Portal:China

De la Wikipedia, enciclopedia liberă


modificare 

China

Drapelul Chinei
Drapelul Chinei
Stema Chinei
Stema Chinei
Localizarea Chinei pe Glob
Templul Cerului
Teritoriile dinastiilor chineze

China (chineză tradițională: 中国; chineză simplificată: 中国 Hanyu PinYin: Zhōngguó) este o regiune culturală, o civilizație antică, și, în funcție de perspectivă, o entitate națională sau multinațională extinsă pe o suprafață mare în Asia de Est.

China are una dintre cele mai vechi civilizații din lume, compusă din state și culturi datând mai mult de șase milenii. Ea are cel mai vechi sistem de limbă scrisă utilizat în lume și este privit ca sursa a numeroase invenții. Istoric, cultura Chinei și-a extins sfera de influență peste Asia de Est prin religie, tradiții, precum și prin sisteme de scriere, fiind adoptate de diferite culturi învecinate, cum ar fi Japonia, Coreea și Vietnam. Primele dovezi ale prezenței umane în regiune au fost găsite într-o peșteră din Zhoukoudian și este unul din primele exemple de Homo erectus, acum cunoscut sub numele de Omul din Peking, estimat aproximativ că a trăit de la 300,000 la 550,000 de ani în urmă.

Republica Populară Chineză a fost proclamată la 1 octombrie 1949, după victoria militară a Partidului Comunist Chinez asupra Kuomintang-ului. Cu toate acestea, China în sine este cea mai veche civilizație existentă astăzi, are o istorie de peste 5000 de ani. Aceasta este acum o Republica Socialistă, reglementată de un singur partid care are un control asupra celor douăzeci și două de provincii, cinci regiuni autonome, patru municipalități și două regiuni administrative speciale (Hong Kong și Macau).

China este una dintre cele cinci membri permanenți de Securitate al ONU, precum și membru al Organizatiei pentru Cooperare din Shanghai. În prezent, "Regatul de Mojloc" este clasat pe locul al doilea ca mare economie prin calcul din PIB în paritatea puterii de cumpărare și a treia de către criteriul monetar. În mod oficial țară comunistă, Republica Populară Chineză a adoptat o economie socialistă de piață în cazul în care liberalismul economic și controlul politic autoritar intervin împreună într-o formulă specifică.

modificare 

Articole selectate

Mao Zedong (sau Mao Țe-Tung 毛泽东 sau Mao Tzedong; n. 26 decembrie 1893, d. 9 septembrie 1976) a fost un om politic chinez, lider al Partidului Comunist Chinez.

În urma războiului civil, în 1949 Partidul Comunist Chinez sub conducerea lui Mao Zedong a preluat puterea în China, proclamînd Republica Populară Chineză.

Mao Zedong a instaurat o dictatură sîngeroasă, zeci de milioane de chinezi fiind uciși în timpul în care acesta a condus China.

Fiu de țărani, Mao Zedong a fost de profesie învățător. A condus forțele comuniste în lupta dusă împotriva forțelor naționaliste (1927-1949), străbătând întreaga Chină pentru a-și recruta armata (este ceea ce ideologia oficială a numit Marșul cel Lung). Din 1935, a fost lider al Partidului Comunist Chinez și in aceasta calitate, dupa 1949 - șeful de facto al statului. Politica economică a "Marelui salt înainte" inițiată de el a eșuat, ca și Revoluția Culturală. În consolidarea regimului comunist în China, s-a bizuit pe țărănime și pe cultul personalității.

Tinerețea

Mao în 1927

În timpul revoluției din 1911 Mao și-a întrerupt studiile pentru a servi drept soldat în regimentul local din Hunan, fiind de partea revoluționarilor. După sfârșitul revoluției și venirea la putere a Dinastiei Qing, acesta și-a reînceput studiile.

După ce a absolvit Școala Provincială Normală Nr. 1 din Hunan în 1918, Mao a călătorit alături de Yang Changji, profesorul său din liceu și viitor socru, până la Beijing pentru a lua parte la Mișcarea de la 4 mai din 1919.

La 23 iulie 1921 Mao participă la Congresul Național al Partidului Comunist Chinez din Shanghai. Doi ani mai târziu, este ales comisar al Comitetului Central al partidului.

