Caracter chinez

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Caractere chineze)
Salt la: Navigare, căutare
Zhongwen.svg Acest articol conține text în limba chineză. Fără suport de afișare corespunzător, se pot vedea semne de întrebare, pătrățele sau alte simboluri în locul caracterelor chinezești.
„Caracter chinez” în chineza tradiţională (stânga) şi în chineza simplificată (dreapta).

Caracterele chineze (chineză 漢字 — variantă tradițională, 汉字 — variantă simplificată, hànzì — romanizarea pinyin) sunt logogramele folosite în limbile chineză, japoneză (kanji), uneori coreeană (hanja) și în trecut vietnameză (hán tự). Dicționarul Kangxi menționează mai mult de 47 de mii de semne, dar multe dintre ele sunt deja învechite, rar folosite sau derivate ale altor caractere, iar conform cercetărilor conduse în China, se poate citi totul în chineză recunoscând aproximativ trei sau patru mii de semne[1].

În sistemul de scriere chinez caracterele sunt morfosilabice, ceea ce înseamnă că de obicei corespund unei silabe vorbite cu semnificație de bază. Totuși, deși cuvintele în chineza mandarină pot fi compuse din caractere cu semnificația de bază, majoritatea necesită două sau mai multe semne pentru a fi scrise și nu poartă semnificația ce ar rezulta din interpretarea caracterelor[2]. Cuvintele înrudite în dialectele chineze care poartă aceeași semnificație, dar nu neapărat pronunție, pot fi reprezentate prin același caracter în toate dialectele. În plus, multe dintre semne au fost adaptate de japoneză și coreeană pentru a reprezenta atât împrumuturi chinezești, cât și cuvintele native, neglijând modul de pronunțare a lor (spre exemplu japonezăhikari, chineză 光 guāng — „lumină”).

Note[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]