Ed, Edd și Eddy

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Ed, Edd și Eddy
EEnE Titles.jpg
Edd, Eddy și Ed
Informații generale
Gen

slapstick, comedie

Regizor(i)

Danny Antonucci

Scenarist(i)

Danny Antonucci
Jono Howard
Mike Kubat
Geoff Berner
Rachel Connor

Creator(i)

Danny Antonucci

Dezvoltator(i)

a.k.a. Cartoon
Yeson Animation Studios
Funbag Animation Studios

Voci

Matt Hill
Samuel Vincent
Tony Sampson
David Paul Grove
Kathleen Barr
Peter Kelamis
Erin Fitzgerald
Janyse Jaud
Keenan Christenson

Compozitor temă muzicală

Patric Caird

Țară de origine

Canada (producție)
Statele Unite (difuzat)

Limbă(i)

engleză

Disponibil în română

dublat

Nr. de sezoane

6

Nr. de episoade

72 (total)
134 (separat) (Lista episoadelor)

Producție
Producător(i)

Daniel Sioui
Ruth Vincent
Christine L. Danzo

Producător(i)
executiv(i)

Danny Antonucci

Perioada de difuzare

22 de minute
(2 segm. de 11 min.)

Difuzare
Canal original

Cartoon Network

Format imagine

4:3 SDTV
HDTV 720p

Difuzare originală

4 ianuarie 1999 - 8 noiembrie 2009

Legături externe

Site oficial

Ed, Edd n Eddy (tradus Ed, Edd și Eddy, de asemenea abreviat în engleză EEnE) este un serial de animație americano-canadian creat de Danny Antonucci și produs de compania canadiană a.k.a. Cartoon. A fost prima dată difuzat pe Cartoon Network la data de 4 ianuarie 1999. Serialul aduce aminte de desenele animate create între anii '40 și '70. Acțiunea se petrece în jurul a trei adolescenți, cunoscuți ca „Ezi”, care locuiesc într-o suburbie. Condusă neoficial de Eddy, gașca încearcă să obțină prin diverse metode bani de la copiii din vecini, cu care să cumpere sfarmă-fălci, dar, de cele mai multe ori, acestia eșuează.

Înainte de a semna un contract cu Cartoon Network, Antonucci a propus serialul postului Nickelodeon, dar canalul dorea control creativ asupra serialului, lucru cu care Antonucci nu era de acord. Pe lângă seria propriu-zisă au fost create mai multe episoade speciale și două cărți, mai multe reviste de benzi desenate și jocuri video. Seria a fost încheiată cu filmul Ed, Edd și Eddy - Marele Show, care a avut premiera pe 8 noiembrie 2009. Este difuzat în multe țări ale lumii, însă în mod ciudat, nu și în Canada. Inițial trebuiau să fie difuzate doar patru sezoane; totuși, Cartoon Network a dat undă verde pentru încă două, ajungându-se astfel la șase sezoane.

Ed, Edd și Eddy a primit în general recenzii pozitive. Serialul a atras o audiență de 31 de milioane de familii, a fost difuzat în 30 de țări și a fost popular în rândul copiilor și al adulților. A primit mai multe premii și nominalizări și, după zece ani, este desenul cu cea mai lungă difuzare pe Cartoon Network și a opta cea mai longevivă serie animată.

Premise[modificare | modificare sursă]

Acțiunea seriilor planează asupra a trei băieți adolescenți cu personalități total diferite, doar numele lor fiind variații ale lui „Ed”. Ed, care este încet la minte și câteodată vorbește incoerent; Edd, care de obicei este numit „Dublu D”, este foarte inteligent; și Eddy, liderul lacom al trioului. Colectivul lor este cunoscut ca „Ezii”; cei trei locuiesc într-o suburbie din Peach Creek, învățând la o școală de acolo care este arătată doar în episoadele speciale sau de toamnă (sezonul 5). Conduși de Eddy, Ezii fac diverse farse pentru a lua bani de la cunoscuții lor, însă planurile lor de obicei eșuează și prietenii lor se răzbună.