Al Doilea Război Mondial

În timpul conflictului sino-japonez, comuniștii conduși de Mao au luptat atât împotriva japonezilor, cât și a naționaliștilor lui Chiang Kai-Shek, care erau ajutați financiar și material de SUA. Lupta avea ca scop cucerirea puterii după previzibila înfrângere a Japoniei în război.

modificare 

Imagine selectată

modificare 

Istoria Chinei

Civilizația chineză își are originea în diverse centre regionale de-a lungul văilor fluviului Galben și a fluviului Yangtze din epoca neolitică, dar fluviul Galben este cosiderat a fi leagănul civilizației chineze. Cu mii de ani de istorie continuă, China este una dintre cele mai vechi civilizații din lume. Istoria scrisă a Chinei începe încă din timpul dinastiei Shang (c. 1700-1046 î.Hr. ), deși textele istorice antice, cum ar fi Cronici Istorice ( cca. 100 î.Hr. ) și Analele din Bambus afirmă existența unui dinastii Xia înainte de Shang. O mare parte a culturii chineze, literatura și filozofia, s-au dezvoltat cintinuu în timpul dinastiei Zhou (1045 -256 BC).

Dinastia Zhou a început să se deterioreze la presiunile externe și interne, în secolul al VIII-lea î.Hr. și s-a fărămițat, în cele din urmă, în state mai mici, începând cu Perioada Primăverilor și Toamnelor și culminând cu Perioada Statelor Combatante. Aceasta este una dintre multiplele perioade de statalități eșuate din istoria chineză (cea mai recentă perioadă fiind Războiul Civil Chinez).

Între epocile de multiple regate și militarism, dinastiile chineze au condus toată China, sau doar părți din aceasta, în anumite epoci, inclusiv în prezent, controlul extinzându-se până în Xinjiang și/sau Tibet. Această alternanță a început cu Dinastia Qin, din 221 î.Hr., Qin Shi Huang a unit diverse regate beligerante și a creat primul imperiu chinez centralizat. Dinastii succesive au dezvoltat sisteme birocratice care au permis împăratului să controleze direct vaste teritorii. Ultima dinastie din China a fost Qing, care a fost înlocuită de către Republica China (Taiwan) în 1912, iar în partea continentală de către Republica Populară Chineză în 1949.

Perspectiva convențională despre istoria Chinei este aceea de alternare între perioade de unitate politică și dezbinare, China, ocazional, fiind dominată de popoare de stepă, dintre care majoritatea au fost la rândul lor asimilate de către populația chineză Han. Influențele culturale și politice din alte părți ale Asiei și ale lumii occidentale, purtate de valuri succesive de migrații, expansiune, contacte externe și asimilarea culturală sunt parte a culturii moderne chineze.

modificare 

Geografia Chinei

Munții Himalaya

Munții Himalaya sunt munții cei mai tineri de pe glob, în același timp și cei mai înalți. Formarea acestor munți a fost în perioada terțiară în urmă cu milioane de ani (de aceeași vârstă cu Anzii Cordilieri și Munții Stâncoși) prin ciocnirea plăcilor continentale. S-a constatat că și-n în zilele noastre munții se ridică, cu toate că suferă o eroziune intensă. Aici se întâlnesc munți de peste 8000 m înălțime ca Everest(8.849 m), K2 (8.611 m), Kangchenjunga (8.586 m), Makalu (8.462 m), Lhotse (8.516 m), Cho Oyu (8.201 m), Manaslu (8.156 m), Dhaulagiri (8.167 m), Nanga Parbat (8.125 m), Annapurna (8.091 m). sau Makalu. Dintre cei 14 munți mai înalți de pe glob, patru se găsesc în Munții Karakorum, din Pakistan situat în partea vestică a Himalayei de exemplu K2. Himalaya cuprinde trei trepte: în sud Munții (Colinele) Sivalik (900 - 1200 m),în partea centrală, Himalaya Joasă (3.500 - 4.500 m), iar în Nord , lanțul principal Himalaya Înaltă, cu piscuri ce depășesc 8.000 m. În nord sunt văi largi a râului Tsangpo, mai avale în sud denumit Brahmaputra cu afluenții situați în Transhimalaya.

Himalaya văzută de sus

Hymalaya partea muntoasă și de podiș este regiunea de unde izvoresc fluviile cele mai mari din sudul Asiei ca: Fluviul galben, ce curge până în apropierea Pekinului vărsându-se în Marea Chinei, Jangtse cu vărsarea în mare la Shanghai, Irrawaddy, ce curge prin Burma, Mekong, ce traversează Laos și Kambodscha până în regiunea orașului Hồ-Chí-Minh din sudul Vietnamului. La fel fluviul Ind ce străbate Pakistanul de la nord la sud, și-n în estul Pakistanului fluviul deja amintit Brahmaputra. Fluviile deja amintite curg aproape paralel. Gangele însă izvorește din Munții Garhwal situați la sud-vest de Himalaya. Statele pe teritoriul cărora se află masivul sunt: Nepal și Bhutan, care cuprind versanții de sud, apoi, la nordul lor, podișul Tibet din provincia chineză cu același nume, în fine India și Pakistan, care cuprind porțiuni din partea sudică, respectiv sud-vestică.


modificare 

Știați că...

