Hanna-Barbera

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Hanna-Barbera
Tipcompanie subsidiară  Modificați la Wikidata
Fondată  Modificați la Wikidata
Fondator(i)William Hanna[1]
Joseph Barbera[1]
George Sidney[*][[George Sidney (film director and producer (1916-2002))|​]]  Modificați la Wikidata
Desființată  Modificați la Wikidata
ȚaraStatele Unite ale Americii  Modificați la Wikidata
SediuLos Angeles, Statele Unite ale Americii
Sherman Oaks Galleria[*][[Sherman Oaks Galleria (Shopping mall in Los Angeles, California, United States)|​]], Statele Unite ale Americii
Industrieindustria cinematografică[*]
televiziune  Modificați la Wikidata
Produseserial TV[*]
reclamă de televiziune
Direct-pe-DVD
television special[*][[television special (type of television program)|​]]
Film de lung metraj
film de scurt metraj  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial
Internet Movie Database
Unul din logo-urile studioului Hanna-Barbera

Hanna-Barbera a fost un studio de animație american. Bazele fondării au fost puse de echipa de animație formată din Joseph Barbera și William Hanna în anul 1957, aceștia devenind primii producători de succes de desene animate televizate.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Quickdraw McGraw pe coperta unei cărți de colorat

De la începutul carierelor ca animatori la studiourile Metro-Goldwyn-Mayer în anii 1940, Joseph Barbera și William Hanna și-au propus să-l detroneze pe Walt Disney. Au reușit acest lucru în 1940, când creația lor, Tom și Jerry a surclasat Mickey Mouse. În ciuda succesului celor doi, MGM a renunțat la divizia de animație, astfel că, în 1957, nu mai aveau locuri de muncă. Motivați mai mult ca oricând, și-au creat propria companie și s-au îndreptat spre televiziune.

Anii de succes[modificare | modificare sursă]

În 1959, Huckleberry Hound a fost prima producție care a câștigat Premiul Emmy. Cel mai mare succes l-a avut însă Familia Flintstone. Această reușită a continuat și ca plan de marketing, imaginea personajelor animate fiind vândută fabricanților de jucării. Jack and the Beanstalk a primit cel de-al doilea Premiu Emmy al companiei, grație și colaborării cu dansatorul Gene Kelly.

Anii de declin[modificare | modificare sursă]

Până în 1970, Hanna-Barbera controla 80% din programele pentru copii. Însă, în ciuda progresului din acel deceniu, calitatea desenelor animate produse de companie a scăzut. De asemenea, concurența a crescut semnificativ. Toate acestea au făcut ca în anii 1980 compania să dețină doar 20% din programele pentru copii.

În 1991, Turner Broadcasting System a cumpărat Hanna-Barbera cu suma de 320 milioane $.

In 1996 Turner Broadcasting System a fost cumparat de Time Warner, prin urmare in 2001 Hanna Barbera a fost absorbit de Warner Bros Animation Studios, care era deja parte a corporatiei Time Warner.

Lista de producții Hanna-Barbera[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]


  1. ^ a b Hanna, William (Bill), Who's Who in Animated Cartoon (2006 Applause Theatre & Cinema Books ed.)[*][[Who's Who in Animated Cartoon (2006 Applause Theatre & Cinema Books ed.) (2006 edition of the encyclopedia by Jeff Lenburg)|​]]