Gong Li

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Gong Li
巩俐
Date personale
Născută31 decembrie 1965
Republica Populară Chineză Shenyang, Liaoning, China
Căsătorită cuOoi Hoe Seong[*][[Ooi Hoe Seong |​]] (noiembrie 1996–)
Jean Michel Jarre (din ) Modificați la Wikidata
Cetățenie Republica Populară Chineză ()
 Singapore (–) Modificați la Wikidata
Ocupațieactriță
actriță de film Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba chineză[3]
limba franceză Modificați la Wikidata
Alma materCentral Academy of Drama[*][[Central Academy of Drama (university in Beijing, China)|​]]
Ani de activitate1987-
Alte premii
Comandor al Ordinului Artelor și Literelor[*] (2010)[1][2]
Coppa Volpi per la migliore interpretazione femminile[*][[Coppa Volpi per la migliore interpretazione femminile (Film award)|​]] (1992) pentru The Story of Qiu Ju[*][[The Story of Qiu Ju |​]]
Berlinale Kamera[*][[Berlinale Kamera (Award that has been presented every year since 1986 as part of the Berlin International Film Festival)|​]] (1993) Modificați la Wikidata
Gong Li

Gong Li (chineză: 鞏俐 / 巩俐; n. 31 decembrie 1965, Shenyang, Liaoning) este o actriță chineză care locuiește în Singapore. Cele mai renumite filme ale ei au fost produse sub regia lui Zhang Yimou, cu care a trăit împreună până în anul 1995.

Date biografice[modificare | modificare sursă]

Gong Li este fiica unui profesor universitar de științe economice. Ea a crescut în Jinan, capitala provinciei Shandong. După terminarea unei școli superioare de muzică în anul 1985, a reușit la Academia Centrală de Arte dramatice din Pekin, pe care o va absolvi în 1989. Ca studentă a jucat în anul 1987 în filmul Red Sorghum (Lanul roșu) regizat de Zhang Yimou, premiat anul următor în Berlin cu „Ursul de aur”. Primii pași spre Hollywood îi va face cu filmul Chinese Box, care a avut un succes pe plan internațional. În anul 2006 joacă în filmul Miami Vice. Actrița a primit cetățenia în Singapore, drept pentru care a fost criticată de presa chineză și pe internet, pierzându-și cetățenia chineză și fiind exclusă din CFA (Asociația Chineză de Cinematografie). În străinătate, în schimb, va fi numită în comitetul festivalului de filme din Berlin și Veneția.

Filmografie selectată[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Gong Li
  1. ^ http://french.peopledaily.com.cn/VieSociale/6973497.html, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ https://fr.depositphotos.com/244799250/stock-photo-chinese-actress-gong-receives-medal.html, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ Autoritatea BnF, accesat în