  • Hârtia, busola, pulberea explozivă și tiparul se califică drept "Patru Invenții Mari din China". De asemenea, se crede că chinezii au meritul de a fi inventat roata și primul calendar.


  • Civilizatia chineză este una dintre puținele civilizații antice care are sistemul propriu de scris. Limba chineză are peste 20.000 de caractere. Un chinez învață doar 5000 dintre acestea în timpul vieții sale.
modificare 

Legături externe

modificare 

Biblioteca

Geografie și natură

Imagine din satelit
Imagine din satelit

State: Republica Populară Chineză - Republica Chineză - Singapore

Provincii: Anhui - Fujian - Gansu - Guangdong - Guizhou - Hainan - Hebei - Heilongjiang - Henan - Hubei - Hunan - Jiangsu - Jiangxi - Jilin - Liaoning - Qinghai - Shaanxi - Shandong - Shanxi - Sichuan - Yunnan - Zhejiang

Regiuni autonome: Guangxi - Mongolia Interioară - Ningxia - Xinjiang - Tibet

Regiuni administrative cu statut special: Hongkong - Macao

Municipii : Chongqing - Peking - Shanghai - Tianjin

Capitale de provincii: Changchun, Chengdu, Dalian, Kanton, Hangzhou, Harbin, Jinan, Nanjing, Ningbo, Qingdao, Shenyang, Shenzhen, Wuhan, Xiamen, Xi'an

Alte orașe: Fuzhou - Guilin - Hohhot - Lhasa - Suzhou - Ürümqi

Hongkong bei Nacht
Hongkong bei Nacht

Fluvii: Amur - Yangtze - Fluviul Galben - Mekong - Wei

Relief: Gobi - Himalaya - Taklamakan

Flora: Bambus - Ginkgo - Orez - Planta de ceai

Fauna: Ursul panda - Panda roșu - Pekinez - Fluture de mătase

Mediul înconjurător:Loess - Taifun

Economie: Economia Chinei - Hang Seng Index - Shanghai Stock Exchange - Companii din China

Politica și drepturile omului: Partidul Comunist Chinez - Kuomintang - Gărzile Roșii


Mao und Nixon
Mao und Nixon

Istoria Chinei: Istoria Chinei - China antică

Culturi timpurii: Trei Auguști și Cinci Suverani - Dinastia Shang - Dinasta Zhou

Imperiul Chinez: Dinastia Qin - Dinastia Han - Dinastia Tang - Dinastia Song - Dinastia Yuan - Dinastia Ming - Dinastia Qing


Evenimente istorice: Primul Război Sino-Japonez - Al doilea război chino-japonez - Marșul cel Lung - Revoluția Culturală - Drumul mătăsii


Cultura Calendarul chinezesc: Caligrafie: Literatură chineză:

Caracter chinez
Caracter chinez

Limba chineză: Wu (limbă) - Gan - Limba cantoneză - Taiwaneză -Pinyin -Wade-Giles-Chineza simplificată - Caractere chineze -Ideogramă Literatură chineză: Sima Qian - Cao Pi - Li_Bai - Du Fu - Bai Juyi - Cao Xueqin - Lu Xun- Mao Dun- Lao She- Cao Yu- Eileen Chang- Gao Xingjian- Han Shaogong- Mo Yan - Cao Pi - Wang Shuo

Wang Shuo

Artă orientală: Pavilionul Prințului Teng

Caracter chinez
Caracter chinez


Religia și Filosofia

Yin şi Yang
Yin şi Yang

General: Filozofie chineză

Principalele religii: Buddhism - Taoism - Confucianism

Personalități și texte: Lao Zi - Tao Te Ching

Medicină: Acupresură - Acupunctură - Yoga

Învățături: Astrologie - Feng Shui - Yin și Yang



Personalități

Kaiser Qianlong
Kaiser Qianlong

Femei vestite: Împărăteasa văduvă Cixi - Wu Zetian Împărați: Yao - Qin Shihuangdi - Han Gaozu - Han Wudi - Han Guangwudi - Sui Wendi - Tang Taizong - Tang Xuanzong - Song Taizu - Song Huizong - Kublai Khan - Hongwu - Yongle - Kangxi - Qianlong - Puyi - Zhuanxu

