 Bară la bară Pole to Pole
28.04.2007 03.06.2007 12 Probleme mari Big Trouble
05.05.2007 03.06.2007 13 Operațiunea câinele și puștiul Operation Dog and Hippy Boy
SEZONUL 2 (2007-2008)
22.09.2007 14 ' Shaggy and Scooby World
29.09.2007 15 ' Almost Purr-fect
06.10.2007 16 ' Inside Job
13.10.2007 17 ' Zoinksman
03.11.2007 18 ' The Many Faces of Evil
10.11.2007 19 ' Cruisin’ for a Bruisin’
01.12.2007 20 ' There Is a Doctor in the House
26.01.2008 21 ' Super Scary Movie Night
02.02.2008 22 ' Runaway Robi
16.02.2008 23 ' Don’t Get a Big Head
23.02.2008 24 ' Scooby Dudes
08.03.2008 25 ' Zoinks The Wonder Dog
15.03.2008 26 ' Uncle Albert Alert

Legături externe[modificare | modificare sursă]