Greta Thunberg

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Greta Thunberg
Greta Thunberg 4.jpg
Greta Thunberg
Date personale
Nume la naștereGreta Tintin Eleonora Ernman Thunberg Modificați la Wikidata
Născută (16 ani)[2] Modificați la Wikidata
Suedia[2] Modificați la Wikidata
PărințiSvante Thunberg[*][3]
Malena Ernman[4][5] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Sweden.svg Suedia Modificați la Wikidata
Ocupațieecologist Modificați la Wikidata
Activitate
Influențat deIngmar Retzhog[*][1]  Modificați la Wikidata
Cunoscută pentruSchool strike for climate outside Swedish Parliament and speaking at the COP24
Rude
Prezență online

Greta Tintin Eleonora Ernman Thunberg (n. ,[2] Suedia[2]) este o activistă de mediu suedeză care încearcă să oprească încălzirea globală și schimbările climatice. În august 2018, a devenit o figură proeminentă pentru începerea primei greve școlare pentru climă, în față clădirii parlamentului suedez.[6] În noiembrie 2018, ea a vorbit la TEDxStockholm; în decembrie același an s-a adresat Conferinței Națiunilor Unite pentru Schimbările Climatice, iar în ianuarie 2019 a fost invitată să vorbească la Forumul Economic Mondial de la Davos.

Copilăria[modificare | modificare sursă]

Greta Thunberg s-a născut la 3 ianuarie 2003.[7] Mama ei este cântăreața suedeză de operă Malena Ernman, iar tatăl ei este actorul Svante Thunberg,[8] numit așa după ruda lui îndepărtată Svante Arrhenius.[8][9] Bunicul ei este actorul și regizorul Olof Thunberg. [10]

În decembrie 2018, Thunberg s-a descris ca fiind "diagnosticată cu sindromul Asperger, tulburare obsesiv-compulsivă (TOC) și mutism selectiv".[11] Pentru a diminua amprenta de carbon a familiei, ea a insistat ca ei sa devină vegani și să renunțe la zborurile cu avionul.[12]

Grevele elevilor pentru climă[modificare | modificare sursă]

Greta Thunberg la Stockholm pe 11 septembrie 2018: "Criza climatică trebuie tratată ca o criză! Clima este cea mai importantă problemă!"
Semnează "Urmează Greta! Grevă pentru Climă" la Berlin (14 decembrie 2018).
Thunberg cu activistul climatic german Luisa Neubauer la o grevă în Hamburg

La 20 august 2018, Thunberg, elevă pe atunci în clasa a IX-a, a decis să nu meargă la școală până la alegerile generale din Suedia din 2018, pe 9 septembrie, după valuri de căldură și incendii în Suedia.[6] Ea solicita ca guvernul suedez să reducă emisiile de carbon în conformitate cu Acordul de la Paris și a protestat în fiecare zi în timpul orelor de școală, în fața Riksdagului, cu semnul Skolstrejk för klimatet (Grevă școlară pentru climă).[13] După alegerile generale, ea a continuat să facă grevă doar vineri, câștigând atenție mondială. Ea a inspirat elevii din întreaga lume să participe la greve școlare.[9] În decembrie 2018, peste 20.000 de elevi au făcut greve în cel puțin 270 de orașe.[9] Thunberg creditează activiștii adolescenți de la Școala Parkland din Florida, care a organizat luna Martie pentru viața noastră, ca sursă de inspirație pentru începerea grevei școlare pentru climat.[14] [15]

Premii și titluri[modificare | modificare sursă]

Greta Thunberg a fost unul dintre câștigătorii dezbaterii din Svenska Dagbladet privind scrierea unui articol pentru tineri despre climat în mai 2018.[16] Thunberg a fost nominalizată pentru Premiul companiei electrice Telge Energi pentru copii și tineri care promovează dezvoltarea durabilă, Premiul pentru copii pentru climat, dar l-a refuzat deoarece finaliștii ar fi trebuit să zboare spre Stockholm.[17] În noiembrie 2018, ea a obținut bursa Fryshuset a Rolul Tânărului Model al Anului.[18] În decembrie 2018, revista Time o numește pe Thunberg unul dintre cei mai influenți adolescenți din lume în 2018.[19] Cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, Thunberg a fost proclamată cea mai importantă femeie a anului în Suedia în 2019. Premiul s-a bazat pe un sondaj realizat de institutul Inizio, în numele ziarului Aftonbladet.[20] Trei parlamentari norvegieni au nominalizat-o pe Thunberg pentru Premiul Nobel pentru Pace din 2019.[21] [22]