Politicieni:Annette Lu - Chen Shui-bian - Chiang Kai-shek - Deng Xiaoping - Hu Jintao - Hsieh Chang-ting - Jiang Zemin - Lee Hsien Loong - Mao Zedong - Ma Ying-jeou - Sun Yat-sen - Yuan Shikai

Militari: Dong Zhuo - - Sun Bin - Sunzi - Zheng He

Actorie: Bruce Lee - Chen Kaige - Gong Li - Jackie Chan - Jet Li - Zhang Yimou - Zhang Ziyi

Religie/Filosofie: Confucius - Confucius - Li Po - Sun Iat-sen - Tu Fu


modificare 

Portaluri asemănătoare

modificare 

Știri


Eclipsa solară din 22 iulie 2009

Eclipsa solară totală din 22 iulie 2009 a durat 6 minunte și 39 de secunde și a fost cea mai lungă eclipsă solară a secolului 21. Următoarea eclipsă care va depăși această durată va avea loc abia în anul 2150, pe 25 iunie. Zona de totalitate a eclipsei a s-a deplasat deasupra Indiei și Chinei. Eclipsa s-a încheiat deasupra Oceanului Pacific unde întunericul a atins lățimea maximă de 259 Km. Faza parțială a eclipsei a fost vizibilă în toată Asia.

Cutremur de 7,8 grade pe scara Richter în China

Cel mai violent seism produs în China în ultimii 30 de ani s-a soldat cu moartea sau dispariția a peste 20.000 de persoane, în regiunea de sud-vest, echipele de intervenție căutând în continuare printre dărâmături în încercarea de a descoperi supraviețuitori. Armata și echipele de intervenție au încercat să ajungă în zonele sinistrate pe cale aeriană, fluvială sau terestră. Televiziunile au difuzat imagini cu clădiri prăbușite, drumuri surpate, stânci desprinse din versanți și supraviețuitori ieșind de sub dărâmături. În semn de doliu național, organizatorii Jocurilor Olimpice au decis să reducă la minim festivitățile care însoțesc periplul flăcării olimpice.

modificare 

Biografie selectată

modificare 

Calendarul chinezesc -Imaginea lunii

Ceaţa dimineţii în Hunan
modificare 

Citate

modificare 

Liste

modificare 

Categorii

modificare 

WikiProiecte

modificare 

Lucruri pe care le poți face

Cum pot contribui?

Toate contribuțiile despre China sînt coordonate pe Portal:China. Este necesar de a consulta portalul pentru a vedea care articole pot fi îmbunătățite sau schimbate.

Există foarte multe mijloace pentru a ajuta la îmbunătățirea acestei enczclopedii.

Coordonarea

Ajutor pentru Wikipedia

Participanți

  • Wenceslaus
  • ...și toti participanții enciclopediei Wikipedia.

Pentru orice informație raportați la Portalul China

Pentru discuții vizitați- Discuție Portal:China


modificare 

Articole neterminate

AnhuiArgun (fluviu)Banca Agricolă a ChineiBanca Populară a ChineiBank of China TowerBeijingBătălia de la MuyeCaractere chinezeCentral (Hongkong)Central Plaza, Hong KongChangchunChengduChiang Kai-ShekChina National Petroleum CorporationCujuDalianDongguanEconomia Republicii Populare ChinezeCiu EnlaiFeng ShuiFujianGansuGuangdongGuangxiGuangzhouGuiyangGuizhouHainanHarbinHebeiHeilongjiangHenanHunanICBCJiangsuJiangxiJilinKaxgarKongurLacul BostenLacul de AurLao ZiMacau TowerMarșul VoluntarilorMukdenMuztagataNingxiaPenjingPetroChinaQin ShihuangQinghaiRegiunea autonomă TibetShaanxiShandongShenzhenSichuanSima QianSinopecTemplul ShaolinTemplul ceruluiWuxiXi'anXinjiangYuan chinezescYunnanZhejiang

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de China
modificare 

Subportaluri

modificare 

Asociația Wikimedia

Următoarele proiecte ale Fundației Wikimedia oferă mai multe despre acest subiect:

Wikimanuale
Manuale

Commons
Media

Wikiștiri 
Știri

Wikicitat 
Citate

Wikisource 
Texte

Wikiversity
Resurse de învățare

Wikivoyage 
Ghiduri de călătorie

Wikționar 
Dicționar

Wikidata 
Bază de date

Wikispecies 
Director de specii