Numărul personajelor din 'Ed, Edd și Eddy este fixat la douăsprezece. Nici un alt personaj nu mai apare în afară de cele principale și adulții care nu sunt văzuți niciodată. Timpul nu este relevat—Danny Antonucci afirmă că dorea ca show-ul să se potrivească fiecărei generații. Așadar, dacă este nevoie de un VCR sau calculator, el va apărea.

Cele mai iubite dulciuri din show, în special de Ezi, sunt sfarmă-fălcile. Majoritatea episoadelor au ca desfășurare a acțiunii încercarea Ezilor de a căuta sfarmă-fălci. Acestea sunt vizibil mărite: mai mari ca și capul unui copil. Un personaj bucurându-se de aceste dulciuri va avea bila de mărimea unei bile de bowling într-o parte a obrazului său.Danny A. a anunțat că ar putea să facă și zezonul 7.

Personaje[modificare | modificare sursă]

Edzi[modificare | modificare sursă]

Ed este cel care muncește cel mai mult pentru trio. Este cunoscut pentru râsul lui constant, fiind majoritatea timpului fericit. Mintea sa este un amestec de filme și reviste despre monștri, confundându-i cu realitatea. Ed este sub stăpânirea totală a surioarei sale Sarah, la care ține foarte mult, fiind ținta ușoară a manipulărilor acesteia. Spre disperarea microfobului Edd, el are o igienă personală slabă, până la punctul îngrozirii cauzate de săpun. Îi place pâinea prăjită, sosul, pojghița de budincă, cartofii și animalele, în special găinile. Aspectul pe care îl are se potrivește cu personalitatea lui. În episodul "Norocul Edzilor", se arată că unisprânceana lui Ed poate fi eliminată. În "Zâmbește pentru Ed", s-a dovedit că numele de familie al lui Ed este "Horace."Ed este alergic la iepuri,păpădii,budincă de ciocolată și țipari.

Edd este un tânăr inventator obsedat de curățenie și microfobic. Cel mai inteligent și bun la suflet din trio, el nu este văzut fără fesul său negru, ascunzând un fel de secret știut doar de Ed și Eddy, în episodul "Stop uite Ed", atunci când Eddy ia legat șoseta de un ventilator de tavan, și când a încercat să ajungă la Eddy fesul ia ieșit din cap și Eddy a zis "Măi să fie" și Ed a spus "Super". De atunci Edd le-a spus să nu zică la nimeni ce au văzut. Pentru a-i diferenția numele omofon de Ed, toți îl numesc Dublu-D. Părinții săi îl supun la numeroase sarcini casnice, comunicând doar prin bilețele. Edd este un elev notat doar cu 10, excelând la toate materiile, în afară de sport (aparent la un incident de la un joc de „rațele și vânătorii”). Este un excelent cântăreț de chitară cu pedală, deși el insistă că urăște acel instrument. Este incredibil de inteligent, reușind să construiască mașinării complicate din cartoane, semne de circulație și numeroase gunoaie întâlnite de Ezi pe drum. Este sensibil la mirosurile urâte și nu are multă forță.

Eddy este un farsor lacom, cu un temperament negativ. Este cel care se auto-propune conducătorul trioului. Plănuiește numeroase ocazii pentru a lua banii apropiaților săi, pentru a cumpăra sfarmă-fălci. Este foarte sensibil și complexat de înălțimea sa, având același complex ca și Napoleon. Urăște școala, încercând mai mult de o dată să fugă. Fișa sa școlară îl cataloghează ca fiind un megalomaniac. Lui Eddy îi place camera sa decorată în stil retro, cu „lampa cu lavă”, un pat mare și rotund și un glob disco. Este văzut ca ordonându-le celor doi Ezi să execute farsele, neimplicându-se în munca fizică a acestora. Este foarte egoist, preocupându-se doar de propria persoană și de obținerea sfarmă-fălcilor, alegându-le chiar și pe acestea din urmă în locul prietenilor săi. Eddy nu știe nimic în afară de rețeta de bombe El Mongo urât-mirositoare și unde sunt casele din copaci. Eddy este un mare fan al lui Tom Jones și Barry White, cum s-a evidențiat cu înregistrările și posterele din camera lui.