Controversa privind afilierile[modificare | modificare sursă]

După ce greva școlară pentru climă a obținut un impuls, Thunberg a devenit o țintă a eforturilor de a o discredita[23] sau de a profita de profilul său înalt.[24] La sfârșitul lui 2018, Ingmar Rentzhog, fondatorul Fundației non-profit We Do not Time (WDHT), a recrutat-o pe Thunberg consilier neremunerat pentru tineret și a folosit numele și imaginea lui Thunberg fără cunoștința sau permisiunea acesteia de a ridica milioane pentru WDHT's, filiala cu profit We Don't Have Time AB, la care Rentzhog este CEO. Thunberg nu a primit bani de la companie.[25] [26] Ea și-a încheiat rolul de consilier voluntar la WDHT, declarând că "nu face parte din nici o organizație ... sunt absolut independentă ... (și) fac ceea ce fac complet gratuit". [27]

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ https://www.zdf.de/nachrichten/heute/interview-ingmar-rentzhog-glaube-dass-greta-deutlich-mehr-kritik-bekommt-100.html, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 2. ^ a b c d À 15 ans, elle remet les dirigeants mondiaux à leur place! (în franceză), , accesat în  
 3. ^ Greta Thunberg (în germană), accesat în  
 4. ^ Gretas hälsa blev starten för Ernmans klimatkamp (în suedeză), Svenska Dagbladet, accesat în  
 5. ^ Dagens Nyheter, accesat în  
 6. ^ a b „The Swedish 15-year-old who's cutting class to fight the climate crisis”. The Guardian. . 
 7. ^ Lobbe, Anne-Marie (). „À 15 ans, elle remet les dirigeants mondiaux à leur place!” (în franceză). Sympatico. Accesat în . 
 8. ^ a b „School Strike for Climate: Meet 15-Year-Old Activist Greta Thunberg, Who Inspired a Global Movement”. Democracy Now!. 
 9. ^ a b c Damian Carrington (). 'Our leaders are like children', school strike founder tells climate summit”. The Guardian. 
 10. ^ Santiago, Ellyn (). „Greta Thunberg: 5 Fast Facts You Need to Know”. Heavy.com. Accesat în . 
 11. ^ (în English) School strike for climate – save the world by changing the rules. 12 decembrie 2018. https://www.youtube.com/watch?v=EAmmUIEsN9A. 
 12. ^ „Climate crusading schoolgirl Greta Thunberg pleads next generation's case”. The Straits Times (în engleză). . Accesat în . 
 13. ^ „The Fifteen-Year-Old Climate Activist Who Is Demanding a New Kind of Politics”. The New Yorker. . 
 14. ^ „Teen activist on climate change: If we don't do anything right now, we're screwed”. CNN. . Accesat în . 
 15. ^ „The Guardian view on teenage activists: protesters not puppets – Editorial”. The Guardian. . Accesat în . 
 16. ^ "Vi vet – och vi kan göra något nu" | SvD”. SvD.se (în suedeză). Accesat în . 
 17. ^ Gelin, Gustav (). „Därför nobbar Greta Thunberg klimatpriset”. ETC (în suedeză). Accesat în . 
 18. ^ „Greta Thunberg blir Årets unga förebild”. Aktuell Hållbarhet (în suedeză). . Accesat în . 
 19. ^ „TIME's 25 Most Influential Teens of 2018”. Time (în engleză). Accesat în . 
 20. ^ dpa (). „Schulstreik fürs Klima – Klimaaktivistin Greta Thunberg in Schweden "Frau des Jahres". Zeit Online (în germană). Arhivat din original la . Accesat în . 
 21. ^ „Teen climate activist in Nobel Peace Prize race”. The Hindu (în engleză). Associated Press. . ISSN 0971-751X. Accesat în . 
 22. ^ „Greta Thunberg nominated for Nobel Peace Prize for climate activism”. BBC News. . 
 23. ^ Sandler Clarke, Joe (). „The Climate Change Deniers Trying to Discredit Greta Thunberg”. Vice. 
 24. ^ Oroschakoff, Kalina (februarie 2019). „Teen climate icon used for fundraising without her knowledge”. Politico-EU. 
 25. ^ Svenska Dagbladet, înființarea suedeză a folosit-o pe Greta Thunberg pentru a aduce milioane
 26. ^ TheLocal.se, Start-up, a folosit activiștii pentru climatul de adolescenți pentru a ridica milioane: hârtie suedeză , 9 februarie 2019
 27. ^ Thunberg, Greta (). „Greta Thunberg”. www.facebook.com (în engleză). Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]