Labrador Retriever

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Labrador retriever
YellowLabradorLooking.jpg
Un Labrador retriever beige
Alte denumiri Labrador
Nume comun Lab
Țară de origine Canada (Newfoundland)
Trăsături
Durata de viață 12–13 ani[1]
Câine (Canis lupus familiaris)

Labradorul Retriever este o rasă de câini originară din Canada. Acest patruped era folosit de pescari la prinderea peștelui deoarece labradorul este o rasă de câini cărora le place să se scalde în apă și să înoate. După cum și spune numele "retriever" este și un câine de aport.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Labradorul Retriever își are originile în provincia Newfoundland din Canada, fiind un câine de aport, iar mai târziu, după antrenarea acestuia a fost folosit și pentru vânătoare. Pescarii îl foloseau pentru aducerea spre țărm a plaselor în care era prins peștele. Labradorul Retriever a ajuns pentru prima dată în Europa, în Anglia, la jumătatea secolului al XIX-lea, fiind adus de vasele pescărești portugheze. Conform altei teorii, această rasă a fost adusă cu mult înainte în Portugalia, teorie întărită și de faptul că „labrador” în limba portugheză înseamnă „muncitorul câmpului, al pământului”[2]

Datorită acestor calități, numeroși aristrocrați au deținut exemplare din această rasă. Printre primii posesori din Anglia, de Labrador, s-a numărat și colonelul Peter Hawker, mai târziu prin anii 1860 un număr mare de aristrocrați dețineau astfel de câini devenind rapid preferatul iubitorilor de animale. Datorită aptitudinilor remarcabile de mare înotător, dar și pentru faptul că era descurcăreț în diverese medii, sunt mari câștigători la probele de aport și la probele de câini utilitari.

Labradorul Retriever a fost recunoscut ca rasă de Asociația Chinologică Britanică în anul 1903.

Întreținere[modificare | modificare sursă]

Fiind un câine nepretențios labradorul nu necesită o îngrjire atentă. Trebuie periat de 3 ori pe săptămână și curățat în urechi la fiecare sfârșit de săptămână.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Cassidy, Kelly M. (). „Breed Weight and Lifespan”. Dog Longevity. Accesat în . 
  2. ^ Standardul Labradorlui - Labrador Nikos [www.labradornikos.com]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Labrador Retriever