Liga Arabă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Liga Arabă
Emblem of the Arab League.svg
Arab Leage HQ 977.PNG
Înființare  Modificați la Wikidata
FondatorEgipt
Irak
Transiordania
Liban
Arabia Saudită
Siria  Modificați la Wikidata
Sediu Headquarters of the Arab League[*][[Headquarters of the Arab League |​]]
Cairo
Locație  Modificați la Wikidata
Limbi oficialelimba arabă  Modificați la Wikidata
Websitesite web oficial
Facebook page
Twitter account
Harta care indică membrii Ligii Arabe după deceniul aderării. Codurile de culoare sunt: :
   Anii 1940
   Anii 1950
   Anii 1960
   Anii 1970
Comore (jos în cerc) s-a alăturat în 1993.

Liga Arabă (în arabă:Al Jamiya Al Arabiya) , sau Liga Statelor Arabe(în arabă:جامعة الدول العربية Jamiyat Al Duwal Al Arabiya) este o organizație internațională regională a statelor arabe și a unor state cu afinitate pentru lumea arabă, care își propune „strângerea relațiilor dintre țările membre și coordonarea colaborării dintre ele, prezervarea independenței și a suveranității lor și, în manieră generală, apărarea cauzelor și intereselor țărilor arabe.” În prezent Liga Arabă are 22 membri, însă participarea Siriei a fost suspendată din noiembrie 2011 ca urmare a acțiunilor represive ale guvernului sirian în cursul Războiului civil din Siria. În anul 2011 Liga Arabă a suspendat temporar și Libia, atunci condusă de colonelul Muammar Al Gaddafi și expusă și ea unui lung război civil.

Din Liga Arabă fac parte și trei state care nu sunt de limbă arabă - Somalia, de mulți ani pradă unor războaie civile și divizată, Djibouti și Insulele Comore. Liga arabă este condusă de un Consiliu în care are un reprezentant fiecare stat membru. Liga Arabă își are sediul la Cairo, capitala Egiptului, unde a fost înființată la 22 martie 1945, pe baza Protocolului de la Alexandria, de către șase țări fondatoare:Regatul Egiptului, Regatul Irakului, Emiratul Transiordaniei (din 1949 Regatul Hașemit al Iordaniei), Republica Libaneză, Regatul Arabiei Saudite și Republica Siriană.

Prin instituțiile sale, ca de pildă Organizația Ligii Arabe pentru Educație, Cultură și Știință ALECSO, și Consiliul Economic și Social al Ligii Arabe - Consiliul Unității Economice Arabe CAEU, Liga Arabă facilitează programe politice, economice, culturale, științifice și sociale menite să promoveze interesele lumii arabe. Ea servește drept forum pentru statele membre ca să-și coordoneze pozițiile politice, să dezbată probleme de interes comun, să soluționeze dispute dintre statele arabe și să limiteze conflictele care apar în cadrul lor (de exemplu Criza din Liban din 1958).


Membri[modificare | modificare sursă]

Statele membre, cu data de aderare, sunt:

Secretari generali ai Ligii Arabe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Liga Arabă