Yunnan

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Yunnan
云南省
—  Provincie  —
Munți înzăpeziți în Diqing, în nord-vestul provinciei Yunnan
Munți înzăpeziți în Diqing, în nord-vestul provinciei Yunnan
Map
Yunnan (China)
Poziția geografică în Republica Populară Chineză
Coordonate: 25°02′58″N 102°42′32″E ({{PAGENAME}}) / 25.049444444444°N 102.70888888889°E

ȚarăuChina China

CapitalăKunming

Guvernare
 - Governor of Yunnan[*][[Governor of Yunnan |​]]Wang Yubo[*][[Wang Yubo (politician chinez)|​]] (PCC, )

Suprafață
 - Total394.000 km²

Populație
 - Total42.880.000 locuitori
 - Densitate108 loc./km²

Fus orarUTC+8
ISO 3166CN-53

Prezență online
site web oficial Modificați la Wikidata
OpenStreetMap relation Modificați la Wikidata

Poziția provinciei Yunnan
Poziția provinciei Yunnan
Poziția provinciei Yunnan

Yunnan este o provincie aflată în sud-vestul Chinei. Numele provinciei înseamnă în limba chineză „la sud de nori”. Populația provinciei este de 45.7 milioane de locuitori. Yunnan se întinde pe 394 000 kilometri pătrați. Capitala provinciei este orașul Kunming. Provincia se învecinează cu țările Myanmar, Laos și Vietnam.

Provincia Yunnan este dominată de munți, care au o altitudine mai mare la nord decât la sud. Majoritatea populației trăiește în estul provinciei. În vestul provinciei diferența de altitudite dintre vârful munților și văile create de râuri poate ajunge la 3000 de metri. Yunnan este o provincie foarte bogată în resurse naturale și găzduiește cea mai mare diversitate de plante din China. Yunnan deține cele mai bogate zăcăminte de aluminium, plumb, zinc, staniu (cositor) din întreaga China. De asemenea, în Yunnan se găsesc resurse împortante de cupru și nichel.

Yunnan a devenit parte din dinastia Han în secolul al doilea înainte de Hristos.

Biodiversitatea[modificare | modificare sursă]

Yunnan este cea mai bogată provincie a Chinei, atât din punct de vedere al speciilor de plante și animale, cât și din punct de vedere cultural. În provincia Yunnan se găsesc atât culmi de munți acoperite de zăpadă, cât și așezări tropicale, găzduind astfel un spectrum extrem de bogat de specii de plante și animale. Vara, podișul Tibet reprezintă o barieră în fața vânturilor musonice, păstrând umiditatea în interiorul provinciei. Acești factori abiotici dau provinciei Yunnan o bogăție nemaîntâlnită altundeva în lume.

S-a spus despre Yunnan că este la fel de bogată în specii de plante, precum restul țărilor emisferei nordice puse la un loc.[1]

Fauna provinciei Yunnan este aproape la fel de diversă precum flora sa. Deși provincia Yunnan ocupă mai puțin de 4% din întinderea Chinei, ea conține mai multe de jumătate dintre speciile de plate și animale care trăiesc în întreaga țară.

Orașe[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ David Paterson, agronom cu titlu onorific al Institutului Botanic din Kunming și fost director al Grădinii Botanice Regale din Edinburgh, Scoția.

Legături externe[modificare | modificare sursă]