Alți copii[modificare | modificare sursă]

Sarah este sora răsfățată și autoritară a lui Ed, care se preface drăguță și fermecătoare doar când o servește. Aceasta are loialitatea și supunerea nesfârșită a fratelui ei din cauza amenințărilor sale. Are un temperament impulsiv, enervându-se ușor, mai ales din cauza lui Ed. Este observată întotdeauna jucându-se cu prostănacul de Jimmy, iar când acesta nu îi este în preajmă, se grăbește să îl ajute oricând este chemată de Jimmy. Își scrie sentimentele într-un jurnal, având o ușoară atracție față de Edd (deși dragostea acesteia pentru el nu este destul pentru a-l cruța de mania ei).Sarah amintește de Tutenstein.

Jimmy este partenerul de joacă sensibil al lui Sarah, care dorește să devină faimos. Este foarte predispus la accidente, purtând nenumărate bandaje și fiind cel mai slab copil din cartier. Deși Jimmy are o personalitate delicată, acesta dorește să devină voinic. De două ori a elaborat două farse cu succes. Jimmy a arătat cât de atașat este de Sarah, în momentul încercării îndepărtării acestuia de lângă ea. Mereu poartă un aparat dentar, din cauza unei farse cu o popică.

Johnny (la sfârșitul episoadelor prezentat ca „Jonny 2x4”) este un singuratic. Are un cap imens, fiind prins de nenumărate ori între crengi în timp ce urca în copaci. Vorbește mult, enervându-i pe ceilalți copii. Foarte rar este văzut fără prietenul său imaginar, o scândură cu ochi desenați și o gură. Pare inocent, iertându-i pe oameni deseori, indiferent de ce fac. Nu pare să îl deranjeze acțiunile Ezilor, câteodată bucurându-se de ele,însă devine o "fiară" când îi este luat prietenul.

Rolf este un imigrant cu un accent și obiceiuri stranii. Provine dintr-o cultură europeană cu obiceiuri ciudate, având și un accent pe măsură. Lucrează cu părinții săi în marea fermă din alee, conducând un grup numit „Cercetașii Urbani”, care îi include pe Jimmy, Scândură și Johnny. Vorbește despre el de multe ori la persoana a treia, fiind și fiu de păstor, de care este foarte mândru. Animalele sale includ porci (unul pe nume Wilfred),un țap (pe nume Victor),găini (două pe nume Bridget și Gertrude) și o vacă pe nume Beatrice . Rolf îi derutează la nesfârșit pe ceilalți copii cu mâncărurile sale și neobișnuitele sale tradiții.

Nazz este stereotipul majoretei/dragostei de neatins. Cea mai mare parte a timpului stă cu Kevin. Toți băieții-cu excepția lui Rolf și Jimmy- sunt înnebuniți după ea. De câte ori se apropie, Ezii încep să transpire și își pierd abilitatea de a vorbi corect. Este șefa majoretelor de la Școala Peach Creek. Deși Nazz este de obicei prezentată ca fiind amiabilă și deșteaptă, însă ocazional poate fi puțin excentrică și să fie stereotipul blondei prostuțe.

Kevin este un băiat atletic. Este cinic și câteodată poate fi crud. Are un garaj plin cu sfarmă-fălci - datorită tatălui său care lucrează la fabrica de sfarmă-fălci - iubește să își aranjeze bicicleta, snowboardul și skateboardul. Când nu se plimbă cu bicicleta este văzut cu Nazz și Rolf pe alee. Îi urăște pe Ezi, în special pe Eddy, până la punctul de paranoia. Are tendința să îi numească pe Ezi „cretini”.

Surorile Kanker ('May, Marie și Lee) sunt trei surori care sunt inamicii aleii, care trăiesc la marginea unui parc de rulote numit Park 'n' Flush. Lucrul care era comun tuturor copiilor din cartier este faptul că le urăsc pe Surorile Kanker. Sunt principalul inamic al cartierului, temându-se de comportamentul lor imprevizibil. Lee și Marie de obicei lenevesc și o pun pe May să le facă treburile. De fapt, Lee lenevește mai mult decât Marie și chiar o pune și pe ea să muncească. Cât timp surorile Kanker îi plac pe Ezi, Marie îl iubește pe Edd, May pe Ed și Lee pe Eddy. Lee este cea care dă comenzi și ordine, celelate 2 executându-le.

Fratele lui Eddy este un personaj menționat frecvent în episoade, în special de Eddy. Era descris ca fiind o persoană foarte "cool", maestru în farse și înșelătorii, a fost un personaj doar menționat până într-un episod special. La prima vedere era exact așa cum era descris, dar în realitate era o brută care își chinuia fratele mai mic fără milă. Acesta lucra în parcul de distracții "Mondo a-Go Go", dar ocupația acestuia rămâne încă necunoscută, se știe doar că locuia într-o rulota în formă de balenă.

Jocurile Video[modificare | modificare sursă]

S-au realizat 3 jocuri pe baza sezoanelor.

 • Ed, Edd n Eddy: Jawbreakers apărut în 15 Septembrie 2002 pentru consolele Game Boy Advance.
 • Ed, Edd n Eddy: The Mis-Edventures a fost lansat pe 31 Octombrie 2005 pentru consolele Nintendo GameCube, PlayStation 2, Xbox, Game Boy Advance, și pentru PC.
 • Foarte recent Ed, Edd n Eddy: Scam of the Century lansat pentru Nintendo DS pe 26 Octombrie 2007. Scam of the Century este în topul realizat de compania de jocuri D3 Publisher. Originala poveste a fost făcută după Eddy care și-a pierdut prețioasa sa carte intitulată “Who to Scam and When”. Când cei trei prieteni realizează, Kevin are deja cartea în mâinile lui, dezvăluind-o și celorlalți, o mulțime de copii alergau după Ezi de ceva timp. Ezii pleacă atunci spre pădure separându-se de aglomerație; au nevoie de un plan de a se întoarce. În timp ce ei căutau o cale de a se întoarce, au găsit ceea ce aveau nevoie: Rolf a construit un fort gigant pentru a se întreține. Noutățile jocului sunt cele 13 nivele speciale, atacurile speciale folosind un ecran-cu-atingere, opțiunea tinti înăuntrul microfonului, de a readuce caracterele la viață, trei atacuri colaterale, mini-jocuri și elemente speciale.
 • Adițional, caracterele și locațiile din show au apărut în jocuri complete Cartoon Network. Cul-de-sac e prezent în jocurile:
 1. Cartoon Network: Block Party, unde Eddy și Sarah sunt jucători.
 2. Ezi și Jonny au apărut în Cartoon Network Speedway tot jucători.

Episoade[modificare | modificare sursă]

Evenimente[modificare | modificare sursă]

Best Day Edder este pe 27 Aprilie, Cartoon Network o sărbătorește printr-un maraton de Ed Edd și Eddy.

Dublajul[modificare | modificare sursă]

Dublajul a fost realizat în studioul Mediavision.
Regia: Alexandru Năstase

 • Adrian Ciglenean - Ed
 • George Lungoci - Edd
 • Gică Andrușcă - Eddy
 • Oana Avram Mereuță - Nazz, May
 • Neculai Predica - Kevin, Johnny
 • Dora Ortelecan Dumitrescu - Sarah
 • Miruna Roșu - Jimmy (sezoanele 1-4)
 • Katy Balca - Jimmy (sezoanele 5-6)
 • Ștefan Aruxandei - Rolf
 • Rodica Negrea - Lee
 • Afrodita Androne - Marie
 • Claudiu Istodor - Johnny (în episodul special Bau! Te-am speriat)

Legături externe[modificare | modificare sursă]